top of page

10 Måter du kan hjelpe husløse katter på i en hektisk hverdag.

Oppdatert: 6. apr. 2020

Det er ikke alle som fysisk eller for den del økonomisk kan bidra til å hjelpe husløse katter i en travel hverdag med alt som skjer. Men det betyr ikke at man ikke ønsker å hjelpe eller bidra. Så i dag skal jeg ta opp litt forskjellige måter man kan hjelpe på sånn at kanskje du kan få noen ideer om hvordan du kan hjelpe til på din måte, tid og budsjett. Jeg tar med noen organisasjoner som eksempler, men sjekk gjerne dine lokale avdelinger og velg selv hvem dere vil gi deres støtte til.


1. Det koster ingenting å signere og så dele oppropet for obligatorisk ID-merking slik at alle eide katter i fremtiden kan få æren av å ha sin egen identitet slik at det blir lettere for husløse katter til å få hjelp i fremtiden. Du kan gjøre dette ved å trykke på bildet under, bare husk å del det med andre så vi når flest mulige frem til 29 November kl.12 når den blir levert over til stortinget. Møt også gjerne opp denne dagen for å gi alle de husløse kattene en stemme.

Slike opprop som denne dukker ofte opp og ved å skrive under på opprop som ønsker endring i dyrevelferd og har flere organisasjoner i ryggen er en god måte å hjelpe på. For selv om du tenker at du er bare en dråpe i havet vil du være en del av havet når flere signerer og gir de høyere opp som har muligheten til endring ting som burde bli endret.

Det er også ofte kampanjer fra organisasjoner slik som å bruke #GiPusID på bilder av katten din på sosiale media, eller bruke rammer på profilbildene dine på Facebook osv.


2. Spiller du lotto? viste du at du kan sette opp en organisasjon du vil støtte på din Grasrotandel? Ved å gjøre dette støtter du økonomisk uten å føle det på lommeboka og du gir faktisk pengene til en god sak. Jeg støtter selv med grasrotandelen min til en ny organisasjon som nettopp har startet og som virkelig ønsker å gjøre en forskjell for en stor kattekoloni på en liten sted. Dere kan lese mer om dem her: Kattealliansen,

men det er selvfølgelig opp til dere å velge en organisasjon dere føler gjør en fantastisk jobb for det er mange gode organisasjoner som står på som fortjener all den hjelpen de kan få.

3. Bli avstandsfadder for en husløs katt er en mulighet for de som ønsker å hjelpe en spesiell katt til å få det beste livet de kan få. Ofte har de kattene som ønsker fadder litt spesielle behov og trenger ofte ekstra veterinær besøk, medisiner osv. og fordi en husløs katt ikke kan ha forsikring kommer en slik fadderordning godt med. Det er mange organisasjoner som har en fadder ordning. Så ser du en husløs katt på deres sider som du vil bli fadder til så send de en melding å hør om det er noe som kan passe for dere. Ofte i en slik ordning setter man av et månedlig bidrag til denne pusen som kan trekkes rett fra kontoen din. Det trenger ikke å være store summer man bidrar med, for alt hjelper. Potespor i Hjertet har laget et eget fadder program for sine katter noe jeg håper dere vil se litt nærmere på her: Fadder program og katter som venter på faddere.4. Har du en del fritid er det en fantastisk mulighet å melde seg som frivillig for en organisasjon. De trenger alltid en ekstra hånd når det kommer til kattene de har inne, om det så er vasking og rensing av dokasser til å leke med de søte nøstene og gjøre dem vant med mennesker. Det er ofte en opplærings prosess ved å være frivillig, så organisasjoner setter utrolig stor pris på de som kan bli faste frivillige og det er jo en veldig givende jobb. De er også veldig avhengig av kjøre hjelp mange ganger, så har du bil og litt fritid så er dette noe de vil sette utrolig stor pris på og kan gjøre ting så mye lettere for de. Høres dette noe ut som noe for deg så sjekk med din nærmeste organisasjon som jobber med katter og hør hvordan du kan bidra på best mulig måte. Om du bor i Trondheim og omegn kan du gjerne kontakte Dyrebeskyttelsen Norge avdeling Sør-Trøndelag. 0g Potespor i Hjertet for de trenger flere faste frivillige og kjørehjelp så bor dere i dette området ta gjerne kontakt.
5. Ønskelister er noe de fleste organisasjoner ofte poster. Det å ha katter i fosterhjem eller på et kattesenter trenger ofte påfyll av div ting, og slike ønskelister er en måte for folk som ikke ønsker å donere penger eller er skeptisk til å donere penger (man bør alltid være litt skeptisk til å donere penger og burde sjekke organisasjonen godt før man donerer). Du kan derfor kjøpe ting kattene trenger slik at man vet at pengene går direkte til kattene som er inne. Ofte er det stort behov for spesial fôr og annet fôr, kattesand osv. Dette er forbruksvarer i en organisasjon og så kommer jo leker, klorebrett, klorestativ og alt annet i tillegg. Jeg legger med to forskjellige organisasjoner sine ønskelister under så kan du trykke på bildene for å se nærmere på organisasjonene og hvor de er lokalisert. Husk at det er organisasjoner over hele landet så du kan finne noen som er nærmere deg som også gjør en fantastisk jobb.6. Donasjoner av div ting i hjemmet. Det nærmer seg jul og en god tid til å donere ting man ikke lenger selv bruker, slik som tepper, sengetøy, katteutstyr, leker osv som en organisasjon kan få bruk for. Dette er en fantastisk mulighet til å rydde i hjemmet ditt og gi bort ting andre kan bruke videre. Jeg kommer selv til å ta en opprydding i katte lekene til Måne og James før jul og donere de tingene de ikke lenger bruker slik at andre katter kan få nytte av de. Jeg skal prøve å lage et eget innlegg om dette når vi begynner oppryddingen og vasking av div ting. Det finnes en donasjons side på Facebook i regi med Dyrebeskyttelsen Norge Ringeriket hvor du kan selge og kjøpe alle mulige ting og hvor omsetningen går til dyrene de har inne. Les mer om dette her: Kjøp og salg til inntekt for Dyrebeskyttelsen Norge Ringeriket


7. Kattealliansen fikk utrolig god hjelp av to unge jenter som sto på stand foran matbutikken og solgte lapper til inntekt for kattene. Mathilde Lunde og Gabriella Landa valgte å bruke sin "Innsats for andre" på skolen ved å stå på stand for en god organisasjon, noe som viser hvor fantastiske disse to jentene er. Dette kan være noe mange ungdommer kan gjøre for å hjelpe husløse katter. Du har jo mange forskjellige skoleaktiviteter som skal forberede ungdommen til arbeidslivet eller for å gjøre en innsats for andre. Her kan det være mye å lære for de og de kan sikkert få masse lærdom av å hjelpe en organisasjon som jobber for å bedre kattenes liv, både ved å samle inn penger, men de kan også få en innføring i hva som skjer hos en organisasjon og lære masse om all arbeidet bak dette. Bare husk å spørre om lov til å selge utenfor butikker og andre offentlige steder. Dette kan selvfølgelig andre også gjøre for å få inn litt penger til en organisasjon, man trenger ikke å være student for å hjelpe.


8. Fosterhjem er noe absolutt alle Organisasjoner som jobber med katter er avhengig av. Kan du kanskje ikke være fosterhjem hele året så er det stor behov for kattepass spesielt i ferier og juletider når fosterhjem skal reise bort eller hjem i ferien. Det er en utrolig viktig og givende jobb å være fosterhjem spesielt i juletider hvor du kan bringe julegleden til en liten sjel eller to i julen. Men har du mulighet til å åpne hjemmet ditt for en katt til den får sitt for alltid hjem så ta kontakt med din nærmeste organisasjon og hør hva det kreves av deg. Ofte er alle utgifter dekket og du får all utstyr du trenger til å ha pus i ditt hjem. Å det beste er at jo flere fosterhjem det er jo flere katter kan de hjelpe.


Les mer om det å være fosterhjem her på Potespor i hjerte sine sider.


9. Bidra på innsamlinger til din organisasjon. Du trenger ikke å gi så du er blakk, men om alle tenker at ti til femti kroner hjelper så kan det faktisk ende med å dekke en katts behov tilslutt. Har du ikke penger er det forståelig for som student kan jeg virkelig forstå dette og har selv levd på et budsjett så stramt at havregryn var det jeg hadde råd til en måned. Så man gjør det man kan, så del innsamlingen med andre på din side og andre kattesider som godtar dette. Det kan hjelpe de med å nå flere og samle inn mer penger til kattene sine selv om du akkurat i dette øyeblikket ikke kan gi mye selv.


10. Gaver fra organisasjoner kan gjøre at du slår tre fluer i en smekk, Du gir en gave til noen, du støtter en god sak og du gir en katt nødvendig hjelp. Med andre ord gleder du flere med en gave. Du har ekstremt mange organisasjoner som selger produkter til inntekt for dyrene. Her går all inntekt til å hjelpe dyrene og du kan gi bort en gave med stor betydning.

Jeg fikk selv i gave av min mor en del bøker og ting fra forskjellige organisasjoner og jeg ble så glad for gavene jeg fikk fordi ikke bare fikk jeg lært noe nytt fra bøkene og brukt tingene jeg fikk, men det støttet en god sak som gjorde at gavene føltes enda bedre for meg.


Det er mange organisasjoner som også selger avstand fadder eller at du kan donere en gave til noen slik at de får et bevis på at julegaven de fikk støtter en god sak, en spesiell katt osv. så ta gjerne titt på de forskjellige organisasjonene og se hvem du vil støtte og hvem som har ting du kanskje kan gi til familiemedlemmer, venner, dyr eller kollegaer. Jeg kan love at de som er glad i dyr så vil en gave fra slike steder varme et dyrekjær menneske hjerte.


Ønsker du donasjons kort eller fjernadopsjons gave, ta kontakt med din favoritt organisasjon og hør med de om dette er noe de kan fiske for deg.


Ønsker du gaver så vil jeg anbefale å ta en titt på Dyrebeskyttelsen Norge sin butikk eller Potespor i Hjerte sin butikk. Disse to har mye å velge mellom og man kan finne mange fine ting der.

400 visninger0 kommentarer

Commentaires


bottom of page