• Cat Office

Februar er kastreringsmåneden og vi tar for oss kampanjer og 5 myter om kastrering.


Nå går vi mot varmere tider og det er vanlig at hunnkattene straks går inn i løpetid. Februar er ofte en måned som gir stor påvirkning på antallet husløse katter i månedene fremover og derfor har Dyrebeskyttelsen Norge prøvd å samle flere veterinær klinikker til å bli med på å sette Februar som kastrerings måneden. De fleste kampanjene er i uke 9 og 10 hvor de gir pakke tilbud på kastrering og ID-merking, men også mange gir avslag på vaksiner, noe som gjør det billigere for oss katteeiere å få gjort det vi burde gjøre uten at det går for mye utover økonomien. Jeg legger med noen bilder fra kampanjer fra Facebook under slik at dere kan se, men gjerne ring til klinikker i ditt område å hør hvordan de bidrar med kastreringskampanjer i Februar. Jo mer press man legger på de til å bli med jo flere vil bli med på kampanjene i årene fremover.


Bruk gjerne #GiPusID og #ChipandSnip på sosiale media for å vise Norge at din katt har en identitet og at du har kastrert katten din slik at vi kan inspirere andre til å gjøre det samme.


Jeg håper dere vil gå inn på innlegget mitt om reproduksjon og lære litt mer om forskjellen mellom kastrering og sterilisering, utviklingen av hannkatt og hunnkatt med tanke på reproduksjon og litt om hva som skjer under denne tiden. Trykk på linken under og se om du kan lære litt mer:


https://www.catoffice.no/post/reproduksjon-hos-katt
Myter om katter

Nå kommer sikkert mange til å tenke på litt forskjellige spørsmål rundt kastrering og ID-merking, og det er fult forståelig fordi det er mye feil informasjon ute å gå dessverre. Derfor vil jeg gjerne svare på noen av mytene som er der ute slik at dere kanskje kan få svar på det dere lurer på. Er det noen andre spørsmål ang dette tema så spør gjerne på våre Facebook sider under dette innlegget. Cat Office.


1. Hunkatten må få et kull med kattunger før den blir kastrert?

Hunnkatten har ikke behov for å få et kull før hun blir kastrert. Hvor denne myten kom fra er uvisst, men total feil. For det første har hannkatten en penis som er utstyrt med tagger for å stimulere eggløsning hos hunnkatten, Dette er rett og slett fysisk ubehagelig for hunnkatten og ofte blir hunnkattene utsatt for voldtekt av flere hannkatter i løpet av sin løpetid. Dette i seg selv tar på, men det å produsere et kull i magen krever mye energi og tærer på kroppen til katten vår. Det er vist at de fleste arter når de reproduserer seg, at aldringen øker og cellene i kroppen ikke er like aktive som før reproduksjon. Med andre ord trenger ikke katten dette fysisk på noen måter for å utvikle seg, det vil faktisk være større fordeler med å kastrere pus. Det er forebyggende mot jursvulster og kreft i eggstokkene og livmoren. Men nå kommer mange til å argumentere at hunnkatten fortjener å få unger og bli en mor, tenk litt på dette. Hadde det vært slikt som mennesker som har fult ansvar for et barn til de blir 18 år kan vi skape et sterkt bånd med barnet. Katten er sammen med kattungene sine til de er 12 uker (anbefalt). Lenger tid etter dette vil ikke moren lenger bruke mye tid på kattungene når de klarer seg selv. Så psykisk sett er det ingen grunn for at katten skal bli mor. De reproduserer seg for at arten skal overleve (noe som ligger biologisk i alle arter) og ikke fordi de har et sterkt ønske å få kattunger. Det er ofte vi eiere som ønsker kattunger og ikke kattemor.


2. Tidlig kastrering er farlig for katten

Dette er ikke korrekt, tidlig kastrering fører ofte til at katten ofte kommer seg fortere fra kastreringen. Mange mener at katter som blir kastrert tidlig ikke får utviklet seg fysisk og psykisk og i noen tilfeller kan det stemme. Men med tidlig kastrering hindrer man uønskede atferd som markering, som er et av de største problemene katteeiere søker hjelp til. En katt som blir tidlig kastrert lærer heller ikke hva løpetid er, så en hannkatt som har vært ukastrert i flere år kan ha lært seg at ved lukten av en hunnkatt i løpetid vet jeg at jeg burde reagere slikt. Mens en hannkatt i ung alder vil ikke vite at den burde markere området for å vise at her er jeg, eller føle behovet med å parer med en hunnkatt, for de vet ikke hva det vil si. Noe som gjør det mye mindre stressende for dem også. Når det kommer til hunnkatt, så kan ingen som har hatt en hunnkatt i full løpetid si at dette er positivt for henne. Intens mjauing, kosing og stressing som de gjør konstant mens det pågår tar på katten både fysisk og psykisk (og ikke bare katte, men eier også).


3. Man tar bort hankattens mannlighet ved å kastrere den.

Nei det gjør man virkelig ikke, man gir ved å kastrere hunnkatt og hannkatt dem et bedre liv uten all dette stresset, en kastrert hannkatt er mer kosete og mer hjemmekjær enn de ukastrerte som kan vandre lange strekninger for å finne en hunnkatt. De vil vanligvis ikke ha behov for å markere overalt i desperat behov får å reprodusere seg. Med andre ord du hjelper dem til og ikke ha den intense frustrasjonene for å parer seg som gir en intens stress for dem. Det er også tydelig bevist at hannkatter sloss mindre og får mindre skader.


4. Katten blir en dårligere jeger etter kastrering.

En katt blir ikke en dårligere jeger fordi den er kastrert. Ja metabolismen vil synke slik at de trenger mer aktivitet eller et lettere fôr for å hindre overvekt. Men en kastrert katt i normal vekt (som er vår jobb å passe på uansett) vil ikke leke mindre, jakte mindre eller være mindre aktivt, det er ofte relatert til vekten på katten og ikke behovet for aktivitet.


5. Jeg har innekatt og trenger ikke å kastrere den.

Dette er noe man hører veldig ofte, men har du en innekatt så vil du likevel hindre unødvendig stress for pus ved å kastrere den.


Ofte kommer innekatter seg ut under løpetid fordi motivasjonen for å parer seg er høyere enn å høre på hva eier sier. Vi ser nesten daglig innekatter som kommer seg ut under løpetiden og det ender ofte med graviditet hos hunnkatten,

Har du en hunnkatt som kommer seg ut og blir drektig ser du kattungene og må ta ansvaret for de. Hannkatt som reproduserer seg med en husløs katt gir deg egentlig ansvar for kanskje flere kull, men du ser dem ikke. Så kanskje du som har en hannkatt som går rundt ukastrert eller har kommet seg ut et par ganger, så kan det hende at den katten som en organisasjon tar inn i dårlig fatning faktisk er ditt ansvar, men du vet det bare ikke. Så ved å kastrere innekatten din vil du få det bedre ved å hindre uønsket atferd, stress og uønskede påkjenninger på pus, men du vil også gi katten din et bedre liv, samtidig som du hindrer uønskede kattunger som lider fordi vi ikke kan se sannheten bak det.
Noen få fordeler med kastrering hos katt

- Mindre stress

- Færre atferdsproblemer spesielt vokalisering, markering og aggresjon.

- Vandrer mindre og har mindre sjanse for å komme seg bort eller bli utsatt for skader i forsøk på å finne en make.

- Bedre helse, stress og fysisk helse har en sammenheng, men også vil det forebygge testikkelkreft, jur-, eggstokk- og livmorkreft hos pus.

- Katten blir mer kosete og glad i deg noe som gir en helt annet bånd mellom deg og pus.

- Nabonen dine vil takke deg for at ikke katten din markerer, uler eller lager problemer i nabolaget.

- Kastrerte katter sloss mindre og vil få mindre skader.

- På lang sikt kan kastrering faktisk spare deg mange penger i veterinær utgifter.

- Du bidrar ikke til hjemløshet for katter som ikke har et hjem.

- Du gir faktisk katten et godt liv ved å kastrere pus.


Dette er bare noen av fordelene til hvorfor du burde kastrere katten din, men listen er ekstrem lang for hvorfor man burde kastrere. Så ikke tvil, benytt deg av sjansen om du ikke alt har gjort det og få pus kastrert, bruk kampanjene for alt det er verdt slik at du kan spare penger der du kan. Og selvfølgelig husk å ID-merk katten din slik at du gir den en identitet og sikkerhet.
42 visninger