top of page

Food Puzzles 101: Noen tips og triks til å holde katten din stimulert under karantene tiden, del 1.

Oppdatert: 4. apr. 2020


Vi er inne i en veldig rar tid akkurat nå som jeg ikke tror noen av oss hadde trodd. Mange av oss skulle sitte i karantene og at vi skulle oppleve en pandemi slik vi gjør nå. Om dere ønsker å lese om Covid-19 og våres dyr kan dere lese om dette her: Kan Koronaviruset Covid-19 smitte til dyrene våres og omvendt? Og 5 tiltak man burde tenke på.


Men i dette innlegget skal vi ikke fokusere på virus og pandemi, vi skal fokusere på våre katter. Mange av de tingene jeg viser kan også brukes på hund (noen av produktene er for hund, men katter kan fint bruke disse også). Disse produktene er ikke noe som bare anbefales i pandemi tid, men noe som vi alle burde innføre i vår katts sitt liv for å berike hverdagen deres maksimalt. Jeg må nok lage flere innlegg for at de ikke skal bli alt for lange. Så i dag ser vi på produkter som burde erstatte matskålen til pus for godt.Dyrene våre har behov for stimulering i hverdagen, med stimulering mener jeg å få de til å tenke på en annen måte og lage litt utfordringer som de må løse. Food puzzles også kjent som matpusslespill er et fantastisk redskap alle katteeiere burde benytte. Katter er, som vi vet, predatorer og jakt er et kjempe viktig for den. Jakt behovet som katten har må bli oppfylt for å være lykkelig, ellers ser man ofte atferdsproblemer som er relatert til umøtte behov.


Food puzzles vil kanskje ikke gi samme effekt som jakt fordi katten bruker instinkt, men ikke kroppen sin på samme måte, men her kommer predasjonslek og lek generelt inn, noe vi kan se på litt senere. Dere kan ta en titt på riktig måte å leke med laser her om dere ønsker å få inn litt trim i kattens liv: Leke riktig med laser mens dere venter på dette innlegget.


I dag tenkte jeg å gå igjennom litt food puzzle produkter med dere som jeg selv har hjemme og fortelle litt om fordeler og ulemper med disse, på slutten så legger jeg også med noen enkle DIY food puzzles, for det trenger ikke å koste all verden for å stimulere kattene våre. Jeg håper også at dere vil tagge oss på Instagram og vise hva slags miljøberikelser og food puzzles dere bruker og hvordan kattene deres liker disse. slik at vi alle kan dele litt tips til å aktivisere kattene våre på.


Bare husk at har ikke katten din brukt matpuslespill før så må dere begynne lett og øke vanskelighetsgraden når katten forstår løsningen på utfordringen sin. Det å gi en høy vanskelighetsgrad med engang kan skape frustrasjon hos katten fordi den føler at den aldri klarer noe og når aldri belønningen sin.


 


Food Puzzles Produkter Måne og James bruker

I dag ser vi på de som kan erstatte matskålen til pus.


Catit Senses 2.0 Food Tree:

Catit Senses 2.0 fôrtreet er et genialt verktøy å bruke i steden for matskål til tørrfôret til pus. Katten stikker poten sin inn i åpningene i treet og dytter ut fôrbiter. Derfor får katten jobbet med å få ut maten før den spiser den, men også for katter som lett sluker maten og overspiser i skålen, kan dette gjøre at de får litt pause mellom bitene og de vil spise saktere.

Dette matpuslespillet er egnet for alle katter, den er lett og bruke, man kan sette opp vankelighetsgraden på det midterte nivået ved å gjøre det vanskligere for at maten faller ned. så begyn med den lette og gjør det vanskligere etterhvert. Denne er også lett å vaske, skal vaskes for hånd med mild såpe.


ps jeg har den orginale varianten, som du kan finne her. men går på det samme, bare litt forandring på stødigheten på den nye.Måne viser kjapt hvordan treet brukes i videoen under.


 


Trixie Cat Activity Fun Board


Trixie Cat Activity Fun Board er en av James og Måne sine favoritter og er lagt spesielt for katter og deres behov, den har 5 forskjellige vansklighetsgrader som man kan fylle på vanlig kattemat eller snacks (eller begge deler), tungemodulen er også laget får våtfôr og paste slik at katten kan slikke på dette.

Dette brettet er fantastisk og jeg anbefaler alle å skaffe dette fordi den har mange moduler og kattene får virkelig brukt hjernen på forkjellige måter. Den er laget for alle katter fra 3 måneder og resten av livet.


De forskjellige modullene:

Dette brettet er fantastisk og jeg anbefaler alle å skaffe dette fordi den har mange moduler og kattene får virkelig brukt hjernen på forkjellige måter. Den er laget for alle katter fra 3 måneder og resten av livet.

- Spormodul: disse lange og bølgete veggene må katten skyve godbiten ut av rillene, katten må tenke litt for å få dette til første gangen og bruker en del tid på denne. (bra for vanlig fôr)

- Tungemodul: her kan man putte i flytende eller våt snacks/mat her må de slikke ut fôret, jeg har også brukt snacks i disse og det går også veldig bra.

- Tunnelelement: er under tungemodulen og her kan man gjemme snacks slik at de må hente de ut av musehullet slik de gjør med bytte i virkeligheten.


 


Buster Dog Maze Mini

Buster Dog Maze kommer i flere størrelser og er beregnet for hunder, men katter kan elske den like mye, men er kanskje lurt å kjøpe mini som er for en mindre hunder.

Disse passer for alle katter og alle nivå.


Måne elsker denne og er alltid den første som skal fiske opp maten. Det finnes flere varianter av mat labyrinter både for katt og hund. Jeg linker til noen av de under her.
Måne og James viser under hvordan de bruker dog maze mini


 

Trixie Aktivitetsleke til katt Snack Box


Cat Activity er en veldig enkel food puzzles som er perfekt for nybegynnere eller som et tilleggs produkt når katten lettere kan få tak i maten sin. Måne liker denne veldig godt og vil demonstrere under hvordan hun bruker denne. Katten må tenke litt og fiske ut maten sin.

Den er i tillegg ganske billig og kjempe lett å vaske. 

The Catvocate av Dr. Bales


Nå skal jeg fortelle dere en liten hemmlighet som man ikke ser over alt og som flere dyrebutikker burde få inn som food puzzle for katter. Jeg har ikke sett disse noen andre steder enn på utenlandske nettsider og på dyrebutikken på Nordby sentret i Svergie sist gang jeg var der. Men dette er et fantastisk måte å stimulere katten din på som vi har brukt en god stund nå. Disse musene fylles opp med kattefôr (jeg topper det noen ganger med en snop bit eller to, eller litt catnip, men trengs ikke), så gjemmes de rundt i hjemmet ditt, slik at kattene må fysisk jakte seg frem til byttet sitt, de må dytte til det for å få ut maten som er inni. Med andre ord er disse det nærmeste vi kommer til kattens naturlige atferd, altså Jakt, fang, drep, spis, vask og sov.

Så hvordan bruker du disse? Det jeg pleier å gjøre er å rotere litt på food puzzles ganske ofte slik at de ikke blir kjedelige for Måne og James. Når det blir the catvocate sin tur, fyller jeg de opp og gjemmer de rundt i leiligheten før jeg legger meg, slik at de kan jakte på kveldsmaten og det er ofte denne tiden de blir mest aktiv før lyset blir skrudd helt av. Dette har hjulpet oss masse fordi oppflyller vi Jakt, fang, drep og spis så går rutinen automatisk til vask og sov. slik at rutinene er lettere å følge og vi får en litt roligere natt. Blir de sultene i løpet av natta så må de leite mer etter de andre musene. Jeg legger med en video under fra The Oreo Cat som tester produktet. Video av Måne og James som viser dere hvordan vi gjør det vil komme. men de er litt mette etter all maten i videoene over. Så følg med på Instagram så dukker det nok snart opp.


 

Så over til DIY food puzzles som kan erstatte matskålen til pus.I disse tider hvor mange har hamstret dopapir så burde det ikke bli vanskelig å samle opp de tomme rullene og finne en halv eske. se videoen under for hvordan du lager den. Bare ha i bakhodet at størrelsen av esken din avgjør hvor mange doruller du trenger. De fleste eskestørrelser fungerer, men tenk praktisk for katten din.

Ps. Måne og James er så mette nå etter en dag full av miljøberikelser, så de vil ikke demonstrere i videoen hvordan man bruker den. men følg oss på Instagram her: Cat Office,

så skal jeg poste dette så fort jeg kan.


 

Til helgen skal vi se litt nærmere på food puzzles for våtfôr og råfôrings muligheter, så blir det et innlegg til hvor vi tar for oss litt mer godis basert food puzzles som er fantastiske hjelpe midler spesielt for å holde kattene underhold mens man er borte, under eksamen lesning, eller nå i disse tider hvor hjemmekontor er manges nye hverdag. Så jeg håper dere har fått nytte av dette innlegget. Kommenter gjerne under innlegget eller på vår facebook eller instagram sidene våres om det er noe dere spsielt ønsker å se eller lære mer om. Jeg kommer også til å poste en del videoer på instagram fremover for å demonstrere de fleste food puzzles og hva man kan gjøre, så har dere prøvd ut disse tipsene over eller har noen tips dere vil dele med oss så tag oss gjerne på deres innlegg på instagram så reposter jeg deres innlegg.


Ta vare på dere selv, familien og ikke minst våre flotte katter (og andre dyr)


Mvh

Trine, Måne og James
617 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page