I disse tider er Koronaviruset (Covid-19) det mest omtalte tema i vårt hverdag og det med god grunn. Dette viruset startet i storbyen Wuhan i Hubei Provinsen i Kina i Desember 2019 og ble 7 Januar identifisert av helsemyndighetene i Kina som SARS-CoV-2 og som er et koronavirus som kan gi luftveisinfeksjoner hos mennesker. Selve sykdommen fikk navnet covid-19 og det er det som de fleste hører om nå i dag.
12 Mars 2020 erklærte WHO at utbruddet av covid-19 som en pandemi, noe som har gjort at land verden over har satt inn tiltak for å redusere smitten. For mer informasjon om selve viruset så kan du finne dette her: https://www.fhi.no/nettpub/coronavirus/
Dette har i det siste bekymret dyreeiere verden over, noe som er forståelig fordi vi er glad i dem og vil beskytte de mot fare. Så la oss se litt på dette under.
Så nå over til det store spørsmålet: Kan vi smitte kattene våres eller kan kattene smitte oss?
Firstvet la ut en live sending om dette tema i dag kl 17:00 og jeg tenkte at det var greit å bruke dette og de andre linkene jeg har funnet til å skrive litt om dette. Ønsker dere å se live sendingen ligger linken ute nå og dere kan se denne her: Firstvet covid-19 og dyr.
Men for å oppsummere litt fra hva vi kan se i dag er at vi kan ikke smitte katter eller hunder med covid-19 og de kan ikke smitte oss fordi de ikke kan ha SARS-CoV-2 viruset. Men når dette er sagt kan de også være mekaniske transportører, noe som betyr at så lenge covid-19 blir overført med dråpesmitte kan det i teorien skje at, om er du smittet av viruset og feks nyser på katten din eller tar på katten din etter du har hostet kan viruset sitte opptil 72 timer i pelsen til pus. Om pus så får gå ut og løper å koser med andre mennesker de møter eller stikker innom naboen som igjen koser katten og så tar seg til munnen kan dette mennesket også bli smittet.
Coronavirus er ikke nytt i Norge og det finnes forskjellige typer som faktisk er vanlig hos katt og hund, men disse må ikke forveksles med covid-19. Fordi disse er artsspesifikke og vil ikke smitte over til mennesker akkurat som covid-19 for øyeblikket ikke viser til at den kan smitte kattene vår. Disse virustypene er heller ikke så alvorlige som covid-19 fordi de ofte fører til at katten eller hunden din blir litt slapp og kan få litt diare. Men i vår katteverden finnes det også et farlig koronavirus hos katt, og selv om denne ikke er så vanlig i Norge er dette en av de mest fryktede sykdommene hos katt fordi i Norge finnes det ikke noe vaksiner eller kur for denne. Dere har sikkert hørt om denne sykdommen som blir kalt FIP (Feline Infektiøs Peritonitt) som er en mutert versjon av feline coronaviruset. Det jeg føler er viktig for oss alle er å lære om FIP og akkurat som covid-19 ta forhåndsregler for at katten din ikke skal få denne mutasjonen. Så les gjerne mer om FIP i dette blogg innlegget her: Feline Infektiøs Peritonitt (FIP).
Det er viktig for oss å ikke bli for hysteriske og selv om en hund er testet svak på covid-19 er det ikke bevis at denne hunden var syk, men som sagt over kan ha bært viruset fra sin smittede eier. Dere kan lese litt mer om hunden her: Hund testet for covid-19
Så la oss se på tiltak vi kan gjøre når det kommer til våres dyr og hindre videre smitte.
1. Er du smittet selv av covid-19 og er i karantene, så er det lurt å sette kattene din i karantene også slik at den ikke er en transport for viruset og kan smitte andre. Mattilsynet oppfordrer til å minske nærkontakten med dyret ditt slik som å sove i samme seng eller kysse dyret ditt. men de mener at du fint kan bruke tid med dyret ditt selv om du er smittet selv, bare du tar forhåndsreglene ved god hygiene.
2. God hygiene og håndhygiene er utrolig viktig uansett, og det samme gjelder med kontakt med dyr.
3. Må katten enten til dyrlegen eller andre steder mens du er smittet, så kan man vaske katten godt før den reiser. Slik at man kan vaske vekk dråpene fra covid-19. Men dette er bare om det virkelig er nødvendig for katten å forlate hjemmet til en smittet person. I disse tider må man ikke dra unødvendig til veterinær med pus om du selv eller noen i ditt hjem er smittet og er i karantene. Så bruk mulighetene som flere veterinærer har i dag med video konsultasjoner. Firstvet har foreksempel en stor mulighet til å gjøre dette her: Firstvet.
4. Jeg vil også nevne uten å skape panikk at virus kan mutere og forandre seg over tid. Dette er grunnleggende evolusjons biologi for at virus arten skal overleve. Derfor kan det med tiden skje at dyr kan bli smittet, men i dag finnes det ikke noen bevis for at dette skal skje med covid-19. Men viser dyret ditt tegn til sykdom så ta kontakt med veterinær så fort som mulig, helst først igjennom firstvet slik som i punkt 3. Det jobbes hele tiden med å forebygge dette så oppdatering vil komme om det skjer noen endringer her.
5. Er du ikke smittet, sier veterinærene at med den informasjonen vi har i dag skal du ikke tenke på å endre så mye i ditt dyrs liv, gå tur med hunden eller katten din. men bare husk god hygiene og om det er stor sjanse for at katten din har vært borti smittede personer og kan føre smitten hjem (med tanke på utekatter) er det greit å ta forhåndsregler ved å vaske pus før familien (spesielt med tanke på de med et lavere immunforsvar og eldre i hus) kan kose med den.
Hva kan man gjøre om man er frisk, men i karantene pga andre årsaker?
Jeg selv er satt i karantene nå, ikke fordi jeg har vært ute å reist eller er smittet. men fordi jeg er i risikogruppen pga min Diabetes type 1 og Astma, og fordi jeg i en stund nå har hatt lavt immunforsvar. Så for min egen sikkerhet har legen min bestemt at, pga min jobb og helse situasjon bør jeg være i karantene minst i 2 uker og unngå store folkemengder, for min egen del en stund fremover.
Så hva kan man bruke tiden på i karantene? For meg er svaret lett. Jeg skal gjøre eksamen min, skrive nye blogginnlegg for dere og ikke minst ha det sykt gøy med mine to katter Måne og James. Jeg har hatt litt dårlig samvittighet i det siste fordi jeg har hatt ekstremt mye å gjøre, så nå i tiden fremover skal vi tre kose oss, leke og finne på nye ting. Vi har funnet frem klikkeren og begynt med klikkertreningen igjen. Så med andre ord gjør noe positivt ut av en kjempe tragisk situasjon og bruk tiden med de du er glad i og spesielt våre firebeinte familiemedlemmer.
Under ser du Måne og James som jobber med food puzzles og koser seg masse med mamma hjemme.
Når vi prøver å se litt positivt på denne tragiske situasjonen så legger jeg med noen linker under som dere kan lese. Det handler om at Kina nå endre sine regler med tanke på noen dyrearter, noe som faktisk i fremtiden kan gi en positiv effekt på feks trofe jakt, det å spise ville dyr, men også hund og katter i Kina.
Måne og james viser over hvordan man kan holde pus aktivisert i karantene tiden.
Se disse innleggene under for mere ideer og tips.
Food Puzzles del 1: Noen tips og triks til å holde katten din stimulert under karantene tiden
Food puzzles del 2: Matpuslespill for våtfôr, paste og rent kjøtt basert fôr.
Food puzzles del 3: Hjemmekontor eller eksame? Food puzzles som kan holde katten din aktiv mens du jobber.
Jeg ønsker alle våre lesere og dyreelskere der ute masse lykke til fremover og håper av hele mitt hjerte at dere har det bra og slipper å oppleve covid-19 på nært hold. Og som med alt annet av epidemier og pandemier så vil også dette en dag roe seg. Men til da skal jeg prøve å holde dere oppdatert på Cat Office sine Facebook sider om det oppstår noen nyheter om situasjonen vedrørende våres katter. Det kommer nok til å bli litt flere innlegg nå i karantene tiden også så følg oss gjerne.
Dere kan også lese mer og holde dere oppdatert på Mattilsynet sine sider her: MT eller veterinærinstitutt sine sider her: VETINST
Mvh Trine, Måne og James.
コメント