top of page

Lær om Kattens feromoner og hvordan du kan bruke FELIWAY som et verktøy og hvordan de fungerer.

Oppdatert: 16. apr. 2023I dag skal vi se litt nærmere på kattens duftkjertler og feromoner. Vi skal også gå igjennom produktene til FELIWAY slik at dere vet hva disse går ut på og hvordan du kan velge riktige produkt om du sliter med atferdsproblemer eller stress i ditt hjem, men også hvordan du kan bruke de som et forebyggende tiltak.


Hormoner:

De fleste har hørt om hormoner så jeg kommer ikke til å gå i dybden på dette. Men for at man skal forstå forskjellen på Hormoner og Feromoner så forklarer jeg litt lett. I kroppen til alle levende individer finner vi et hormonsystem som er med på å regulere de fleste av funksjoner kroppen har. Disse hormonene blir produsert via forskjellige hormonkjertler som styres av hjernen vår og når disse kjertlene får beskjed, produserer de hormoner som er små kjemiske substanser som går ut i blodbanen og blir transportert til mål organet sitt hvor de kan gjøre jobben sin. Hormoner er viktige og effektive for at kroppen vår skal fungere.


For eksempel: Under løpetid så er det kjønnshormoner som fører til at katten reagerer slik den gjør og at behovet for å formere seg blir forsterket.


Feromoner:

Men hva med Feromoner? Feromoner er også en kjemisk substans i kroppen til katten (også hos mennesker), men som via duftkjertler sendes ut til omgivelsene og påvirker ofte andre katter i området. Dette er hva vi ofte kaller signalstoffer og er en ekstrem viktig del i kommunikasjon mellom dyr og spesielt hos katten.


Med andre ord er hormoner noe som skjer inne i kroppen, mens feromoner er noe de sender ut til omgivelsene og andre.

Så hvordan bruker kattene disse feromonene? Katter har flere steder på kroppen duftkjertlene som produserer forskjellige feromoner, ofte med ulike funksjoner. Så la oss se på noen av disse kjertlene.


Ansiktet og nakke området:

De som blir mest brukt er duftkjertlene rundt ansiktet og nakke området. Dette er ofte en beroligende effekt på katten og viser at de for eksempel godtar en ny katt, eller du har kanskje sett at katten gnir seg mot hånden din eller vesken din når du kommer hjem. Disse feromonene blir ofte brukt på kjente mennesker/dyr eller trygge objekter. Disse duftkjertlene er ofte forbundet med beroligende feromoner. Katten kan også bruke disse feromonene til å markere deg med sin lukt igjen om du kommer hjem og lukter av feks en annen katt eller ukjente lukter.


Mellom tredeputene under poten:

Katter har også duftkjertler mellom tredeputene under poten. Slik at når de klorer på ting setter de av sin duft på disse stedene. Det er ofte derfor katter klorer på møbler og tepper osv. hvis de ikke får utløp nok for dette behovet rundt om i huset og har mulighet til å sette sin duft av på ulike steder ved å bruke klørne og kvesse på ting. Derfor er det lurt å investere i klatrestativ, klorestativ, kloretepper osv slik at de har steder å gjøre dette. Har du et sted hvor katten klorer som du ikke ønsker, så sett gjerne på dobbeltsidig teip slik at de ikke klorer akkurat der, men det er også veldig viktig å sette et klorebrett eller stolpe rett ved, for det er en grunn til at dette stedet blir brukt. Så tar vi vekk et sted de har behov for å markere, må vi sette inn noe de har lov til å gjøre denne atferden på i dette området.


Les gjerne mer om 10 kattepote fakta og hvorfor klorestativ er utrolig viktig for pus å ha ved å trykke på linken, her kan du også finne litt tips til å få katten din til å slutte å klore på uønskede steder.


Rumpe området:

Ser man på duftkjertlene som er ved rompe området er disse ofte brukt til markering av territorier eller for å markere og si jeg har vært her. Ofte brukt som signaler til andre katter.

Disse feromonene kan vise til territoriell atferd hos katter som markerer, Men det kan også være i forbindelse med å tiltrekke seg en make for parring. Så det trenger ikke å være et aggressivt tegn.

I veldig alvorlige tilfeller av stress og angst kan katter også bruke sin egen urin og markeringer for å roe seg selv ned. Ved å omringe seg selv av sine egne feromoner/dufter vil de føle en form for sikkerhet. Lukten av seg selv kan derfor minske stress, Derfor er markering hos kastrerte katter noe som burde bli tatt alvorlig. En veterinær burde da først kontaktes for å utelukke fysiske årsaker før man ser på dette som et atferdsproblem. Er det stressrelatert kan produktene vi skal se på under være et fantastisk verktøy, men om markeringen fortsetter så vil jeg anbefale å ta kontakt med en atferdskonsulent for katt som kan hjelpe dere med å løse problemet.

Men viktig å huske er om katten ikke kastrert så vil ingen ting kunne hjelpe med markerings problemet før pus er kastrert fordi hormonene dominerer denne atferden så mye, at både katten kan føle for å markere pga territorie, tiltrekke seg en make og fordi den er stresset fordi vi ikke kan møte behovet om å konstant får paret seg. Så en lykkelig katt er en kastrert katt og jobben som katteier og atferdskonsulent bli ofte lettere også.


Trenger du hjelp av en atferdskonsulent for katt så ikke nøl med å ta kontakt med meg, kan jeg ikke hjelpe deg så kan jeg som oftest henvise dere videre til noen som kan, det viktigste er at dere får den hjelpen dere trenger. så ta en titt på bestilling av timer her og send meg gjerne en mail for mer informasjon.Feliway


Mange har hørt om disse produktene før og som atferdskonsulent for katt anbefaler jeg disse rett som det er fordi vi ser hvor god effekt de har i ulike sammenheng. Dette innlegget er ikke sponset så dette er helt min egen meninger om disse produktene.Men akkurat nå skal vi se litt på de forskjellige feliway produktene og hvorfor de fungerer, hvordan de fungerer og hvilket produkt du burde velge i ulike situasjoner. Jeg sender med link til siden deres i England for føler det er viktig at dere får informasjon rett fra leverandøren (klikk på bildet lånt fra siden deres under). men disse produktene får du tak i hos de fleste dyrebutikker, veterinærer, apotek og nettbutikker slik som Jesperpus shop, så det skal ikke være vanskelig å få tak i disse (med unntak av en, men det forklarer jeg under og legger med link)


Ønsker dere å laste ned litt tips og triks fra FELIWAY boken i bildet over så kan du få denne på ebok ved å gå inn på linken under og skriv deg opp på nyhetsbrev:Så la oss se på de forskjellige typene Feliway og hvordan du bruker disse.


Feliway adaptere

Det er tre produkter av adaptere som skal settes inn i stikkontakten i rommet hvor katten oppholder seg mest eller problemområdet hvor atferdsproblemet skjer. Alle produktene er oljebasert og varer i 30 dager, da kan man kjøpe refill til adapteren. Selve adapteren skal byttes ut etter 5 refiller eller etter 6 måneder. Det tar ca 24 timer før produktet er spredt rundt i huset og man kan ofte se effekten etter 7 dager, selv om det er veldig individuelt, noen trenger lenger tid. Husk at den skal stå i hele tiden og ikke tas ut av kontakten under behandlingen.


Det er ikke alltid vi som eiere ser effekten, men den er der og forskning viser at indre stress ofte er redusert selv om vi ikke ser det så tydelig. Disse produktene er ikke magi og vil løse alle problemer, men er fantastiske verktøy som gjør det lettere for oss eiere å jobbe med problemet som er underliggende for problemet eller hjelpe til i overganger ved store endringer i pus sitt liv.


Disse produktene fungerer kun på katt og vil ikke ha en effekt på andre arter, har du andre dyr slik som hund, finnes det egen produkter for disse.


Det er ekstremt viktig å følge bruksanvisningen på hvordan disse skal brukes for ved feil bruk vil effekten av produktet bli veldig redusert. Så adapteren skal alltid stå rett inn i veggen, den må ikke bli dekket til eller stå under et bord eller skap for produktet vil ikke kunne spre seg slik den burde. Så et åpent sted rett i veggen er det beste. Men se videoene under de forskjellige typene for grundig instrukser på hvordan man bruker produktene.


Men et lite tips, selve støpselet som går inn i stikkontakten kan vris på slik at den står oppreist i veggen.


FELIWAY Optimum Diffuser:

Optimum er et nyere produkt på markedet i Norge, men har allerede vist en god effekt på mange atferdsproblemer. Er man usikker på hvilket produkt man skal velge så kan man sjeldent ta feil av dette produktet.

Dette produktet går på et stort spekter av atferdsproblemer som er stressrelatert.


Feliway optimum er et resultat av 20 år med forsking og har nå funnet en ny teknologi innen bioengineering technologies som har funnet en ny unik feline feromon kompleks som skal hjelpe kattene våres å øke velferd via feromoner.


Katter trenger å ha stabilitet og føle de har kontroll over deres miljø, men ofte i våres travle og hektiske hverdag kan det oppstå ubalanse i kattens liv, eller ting i miljøet kan føre til at kattene våres føler seg stresset, selv om vi ikke alltid vet hva som forårsaker dette. For sannheten er at små ting som å få besøk, ta med nye dyr hjem, flytte på møbler eller flytte generelt. Men også alt av aktiviteter vi gjør og ofte kan disse tingene føre til at kattene våres ikke takler stresset og miljøet sitt helt optimalt og kan vise dette via sin atferd.


Noen tegn man ofte kan se er:

 • Stress, angst og depresjon

 • Urinmarkering

 • hyperslikking (overgrooming)

 • aggresivitet

 • dårlig matlyst

 • Ved kloring på møbler

 • konflikt mellom katter og andre dyr som bor sammen.


Men tegne kan også være så små som at de er mindre aktiv, sover mer, spiser mindre og vasker seg mer.


Så hvordan fungerer FELIWAY Optimum: Denne type kjemisk feromoner skal vist være fremstilt til å fungere som de fleste velferdsferomonene katten selv skiller ut. Derfor er dette den optimale versjonen og ikke fremstilt kjemisk fra en spesiell duftkjertler. Se gjerne videoen underet for mer informasjon om produktet.


Som vi gikk igjennom ovenfor så kommuniserer katter ofte med feromoner, både med hverandre, med oss og alt annet i sin omgivelse er luktsignaler ekstremt viktig for de.


En lykkelig katt vil ofte går rundt og markere området sitt ved å gni ansiktet sitt opp mot møbler, objekter, andre dyr og andre mennesker. Dette gjør at omgivelsene vil føles trygt og kjent. Disse ansiktsferomonene er også kjent som velferdshormoner fordi de gir en avslappende effekt på pus.


Det Feliway classic gjør er å sende ut syntetisk fremstilte feromoner som tilsvarer kattene våres velferdsferomoner som de naturlig skiller ut ved ansiktet. Det gjør at atmosfæren i hjemmet virker beroligende på pus. Denne typen diffuse er veldig effektiv på problemer som finnes i miljøet, men er også et fantastisk verktøy å bruke ved store overganger som kan skje i pus sitt liv slik at vi forebygger stresset der vi kan.


Så problem områder dette produktet er ekstremt bra på:

 • Miljøendringer slik som flytting, oppussing eller nytt familie medlem, både de på to bein og på 4 bein.

 • Stress, angst og depresjon

 • Urinmarkering

 • hyperslikking (overgrooming)

 • aggresivitet

 • dårlig matlyst

 • Ved kloring på møbler


Det som også er viktig å huske når vi får hjem en ny pus uansett om du har katt fra før eller ikke og om det er en kattunge eller voksen katt er at vi endrer absolutt alt det som er kjent og trygt i denne pusen sitt liv og dette er en overveldende event for pus uansett hvordan man ser på situasjonen. Det å bruke feliway i kontakten ved slike store overganger kan hjelpe katten din å takle overgangen bedre og føle seg fortere trygg og lykkelig i et nytt hjem. Så sett Feliway i kontakten et par dager før pus kommer hjem slik at vi kan gjøre det enklest mulig for dem.
Denne diffuseren er for dere som har flere katter i et hjem og opplever at harmonien ikke er helt på topp. Har du problemer med aggresjon mellom kattene eller opplever at ikke alle går godt sammen er dette et produkt du burde prøve, du kan også bruke dette som et forebyggende produkt om du skal få en ny katt i hus slik at dere får en bedre introduksjon med engang.


Akkurat som Feliway classic er den laget av feromoner, men i dette produktet er det syntetisk fremstilte feromoner som kattemor skiller ut etter hun har født kattungene. med andre ord det er feromoner fra kjertlene rundt pattene til kattemor. Disse feromonene skaper en naturlig beroligende effekt på kattungene hennes og skaper harmoni mellom disse slik at det reduserer konflikter under amming og under oppveksten. Se videoen under for mer informasjon.Denne sprayen inneholder de samme feromonene som diffuseren med samme navn. Forskjellen er at denne er alkohol basert og ikke oljebasert. Den brukes også mer lokalt og ikke som diffuseren som går i hele rommet.


Fordi den er alkohol basert er det ekstremt viktig å følge bruksanvisningen for det vi ønsker å bruke den til. Du skal ALDRI spraye direkte på katten og de områdene du bruker den på skal stå i ca 15-20 min før katten får komme bort i den. Ved bur og bil trening må du spraye godt ca en halv time før du putter katten i buret og inn i bilen ellers vil du sette katten inn i et sperret område fult av alkohol som kan føre til negativ effekt på katten på mange måter, så alkoholen må få lov til å forsvinne før katten blir tatt inn i buret eller bilen.


Dette produktet er genialt til burtrening, bil trening, veterinær besøk, trening av redde katter, men også dirkete på områder hvor katter markerer, klorer eller steder vi ønsker at katten skal finne roen og føle seg litt ekstra trygg.


PS. skal ikke brukes på områder du ønsker at kattens skal klore på, med andre ord ikke på klorestativ, klorestolper, kloretepper osv...FELIWAY Help (denne har ikke kommet til Norge enda)


Så lenge dette produktet ikke har kommet til Norge enda så kommer jeg ikke til å skrive så mye om dette enda. men legger med en link under om dere feks bor i utlandet eller er ute og reiser og finner ut at dette er noe dere ønsker å prøve.FELISCRATCH by FELIWAY (Utgått fra sortiment)


Denne type Feliway gikk på å få katten til å klore på de riktige stedene, men denne har gått ut av det Norske sortimentet og ser ut til å ha gått ut i flere land, derfor veldig vanskelig å få tak i.Er det noen spørsmål om disse produktene så hør gjerne mer om disse hos din veterinær eller dyrebutikk, eller kontakt FELIWAY direkte eller kommenter under innlegget eller på vår Facebook eller Instagram så svarer jeg så godt jeg kan på spørsmål dere eventuelt har.


Husk å hold dere oppdatert ved å følge oss på sosiale media for mer katteinformasjon, kattefakta og mye mer innen katt.Trine


3 222 visninger0 kommentarer

Commentaires


bottom of page