top of page

Calicivirus (FCV), En virussykdom som katter lett kan få.

Oppdatert: 13. jan. 2021


 

Husk at dere kan lese oversikts innlegget over virus sykdommer hos katt i linken under


Feline Calicivirus (FCV)

Feline Caliciviruset er en utbredt virusinfeksjon hos katter og ofte blir omtalt som katteinfluensa sammen med herpesviruset. Denne type virus fører ofte til øvre luftveisinfeksjoner, Men dette kan variere fordi det finnes flere muterte varianter av caliciviruset og kan derfor angripe andre organer også. Fordi caliciviruset er veldig smittsom er den derfor ganske utbredt spesielt i kattekolonier. Når katten er smittet og syk og den nyser sprer viruset seg i luften og kan feste seg på objekter, mennesker eller til og med støv og løse partikler i luften, men kan også smittes via dråpesmitte, avføring og sekret fra øyer, nese og munn. Den har en lang overlevelses tid i sitt miljø som er opptil 10 dager og det trenger bare en eksponering for å bli smittet. Derfor kan en katt som har blitt smittet bære infeksjonen i flere uker og kan smitte andre katter under denne tiden. Katter kan også bli kronisk bærere av viruset og kan derfor ikke bo med andre katter og trenger god behandling hele livet.


De kattene som er mest utsatt er kattunger, katter med lavt immunsystem og uvaksinerte katter.

Når kattene blir smittet vil caliciviruset vil de ofte bli veldig syke i noen dager til noen uker akkurat som influensa hos oss og mange av symptomene er like som hos mennesker. Les mer om symptomene hos katt på Potespor i Hjertet om dere ønsker å vite mer hva man kan se etter.


For å kunne behandle dette viruset må man oppsøke veterinær som kan stille diagnosen og begynne med en behandling som kan passe symptomene. Det finnes ikke en konkret behandling, fordi ofte når vi har med et virus å gjøre må kattens immunsystem kjempe seg igjennom infeksjonen. Men ofte blir det gitt antibiotika for å hjelpe katten å kjempe mot infeksjonen og i noen tilfeller kan smertestillende være nødvendig. Derfor minne jeg på hvor viktig det er å oppsøke veterinær tidlig om det oppstår endringer i atferden eller kattens fysiske tilstand.


Når man får hjem en katt som har blitt påvist caliciviruset er det viktig at katten får i seg nok væske, næring og har ro rundt seg. Man må også holde nesen og øynene rene som mulige. Få flere gode tips på Potespor i hjertet her: Caliciviruset

Her har FCV gått på tannkjøttet til pus og han fikk problemer med å spise. derfor måtte Lena Kristiansen hjelpe pus med å få i seg mat i væske form via en sprøyte for å få i ha næring.

Hvordan kan man beskytte katten våres mot caliciviruset?

Alle kattunger bør vaksineres mot katteinfluensa. Anbefalingen er at kattunger skal vaksineres ved 8 ukers alder og igjen når kattungen er 12 uker og igjen etter et år. For voksene katter har det vært vanlig med årlige vaksiner, men pga ny forskning viser det til at det holder ved hver andre til tredje år om ikke katten din lever i et område hvor smittefaren er veldig høy. Les mer om vaksine program for katt her:kattevaksine(Nobivac), men også en alternativ til vaksine mot calisi og herpes for katt her: Purevax, men denne tar ikke for seg kattepest (FPV).


Noe man burde tenke på når det kommer til dine egne katters sikkerhet er at du kan bringe smitten hjem til dine katter. De kan være innekatter og fremdeles bli smittet fordi du har vært i kontakt med en katt som har gått ute. Derfor er det viktig å passe på at du ikke tar med katter hjem og setter de direkte sammen med dine katter med en gang. En liten karantene for å være sikker på at de ikke har sykdommer er veldig viktig for sikkerhet for dine katter. Jeg sier ikke at du ikke skal hjelpe katter i nød, for du har hjelpe plikt og det er det rette å gjøre, men det er viktig å ta forholdsreglene slik at dine katter ikke blir smittet av dette eller andre sykdommer. Det å vaske seg på hendene og skifte om man har drevet med andre katter er veldig viktig, bruk også gjerne desinfeksjons midler og spray det på deg og hendene dine slik at man i hvertfall prøver å hindre smitte. Feline Caliciviruset er også en av de virusene som bare smitter katter, så vi mennesker blir ikke smittet, men vi er bærere for viruset (altså et mellomledd for å smitte andre katter) og dette er viktig å huske på.


Historien om Ciara

Ciara er en fantastisk og voksen frøken som har blitt påvist kronisk Calici. Dette betyr at hun lett får luftveisinfeksjoner og bihulebetennelser, som da må behandles når det blir utbrudd. men ellers har hun fått en ny sjanse takket være Potespor i Hjertet.
Tips

Et lite tips jeg fikk når det kom til katter med nedsatt immunforsvar var å bruke noe som heter L- lysene. Dette tipset fikk jeg av Potespor i hjertet som bruker dette mye i behandling. men husk å konsulter med din veterinær om dette kan være noe for din katt.


Du får kjøpt dette på Ebay her: Tomlyn immune support for cats
 

Husk å signer og del oppropet!! ikke vær redd for å gjøre dette flere ganger for vi elsker deg bare mer for hver gang!


 

Linker om CalicivirusetAgria:https://www.google.com/searchclient=safari&rls=en&q=vaksine+mot+katteinfluensa&ie=UTF-8&oe=UTF-8


3 516 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page