top of page

Cat TV, hva er det, hvordan bruker man det og vil katten sette pris på dette?

Oppdatert: 10. feb. 2022

Cat TV er et ord som ofte blir brukt for å stimulere kattene uten at de trenger å være fysisk aktive. Dette kan være alt fra å bruke YouTube de kan se på til å lage katte tv hjemme hos deg selv. Dette er også en perfekt måte for katter som nettopp er operert eller som ikke må bevege seg for mye, for de kan observere, men slipper å bevege mye på seg. Brukte det selv når Måne ble kastrert for å holde henne i ro.


Katter elsker å observere verden og se hva som skjer, du titter kanskje ut av vinduet ditt og ser en mann som jogger utenfor, en dame på sin telefon, kanskje søppelbilen som kjører forbi. Men kattene våres ser mye mer enn dette, de sitter å observerer hver bevegelse, fugler i treet, eller de som flyr forbi. De kan faktisk sitte i evigheter å kose seg med å se på livet som skjer utenfor og spesielt for innekatter er dette et viktig behov for kattene og er viktig at vi møter disse behovene. Så hvorfor ikke bruke dette for å stimulere pus litt mer og gi deg litt fred på hjemmekontoret eller under eksamens lesningen.


Jeg kommer derfor i dag til å legge med linker til youtube videoer, jeg kommer til å gi tips og triks til å gjøre vinduet mer egnet for din katt til å se ut. men jeg kommer også til å gi litt tips om å gjøre cat tv til noe enda mer spennende.


Så les videre og ønsker du å dele bilder eller videoer med oss av din katt og bruk av katte tv så tag oss gjerne på Instagram så vi kan vise flere katteiere hvordan man kan bruke dette optimalt.

Cat TV på pc eller på smart tv.


YouTube har ekstremt mange videoer under Cat TV, dette er gratis og man kan bruke slik man ønsker. Jeg har en gammel iPad som jeg kun bruker til å lese e-bøker ellers er den kattene sine. Her har jeg lagt på et beskyttende glass slik at de kan skrape på den om de vil uten å ødlegge den og for å beskytte kattene som de skulle komme til å knuse den (vi bruker det også til katteapper som de aktivt kan fange). Men du kan fint bruke telefonene din, smart tv, iPad/nettbrett, pc eller mac så lenge katten kan ligge å se på cat tv så vil den bruke det meste. Det kan hende det tar litt tid før den oppdager dette, og de kan ofte gå litt rundt og vise en attitud på at humm jeg bryr meg virkelig ikke, men husk at de ofte gjør dette ute også slik at byttet ikke vet at de kommer til å slå til. Ofte trenger noen katter litt lenger tid, mens andre blir gira med engang.


Eneste jeg vil nevne her er at det er en skjerm og akkurat som barn ville jeg ikke satt på tv og latt de bare underholde seg selv hele dagen. Det er ekstremt viktig å leke fysisk med kattene dine og få ut all energi ved dette. Og det vil også styrke båndet mellom deg og din katt ved sosial lek.


Under viser leseren vår Justyna Gronostajska sin ene katt Gimlin hvordan man bruker Friskies Cat Fishing appen på iPaden sin og Pippin som ser på musa løpe over TV. Dere kan følge hennes utrolig søte katter her: gimliandpippin


Og her viser Zimba hvordan man spiller kattespill på pc. Eier Lene Jørgensen har sendt inn denne videoen til oss slik at vi kan se vakre Zimba I arbeid.Linker til noen sider dere kan bruke


Paul Dinning har en fantastisk wildlife kanal med spillelister for katt. så ta en titt på han her:


En litt mindre gruppe er Birder King, men han har noen kule videoer som dere kan se her:


Cat Games har litt mer variert innen for katt og her litt mer variert av videoer som dere kan se her:

Relax My Cat er mer musikk for å berolige katten og skape en god atmosfære i huset. Jeg bruker dette en del, men må advare at er kanskje ikke er det mest perfekte om du trenger å ha høy energi og full konsentrasjon. For man kan gå inn i en litt zen boble med denne i bakgrunn. Noen ganger fungerer det godt i eksamens perioden for er mye klassisk musikk.


Cat Trumpet er en side med mye rart, men de har en spilleliste som er laget av Akvarier med masse fargerike fikser og beroligende musikk slik som videoen over. så ta en titt her:Hjemme laget katte tv


Her hjemme hos Cat Office prøver vi ofte ut nye ting og elsker å gjøre ting med kattene. Vi har derfor satt opp noen prosjekter i løpet av mine katters sitt liv. Å vi ønsker å dele to av de med dere i dag. Den ene er fugleprosjektet vårt som også er prefekt om dere har barn som elsker naturen og vil lære mer om fugler, Som biolog så var dette en måte for meg å lære mer om fuglene i vårt område. Så har vi også et akvariet til stua slik at kattene kan ha noe å se på med masse farger og bevegelser.


Fugleprosjektet

Her kommer det jo helt ann på hva slags muligheter dere har, har dere en hage kan dere jo sette opp fuglebrett utenfor vinduet om dere har innekatter. Har dere utekatter må dere passe på at kattene ikke får tak i fuglene så det å bruke vinduer i 2 ett osv kan være en bedre mulighet for dere. Hos oss har vi en stor innglasset veranda, vi har tre vinduer vi kan bruke i leiligheten vår. Vi bor også høyt over bakken så det er ikke noe fare for fuglene å sette ut mat til de. Dere må rett og slett tenke at dette er ikke en buffé for kattene til å forsyne seg selv, dette er katte tv.

Så hvordan går vi frem:

1. Bestem hvor du ønsker å lage katte tv for pus, pass på at det er mulighet til å ligge å se på fuglene uten at de kanskje ser pus, slik at den kan bruke alle jakt sansene sine til å observere fuglene. Under det ene vidudnet vårt har vi et klatrestativ slik at de alltid kan observere mennesker og ting som skjer ute, eller rett og slett ligge i solen og kose seg. På kjøkkenet har vi et bord de har lov til å være på som vi kan bruke. Det siste vinduet har vi ikke brukt denne gangen. Verandaen hadde vi en blomsterkasse utenfor vinduene som vi brukte og kalte det heller fuglekasse. som var lett for kattene å se. Men husk å la de kunne skjule seg litt i gardinene eller lage måter de kan gjemme seg litt om de er på verandaen.


2. Bestem hva vi skal fôre fuglene med? Her er det viktig å gi ting som er bra for fuglene og ikke skader de. Ofte har folk gitt brød med dette gjærer i magen og er ikke bra for de. Så jeg vil anbefale å kjøpe fuglefrø og fuglemat i butikken, eller lage det selv. Den siste tiden har flere organisasjoner og foreninger som jobber med fugler advart mot fuglemat som har netting, bildene jeg har var før jeg viste dette og bestemte meg for å lage selv, eller fjerne nettingen på fuglekulene.

Jeg har selv brukt NOF (Norsk Ornitologisk Forening) sine sider for å lære masse om fugler og de har også forslag til fôringsstasjoner og viser til mat du kan lage selv og mate fuglene med så sjekk det ut her: Forslag til mat ved fôringsplassen


3. Sett ut maten og la magien skje, det kan ta litt tid før fuglene skjønner at hei det er mat her, men ofte går det ganske fort og du merker det på kattene når de begynner å dukke opp. Så da er det klart og du kan følge med hva som dukker opp.


4. Ønsker du å lage ditt eget fugleprosjet og se sammen med kattene (og barna om dere har det) så kan dere enten sitte litt på avstand eller gjemmer dere bak gardinene dere også, eller sette opp et kamera slik at dere kan se hvilken fugler som dukker opp. Dette er faktisk veldig gøy og NOF har årlig fugletelling som man kan være med på for å se om det er økning eller nedgang i visse fuglearter landet over og hvor div arter befinner seg i Norge. Så følg med om dette høres spennende ut.

Jeg har også brukt boken under for å artsidentifisere artene som dukker opp. Men det finnes også mer egnete bøker for barn som også har lyd om dette er lettere for dere.Fiskeprosjektet:Dette er ikke et prosjekt man gjør om man ikke har god tid, har penger og vil sette seg inn i alt godt for å gi best mulig dyrevelferd for fiskene. Jeg har prøvd å ha akvarier flere ganger gjennom mitt liv, men ender alltid med problemer og katastrofe uansett hvor mye jeg ønsker å gjøre det bra, Derfor tenkte jeg at denne gangen skulle jeg begynne helt fra begynnelsen og gjøre dette riktig og skaffe fisker som faktisk tåler litt. Jeg valgte gullfisk og det sjokkerer ikke mange at jeg kalte de Ole, Dole og Doffen. Jeg vet de kan leve i over 10år og bli kjempe store, derfor er jeg bevist på at jeg må få et større akvarie i fremtiden og drømmen om den fiskedam når jeg engang får kjøpt meg hus, var i bakhodet, ellers har jeg et sted som kan ta de til seg når de blir for store, men jeg vet også at det skal litt til å ta livet av de også fordi jeg har hatt de før med god hell. Dette er viktig å tenke på når man skaffer fisk.

Så er dette noe for dere så ta kontakt med dyrebutikken og spør om hjelp. Jeg fikk kjempe god hjelp på Dyrego på Triaden og Naranja dyrebutikk på Frogner til å bygge opp akvariet mitt steg for steg og det jeg likte best var at de er ærlige med meg. Noe jeg fikset før jeg oppsøkte råd var slik som sanden/steinene noe som kanskje ikke var det beste valget for fikk problemer med alger pga for mye lys i akvariet. men vi fikset dette også og har tider hvor vi har lyset av og på slik at vi hindrer nytt utbrudd. Men ja dette er ikke enkelt, det er mye jobb og det koster en del å skaffe seg akvarie, man ser mange som gir bort akvarier på finn.no å det er en grunn til dette. Men når man får det til er det så vakkert og gir en utrolig zen føles. Kattene elsker det også, og de tar selv ansvar til og hjelpe meg når vi skal bytte vann eller fikse forskjellige ting.Enkelt og greit, Mulighet til å ligge i vinduet prosjektet:


Det letteste og billigste måten å skaffe katte tv til din pus på er å fikse det slik at de kan se ut av vinduet. Enten ved å sette klorestativet opp mot vinduet slik at de har flere forskjellige høyder å hoppe på. eller ha en litt større vinduskarm de kan ligge på, eller skaffe hengekøye med sugekopper du kan feste på vinduet så de kan ligge å observere verden. Har du ikke mulighet til å kjøpe inn nye ting og ikke kan flyte på klorestativ osv. så kan man bruke et bord, en hylle eller et annet møbel som er høyt nok så pus kan de ut.
1 212 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page