top of page

Den røde dotten, har den en positiv eller negativ effekt på katten din? Alt om leking med laser.

Oppdatert: 4. apr. 2020

De fleste assosierer laserleker med katter og deres evne til å jakte dramatisk på den lille røde dotten som fyker over gulvet. Det er vist at katter blir stimulert av lys dotten som fyker rundt i rommet og blir fysisk stimulert pga den. Men problemet som har blitt lagt lys på i senere tid er assosiasjonen mellom laserlek og frustrasjon hos kattene som igjen fører til atferdsproblemer. Så i dag skal vi ta for oss det omdiskuterte tema laser og se på fordeler, ulemper og riktig metode å bruke laseren på.


Jeg fant en gammel forskning fra 22 August 1995 hvor de tester ut laser på katter, om du vil lese den gamle artikkelen finner du den her METHOD OF EXERCISENG A CAT, men husk at denne er gammel og er derfor ikke en sikker kilde, for utviklingen og kunnskapen bak den røde dotten har forbedret seg enormt med årene. Men er morsomt å se litt hvor den kommer fra og bakgrunnen til at laser ble brukt for å stimulere katter.Flere forsknings artikler viser til at ja kattene våre elsker den røde dotten og det fører til aktivisering av våre katter. Problemet er at kattene jakter evig på denne dotten, men vil aldri klare å få tak i den, noe som skaper stor frustrasjon for pus. Det blir litt som oss mennesker som har et mål og man kan se enden av målet, men vi når det aldri helt. Det blir til at man rett og slett blir stresset og frustrert. Noe vi kan kjenne oss igjen i.


For katter er The Raw Cat som Jackson Galaxy har satt definisjonen på og hvor viktig dette er for katten. For katter er Hunt, Catch, Kill, Eat, Groom og Sleep deler av naturlig atferd de må ha i livet sitt for å trives og ved å bare bruke laseren vil vi ikke komme lenger en Hunt. Dette fører til at Catch og Kill aldri vil bli oppnådd og dette vil føre til store frustrasjoner og stress på lang sikt. Jeg legger med en video fra Jackson under om viktigheten av lek og oppnåelse av the raw cat så dere kan se andre måter å leke med pus på også.


Så ser vi på den positive siden av laser som lek, vil vel alle si at pus får ut energien sin og stormer rundt omkring til de er slitene. Så ved å stimulere katten din med laser er ikke negativt i seg selv, for vi får jo til bevegelse og stimulering av pus, men vi må gjøre noen endring på slutten av leken slik at vi kommer videre fra Hunt delen og over til Catch og Kill.


Så hva kan man prøve ut. Jo ved å gå fra laser over til fiskestangleker vil vi kunne la katten fange bytte sitt til slutt og fullføre fang og drep delen av The Raw Cat. Ellers kan man bruke laseren til å lyse på en catnip leke eller karinamus som kan ta over for laseren slik at behovene blir oppfylt. Noe James og Måne prøver å vise dere i videoen under.

Jeg vil også minne på at laser kan være farlig for øynene til pus, derfor må man ikke under noen omstendigheter lyse laseren direkte i øynene deres, heller aldri i øynene på andre arter og dette inkluderer også mennesker. Bruk laser som et verktøy sammen med andre leker slik at du kan få maksimalt utbytte av The Raw Cat. Gjerne ha en leke runde med laser, bytt over til fiskestang leke eller catnip leke, for så å gi de maten sin tilslutt. Ved å gjøre dette vil vi oppnå enda større utbytte av The Raw Cat og oppfyller Hunt, Catch, Kill og Eat så vil katten ofte automatisk vaske seg og sove etter på. Så om du har en katt som ikke liker at du legger deg på natten og vil holde deg våken, så kan dette være en fantastisk metode til å få pus til å få ut de grunnleggende behovene sine før leggetid og faktisk la deg sove, her må man også se ann pusen din for noen trenger mer lek enn andre og derfor må de bli litt sliten før de får mat.


Håper virkelig dere fikk noe ut av dette innlegget og vet litt mer hvordan dere kan oppfylle behovene til pus selv om man bruker laser i lek og kan derfor hindre atferdsproblemer relatert til dette i senere tid. Er det noen tema dere ønsker at vi tar opp på bloggen eller at dere ønsker at deres katt blir frontet på våre sider. Så ta gjerne kontakt med oss på vår Facebook side: Cat Office.

Videoen over er en liten snutt av leking med laser fra våre lesere også Måne tar en liten titt her. Ellers kan dere se hele videoene som er sendt inn under. Tusen takk for at dere vil dele kattene deres med oss alle.


Kattealliansen har det aldri kjedelig i sitt hjem:

Pucifer viser i tidelig alder at laser er gøy:

Lazita har det også gøy med laser:

Frøya har funnet andre metoder å leke med laseren på:2 820 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page