top of page

DIY Julekalendere for Katt. Lett og morsomt å lage både for katten og deg.

Oppdatert: 3. des. 2020

Det er store diskusjoner rundt tema julekalendere til dyr, noen mener det er unødvendig og bruker penger på slikt, fordi dyret ikke vet hva det handler om, derfor mister det sin mening. Andre mener at man skjemmer katten bort og skaper et behov for mer etter jul. Mens andre tar helt av og lager julekalendere fylt med leker, godbiter, våtfôr og alt mellom himmel og jord som katten kanskje vil like.


Det er ikke noen fasit på dette svaret, men her er mine grunner for hvorfor mine katter får julekalender.


Julekalendere trenger ikke å være store, dyre eller veldig fancy. Det enkle er ofte det beste når det kommer til katter. Man kan kjøpe julekalendere ferdig laget slik at man ikke behøver å legge inn masse tid og penger til å lage en selv slik som de vi testet ut for dere her: Julekalender testen.


Jeg begynte i fjor med å lage min egen julekalender for Måne og James fordi jeg har en kresen katt (Måne) som bare spiste halve julekalenderen året før, mens den andre spiste alt for mye av den. Jeg laget også min egen fordi jeg ofte føler mengden i kalenderen blir litt mye spesielt til en eller to katter (dette er nok litt forskjellig mellom merkene av kalenderne). Så om du har en, to eller tre katter kan det ofte holde med bare 1 kalender.


Andre grunner til at jeg er for julekalender er fordi dette gir en fantastisk mulighet til å gi kattene mine en miljøberikelse. Ved å lage egen kan man gjøre det til en food puzzle slik at de må jobbe litt for godisen. Dette gir en fysisk og psykisk stimulering noe som er veldig bra for pus og hjelper å få utløp for mer naturlig atferd. Det er viktig å gi pus stimuleringer i løpet av hele året og ikke bare i julen, men det er viktig å bytte på disse stimuleringene. Om det er å rotere på leker eller lære nye triks eller gi nye former for food puzzles. Kan man bruke Desember måneden til å rotere slik at en julekalender blir denne månednes stimulering.Jeg og mine to katter laget vår julekalender for noen dager siden, vi gjorde det til litt av et juleverksted. Noe som er litt som å bake peppekaker med et barn. Istedenfor at peppekakedeigen forsvinner litt underveis, vil også litt av kattegodisen komme til å forsvinne (bare så dere er advart). Men det var utrolig gøy for både meg og pusene. Å de har godkjent kalenderen for i år. Vi vil gjerne dele både årets og fjorårets julekalender, slik at dere kan få noen gode ideer til deres puser. Men om dere har lyst til å gjøre det på andre måter finnes det masse ideer på pinterest, og det er bare deres egen kreativitet som trengs for å lage en perfekt julegavekalenderen. Så ta en titt på Pinterest her for ideer: Pinterest


Årets Julekalender 2019

I videoen over har vi laget en liten film om hvordan vi laget denne kalenderen. Det jeg vil advare mot er også tatt med i filmen, hvor kattene prøver å stjele godisen og James setter sitt vakre hodet ned i posen og får seg en hette. Dette kommer til å skje så dere er advart.


Hva trenger dere for å lage denne kalenderen til en katt:

1. 24 stykker Gaveposer i papir (har du en katt som spiser opp papir og ikke spytter ut ville jeg valgt en uten farger). Jeg valgte å gå for kalenderposer som jeg kjøpte på Nille for 49kr.

2. Kattenes favoritt godterier eller mat. Vi valgte Orijen og Cosma godis fordi dette er rent tørket kjøtt, vi brukte også noe av restene fra kalender testen som da er en blanding av Trixie og Flamingo sin julekalender for katt.

3. Leker som katten din elsker. Du trenger ikke alltid å kjøpe noe nytt om du ikke ønsker det, Vi valgte leker som jeg vet kattene er glad i, fordi vi legger det i posen så blir det en stund siden de har lekt med de og da vil interessen øke for en ny runde med lek.

4. En kurv eller eske å ha posene i, man kan også henge de opp, men husk å sett posene et sted kattene dine ikke får tak i de før du ønsker at de skal få posen sin.


Det å sette sammen denne julekalenderen er så lett, du legger litt godis, leker eller begge deler slik jeg har gjort i en pose og knyter båndet for å lukke posen. Putt alle posene i en kurv eller heng de opp på et område de ikke er tilgjengelig for kattene når du ikke er tilstede.

1. Desember lar du de velge ut en pose hver og la de ødlegge posen eller finne en annen mulighet til å få ut godisen eller leken inni posen og slik fortsetter de hverdag frem til Julaften.


Advarsel: Jeg har en katt som elsker bånd og rett og slett svelger disse, spesielt julebånd som er laget av plast er hun helt ekstrem med. Jeg kommer derfor til å ta av båndet og brette posen for henne slik at vi slipper at hun svelger båndet samme med kalenderen. Vi har på grunn av dette sluttet å bruke plastikk julebånd i vårt hjem for å forebygge at hun svelger disse. Alle katter er ulike og har sine uvaner slik som Måne å hennes plastikk. Derfor må man alltid legge til rette for din katt og jeg vil anbefale at du alltid observerer de når de åpner kalenderen og gaver til jul.


Måne og James gleder seg i hvertfall til årets julekalenderJulekalenderen vår fra 2018

I fjor laget vi dorull kalender og vi laget bilder for at folk enkelt kunne gjøre dette selv, så håper bildene kan guide dere igjennom prosessen.


Vis oss gjerne deres julekalendere til pus slik at vi kan inspirere hverandre og jeg håper dere har likt dette innlegget og blitt inspirert til å berike katten din med en miljøberikelse i julen.

309 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page