top of page

Er kattebitt alvorlig? Og hva skal man gjøre når uhellet inntreffer.

Akkurat nå ligger jeg selv på sykehuset pga kattebitt, som flere av dere har fått med dere. Hjertelig takk for alle de fine meldingene jeg har fått av dere!


Jeg tenkte at så lenge jeg blir liggende på sykehuset en stund og derfor ikke får laget noen kule Halloween bilder eller innlegg, så kan jeg skrive litt om kattebitt og hvor alvorlig dette faktisk kan være. For å være ærlig så kan det bli ganske skummelt, så da passer kanskje Halloween godt likevel. Det er også lurt at flere får mer informasjon om nettopp dette temaet.


Så hvorfor er kattebitt så skummelt?

Katter har skarpe tenner laget for den perfekte predatoren. Spesielt hjørnetennene punkterer huden når de biter. Dette fører ikke til store kutt, men kan ofte ses som små hull i huden, noe folk ofte tenker vil gå over av seg selv, men tennene er ekstremt lange og vil ofte gå dypere ned i huden enn hva vi selv tror. Så selv om blødningen stopper og selve sårene ikke ser så ille ut, ikke stol på at alt er ok. Det som så skjer er at disse åpningene ofte gror fort sammen på overflaten og fører til at bakteriene fra kattens munn blir lukket under huden. Dette fører til at bakteriene formerer seg fort og kan lede til infeksjoner.


Grunnen til at katter har en større risiko sammenlignet med andre dyr er fordi at mange katter jakter på mindre byttedyr som kan være bærere av ulike sykdommer. I tillegg hjelper det ikke at over 70% av katter har en form for tannproblemer som øker bakteriene i munnen deres. Dette kan medføre enda større infeksjoner. Katten har også et stort nummer av andre bakterier. Spesielt én bakterie er nevneverdig; Pasteurella multocida. Denne kan føre til cellulitt (hudbetennelse i hud og underhud) men også til blodforgiftning, og en del andre farlige infeksjoner kan oppstå.


Jeg fant en artikkel fra 2004 hvor det sto ¨omtrent 1% av alle legevaktbesøk er pga av bittskader. Ved hundebitt ble ca 20% infiserte, mens 80% av kattebittene førte til infeksjoner.¨(1). Noen nyere tall har jeg ikke akkurat nå, men kan oppdatere når hånden min er litt mer mobil og jeg finner nyere informasjon om tema. Utifra hva jeg selv opplever og ser selv som atferdskonsulent så kan disse tallene fremdeles være reelt for i dag. Det er også vist til at yngre kattunger samt utekatter har en større infeksjonsrisiko ved dype bitt.


Kattebitt er ikke bare farlig for oss mennesker, men også andre dyr om de ikke får hjelp. Feks om en fugl har blitt bitt av katt og ikke får øyeblikkelig hjelp er det nesten helt sikkert at den vil dø av bittet. Det samme gjelder andre dyr, og jo mindre de er jo raskere kan også infeksjonen spre seg og føre til feks blodforgifting i hele kroppen. Vi mennesker kan i det minste kjenne smertene og se hevelse og oppsøke hjelp med engang. Det er mange som tenker at det vil gå bra, men kattebitt bør alltid bli sett på av en lege!


Jeg ser titt og ofte katter som har vært i slåsskamp som har byller som samler opp bakterier og tilslutt sprekker. Ofte kan katter også bli veldig dårlige om de ikke får behandling fort nok. Så oppdager du et bitt, og/eller hevelser i huden på både deg eller ditt dyr, så vær så snill; ikke vær den personen som tenker at dette går bra fordi det vil gro. Vær heller den personen som oppsøker profesjonell hjelp en gang for mye enn en gang for lite.Hva gjør jeg når jeg har blitt bitt?

Jeg skal selv innrømme at jeg har levd litt etter Afrika sitt motto om at «det ordner seg, er bare å ta på antibac så løser det seg sikkert», men til og med jeg reagerte fort på dette bittet. Jeg mistenker at mange tror de er litt immune eller at de tenker dette løser seg sikkert. Men jeg skal love dere at ingen er immune mot kattebitt og infeksjoner. Så har en katt bitt deg og penetrert huden din så ikke nøl med å ta kontakt med legevakten, spesielt ved større bitt slik som jeg har eller ved bitt til hodet og ansiktet. Har du et ekstra dårlig immunforsvar eller er i risikogruppen? Reis direkte til akuttvakten på sykehuset slik at du får hjelp med engang. Ring de gjerne først, men greit å hoppe over et ledd og masse venting på legevakta.

Skyll såret godt med en gang, og blør det så er det ofte et godt tegn fordi bakteriene kommer kanskje med blodet ut i stedet for at huden lukker det inne.


Grei huskeregel: Hvis en katt biter hull i huden din med tenner eller klør så burde en lege vurdere dette for deg, og ved kattebitt burde man få antibiotika uansett, så vær litt sta på dette.


Kan vi forebygge kattebitt på noen måter?

Nå blir det kanskje rart at jeg som ble bitt kommer med råd om å ikke bli bitt, men jeg jobber med katter i litt mer spesielle situasjoner enn andre og dette var et veldig spesiell situasjon. Men det er en del ting man kan tenke på som kan hjelpe oss på lang sikt og har hjulpet meg så langt.


  1. Stivkrampesprøyte: Denne må alltid være oppdatert for alle som er dyreeier eller jobber med dyr. Har man ikke denne kan situasjonen fort bli veldig alvorlig fordi bakterien Clostridium tetani produserer en gift som kan resultere i død dersom det ikke blir behandlet. Så gjerne sjekk om din stivkrampevaksine er oppdatert og hvis det over ti år siden du tok den sist så ta en ny vaksine. Har du ikke tatt den før må du ha grunnvaksinen. Så prat med legen din om dette.

  2. Lær kattens kroppsspråk og atferd: Dette kan forebygge ganske mye og man kan ofte lese når en katt når sine begrensninger, samt de kan fort bite ved umøtte behov slik som å ikke få jakte, fange og drepe. Man kan også legge til rette for ulike situasjoner. Men husk; aldri lek med hender, føtter eller andre kroppsdeler med katten din, selv om de er søte og små. Dette kan bli et større problem i fremtiden. Det er også viktig å lære seg om kattens fryktrespons for å forstå hva som faktisk skjer når de er redde, sinte eller er i en stresset situasjon.

  3. Beskytt deg selv først: Selv i en krisesituasjon så må du tenke på din egen sikkerhet, en katt i panikk kan være farlig fordi den ikke ser hva den gjør. Så er du usikker, få hjelp av noen som kan katt og spesielt hissige katter, eller ta forhåndsreglene med å beskytte deg selv, slik som å kle godt på deg, ha på vernehansker om du feks skal ta ut en redd katt fra et sted, og beskytt ansiktet/hodet ditt godt.

  4. Begynn trening på ting som stresser katten din: slik som burtrening og det å reise til veterinær. Dette kan gi deg en større sikkerhet på lang sikt, men også mindre stress for din katt. Har du en katt som er veldig stresset og nesten aggressiv ved reise til veterinær kan du kontakte din veterinær og høre om å få noe beroligende slik som Neurontin for å gjøre reisen mindre stressende. En roligere katt vil også være mindre farlig for deg, samt for veterinæren som må behandle katten. Dersom vi får ned stressnivået hos katten kan vi lettere begynne å jobbe med positive assosiasjoner og gjøre det skumle til en ok opplevelse istedenfor.


Til slutt vil jeg fortelle litt om hva som har skjedd med meg, for jeg har mottatt mange spørsmål rundt dette. Til tross for å ha jobbet så lenge med ville dyr og hissige katter har det ikke skjedd et uhell før nå. Nå var jeg rett og slett max uheldig for denne gangen var det ikke en fullt våken katt heller. Den var sedert noe som betyr at den hadde sovnet før den skulle i narkose, men den var ikke helt utav det da jeg tok den opp. Jeg hadde kost med den før den ble sedert og den var litt redd men ikke sint. Så, jeg tok den opp og koste med den før jeg forsiktig la den ned på bordet hvor den skulle få narkose og den har mest sannsynlig fått panikk, og pga mindre kontroll over kroppen sin beit den seg hardt fast. Dette gikk dessverre utover hånden min.


Katten har det helt fint og jeg mistenker at den kanskje brukte sin siste energi på bittet, for den sovnet mens kollegaene mine overtok katten og ga den full narkose.

Jeg ble litt plastret før jeg ble kjørt direkte til legevakten. De ble ganske bekymret over punkturene og hvor fort hånden hadde hovnet opp så de sendte meg til alutten på sykehuset. Der ble jeg sjekket av ortoped og fikk to forskjellige antibiotika intravenøst hver 6.time.


Det var mye venting og veldig lite beskjed å få det første døgnet jeg var innlagt, men når en lege først fikk sett på såret og diskutert saken min med tre andre kolleger ble de enige om å operere hånden min. Jeg ble da sent på fredag kveld lagt i narkose og operert. Det de gjorde var å åpne bittene og skylle ut alt av infeksjonen som har satt seg, for infeksjonen begynte i tillegg å spre seg oppover armen, og fingrene mine hovnet opp. Så nå har hevelsen i hånden gått litt ned. Sårene er fremdeles oppe og må renses daglig, og jeg må ligge på sykehuset i minst 4-5 dager til med ulike antibiotika intravenøst, men er snakk om 15 dager med innleggelse, så vi må se hva som skjer. Jeg har det bra og er på bedringens vei, men ønsker å dele dette med dere fordi det kan skje alle.


Pga dette kunne jeg ikke holde katteeier seminaret i helgen, men lover å komme med en live sending så fort jeg er oppe og løper igjen med to friske hender og ute av sykehuset. Igjen; tusen tusen takk for all omtanke dere har gitt meg, det har virkelig hjulpet når depresjonen over situasjonen har vært på sitt høyeste.


Jeg kommer til å prøve å få laget innlegg om de forskjellige delene over, men kan ikke love helt når det kommer akkurat nå. Når de er skrevet skal jeg linke de inn her når de er ute på bloggen. Samt jeg vil takke Toni fra Kattealliansen for å hjelpe meg fullføre bloggen i tide før klokken slo 00.00 de er virkelig fantastiske så sjekk de gjerne ut.


Ellers kan dere gjerne følge oss på sosiale media for oppdateringer om nye blogginnlegg, tips og triks, samt en del annet.litt kattekos fra sykepleier James mens jeg var hjemme på en liten hjemme perm på noen timer

 


Noen Linker jeg har brukt som kilder:

3 248 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page