top of page

Herpesviruset (FHV), Å ja katter kan få Herpes de også.

Oppdatert: 13. jan. 2021


Husk at dere kan lese oversikts innlegget over virus sykdommer hos katt i linken under


HerpesvirusetHerpesviruset også kjent som Rinotrachitis og FHV


Herpesviruset hos katter har mange likheter med herpes hos mennesker. Når de først er smittet av FHV vil de alltid har dette latent i seg. Slik videoen under viser. En infisert katt vil derfor alltid ha muligheter for utbrudd av viruset når immunforsvaret er lavt og de vil da kunne smitte andre katter. Men heldigvis finnes det vaksine for herpes, men ingen kur. så det er viktig å gi katten vaksinene sine slik at den slipper å få herpesviruset resten av livet sitt.Herpesviruset går som oftest på øvre luftveiene til katten og symptomene er depresjon, lav appetitt, nysing, feber, hoste, rennende nese og øyne og hovene lymfer og så mye mer. Symptomene kommer ofte etter 2-6 dager etter smitten. Se hvordan den påvirker katten i videoen over for den gir en grundig innføring i hvordan den fungerer.

Smitten av virus skjer ofte der det er høy tetthet av katter. Det smitter via dråpekontakt, med andre ord kan det skje når kattene vasker hverandre, deler mat osv. Derfor er dette et virus man ofte kan se i kattekolonier.


Hvordan kan du hjelpe din katt å bli skjermet mot Herpesviruset?


Så er vi her igjen, hvordan kan du som katteeier beskytte katten din mot FHV? Svaret er tidlig vaksinering av katter, det er anbefalt å vaksinere de når de er rundt 8 uker gamle og re-vaksineres etter 3-4 uker, senere når de er rundt 12 uker. Er sannsynligheten høy for smitte så må denne vaksinen helst gjentas årlig ellers har det kommet nye anbefalinger i det siste slik at jeg ville anbefale å prate med din veterinær og forklar hva slags liv katten din har, slik at dere kan bli enig om hva som passer best for dere. Her vil også vaksinene som Purevax RC(ikke mot kattepest) og Nobivac(også mot kattepest) komme inn. Disse er ofte brukt i kattungenes vaksinepakke og det anbefales at alle kattunger vaksineres mot calisiviruset og herpesviruset som liten.

Når man introduserer nye katter sammen, så er det igjen lurt å ha en karantene på de nye kattene. Dette er for å se om de får utbrudd i nye omgivelser. fordi FHV er latent, blir utbruddet kontrollert av immunforsvaret til katten. Ved store endringer i miljøet til pus kan det ofte føre til stress som igjen påvirker immunforsvaret som kan føre til nok et utbrudd. Man burde selvfølgelig ikke avle på katter med herpesvirus eller noen andre form for virus. Les mer om herpesviruset på Potespor i Hjertet.


Psykiske påkjenninger kan føre til utbrudd av herpesviruset.

For en stund tilbake fikk jeg spørsmål om herpes på en katt som hadde ofte utbrudd av dette. Det var ingen tegn på at katten burde ha et nedsatt immunforsvar eller være syk og katten hadde alt den trengte. Denne katten hadde ofte utbrudd og eier var veldig fortvilet. Etter en stund uten å finne årsaken til utbruddene og de gjentatte behandlingene pus fikk, spurte jeg eier om det hadde skjedd noen store forandringer i pus sitt liv før utbruddene begynte igjen. Og det hadde skjedd store forandringer i pus sitt liv, selv om han virket lykkelig så var stresset stort for han og dette førte til nedsatt immunforsvar som da ikke klarte å holde herpesviruset under kontroll.


Så stress er en ekstremt viktig faktor når det kommer til immunsystemet til alle arter, til og med oss. Så forandringer i hjemmet, nytt familie medlemmer både to beinte og 4 potete, flyttig til nytt sted, ny pus i nabolaget, oppussing og mye mer. pluss andre sykdommer som kan forekomme kan gi nytt utbrudd av både herpes eller calisiviruset.

Kronisk stress er noe som virkelig tar på immunforsvaret til katten, å fordi den er en mesopredator (både predator og byttedyr) så viser de ofte ikke store tegn på dette før det utvikler seg til stereotypisk atferd eller utbrudd av en sykdom pga svekket immunforsvar.


Tips

Et lite tips jeg fikk når det kom til katter med nedsatt immunforsvar var å bruke noe som heter L-lysene. Dette tipset fikk jeg av Potespor i hjertet som bruker dette mye i behandling. men husk å konsulter med din veterinær om dette kan være noe for din katt.


Du får kjøpt dette på Ebay her: Tomlyn immune support for cats
 

Husk å signer og del oppropet!! ikke vær redd for å gjøre dette flere ganger for vi elsker deg bare mer for hver gang!


 

Linker om Herpesviruset

veldig i dybden til viruset av abcd cats vet: http://www.abcdcatsvets.org/feline-herpesvirus/

3 066 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page