top of page

Forskjellen på huskatt og rasekatt. Hva er en husløs katt og kattekoloni? lær mer her!

Oppdatert: 28. jun. 2020

Før vi begynner å legge fokus på hva man kan gjøre og hvordan livet i en koloni eller et liv som et husløs katt er. Vil jeg legge litt vekt på hva disse ordene betyr og hva forskjellen på en huskatt, husløs katt, ferale katter er og hva en kattekolonier. 


Les gjerne også delen om reproduksjon hos katt for dette er noe av det viktigste for oss katteeiere å vite for å stoppe ukontrollert avl hos huskattene våres.


Har du lyst til å vite hvordan du kan hjelpe husløse katter i en hektisk hverdag klikk her:


Dette er Måne og James, mine fantastiske to katter og Cat Office største ambassadører. James sin mor var halvt siameser, men som du kan lese under er begge mine puser stolte av å gå under rasen huskatt.


Hva er forskjellen mellom Huskatt og Rasekatt? 

En huskatt er de kattene som vi har i våre hjem som ikke har en stamtavle som viser til at de er en ren rasekatt. En huskatt kan være av ukjent opphav, men også en blanding av rasekatter, for i teorien er alle katter som ikke har en stamtavle en huskatt, selv om den er halv siameser slik som min katt James er, i det siste har definisjonen blandingskatt blitt tatt mye i bruk for katter som er blanding av huskatt og rasekatt, men også blanding av ulike rasekatter.


Det er ikke noe negativt med å ha en huskatt for de har ofte en større genetisk variasjon, noe som betyr at det ikke er avlet på visse gener som gir uttrykk for et spesielt utseende, en spesiell type atferd eller et ønsket egenskap som blir ført ned i gjennom generasjoner. Så det å være huskatt har sine fordeler, men det kan også være litt vanskelig å vite hva slags personlighet en huskatt vil få og hvilket behov de har fordi de ikke er bevist avlet på fra mennesket side.

Rasekatter er også avlet mer bevist og har strengere regler når det kommer til reproduksjon, kontrakter og oppfølging av veterinær, noe som gjør at det ofte er under mer kontrollerte miljø ved kjøpe av rasekatt hos seriøse oppdretter. Men en huskatt kan være en perfekt tilskudd til familien, å burde få samme status og velferd som en ren rasekatt med stamtavle. Jeg er stolt av å ha to huskatter i mitt liv, jeg kunne ikke ha bedt om bedre katter enn Måne og James.Her har vi tre veldig fantastiske og populære raser i Norge. Her har vi fra venstre til høyre. Santos som er en Maine Coone bildet er sendt inn av Line Koldingsnæs Stensnes. Chantal som er en Bengal katt og er sendt inn av Rie Bønsøe. Bethanne som er en Devon Rex og er sendt inn av Olaug Breive.


De to bilde kollasjene over er fantastiske bilder av huskatter sendt inn av Gina Wilhelmsen, Monica Johansen, Lise Hafsten, Olaug Breive, Rie Bønsøe, Camilla Solberg, Maiken Bygnes og Toni Ravn Dick.

Villkatter og Husløse katter: 

I Norge har vi ikke villkatter, alle katter som er i Norge ble mest sannsynlig innført av vikinger på 800-tallet. Det forteller oss at katten er en innført art og har alltid hatt kontakt med mennesker her i landet. Derfor kan vi ikke si at noen av kattene i Norge går under definisjonen villkatter. Husløse katter er derfor katter som engang har hatt et ¨hjem¨ og vært domestisert til mennesker.


Her har dere den Afrikanske villkatten (Felis silvestris) bildet ble tatt av meg og er et kull som hadde blitt funnet etter moren deres hadde blitt drept av en bonde. De er derfor vant med mennesker og ligner veldig på en huskatt. Men når man kommer med maten ser man virkelig forskjell på villkatter og domestiserte kattene.

Hvordan de har blitt husløse kan ha mange grunner, alt fra at de har vandret langt i søk etter bedre ressurser og mindre konkurranse. Ukastrerte hannkatter har også en tendens til å vandre langt i søk etter hunnkatter, og derfor er en ung ukastrert hannkatt mer utsatt for å bli borte, derfor er det viktig å ID-merke katten din. De kan ha bli fraflyttet av sine eiere, eller dumpet.

Fordi statusen til en huskatt er så lav og at de blir gitt bort gratis overalt, vil noen folk ikke tenke på de som verdifulle og de er ofte mer utsatt for impulsiv ¨kjøp¨ noe som gjør at folk ikke setter seg inn i hva en katt trenger, men også at det å eie et dyr, selv om det er gratis når man får den, kan koste mange penger fremover for å gi katten det den trenger.

Bente Synøve Halle var så snill å dele historien om Kvitpus med oss. Dessverre fikk ikke Kvitpus en god slutt på livet, selv med en kjempe god innsats på å redde han fra livet som husløs. Dessverre døde han før de fikk hjulpet ham. La ham være en inspirasjon for oss til å gjøre en ekstra innsats for de pusene som enda går der ute og ikke la hans historie bli glemt.
Ferale katter: 

Når det kommer til ferale katter så er dette katter som ikke har hatt menneskelig kontakt de første seks månedene av sitt liv. Disse stammer ofte fra andre ferale katter eller husløse katter. Men kan også bli født fordi en ukastrert hannkatt som har et hjem har parret seg med en husløs hunnkatt som har fått unger. Disse kattene er ofte veldig ville og mer lik sine ville forfedre i atferd, de er menneskesky og kan ofte være vanskeligere å få tamme om de er over 6 måneder gammel. Selv om atferden er mer lik en villkatt er de fremdeles et produkt av menneskelig svikt. Disse kattene er ofte dømt til et liv med mye smerter, lidelser, sult og parasitter og har ingen måte å bli beskyttet mot negative ytre påvirkninger som vind og vær. Så ved å kastrere kattene våres og spesielt hannkattene våres før de vandre ute, kan vi forebygge at katten fører til flere ferale kattunger der ute som er dømt til et tøft liv.Kattekolonier: 

Som oftest er katter solitære dyr, men når fordelen av å leve i en gruppe er større enn å leve alene vil de ofte danne en kattekoloni som oftest består av flere kjernegrupper (mor og hennes avkom) av husløse katter. Kattekolonier dannes ofte når næringsressursene er konsentrert på et sted som for eksempel at vi mennesker setter ut mat til de eller en søppeldynge eller bra jakt sted. De kan ofte dannes når det er et område som gir en form for trygghet eller ly mot ytre påvirkninger som vær og vind. Når en kattekoloni dannes er det ofte et dårlig tegn, selv om disse koloniene oftest er dannet av hunnkatter med sine avkom, stopper ikke dette reproduksjonen av nye katter og hannkatter stikker ofte innom for å parre seg med hunnkattene og innavl er også veldig normalt når de lever tett med hverandre og som de fleste vet er innavl noe som ikke er bra, dette kan føre til mutasjoner og genetiske feil. Om ikke koloniene blir løst opp og gjort noe med kan dette føre til massivt innavl. Dette kan føre til misdannelser, sykdommer og svekket immunsystem hos kattungene. Kattekolonier er også ofte mer utsatt for smittsomme sykdommer og ofte blir dette veldig alvorlig fordi denne smitten skjer veldig kjapt og ofte lider disse kattene lenge før de får hjelp eller dør av sykdommen. Vi skal se nærmere på vanlige sykdommer hos husløse katter litt senere i denne blogg serien.  

Linker til tema

Ta gjerne en liten titt på linken under og se de største forskjellene mellom ferale og husløse katter (i PDF filen vil de utale husløse katter som Stray cats) Er på engelsk men lett å se med illustrasjoner de viser. Jeg har også brukt boken til Bjarne Braastad til å definere en kattekoloni for dere. 

Forskjellen mellom husløse katter og ferale katter med illustrasjon og atferdstrekk: 
Bjarne Braastad sin bok: Katten, Atferd og velferd. Nå i en ny og oppdatert utgave. kan kjøper her: https://www.adlibris.com/no/bok/katten-9788241919374


Husk å signer og del oppropet for å få Obligatorisk ID-merking i Norge!

Trykk på bilde over for å signer

2 255 visninger0 kommentarer

Comentarios


bottom of page