top of page
Forfatterens bildeCat Office

Hvordan slanke pus når den får mat i nabolaget?



Vi fikk et spørsmål for litt siden om å ta opp litt tips på slanking av en pus som finner mat ute og samtidig får mat hos naboen. Men i tillegg for å kunne få til ting slik som tannpuss og div så får den noe godt for å gjøre dette positivt.

Dette er jo en ganske vanskelig situasjon fordi det er mange faktorer vi ikke kan helt kontrollere, men tenkte jeg kunne komme med litt tips og råd på de områdene vi kan prøve å gjøre noe med.




Naboene gir katten min mat:

Det er ikke uvanlig at utekatter tar seg en tur innom naboen og spiser maten til feks deres katter, ellers har man også disse naboene som blir så sjarmert av pus at den må jo få noe godt å spise når den er på besøk. Nesten litt som et barnebarn som besøker bestemor ofte får kaker og masse annet godt når de er der. Å tro meg det er mange av disse. Problemet er jo at har man en utekatt er det ikke alltid man kan kontrollere besøks tidene og passe på at disse utskeielsen ikke blir en hverdagslig ting. Så hva kan man gjøre for å prøve å få kontroll over denne situasjonen?



1. Man kan prate med naboene sine på en hyggelig måte og fortelle om situasjonen dere er i og at det går ut over helsen til katten. Så om de gir han mat hadde det vært bra om de sluttet med dette så du har mer kontroll over situasjonen og helsen dens. Er det slikt at de ikke hører eller føler at de må gi mat så kan man eventuelt finne en mellomting at man kjøper fôret pus skal gå på og gi de feks instrukser om hvor mye den kan få når den kommer. Men gi streng beskjed at de ikke skal gi noe annet så du har kontroll over inntaket hans. Man skal jo i teorien ikke gi andre sine katter mat så man kan ta det lovens vei også, selv om man ofte bare skaper dårlig stemning og sure naboer. Så prøv med en hyggelig prat og informere at katten sin helse sliter og du trenger hjelp av de til å endre dette så det ikke fører til alvorlige komplikasjoner.


2. Så har man disse kattene som går inn til andre folk og forsyner seg med maten til deres katter. Her er det jo litt vanskeligere å fortelle dem å endre livsstilen til katten sin fordi din katt bryter seg inn i andre sine hus og spiser deres mat. Men man kan også her prøve å ha en hyggelig samtale med naboen og fortelle om situasjonen og prate om mulige løsninger. Er det slik at en katteluke med chip kan være løsningen til uønsket besøk, kan man feks ta opp dette som en mulig løsning. I noen tilfeller er det kanskje lurt å tilby seg å dele kostnadene feks, eller forklare at dette kanskje vil bli økonomisk nyttig på lang sikt så lenge andre katter (om det er mange i området) kan lett komme seg inn og forsyne seg av mat. Denne mengden mat vil koste ganske mye på lang sikt og kan også ofte føre til mye stress hos katten deres som ikke får sitt faste trygge sted uten ubedte gjester. Om det er slikt at vinduene og dører står oppe på sommeren og kattedør med chip ikke vil gi en løsning kan en matskål med chipleser være noe å vurdere.


3. Så har vi de kattene som besøker naboer vi ikke vet hvem er, men kan se at den får mat andre steder enn hjemme. Dette er jo litt vanskelig situasjon for hvor skal vi begynne? Men det er noen ting man kan teste ut. Man kan sette på et halsbånd og feste en lapp eller skrive på halsbåndet, bare husk at halsbåndet lett må kunne løsne om pus setter seg fast. Jeg legger med to linker om historier som er litt omvendt hvor naboen tar kontakt med eier via beskjeder på halsbåndet. Men teorien burde fungere andre veien også om naboen bryr seg og koser med pusen din.




Det man også kan gjøre som mange i vår tid gjør er å legge ut innlegg på lokale Facebook sider i området man bor og fortelle om katten sin og informere om hva man ønsker.


Feks kan man skrive at katten har dessverre fått noen helseutfordringer som gjør at den må ned i vekt for at dette ikke skal utvikle seg videre, men at det er ganske åpenlyst at noen mater han eller at han er hjemme hos noen å forsyner seg selv. Derfor lurer vi på om dere har sett denne katten (legg med bilde) og kan ta kontakt med oss om han er hjemme hos dere å spiser. Eventuelt slutt å gi han mat om han kommer på besøk.


Men husk; man når alltid bedre frem til folk om man gjør det på en hyggelig måte og ikke begynner med store bokstaver og utropstegn, eller muntlig blir sint og irritert med engang.





Få en oversikt over hvor pus befinner seg når den er ute:

GPS kan gi dere en bedre oversikt over hvor pus vandrer og kan kanskje lokalisere naboene som pus får mat hos. Man kan også se litt når han er mer aktiv og kanskje ute å jakter mer selv. En GPS kan gi ganske mye informasjon om katten din når den er ute.






Katten min jakter og spiser byttedyr ute?


Dette er jo en helt naturlig atferd for katten å jakte på mus, fugler og mange andre dyr. Katter har en naturlig rytme som alle katter burde få utløp for og det er jakt, fang, drep og spis. Dette fører til at de vasker seg for så å sove. For innekatter må vi som eiere møtte dette behovet med lek og så mat, men hos utekatter fikser kattene det ofte selv. Men dette fører ofte til at det blir litt komplikasjoner om pus må ned i vekt i tillegg. Det man da kan gjøre er å prøve å minske mengden mat hjemme. Har man det sik at katten må gå på spesial diett feks nyrefôr hvor høyt protein nivå er farlig for de så kan det være vanskelig å ha kontroll som utekatt. Man kan uansett prøve å redusere jakt på vårt norske dyreliv ved å sette opp en god lekerunde med jaktsimulerende leker og avslutte med et godt måltid før vi slipper de ut. Dette fungerer ikke på alle katter for noen er aktive jegere og har mye energi. Men det har vist seg at det kan redusere jaktbehovet en god del og har man en katt som ikke trenger en spesiell diett kan et protein riktig måltid være en god ide.

Hvordan kan man endre dietten hjemme ved slanking?

Det viktigste er at katten vår ikke går for fort ned i vekt, men sakte og sikkert. Dette er vanskelig å kontrollere uten å ha en vekt å sjekke ukentlig om hvordan dette går. For har man en vekt kan man se om mengden mat er for mye og man må gjøre endringer. Slanke fôr er også lurt å starte på eller om man ønsker mer kjøtt rikt fôr må man gi riktig mengde for slanking. Ofte er mengden vi gir kattene våres større enn de trenger. Vi glemmer at magesekken deres faktisk ikke er så stor og jeg har møtt mange som har fått panikk fordi de føler katten sin spiser for lite, men når de først måler opp og får en oversikt over mengden de faktisk skal ha til det fôret de bruker har de sett at årsaken til overvekten eller for de med panikk for at de spiser for lite faktisk er ganske mye. Så noen tips for slanking av pus er

  1. Mål vekten til pus ukentlig

  2. mål opp maten dagelig til riktig mengde på fôret

  3. kutt ned på godbiter, godbiter er kun der de virkelig fortjener det.

  4. Kan bruke et annet type fôr som godbiter ved feks tannpuss eller kloklipp. Ps. tannfôret fra Hills kjøpt hos veterinær er ofte veldig populært i smak og kattene vil ofte spise dette med glede. De er litt større i størrelsen så kan ta litt lenger tid å spise for de om det er under feks kloklipp eller tannpuss. Da kan feks en liten pose med Acana eller Orijen fungere bedre som godbiter.

  5. Husk at man kan ved visse situasjoner hvor feks pus har fått mer godbiter en dag kutte litt ned på fôret. Man kan også prøve å kutte ned mengden på fôret eller føre inn slankefôr (eller begge deler) om man ser at vekten øker eller ikke blir redusert ukentlig.

  6. Jeg kan også anbefale en app som kan hjelpe med å holde kontroll over vekten og minne deg på å veie. Samt mange andre fordeler slik som bilder ukentlig/måndlig for å se endringer man ofte ikke ser på pus fordi det skjer sakte men sikkert. Kan være en lur app for alle å ha på sin telefon for å ha litt kontroll over helsen til pus. Ofte ser man dette på vekten, men også bilder. Jeg bruker denne ofte med mine katter selv og er så fornøyd med

grafene over vekten og har vært i kontakt med han som har laget appen med noen forslag og kundeservicen er helt fantastisk. Den er på engelsk, men er lett å bruke. Sa


mt at den enkle versjonen er gratis å bruke. Appen heter DogCatApp og er gratis: https://dogcat.app






Nå sitter du å lurer på om katten din må gå ned i vekt? eller om katten din kanskje spiser for lite?


så jeg legger med noen linker under som kanskje kan hjelpe dere litt på veien. Men husk at man alltid burde ha litt oppfølging av en veterinær ved store endringer i dietten til pus eller om man er usikker på noe.




Håper dette har gitt dere litt tips eller noe å tenke på i hvertfall, er det noen tips dere selv har prøvd som har fungert bra for dere så gjerne send oss en melding på sosiale media eller på mail kontakt@catoffice.no så kan vi oppdatere innlegget med flere tips etterhvert.


Følg oss gjerne i linkene under




107 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page