top of page

5 årsaker til at katten har god balanse og hvorfor den klarer å bevege seg så smidig og presist!


Katter har som kjent svært god balanse slik at de kan hoppe elegant opp og ned fra ting. Men hvorfor er det slik at de har en så god balanse?

I dag skal vi se kort på hvorfor de klarer å balansere slik de gjør.1: Potene sin effekt:

Jo det skyldes blant annet kattens sensitive poter som inneholder svært mange nerveceller som sender signaler til hjernen om underlaget de trår på slik at de kan utifra informasjonen de får om underlaget tilrettelegge seg dette.


Ønsker du å lese mer om kattens poter så ta gjerne en titt på innlegget under:


2: Halens effekt:

Halen er svært viktig viktig for balansen, og virker som en motvekt for å holde balansen. Hos geparder som er verdens kjappeste katt har halen en enorm betydning under jakt, for når de løper så fort som de gjør etter byttet sitt må de kunne snu seg kjapt og allikevel holde balansen når de gjør dette. Halen vil derfor hjelpe geparden med å kunne snu vinkelen i full fart uten å miste balansen sin. Samme gjelder for huskatten.


3: Skuldrenes sin effekt:

Katten har svært fleksible skuldre som gjør at de kan plassere frembeina elegant foran hverandre. Skuldrene er mer fleksible enn hos feks oss ettersom katter mangler det støttende kragebeinet, som holder skuldrene våre ut fra kroppen.


4: Ørets effekt: Katten har balanse-organ i det indre øret slik som oss, som hjelper den i å orientere seg om retninger, hva som er opp og ned, og hva som er til sidene og hvor raskt den beveger seg. Balanseorganet fungerer svært presist hos katten og hjelper den i å orientere og snu seg riktig vei hvis katten faller eller hopper ned fra en høyde.


Les mer om kattens ører her:


5: Synet sin effekt: Katter ser ikke ned i bakken når de går, men ser heller langt fremover. Dette er fordi de har dårlig nærsyn og bruker heller gangsynet til å se et stykke fremfor og memorerer veien så den akkurat vet hvor den kan sette ned potene sine.


Les mer om kattens øyne og syn her:


Se video ved å trykke på bildet under om balanse med eksperten på katteatferd John Bradshaw, som har skrevet boka Cat Sense.
382 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page