• Cat Office

Julen med katt i hus!

Hei alle sammen. Nå nærmer julaften seg med stormskritt og som vi tok opp på kattecafé live på Torsdag så ser vi i dag nærmere på julens farer og ting man som katteeier burde tenke litt mer på. Så lenge dette er et oppsummerings innlegg fra kattecafé live så legger jeg også med noen av spørsmålene vi svarte på og linker til det som vi tok opp slik at dere kan lese mer om dette.


Husk å se kattecafé live om dere ikke alt har gjort det. Vi baker peppekaker mens vi tar kattepraten denne gangen og følg oss gjerne på kattepodden for all informasjon om live sendingene våres, invitasjoner til neste sending og generelt det vi tar opp på disse sendingene og hvor dere kan gi tips til ting vi kan ta opp i fremtiden. Vi har gjort dette for at ikke informasjonen om livesendingene skal forsvinne i mengden på våres sider på Lerud kattepensjonat, Jesperpus og Cat Office sine sider og at dere kunne lettere følge med om dere ønsker det.


Så nå over til julen med katt i huset.


Før vi begynner med julens farer for katt, så er dette bare noe vi som katteeiere må ha i bakhodet og være litt ekstra forsiktig med. Det betyr ikke at julen med katt ikke burde være gøy både for oss og katten, men for at vi skal gjøre det så sikkert som mulig og at dere slipper veterinær besøk i jula. Men husk dere kjenner deres katt best og dette er generelt hos katt. Så dere må selvfølgelig se det an om hva som behøves å gjøres.


Juletreet

Det grønne glittrende treet i stuen er noe de fleste av oss elsker, men for katten så er alle trær ment å klatre i og dette er en helt naturlig atferd for pus. Så dette med juletre er veldig viktig om man har det.


Ved ekte juletre så har man noen ekstra farer slik som granbar nåler som kan falle på gulvet og katten leker og spiser dette. Disse nålene er spisse og kan gjøre store skader på fordøyelses systemet og ofte er det det som veterinærer opererer ut i løpet av julen. Det andre man må tenke på med ekte juletre er at juletreevannet er giftig for dyr og katten er ikke et unntak. Ofte ser man på kattesider at folk sier at de blir ikke forgiftet ute så det er ikke noe problem, men et tre står ikke i vann, de har røtter i bakken og det blir ikke helt det samme. Så har man ekte juletre så vær veldig flink til å hindre katten til å komme til foten av treet og vannet. Samt passer godt på granbar på gulvet.


Det lureste er faktisk å investere i et plasttre slik at farene over kan bli hindret.


Men selv om man har et plastikk tree eller ekte, så er det noen deler man må tenke på. Det å sikre treet slik at det ikke faller over og skader katten eller noen andre er viktig. Noen sikrer den i veggen, gardinstanga, med klorestativ støtter eller andre kreative måter slik at det ikke faller over.

Man må også tenke på at juletre lys er ofte gøy å tygge på og katten kan få støt eller føre til større skader. De kan også sette seg fast og få panikk. Så greit å tenke litt på at juletre lysene skal være godt sikret i treet og minst muligheter for a pus kan henge seg fast.


Når det kommer til juletre pynt så har jeg en regel, ikke heng ting som kan bli ødelagt i treet, heller ikke ting som kan knuses eller ødelegges av pus. Faller treet over og man har mange glasskuler så er det ikke gøy for noen.


Mange katter tygger på juletrepynt og ofte så elsker vi glitter å stas i denne tiden. Man oppdager ofte ikke dette før man ser at julebæsjen er full av glitter. Vær obs og se etter, for det kan skape en del problemer annet enn en glitrende avføring.


Så ha gjerne et juletre, men tenk over fra katten vårs perspektiv. Jeg har selv et tree som jeg pynter med snøkrystaller med glitter og girlander og julelys. men jeg setter alltid treet på kjøkkenet når jeg ikke er i stuen med kattene. Da vet jeg de ikke har tilgang til treet og kan skade seg på det.


Ønsker dere å få enda flere tips og råd ang juletre så legger jeg med en video under dere burde se.


Julepynt er det viktig å tenke på kan det knuses eller spises så burde det ikke stå der kattene får lett tilgang til dette, samt at det burde være under observasjon rundt pus.


Julelys er en stor fare i jula, ikke bare for pus, men også for husbrann. Så aldri gå fra et levende lys. Elektriske lys finnes det nå et stort utvalg av og kan virkelig anbefales. Dette kan ta vekk faren for at pus skal være borti flammene og ta fyr eller at lysene velter og det blir brann.


Julepakker og pakkebånd er noe jeg ikke får advart nok om. Min katt Måne elsker plastbånd og det å pakke inn julegaver er noe av det gøyeste hun vet. Jeg var så påpasselig med at hun ikke skulle spise det, men bare leke med de. Men selv om jeg trodde jeg hadde alt under kontroll kastet hun opp en stor ball med rødt julebånd. Vi var ekstremt heldig at det ikke førte til indre skader for plastbånd er utrolig skarpe og kan gjøre store skader. Så nå er det forbudt å komme inn i vårt hjem med plast julebånd og alle pakkene som går under treet blir dette fjernet for å være sikker. Så vil man bruke bånd og har en katt som elsker å tygge på plast så bruk tøybånd eller rett og slett ikke bruk bånd. Det som også er viktig og passe på er teipen på pakkene.


Lysslynger eller lysnett kan være farlig for pus og selv om det som oftest går greit har det forekommet alvorlige skader på katter ved at de har satt seg fast, blitt hengt i lysnetting, fått dødelig elektrisk støt osv. Så det er noe vi må tenke litt på.


Julematen

Julematen som vi spiser er ikke for kattene våres og mye av julematen er også giftig for katter. Vi skal se litt nærmere på noen av farene, men sjekk gjerne linkene under for flere mat farer.


Det som er viktig å tenke på om kattene våres spiser noe er å ta med innholdsfortegnelsen på maten pus har fått i seg om mulig slik at veterinær kan vite alvorlighet graden av inntaket og kan gi riktig behandling/vurdering av situasjonen.


Vi tar for oss noen i dag, men husk menneske mat er ikke kattemat så annet en rent kjøtt og noen typer grønnsaker skal ikke dyret ha. Krydder og oljer/smør må heller ikke brukes på maten til pus. Så enten lag egen julemat hjemme til pus selv eller kjøp noe godt mat tilegnet katter.


Hvis vi ser på norsk julemat er det mye fet mat som kan gi kattene våres mageproblemer og smerter som kan føre til veterinærbesøk. I alvorlige tilfeller kan dette føre til betennelse i bukspyttkjertelen.


Sjokolade er det mer av i jula og sjokolade inneholder teobromin som er giftig for katt og hund. Jo mørkere sjokoladen jo farligere er det.

Symptomene på sjokolade forgiftning er

- Oppkast

- Diaré

- Økt tørste

- Skjelvinger og ustøhet

- Hyperventelering

- Feber

- Arytmier

- Kramper

- Kollaps


Disse symptomene forekomme alt fra 2 til 12 timer etter inntak. Ta alltid kontakt med veterinær om du ser katten din spiser sjokolade.

Druer og rosiner kan gi akutt nyresvikt hos katt så greit å holde dette unna. Det er usikkert for veterinærer hvilket stoff som forårsaker dette og det betyr at de ikke finnes en sikker ikke-giftig dose for rosiner og druer. Så greit å holde dette helt unna pus.


Bein: Bein fra fjærkre og andre bearbeidet kjøtt kan være skummelt fordi det kan sette seg fast i svelget eller splintres når de blir spist. Mange tenker at kalkun eller kylling bein går bra fordi katten naturlig fanger fugler. Men det er alikevel en stor risko ved å gi dette og man må også tenke på at varmer man bein ved koking eller steking vil bein bli sprøe og kan lett splintre opp og gjøre store skader i svelget og fordøyelsesystemt.


Løk og hvitløk: en huske regel er at ALL LØK er giftig for katt og de skal ikke ha dette. Løk inneholder et stoff som skader de røde blodcellene og katten kan bli anemisk. Symptomer på forgiftning kan oppstå noen timer etter inntaket, men kan også ha en forsinket effekt til flere dager etter inntak og da kan det være for sent for pus. Symptomer som:

- Oppkast

- Diaré

- Økt mengde spytt og sikkel

- Økt hjertefrekvens

- Bleke eller gule munnslimhinner

- Kramper

- Kollaps


Gjærdeig: gjær frigjør alkohol og gasser. Så inntak av rå deig kan føre til alkoholforgiftning hos katten våres, men også magedilatasjon med risiko for utvikling av magedreining. Symptomer er

- Brekninger

- Oppkast

- Magesmerter

- Oppblåst buk

- Svakhet

- Kollaps


Les gjerne mer på disse linkene: NMBU julemat kan være farlig for kjæledyr og Christmas safety.


Julevasken

Vi fant litt ut på live sendingen at vi kanskje vasker litt på en gammelsdags måte med vaskebøtte. Men er nok ikke bare oss så vi tar det med her også. Det er viktig at vi passer på bøtta med vaske vann så ikke kattene hopper i bøtta og søler varmt vann over alt og på seg selv. Det er også viktig å ikke bruke vaskemidler som er giftig eller ubehagelig for katter. Det å vaske ned hele huset med sitrus kan føre til ubehag hos katten fordi de ikke liker lukten av sitrus. Bruker man salmiakk kan det føre til uønsket urinering eller markering i hjemmet. Så bruk trygge vaskeprodukter som ikke gir kattene ubehag, det er kattene våres veldig takknemlig for.


Eteriske oljer

Vi fikk også spørsmål om eteriske oljer og skaden dette kan føre til for pus. jeg legger med en link til felleskatalogen hvor de tar for seg noen av oljene og symptomer på forgiftning. Eteriske oljer veterinærkatalogen, men også les dette innlegget her: Essential Oil and Liquid Potpourri Poisoning in Cats.


Husk at duftlys og luft fukter med oljer også har eteriske oljer i seg.Juleblomster


Dette har jeg allerede skrevet et innlegg om som du kan lese her: Juleblomster

Her vil dere også finne linker til felleskatalogen og ASPCA som har kjempe fine oversikter over alle planter og ikke bare julens planter.
Katten er ikke Julegave

Dyr generelt er ikke egnet som gaver til andre personer uten at dette er avtalt og planlagt på forhånd. Når det kommer til katter er det ikke bare bare å ha en katt og noen ting må man tenke på om du vurdere å gi en katt i gave er:

  • Er ikke sikkert den personen som får katten ønsker seg en katt eller har mulighet til å gi den det de trenger både velferdsmessig, men også økonomisk.

  • Det koster mellom 15 000 og 18 000 for å ha en katt i året og dette er om alt går bra og ikke sykdom eller skader oppstår.

  • Tenker du at en du kjenner som nettopp har mistet katten sin fortjener å få en ny en derfor kjøper vi en katt til jul er dette ofte en dårlig ide. Ofte har ikke personen fått sørget nok over sin tapte venn og det er en grunn til at de ikke har skaffet en pus selv.

  • Det å kjøpe katt til andre går man ofte bare ut i fra utseende og ikke kjemien mellom katten og eieren. Det båndet er veldig viktig å kjenne på før man får seg katt for ofte er det pus som velger oss og da går det ofte bedre enn når vi velger katten ut i fra utseende eller farge.

  • Ønsker du å kjøpe katt til barnet ditt i julegave, så tenk litt over hvor mye stress det er i julen og det å få en kattunge inn i all julestyret kan være enormt mye stress. så vurder gjerne å få den litt før jul eller etter slik at pus kan få litt mer ro til å bli kjent med sitt nye hjem og familie på en bra måte. Men husk også at du som foreldre er ansvarlig for dyret selv om du gir det til dine barn og at man aldri skal kjøpe katt eller andre dyr impulsivt. Dette er et stort valg man må tenke seg godt om først.


Julegave tips til pus

Aina, Vibeke og jeg hadde med et tips hver for pus i julen og som vi kan anbefale dere å kjøpe til pus.


Aina viste frem GPS til katt som du kan lese alt om her: GPS til katt

Vibeke kunne anbefalt vannfontene til katt. Vi fikk et spørsmål om dette var kun reklame eller om det har noe for seg å kjøpe vannfontene til pus. Katter vil ofte drikke mer av rennende vann og vannet i fontenen vil holde seg friskere enn i en skål. Så nei er ikke bare reklame og hyp rundt fontener, de fleste katter vil drikke mer med å ha det i hjemmet. Men selvfølgelig er det noen som ikke bruker de, men husk å gi de litt tid til å bli kjent med det. Jeg har ikke bilde av den blå typen, men legger med den jeg selv har hjemme under.Trine (jeg) valgte å vise frem aktivitets teppe til katt. Jeg har enda ikke møtt en katt som ikke liker dette teppet og kan virkelig anbefale det. Kattene leker ofte selv med teppet og strør man eller sprayer litt catnip eller putter litt godbiter under kan de ofte underholde seg selv lenge. Men det er også ekstra gøy å leke med kattene ved å bruke fiskestang leker og få de til å hoppe inn og ut av teppet. Du får kjøpt teppet her: Aktivitets teppe

Noen spørsmål vi fikk inn før sendingen


Hvilken støvsuger anbefaler dere?

Både jeg og Vibeke bruker Dyson trådløs støvsuger. Vibeke sin kan dere se bli vist frem på kattecafé live og jeg legger bilde av min her. De er forskjellige men begge to er veldig gode. Det eneste som jeg anbefaler er å alltid huske å sette den i laderen og kjøp et ekstra filter dere kan bytte på. For er kjedelig om du står midt i rengjøringen og strømmen går eller filtret er fult. Trykk på bilde under og få opp mange flere type trådløse støvsuger fra Dyson.Når katten tar med seg bytte hjem og hva man kan gjøre?

Det som er med katter er at jaktinstinktet og behovet for jakt, fang og drep er så viktig vil de fleste utekatter jakte og de vil ofte ta med bytte hjem enten levende eller død. Så har man utekatt er dette noe man må forvente. Når vi ser på kattemor som lever ute i naturen er det veldig vanlig at hun tar med levende mus til kullet sitt slik at de kan leke med den og lære å jakte og drepe. Så man kan jo tenke seg at kattene gjør litt det samme med oss at de vil aktivisere oss litt og lære oss å fange litt fersk føde til de.

Mange spør om det er noe man kan gjøre for at katten ikke skal ta med byttet sitt hjem og dessverre så er det ikke noe man kan si fungerer hundre prosent. Men om vi aktiviserer katten med jakt leker og sliter de litt ut hjemme med dette og lar de fange byttet og kan bite seg fast og drepe leken for så å gi de mat før de blir sluppet ut kan behovet for jakt være mindre. Men noen katter elsker jakt og blir aldri lei.

Det som også kan fungere er å prøve å ikke reagerer for mye når katten tar med byttet hjem. Ta den opp og legg den utenfor døra og gi masse ros utenfor om de blir lagt der. Ellers så lite reaksjon som mulig. For da kan noen katter skjønne at det er gøy å la den ligge utenfor døra, men tar jeg den med inn så skjer det ikke så mye.


Hvilken fisk liker katter best?

De fleste katter liker best hvit fisk eller tunfisk.


Pus på nyttårsaften og hvordan man kan miske stress?

Jeg har allerede et innlegg ute som tar opp dette tema så les om det her: Nyttårsaften med katt i hus.


Spørsmål vi ikke fikk med på live sendingen


Er alle katter pratesyke og informasjon om vokalisering hos katt?

Katter har lært seg å vokalisere til oss mennesker. Det er ikke ofte katter vokaliserer med hverandre når de blir eldre og ikke lenger avhengig av mor.

Mjauet har derfor utviklet seg under domestiseringen katten har gjort fordi den har funnet ut mjauer jeg så syntes slaven jeg er søt og jeg får det jeg vil osv.


Vi kan virkelig anbefale Bjarne Braastad sin video om mjauet for å lære mer om hva katten prøver å fortelle deg. Se videoen under:679 visninger0 kommentarer