top of page

Kattemat 101. Del 1: Lær hva som er i maten vi gir til kattene våres og forskjellen på fôrtyper.

Oppdatert: 10. apr. 2023




Jeg har oppdatert bloggen jeg skrev fra 2020 litt i dag og tenkte å dele det igjen med dere fordi det nå er et tema mange lurer på. Dette med kattemat er et omdiskutert tema og som katteeier er det utrolig forvirrende. Så målet mitt med dette innlegget og neste er at jeg vil gi dere verktøyene til å skjønne hva som står på forpakningen og ta deres egne valg på hva som er bra eller dårlig kattemat.

Jeg vil også igjen anbefale å lese det forrige blogginnlegget før dere begynner med endring i dietten til katten spesielt ved vektnedgang, men også for å kontrollere litt om din katt fungerer på den nye maten eller ikke.


Vil også skrive en liten disclaimer her, ingen katt er like, mange katter har ulike behov som må tas med i betraktning. Det dette innlegget er basert på, er informasjon jeg har fått fra kurset, boka Canine and Feline Nutrition,A Resource for companion Animal professionals., flere nettsteder og jeg har prøvd å finne samme informasjon flere steder slik at informasjonen blir mest mulig riktig. Jeg skriver heller ikke dette innlegget for å henge ut produsenter eller visse merker med kattemat, men jeg skriver dette og neste innlegg slik at vi som katteeiere vet hva vi gir til våre katter, og kan lage vår egen mening og velge hva vi føler er riktig for akkurat vår katt. Samt jeg er ikke veterinær og du burde alltid rådføre deg med din veterinær om katten din har helseproblemer.


Les også gjerne blogginnlegget som tar for seg innholdet i kattematen og hva du som eier burde se etter her:




Jeg legger inn et oppdatert youtube innlegg fra Jackson Galaxy som tar for seg dette med mat og innhold som jeg tror er veldig nyttig for mange. Her tar han opp at for ikke skal ha ulike type fosfater, samt at mange kattemat inneholder Carrageenan som er bevist å gi dyr kreft i større doser over tid. Dette er en fin video som tar for seg mange viktige deler av kattematen.





Jeg tenker i dag å gå igjennom fôrtyper slik at dere lettere kan velge hva dere føler er rett for din katt. I neste innlegg skal vi også se litt på innholdsfortegnelsen bak på pakkene og hva som er viktig å tenke på i valg av kattemat.


Katten i naturen:

Ute i Naturen klarer ofte katten i det riktige miljøet å opprettholde dietten sin fint selv. Hoved næringskilden er ofte gnagere, men om de befinner seg i områder med lite mus og mange fugler er det ofte fugler som står på menyen. Men de kan spise reptiler og inseker. I følge nyere forskning med kitty cam, viser det at insekter er høyest opp på lista hos eide katter, men de tar ikke disse med seg hjem så det er ofte ting vi som eier ikke ser noe av. Dette er en viktig del å ta med når vi velger ut hvilken fôr vi ønsker å bruke til våre katter. For katten er en ren kjøttspiser og klarer dårlig å fordøye karbohydrater. Ute i naturen spiser de hele dyret og det er ofte små deler som ligger igjen om de ikke blir forstyrret. De får derfor ikke bare rent kjøtt, men næring fra skjelettet, organene og innholdet i magesekken til byttedyret sitt. Noe som hjelper til med å opprettholde balansen av viktige vitaminer og næringsstoffer. Så la oss ta en titt på kattematen i butikken og Rå fôring.




Hva er i Kattemat?

I følge kurset jeg tar på nettet nå forteller de at kattemat som blir kjøpt i butikken er enten organisk fylt eller fylt opp av bi-produkter av andre dyr. Det som jeg føler er viktig er at vi vet hva bi-produkter, mel produkter, animalsk fett og vegetabilske proteiner er. I følge en artikkel i Petmd sine sider om Pet Food og en artikkel oversatt fra API (Animal Protection Institute) rapporten hvor de tar opp viktige ting som jeg syntes forklarer det ganske bra i forhold til det jeg har lest andre steder. Jeg anbefaler alle som vil lære enda mer i dybden å lese på API rapporten for å få en dypere innblikk i fôrindustrien og hva som er i produktene. For jeg kan ikke skrive en avhandling på bloggen og derfor kan jeg bare ta med det viktigste jeg finner.





Betegnelse Bi-produkter:

Bi-produkter er når et dyr blir slaktet i matproduksjonen der de beste delene blir tatt av for at vi mennesker skal kjøpe og spise dette. Det som er igjen av dyret slik som skjelettet, organer, blod og nebb er hva som blir brukt videre i dyremat og går under ordet bi-produkter.


Betegnelsen Mel:

Kyllingmel, kjøttmel, bi-produkt mel, beinmel osv er vanlig å bruke i dyremat. Ifølge det jeg kan finne om dette er at når betegnelsen mel blir brukt i disse produkter har blitt rendered noe som betyr at at avfallet blir kokt opp ved 130 grader Celsius slik at fett og vann skilles ut, det negative ved å bruke så høy varme er at proteiner og enzymene i råvarene blir ødelagt. Så er det bare mel produkter og ikke rent kjøtt i produktene du gir til din katt, kan man tenke om det er nok næring i dette via rene kjøttproteiner men må eventuelt ha blitt tilsatt andre kilder.


Vegetabilsk proteiner:

Det å bruke vegetabilske produkter i dyremat har økt med tiden, og selv om vi i det siste ser en liten endring på dette og fokus er mer på kjøttholdig ingredienser så er det mye av dette spesielt i tørrfôr for at man skal kunne lage tørrfôr så trenger man stivelse. Men noe man må tenke på igjen her er at en katt fordøyer veldig dårlig karbohydrater i store mengder og produsentene bruker ofte dette som en billig kilde til energi, selv om katten vår ikke har stor nytte av for mye.

Det blir ofte brukt Gluten mel som er høy protein ekstrakter hvor mye av karbohydratene har blitt fjernet. Det er ofte tilsatt fôret for å øke protein innholdet, men uten å tilsette kjøtkproteiner

Mais mel er også en vanlig ingrediens å finne i kattefôret på markede.

Det har i de siste årene også kommet masse fôr som bruker grønnsaker som poteter, erter, gulrøtter osv noe som også har mye stivelse i seg. Dette er en fordel for de med korn allergi, men vi må ikke glemme at stivelse er full av karbohydrater det også, selv om det er mer naturlig.


Animalsk fettspray:

Det er ganske vanlig at rendered (oppvarmet ved 130 grader celsius) animalsk eller vegetabilsk oljer som ikke kan brukes i menneskemat blir brukt til å spraye fôr bitene når de kommer ut av ekstruderen (maskinen som lager tørrfôr). Dette er den lukten man ofte lukter når man åpner fôrsekken. Det dette laget gjør er å føre til smakstilsetning på fôret slik at katten spiser noe den vanligvis kanskje ikke ville ha spist. Derfor kan katten din være gal etter billig produkter med bare bi-produkter i seg fordi den er sprayet med animalsk fettspray slik at de vil spise det og viser en glede av å spise dette fôret og i mange tilfeller velge disse fôrene over kvalitets fôr.




Forskjell på type fôr:


Tørrfôr:

Dette er fôret som er høyest i kalorier og karbohydrater. en pose med tørrfôr inneholder 3% til 11% med vann og er derfor ikke meningen i å være fuktig når katten spiser dette. Tørrfôr er det mest økonomiske og er den med lengst holdbarhet og kan derfor stå i en skål hele dagen eller en posen kan stå på lagret i lang tid uten å bli dårlig.

Det som er med næringen i tørrfôr er at alt av koking og prosessering av kjøtt og bi-produkter kan skade næringsverdien deres og derfor blir det ofte tilsatt ekstra vitaminer og mineraler slik at alle behov skal bli dekket.




Semi- moist fôr:

Denne maten har rundt 25% til 35% vann i seg og kommer ofte i poser med våtfôr. Dette er mat som er myket opp for å gjøre det lettere for katten å tygge spesielt for de kattene med spesielle behov. Denne fôrtypen har en høyere prosent med vann i seg noe som er viktig for katten til å holde seg hydrert.



Canned foods/ bokse mat:

Denne fôrtypen selges ofte i tinn bokser men også i myke bokser av plast. Denne fôrtypen inneholder rundt 60% til 78% vann og inneholder mest næring fra proteiner, fett og vann. Dette er ofte den letteste maten å spise fordi den ofte kommer i paté, mousse eller små biter i saus eller gel. Det negative med denne maten er at de er ganske lav i kalorier og kan noen ganger ikke inneholde nok fiber til din katts diett.






Økologisk og naturlig fôr:

Når det kommer til naturlige og økologiske produkter kan disse komme i form av tørrfôr og våtfôr. Det er the Association of American feed Control Officials (AAFCO) som regulerer hva som går under naturlig. Disse fôrtypene kan derfor bare inneholde naturlige ingredienser som ikke er prosessert for mye slik at de mister mye av sin næring og ingrediensene som er brukt ikke har blitt sprøytet med sprøytemidler, tilsetninger av kjemiske midler, dyrene i produksjonen har ikke blitt gitt antibiotika eller veksthormoner og fôret på en sunn diett og produktene skal ikke inneholde bi-produkter.


De som produserer disse må ha en spesiell godkjennelse og bevis for at det spesifikke produktet holder standarden til økologisk. Det finnes forskjellige nivåer av økologisk og står det 100% skal det være 100%. men noen av de økologiske fôrtypene kan ha forskjellige grader fra 70% til 95% for at det kan bli sertifisert med økologisk.

Pga måten fôret er laget på skal det derfor være høyere næringsinnhold.


Ps. hadde klart å oversette litt for brått fra organic til organisk, noe jeg burde ha skrevet økologisk. Dette er nå retten opp. Takk for dere som hjelper bloggen med å bli bedre.


Hjemmelaget Rå fôr:

Du kan lage din egen kattemat hjemme ved å dele opp kjøtt, fisk, kylling og tilsette med grønnsaker og noen typer frukt og servere alt dette rått. Du kan blande dette i en blender og lage paté eller en form av paste slik at katten din får i seg masse næring.

Det er ekstremt viktig om du ønsker å begynne en full rå diett på din katt, at du setter deg 100% inn i hva din katt trenger. Du må vite hva du skal tilsette i dietten slik at din katt får i seg nok fett, fiber, proteiner, vann og andre viktige næringsstoffer, vitaminer og mineraler som de trenger for et sunt liv. Alt du kjøper til å lage maten burde være organisk og uten tilsetningsstoffer og sprøytemidler. Og selvfølgelig er det viktig med ferske ingredienser og at du passer på holdbarheten før du gir dette til din katt.





Råfôring man får kjøpt i butikk:

Du har merker som har satt seg bedre inn i rå fôring og hjelper oss katteeiere med flere valgmuligheter på en litt tryggere måte. Men igjen ville jeg ha brukt dette som et tilleggsfôr eller så må man sette seg 100% inn i dette og innholdet i forpakningene.


Vurderer du Rådietten?

Om dette er noe dere har lyst til å supplere med i din katts diett eller gå over til en helt rådiett vil jeg anbefale dere å lese nøye på dette. Meld dere også inn i Facebook gruppen Råforing - Prey Norge som er en helanimalsk råforings gruppe hvor de ikke bruker frukt og grønt i fôringen. men her kan dere spørre om ting dere lurer på og lære mer. Jeg vil også legger sterk vekt på å ha en dialog med veterinær og ta blodprøver for å sjekke etter at katten får i seg riktig næring i maten du lager. Jeg legger også med noen linker nederst i innlegget som jeg ønsker dere tar en nærmere titt på før dere begynner.



Billigfôr:

Oki over til den store debatten om billigfôr. De fleste vet fra før at disse produktene inneholder mye salt og sukker som kan gi skade på nyrene spesielt hos katt. Men disse billigere produktene har en tendens til å inneholde mye bi-produkter, kunstig smaktilsettninger og andre ingredienser som ikke akkurat er optimal. Mange av disse inneholder høyt nivå av aske noe som i seg selv ikke er så ille og kan være bra for ditt dyr i små mengder, men i disse produkter er mengden ganske høy, noe som har en negativ effekt. Disse produktene har ofte ikke nok næring i seg selv og katten din må spise dobbelt så mye for å møte sine behov, dermed så vil du også kjøpe mer mengde fôr noe som ikke gjør det billigere for deg på langsikt. Disse fôrene er også ofte sprøytet med animalsk fett som vi tok for oss over slik at katten din blir gal etter maten selv om den ikke er bra for den, vil lukten få den til å spise dette.

Så selv om du er på et budsjett og føler at du ikke har penger til dyrere varianter en disse fôrtypene, vil jeg anbefale deg å ta en titt på sider som zooplus, vetzoo osv som har ofte tilbud på litt bedre produkter som vil hjelpe både katten din til et sunnere liv, men også redusere utgiftene på langsikt, med tanke på veterinær regninger. Vi skal gå igjennom ingredienser i et senere innlegg slik at du kan vurdere selv om dette er bra for din katt.



Så over til de forskjellige valgene ut i fra alder, helse, rase osv.


Som vi ofte kan se på kattemat så står det ofte hvem fôret er laget for, men vet vi egentlig hva forskjellen er mellom de? La oss gå litt kjapt igjennom de.


Fôr til kattunger:

Unge dyr er under vekst både fysisk og psykisk og trenger ofte litt mer næring og energi for denne vekst fasen hvor de ofte er veldig aktive og forbrenner maten fortere, mens de trenger all næring de kan for å vokse. Kattunger skal ofte ha tilgang til mat hele døgnet eller oftere mating i løpet av dagen. Kattunger trenger derfor et fôr som hjelper dem med å vokse og er laget for deres behov. Ofte er kattungemat høy i kalorier, karbohydrater og essensielle næringsstoffer og masse proteiner slik at alle kroppens behov blir møtt.




Fôr til katt:

Når det står til katt er dette ofte ment til en voksen katt, ofte nå står det spesielt på tørrfôr hvilken alder de mener, noe som gjør det litt lettere for oss å skille de fra hverandre. Her blir det lagt mer vekt på fiber, lavere kaloriinnhold og endringer i hvor mye katten din skal spise av dette spesielle fôret for å nå sitt daglig behov. Det er mindre fokus på ingredienser som gir energi men mer fokus på næringen de trenger og nok fiber til å regulere magen.

Det er i denne fasen det er viktig å tenke over hva du som katteeier ønsker å gi din katt og hva som er viktig for dere. Det er i dette stadiet feil ernæring ofte skjer og UVI, nyreproblemer og andre helseproblemer kan oppstå spesielt ved feil ernæring.



Fôr til eldre katter:

Når kattene våres blir eldre så øker også sjansen for andre helseproblemer og dette er faktorer man må ta med ved valg av mat til pus. En eldre katt trenger kanskje mer fiber og vann i deres diett enn en yngre katt. Det er også ofte fokus på tannhelse på dette stadiet og katter har dessverre en høy sjanse til å utvikle tannsykdommer så her er det ofte lurt å endre fôrtype om de sliter med tennene.


Om katten din er sunn og rask så trenger man ofte ikke å bytte dietten til pus når den blir eldre, men det er viktig å ha kontroll over hvor mye de spiser, endringer i atferden deres og hvordan pelsen ser ut.



Fôr basert på helsetilstanden til din katt:

Dette er ofte veterinærfôr som er laget for å behandle eller hjelpe til med helseproblemer din katt eventuelt har fått eller forebygge mot begynnende problemer. Dette er fôr man burde diskutere med sin veterinær og få anbefalelser fra disse, men igjen vær kritisk, spør spørsmål og be de forklare slik at du vet årsaken, innholdet og ingrediensen som skal være nyttig for din pus.


Fôr til div rasekatter:

Det står egentlig veldig lite om disse fôrtypene og mange mener de er laget for å selge mens andre mener de er laget for å møte spesielle behov de forskjellige rasene trenger, slik som feks Maine coon katter er større i beinbygningen og trenger mer hjelp i ernæringen til å støtte opp muskulaturen osv. Om dette har noe for seg vet jeg dessverre ikke så mye om, men det vil jo gi en mening når forskjellige raser er avlet opp til forskjellige utseende, at de kanskje har forskjellige behov med tanke på ernæringen også. Her ville jeg faktisk ha spurt veterinær, produsenter osv hvorfor du burde velge disse fôrtypene ovenfor andre og igjen les alltid igjennom innholdsfortegnelsen.



Håper dette kan hjelpe dere med å se litt nærmere på hva vi gir kattene våres, jeg har selv lært en del mer ved å finne dette til dere. Neste blogginnlegg skal vi se litt på innholdsfortegnelser på fôr pakkene og se om vi kan lære litt mer der også.




 

Linker





Rå fôring



ta også en titt på linkene her inne:


3 622 visninger0 kommentarer

Commenti


bottom of page