top of page

Kattens fordøyelses systemet i et nøtteskall

Oppdatert: 4. apr. 2020

I dag skal vi se på Kattens fordøyelsesystem og litt hva som skjer når katten spiser. Jeg har Photoshopet et veldig dårlig bilde for dere, men du kan se James med en tegning av hans fordøyelsessystem under for å kunne skape et bilde av hvordan alt ser ut på innsiden og hvordan de forskjellige delene fungerer. Så håper dere kanskje kan lære noe nytt i dag også.


Om du har en katt som er overvektig, eller trenger endring i matvanene sine kan dere bli med oss på Cat Camp på nett. Dette er selvfølgelig helt gratis og jeg har laget et skjema dere kan bruke for å få oversikt over hvor mye mat og aktivitet katten din får i løpet av dagen. Jeg har ikke satt opp tider for vet vi alle har forskjellige liv med forskjellige tider for ting, så det er opp til dere å finne den riktige tiden for dere. Det er et verktøy dere kan bruke om dere ønsker.Som vi har pratet om før er katten både et rovdyr og et byttedyr, noe som gjør katten enda mere spesiell i mine øyne og er utrolig viktig for oss å vite spesielt når det kommer til atferden hos kattene våres.

Men når det kommer til ernæring er katten et rovdyr (carnivores) hele veien. De er skapt for å jakte, fange og drepe byttet sitt, derfor kan ikke en katt gå på en vegetar eller vegan diett fordi de vil miste all næring de trenger for å overleve. De trenger kjøtt for å overleve og faktisk trenger katten doblet så mange proteiner som deg og meg, men også dobbelt så mange proteiner som hunder. Nå er både hunder og mennesker altetende (Omnivores) i motsetning til katten som er ren kjøtteter (Carnivores) så det er viktig for oss å vite om denne forskjellen.


Så nå over til selve fordøyelsessystemet og dens funksjon.


Fordøyelsen er prosessen der maten vi spiser omdannes til næringsstoffer kroppen trenger for å fungere via mekaniske, kjemiske og biologiske prosesser slik at kroppen kan nyttiggjøre seg dem. De stoffene kroppen ikke har bruk for skilles så ut av kroppen via avfallstoffer i urin, avføring osv.


Fordøyelsen skjer allerede når katten tar maten i munnen sin, Kjeven og tennene til katten er utviklet slik at hjørnetennene er designet til å bite og rive i kjøtt (byttet sitt), mens de bakerste tennene er designet for tygging før de svelger. Men i motsetning til mange arter går kjeven til katten kun opp og ned, de kverner ikke maten sin slik plantespisere (Herbivores) eller altetende (omnivores), alt går opp og ned for å kverne maten. Derfor er et ofte at kattene ikke kverner maten veldig nøye i munnen sin før de svelger maten. Så har du en katt som svelger maten sin hel så er ikke dette helt uvanlig. Det er viktig at de ikke får for store biter som kan sette seg fast, for ute i det fri vil sener og kjøtt ofte bli tygget lenger på og bli bitt av i mindre biter som gjør selve fordøyelsen lettere.


I munnen vil den mekaniske nedbrytingen av maten starte ved tygging og blandes med spytt før den bli ført bak i svelget og ned i spiserøret som fører maten ned i magesekken til pus. Her inneholder magen saltsyre og forskjellige enzymer som bryter ned maten så mulig det tar seg gjøre før den blir ført inn i tolvfingertarmen. Det er viktig for katten og spise proteiner for at saltsyren skal kunne produseres i stor nok grad og holde riktig pH verdi. Spiser katten mye karbohydrater produseres mindre saltsyre og pH verdien øker. Derfor er det vanskeligere for kattene våre å fordøye mye karbohydrater og stivelse.


Maten blir så ført fra tolvfingertarmen (som er første del av tynntarmen) over til tynntarmen hvor de viktigste opptakene av næringsstoffer foregår. Fordøyelsen i tynntarmen er delt opp i tre prosesser med forskjellige funksjoner.


Dudodeum (tolvfingertarmen): Leveren produsere galle som lagres i galleblæren og bukspyttkjertelen produserer insulin for å regulere blodsukkeret. I tillegg frigir den fordøyelses enzymer. Disse blandes med maten i dudodeum, første delen av tynntarmen, der gallen nøytraliserer magesyren og enzymene nedbryter fett, proteiner og karbohydrater. Her er det viktig å vite at er pH-verdien i magesekken til katten høyere enn 1-2 blir det frigjort mindre galle og fordøyelsen til katten blir tregere, noe som fører til at maten blir liggende lengre i tarmen og danner uønskede bakterier eller forstoppelse.

Jejunum: Er den andre delen av tynntarmen og dens funksjon er å absorbere næring via tarmveggene.


Ileum: Er den tredje delen av tynntarmen og dens jobb er å sende maten videre til tykktarmen.

I tykktarmen blir maten fordøyd enda mer ved at vann og resten av næringen blir tatt opp før restene av maten blir skilt ut som avfallstoffer i form av stoffer i avføringen via endetarmen eller via filtrering via nyrene og blæren for så å skilles ut som urinene til pus.


Katter har en saktere fordøyelse enn for eksempel hunder har og det kan ta opp til 12 timer før katten din har spist til innholdet har kommet til tynntarmen.


Legger med en video under med litt mer detaljert informasjon, men om du ikke er glad i å se organer og bilder av disse, så ikke se videoen under.


Jeg håper dette har gitt en lett forståelse av hva som skjer inne i kroppen til pus når den spiser og ønsker dere å holde dere oppdatert om fremtidig innlegg så følg oss gjerne på Facebook: Cat Office


 

Linker som er verdt å se litt på:


1 789 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page