top of page

Oi kan Katter kan også få Klamydia? Her er svaret.

Oppdatert: 13. jan. 2021


 

Husk at dere kan lese oversikts innlegget over virus sykdommer hos katt i linken under


Klamydia

Klamydia er noe som vi mennesker ofte hører om når det kommer til kjønnssykdommer hos oss. Dette er et seksuelt overførbar sykdom. som ubehandlet kan få konsekvenser spesielt for kvinner. Det er vist til at hos en liten andel kvinner med klamydia har det ført til redusert fruktbarhet. Bruk av kondom, test og behandling er viktig for å bekjempe sykdommen. Men hva gjør vi når det er snakk om kattene våre? For ja de kan også få klamydia, men selv om det ikke er helt likt for oss som hos katter er det likevel veldig smittsomt og utrolig ubehagelig for kattene som har dette.


Dette er katten til Lena Kristiansen, Han heter Benny og vi har hilst på han i et annet innlegg her inne. Her kan du se før og etter bilde av han. På venstre bilde har han utslag på klamydia, når han ble tatt inn av Lena. Bilde til høyre er tatt for kort tid siden og du ser en lykkelig katt.


Så hva er egentlig Klamydia hos katter og hvordan smitter dette?

Klamydia er en intracellulær bakterie ved navn Chlamydophila felis. Det utskilles oftest via øreverk og via sekresjon fra øynene, men de kan også finnes i områder som vagina og rektum. Når det kommer til smitte av klamydia er direkte kontakt ofte hovedårsaken til smitte og det vil også si under parring mellom katter. Klamydia kan også smitte via luften, men dette er over veldig korte avstander og smitten er sjeldent, men feks deling av matskåler osv i en husstand kan føre til smitte mellom katter, men igjen så er sannsynligheten større at kattene er blitt smittet via fysisk kontakt.


Det som er litt kjipt når det kommer til klamydia hos katt er at katten kan gå lenge etter den er smittet til den viser tegn på sykdommen. Dette er alt fra noen dager til uker. Så katten kan derfor smitte andre uten at vi vet at den er dårlig selv. Da kan vi tenke oss hvordan det er i kolonier hvor smitten sprer seg raskt og man ikke ser noe tegn før alle er smittet og veldig syke.


Ofte er symptomene røde og hovnede øyner med øyesekret altså væske/verk som renner fra øynene, noe som kommer av betennelse på bindevevshinnen som omgir innsiden av øyelokket deres. Dette er det hvite området som vi ser på øyet til katten. De kan også få rennende nese, hoste og nyse. Det er også vanlig med feber akkurat som en liten influensa. Det er derfor Klamydia ofte blir satt under katteinfluensa, men det er litt diskusjoner rundt dette fordi det er en bakterie og ikke virus. Men ser du noen tegn på at katten din har rennende øyne eller noen av symptomene over, ta kontakt med veterinær for å finne ut om det er klamydia og få riktig behandling for dette.


Når katten din først har hatt klamydia er det lettere for den å bli smittet igjen senere. Så det er lurt å ha god kontakt med veterinær som kan gi deg salve med antibiotika man kan ta på øynene når symptomene oppstår.


Les mer om klamydia på Potespor i hjertet.


Hvordan forebygge at dine katter blir smittet?

Det finnes vaksiner mot klamydia som også beskytter mot de andre sykdommene i katteinfluensa serien. Denne vaksinen kan du lese mer om her: Purevax. Kattunger skal helst ha sin første injeksjon fra de er rundt 8 uker gamle og andre injeksjon skal de ha etter 3-4 uker. Etter dette må katten revaksineres ett år etter grunnvaksineringen. Etter dette er det viktig å kommunisere med din veterinær om hva som vil passe din katt og deres livsstil. Er den i utsatte områder er det ofte den må ha vaksinen hvert år, har du en innekatt som ikke er så utsatt kan det holde med hvert tredje år.

God hygiene er også veldig viktig når det kommer til sykdommene vi har tatt for oss hittil. Heldigvis er bakteriene hos klamydia ofte lett å drepe med alkohol og rengjøring. Så det vil ikke bli i omgivelsene i lenger tid om man er flink til å vaske og desinfisere.

Det vet ikke katten din. Kampanjen til FOD

Jeg digger denne kampanjen til FOD gården og Triana Iglesias hadde for lenge siden, men jeg anbefaler alle å ta en titt på denne siden. Dette hjelper å se kastrering og reproduksjon hos katt på en annen måte. Se kampanjen her: http://kampanje.fod.no 

Ikke glem å signer og del oppropet for obligatorisk ID-merking i Norge! 
 

Linker om Klamydia

Denne viser i dybden av Klamydia for dere som vil lære enda mer: http://www.abcdcatsvets.org/chlamydia-chlamydophila-felis/

574 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page