top of page

Ringorm og hvorfor alle som har vært borti denne, avskyr den som pesten selv.

Oppdatert: 21. jan. 2021

Ringorm er faktisk ikke en orm i det hele tatt, men en soppinfeksjon, noe som kan være veldig forvirrende for oss vanlige folk. Jeg har selv jobbet mye med dyr med ringorm og selv om det er lett å behandle er det vanskelig å kontrollere i områder med mange dyr og mennesker. Jeg fikk selv ringorm da jeg jobbet med dette, og kan si at selv om det er noe som kan behandles er det mange faktorer og tiltak som må til for å stoppe spredningen av soppen og de fleste som har vært borti dette, vil som meg få grøssninger og intens kløe bare av å høre ordet ringorm.

Ringorm også kjent som Tinea corporis

Ringorm skaper ofte en del forvirring, for i motsetning til navnet ringorm har ikke dette noe med orm å gjøre. Men er en veldig smittsom soppinfeksjon. I gamle dager ble det trodd at det var en orm fordi den dannet en ring der infeksjonen fant sted. Men i dag vet vi at ringorm er en sopp ved navn Tinea corporis, også kjent som dermatofytose. Ringorm smitter varmblodige pattedyr, så den er ikke arts spesifikk og alle kan bli smittet. Og det finnes over hele verden og forekommer ofte i tette dyrepopulasjoner. 


Ringorm er en gruppe muggsopp som har rundt 40 forskjellige arter og tilhører slektene Trichophyton og Microsporum. De kjennetegnes fordi de trenger keratin for å vokse. Derfor trenger de ofte hår, negler, klør og døde hudceller for å overleve. Microsporum canis og Trichophyton mentagrophytes er de artene som har katt eller hund som hovedvert og de som er oftest påvist hos katt. 


Katter er ofte en smittebærer av ringorm fordi det er ikke alltid de viser symptomer på soppinfeksjonen, men bærer sporene til soppen i pelsen og derfor er det lett at de smitter andre og oss via fysisk kontakt.

Denne soppen er veldig smittsom og infeksjonen skjer ofte på hudens overflate og ned i hårsekker til katten og den ernærer seg av døde hudceller på huden vår. Når en sopp sprer seg er det ofte sporene (kjønnscellene også kjent som mikrosporer) av soppen som går over til et nytt individ og formerer seg der, men for å gjøre dette enda mer komplisert kan de også sette seg på objekter og overflater som igjen smitter andre. Derfor kan sporene også ligge på bakken og sand i lang tid og kan smitte dyr og mennesker som er i kontakt med dette uten å vite det. Det er også viktig å huske at katten lett kan bli smittet av soppen fra oss eller andre dyr. 


De som er mest utsatt for smitte er kattunger, eldre katter og katter med nedsatt immunforsvar. Dette gjelder også andre arter. 

Soppen har som regel en inkubasjonstid på 1-2 uker før symptomene syntes og sekundære infeksjoner kan oppstå slik at håret til katten ikke vokser ut igjen, men som oftest vokser hårene ut igjen når soppen er drept.  


Ofte symptomer på ringorm hos katter 

 • Hårløse områder med flass 

 • Ofte røde ringer på huden. 

 • Ringorm klør veldig og katten kan derfor vise tegn på irritasjon på huden ved å klø seg og bite på huden for å stoppe kløen. 

 • De kan komme over alt på kroppen 

 • Men husk at ringorm kan komme i flere fasonger og trenger ikke å være den typiske ringen som vi ofte forbinder med ringorm. Se Bilde under.


Diagnostisering av ringorm

Når man mistenker ringorm er det viktig å utelukke at det ikke er andre grunner for hårtapet hos katten vår. Men veterinærer klarer ofte å skille ut ringorm om de er de typiske formen av ringorm, men noen ganger må man bruke andre metoder for å bekrefte hva det er slik at man kan gi katten riktig behandling. 

 • Ultra violett lys: dette er en spesiel type black light som gjør at soppen kan lyse i en grønn farge. Dette er en enkel og mild måte å bekrefte ringorm, men er ikke alltid 100% fordi det er andre årsaker til at områder lyser opp som døde hudceller, kremer man har brukt osv.

 • Mikrosporer: Veterinærer kan se etter soppens sporer under et mikroskop ved å ta en prøve fra huden til katten din.

 • Dyrking: Her dyrker veterinær soppen på et laboratorium for å kunne identifisere soppen. Men dette er en veldig treg måte å finne ut om det er ringorm fordi det tar over en uke for å få resultat av dyrkingen. 

 • Biopsy: man kan også sende inn hudprøve til laboratorium til analyse, men igjen dette kan ta veldig lang tid, men dette gir veldig sikre resultater. 

 • PCR: den nyeste metoden er å bruke PCR for analyse av hud og hår prøver. Men dette også tar lang tid for å få en diagnose.


Behandling

Når katten har fått diagnosen ringorm av veterinær vil de ofte gi med dere en antifungal medisin til å behandle infeksjonen. Ofte får dyret tabletter, men det er også typisk å sende med anti-sopp krem som behandler selve området med soppinfeksjonen. 

Rens av miljøet og objekter. 

Det er viktig å rense omgivelsene og miljøet de smittete individene holder til, man kan bruke blekning eller Virkon. I utlandet bruker de ofte F10 for å desinfisere miljøet.


Tips: 

 • Alt av sengetøy, gardiner,  tepper, bur, dokasser og andre ting man har i rommet burde bli støvsuget, skrubbet og vasket med varmt vann og vasksemidler. Det er også viktig å bruke desinfiksjonsmidler som bleking eller Vikron.

 • Alt som ikke kan desinfiserer burde kastes. 

 • Gulv, vegger og andre ting som er fast i rommet burde skrubbes nøye og desinfiseres.

 • Det beste er å ikke ha teppe på gulvet, for det er vanskelig å holde dette rent og fritt for sporer. 

 • Luftventiler og varmeovner burde renses ofte og desinfiseres slik at ikke sporene sprer seg.

 • Grundig vasking og desinfisering av miljøet er viktig å gjenta ofte helst hverdag i en periode på 6uker mens man har ringorm i huset. men etter dette er det også lurt å vake hver 4-6 uke grundig og desinfisere selv etter alle virker friske fordi sporene kan overleve i lang tid uten å gi symptomer. Derfor tar man gjerne noen siste vask etter dette for å utelukke at det sitter noe igjen i miljøet. 
Ringorm hos mennesker

Ringorm er noe som blir kalt  zoonose, dette betyr at de smitter mellom dyr og mennesker. Derfor legger jeg med en video under om ringorm på mennesker. Grunnen til at jeg legger dette med er fordi har dere en katt med ringorm er det viktig å sjekke seg selv og passe på om noen røde ringer oppstår på kroppen din.


Ikke glem å signer og del oppropet for obligatorisk ID-merking i Norge!  

Linker om Ringorm


6 472 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page