top of page

Visste du at katter kan få kviser? Lær om Feline Acne og hvordan man behandler og forebygger dette!


Veldig mange katter får små sorte prikker rundt munn, nese og hake. Eierne tenker ofte det er møkk, men det går ikke helt bort når man vasker og kommer hele tiden tilbake. Dette kan tyde på at katten har fått det vi kaller Feline Acne som er en hudtilstand som mange katter kan få, ofte i mild grad, men det finnes noen som dessverre får ganske store utbrudd.

I dag skal vi derfor se litt nærmere på akne hos katt og prate litt om hvordan man kan forebygge og behandle dette når det oppstår.Jeg minner på at jeg ikke er veterinær, og akkurat som akne hos mennesker kan dette være ubehagelig for katten samt kan ha underliggende årsaker så ta alltid kontakt med veterinær for riktig behandling for din katt.


Vi kommer ikke til å prate så mye om kattens feromoner i dag, men duftkjertlene som kattene har og som man ofte ser de setter av dufter med ved å gni seg mot oss eller ting er også utskillelse av oljer fra huden og har en veldig viktig oppgave for kattene våres. Så om dere ønsker å lese mer om feromoner kan dere gjøre det i linken her: Kattens feromoner


Hvem kan få feline acne?

Alle katter av ulike rase, alder og kjønn kan utvikle akne, det er heller ikke relatert til kjønnshormoner som man tenker kan skje med mennesker i ungdomstiden, derfor er både kastrerte og ukastrerte katter like utsatt. Med andre ord kan alle katter får akne. Det kan virke som katter med hudfolder slik som Perser katter eller langhåret katter er mer utsatt, samt katter med lavt immunforsvar.

Det er viktig å vite at feline acne er ikke smittsomt og kan derfor ikke smitte mellom katter.


Hva skjer når katten får Akne?

Talgkjertel har i hovedoppgave å skille ut oljer i nærheten av hårsekkene, hos katter finnes det små og store talgkjertler. De små talgkjertler skiller ut oljer også kjent som talg ved hårsekkene slik at huden og pelsen til kattene blir mykere og mer skinnende og gjør at pelsen mer vanntett. Men når vi ser på ansiktet og haleroten finnes det større talgkjertler. Hos hannkatter er det større talgkjertler ved hans private deler. Men talgkjertler finner du over alt og det er helt naturlig for kattene våres å ha.


Keratin spiller også en stor rolle og er et viktig protein som finnes i det ytre hudlaget som er viktig for pels og hud.

Det er når overproduksjon av keratin og talg forekommer at dette kan bli et problem for kattene. Ofte vil dette føre til tette hårsekker eller porer som gjør at akne dannes.


Man kan ofte se dette mye lettere på lyse katter, så har man en katt med lys pels spesielt rundt munnen og haken kan man ofte se en misfarging i pelsen. Det kan også oppstå sorte små prikker i huden eller i noen tilfelle kuler under huden ofte kjent som hudormer eller komedoner.

Disse oppsamlingene i huden kan være ubehagelig for kattene og det kan føre til at de får infeksjoner eller betennelse i hårsekkene. I værste tilfeller kan det føre til infeksjoner i selve huden også. Derfor er det viktig å ta tiltak så tidlig som mulig når vi ser at dette begynner å komme slik at vi kan forebygge større ubehag og problemer for kattene våres.Echo fikk for en stund tilbake påvist Feline Acne og har heldigvis respondert positivt på behandlingen sin. (se bilde under behandling). På bilde over kan man se små nupper i huden på haken. Tusen takk til Maya Saksvik for at vi fikk låne bilde til våre kanaler. @mayasaksvik

Så hva er tegn på at katten din sliter med Feline akne?
 • Misfarging ved munnen, haken eller øyelokkene.

 • Området med mer fett enn vanlig

 • Røde nupper

 • De har sorte prikker i huden, ofte ser dette ut som møkk eller jord.

 • Hudormer eller opphevinger i huden.

 • Har sår, skorper, hevelser eller infeksjoner rundt munnen eller haken.

 • I alvorlige tilfeller kan man også se byller som har sprukket og lekker betennelse.

 • Kan også i kronisk tilstand føre til hårtap i de berørte områdene.


Underliggende årsaker til feline acne:
 • Nedsatt immunforsvar

 • Stress

 • Katten er ikke flink til å vaske seg selv (kan være underliggende smerter i feks ledd osv)

 • Dårlig hygiene ofte i vann og mat stasjoner. (vi går igjennom dette på forebygge under)

 • Allergier både til mat, plastikk, andre ting i miljøet.

 • Hormon ubalanse


Så hva kan vi gjøre når vi ser at katten våres kan slite med dette?

Det viktigste man kan gjøre er å gå til veterinær for å få riktig behandling til din katt og det stadiet den befinner seg i. Er det på begynnelses stadiet så blir dette ofte behandlet med en antibakteriell vask en til to ganger om dagen for å fjerne det overflødige talgen, dette hindrer at hårsekkene i huden blir tilstoppet. Samt bytte matskåla og vannskåler fra plast til keramikk, glass eller rustfritt stål og passe på en bra vaske rutine på skålene.

Er det blitt til en infeksjon eller en mer alvorlig grad av akne, må man ofte få en behandling i tillegg til vasking med antibakteriell såpe. Dette kan ofte være antibiotika eller mulig behandling mot soppinfeksjoner som kan oppstå i tillegg til alt dette. Noen trenger også behandling med steroider, men det hjelper veterinær deg med å finne ut.

Men det viktigste å vite er at man ALDRI skal plukke på aknen for dette kan ofte forverre tilstanden og føre til enda mer ubehag for katten. Man skal heller ikke gnikke og skrubbe over disse overflatene når man vasker områdene, men ta forsiktig å presse ned når man renser.


Hvordan diagnoseres feline acne?

Veterinær vurdere ofte katten medisinske historie og kliniske tegn når dere kommer til klinikken. I noen tilfelle kan det være nødvendig med andre tester slik som blodprøver, urinprøver samt hudprøver. Noen ganger kan årsaken være noe helt annet enn acne som feks parasitter, kreft, immunmediert sykdom (kroppens immunforsvar angriper egen celler i kroppen) eller en infisert tann som trenger et røntgenbilde for å oppdage. Derfor er det lurt å ha en god dialog med din veterinær og se på alle faktorene som kan spille inn for å få riktig behandling.

vakre Echo ser mye bedre ut etter noen uker med behandling. takk igjen til Maya Saksvik for bildene <3 @mayasaksvik


Hvordan kan vi forebygge feline akne?
 1. Bytt matskåler av plast med keramikk, glass eller rustfritt stål. Grunnen til dette er at plastskåler ofte får små usynlig riper i seg ved vask hvor bakterier elsker å gro. Dette fører lettere til infeksjoner i huden til katten og kan være en årsak til at katten får feline akne. Derfor burde man ikke kjøpe plast skåler uansett til kattene våres. Har man plastskåler eller vannfontener av plast burde disse byttes ut ofte og renses nøye hver dag.

 2. God hygiene ved å bytte eller vaske matskåler og vannskåler godt hver dag.

 3. Passe på at katten ikke er stresset og får møtt sine behov.

 4. Passe på at helsen til pus er bra og at de ikke sliter med smerter i feks ledd osv som gjør det vanskelig for de å vaske seg selv.

 5. Omega 3 for katt (kan hjelpe til å styrke immunforsvaret, er godt for hud, pels og ledd. Og har også mange andre fordeler, så gjerne ta en prat med din veterinær, om dette er noe de kan anbefale til din katt)

 6. Har man en katt som ikke klarer helt å vaske seg selv, kan man forebygge en del ved å hjelpe de vaske rundt munnen og haken etter de har spist.


Jeg håper dette kan gi dere litt informasjon om Feline acne og hva dette er og hvordan man kan forebygge og eventuelt behandle dette. Er det flere temaer dere ønsker å lære mer om så er det bare å gi meg beskjed så skal vi se hva vi får til.


Husk å følg oss på sosiale media for å holde dere oppdatert om nye blogginnlegg, samt gode råd og tips til din katt og litt om vår hverdag.

Jeg har laget en liten video animasjon om Feline Acne som blir lagt ut på sosiale media kanalene våres. Jeg legger med videoen her også. men gjerne følg oss for oppdateringer, tips og råd om katt i linkene under.


 

Div linker til mer informasjon om feline acne:2 402 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page