top of page

Ønsker du å lære katten din å sitte? I dag ser vi på basic klikkertrening som du kan lære katten din

Ønsker du å lære katten din å sitte eller gjøre andre triks? Da er dette blogginnlegget for deg. Jeg kommer i dag til å gå igjennom veldig basic klikkertrening for de som er ganske nye med dette. Jeg som dere er ganske ny på klikkertrening og hittil har kattene mine lært sitt, target, kom og noe jeg kaller for merkat. Vi trener også aktivt med bur trening som gjør det lettere og få dem inn i buret uten for mye stress og mas. Så vi gjør dette sammen med dere.

Jeg ønsker også å se hva dere klarer å lære kattene deres, for med rett motivasjon, tålmodighet og trening kan katter lære like mye som hunder. De vil bare late som de ikke forstår så jeg legger ekstra vekt på tålmodighet. Så følg oss gjerne på Instagram og tag oss med @catoffice.no så vi kan se og dele deres innlegg for å motivere andre til å gjøre det sammen.


Har du ikke klikker er ikke det noe problem. Du kan bruke et enkelt ord eller lyd i stedet. Det som er bra med klikker er at lyden er identisk hver gang slik at katten vet akkurat hva det betyr. Men om man ikke har det så kan kan man fint bruke ord som bra, ja, flink osv.


Når det kommer til hva som motiverer din katt er kattene våres veldig ulike og har ulik motivasjon for forskjellige ting. Så finn godisen katten di elsker eller om katten din er glad i kos eller børsting så kan du bruke dette også som en belønning. Husk du kjenner din katt best og hva den elsker mest.


Tony og Carolin viser noen av sine triks i videoen under:Men nå sitter dere sikkert å lurer på, hva er hensikten med å trene kattene våres slik vi gjør med hunder?

Forskning viser til at katter har en god effekt av klikkertrening, Katten blir både stimulert og aktivisert, men de lærer også andre måter å takle ukjente situasjoner på. Det kan da i mange tilfeller redusere stress og minske sykdom relatert til stress slik som dårlig immunforsvar. Derfor konkluderte de fleste med at kognitiv læring er en positiv påvirkning på frustrasjons relaterte atferd og kan føre til tilfredstillelse hos kattene. Og ikke minst vil det skape et mye sterkere bånd mellom deg og pus.

Jackson Galaxy som er en kjent katteekspert og har jobbet mange år på omplasseringssentre i USA, har gått frem med et prosjekt som heter Cat Pawsitive (2016) som går ut på at katter i omplasseringssentere skal trenes med klikker trening. Dette vil fremme positiv atferd og lære kattene til å bli mer selvsikre og styrke båndet med mennesker, noe som igjen kan føre til fortere adopsjon av katten, Økt velferd, og redusert sykdom. Dere kan sjekke dette litt mer ut her om dere ønsker: http://www.thejacksongalaxyproject.org/About-Us/Programs/Cat-Pawsitive


Jeg har også skrevet en innlevering-oppgave om miljøberikelse som jeg legger her om dere vil vite mer om forskningen bak miljøberikelser: Effekten av miljøberikelse på den domestiserte katten (vitenskaplige delenSå over til det som er gøy: Klikker trening


Jeg følger en fantastisk side på youtube som heter Cat School som er fantastisk på trening av katter. Så jeg legger med treningsvideoer jeg selv har fulgt som dere kan lære av. Jeg har merket veldig effekt med Måne etter jeg begynte klikker trening. Hun har blitt mer selvsikker, hun takler dyrlege besøkene enda bedre enn før og hun er rett og slett blitt litt tøffere på nye ting. Og det beste er hun elsker dette, men jeg må nevne at jeg har trent de hver for seg for å få best resultat for det å trene to katter samtidig er ikke det letteste. Jeg kommer til å legge ut litt videoer av Måne og James på instagram så husk å følg oss for å se hvor langt vi kommer med treningen for vi er ganske ny på dette vi også.En introduksjon til klikker:


1. Steg: Når vi da begynner med klikker trening er det ekstremt viktig at vi forbinder godisen med klikket. Derfor skal det alltid komme en belønning etter klikket selv om du har klikket til feil tid eller at noe uventet skjer. Så et klikk = en belønning


2. Steg: Hva ønsker du at pus skal lære seg? De fleste ønsker sitt og dette kan ofte være litt enklere fordi det er en naturlig bevegelse pus gjør, slik at vi kan forsterke atferden ved å belønne den. Så under i videoen viser hun akkurat hvordan dere skal få til sitt.


3. Steg: Husk å sett av tid til trening. Det trenger ikke å være lange treningsøkter, for korte og effektive økter er det beste så ikke pus blir lei. Prøv å gjenta treningen så ofte du kan for jo mer dere øver jo bedre flyt for dere. Nå som dere har lært grunnleggende klikkertrening så syntes jeg dere skal vise oss hvor fantastisk deres katter er ved å tagge oss på instagram med @catoffice.no slik at vi kan dele dette med andre katteeiere og vise at dette er en fantastisk metode å bruke så lenge pus er motivert for det.


I filmen under viser Måne og James sitt, vi har nå avvendt klikker og jeg bruker ord i stedet. men jeg er fremdeles ny på trening av katt selv om jeg har hatt læringsteorien.Jeg legger også med litt andre treninger for de som ønsker å gå videre og prøve flere triks eller for de som allerede kan klikker og vil prøve noe nytt på sine katter.


Lær katten din å sette begge potene på forskjellige objekter:


Lær pus å hoppe gjennom armene dine:


High five:


Fist bump:Masse lykke til og gleder oss til å se hva dere får til


Hilsen Trine, Måne og James

1 648 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page