top of page

11 fakta om nesen og luktesansen til katten. Lær hvorfor de lager funny faces ved rare lukter!


Nå har vi tatt for oss en del kattefakta i de siste innleggene våres og har du gått glipp av disse kan du trykke på linkene under for å gå direkte til innleggene og lese de om dere ønsker å lære enda mer.Men i dag skal vi gå litt videre i denne kattefakta serien og se nærmere på kattens luktesans og selve nesen til pus. Vi ønsker også å se bilder av deres katter så følg oss på Instagram og tag oss i bildene deres med @catoffice.no


1. Kattens luktesans

Katter har svært god luktesans, og de kan ha rundt 200 millioner reseptorer for lukt og kan derfor lukte minst 14 ganger bedre enn oss mennesker. Dette er kattens viktigste sans og katten bruker den til å orientere seg i sine omgivelser og kommunisere med andre katter. For eksempel sier lukt noe om hvor andre katter har markert territoriet sitt og hvor kattens eget territorie er. Luktesansen gir informasjon om det motsatte kjønn og om mulige fiender og byttedyr som befinner seg i nærheten.


2. Kattunger og lukt

Katter er født blinde og døve, men allerede fra de blir født har kattungene allerede begynt å utvikle luktesansen. Dette er for at de skal kunne lukte sin kattemor og finne frem til pattene hennes for å få i seg melk selv med øynene lukket.


3. Sansing av mat

Luktesansen er også viktig når det gjelder sansing av mat. For katter er luktesansen viktigere enn smakssansen når de skal bedømme mat, feks om maten virker spiselig og appetittlig. Så derfor kan en katt med tett nese få dårligere appetitt og i verste fall slutte å spise. Å varme opp maten lett kan hjelpe på appetitten hos katter med dårlig matlyst. Varm mat frigir mer luktmolekyler, og er mer tiltrekkende på katter. Den bør da varmes til kroppstemperatur.4. Kattens luktesans ute i naturen

Luktesansen til katten hjelper katten med å finne byttedyret sitt, men også til å lokalisere fare slik som andre predatorer. De bruker også nesen til å vurdere om maten de finner eller fanger er spiselig eller giftig. I noen tilfeller har menneske laget gift tilsatt nye lukter slik at det er vanskelig for noen katter spesielt domestiserte katter til å vite forskjellen, pluss at domestiseringen har gjort at de ofte ikke trenger å vurdere dette fordi vi alltid gir de den maten de skal spise.


5. Flehmen responsen (Funny face)

Har du lagt merke til at katten av og til står med halvåpen munn og trekker opp leppa og lager en slags grimase? Da trekker katten inn luft i munnen til det vomeronasale organ (Jacobs organ). Dette er et luktorgan som sitter i overkjeven like bak fortennene. Atferden når katten lukker opp munnen slik kalles Flehmen respons (som på tysk betyr å trekke opp overleppa). Det er en slags blanding av smak og lukt når katten gjør dette. Katten trekker inn luktmolekyler eller feromoner og analyserer disse. Feromoner er kjemiske stoffer katter bruker i kommunikasjon med hverandre. Flehmen er vanlig hos hannkatter når de reagerer på katter i løpetid. En katt kan også lukte på noe på denne måten om det er noe nytt, spennende eller uvant som den legger merke til. Ofte fører det til at katten lager en morsom grimase som jeg selv kaller funny face, de kommer i mange varianter og er utrolig morsomt å se.


Kanskje du kommer på noen eksempler når dine egne katter har gjort dette? Tag oss gjerne i bildene dine på instagram ved å tagge @catoffice.no eller send de til oss på Facebook og Instagram så poster vi de videre på våres sider.


Les mer ved å trykk på bildet under


6. Reaksjon på sterke lukter

På grunn av kattens gode luktesans reagerer den også mer på sterke lukter, og er mer sensitiv for lukter enn oss. Derfor kan parfymert kattesand av og til være overveldende for katter, og ikke nødvendigvis anbefalt. I en skitten kattedo med tak over kan det bli mye ammoniakklukt, av og til reagerer katten så mye på dette at den heller velger å gjøre fra seg et annet sted. Noen eteriske oljer kan også være plagsomme eller direkte skadelige for katter. Så unngå høye konsentrasjoner i diffusere og romdufter og la katten ha mulighet til å velge å være et annet sted. (https://www.petpoisonhelpline.com/blog/essential-oils-cats/) Tenk også på kattens sensitive luktesans om du bruker mye parfyme.


7. Lukter katter elsker

Men det finnes også dufter som katten elsker. For eksempel kattemynte (catnip). Derfor blir denne urten ofte brukt i katteleker, og den kan brukes på ting eller kloremøbler for å tiltrekke katten. Men ikke alle katter reagerer likt på kattemynte og noen viser ingen respons på dette. Gjør dine? Baldrian (valarian), oliven og lavendel er andre dufter katten kan like. Og sist, men ikke minst lukten av deg!


8. Kattens neseavtrykk

Visste du at hver kattenese har sitt unike mønster på overflaten, akkurat som menneskers fingeravtrykk? Hver katt har en unik mønster på nesen sin, det har vært snakk om å bruke kattens nese som en måte å identifisere katter. Tror dette er litt vanskelig, bare tenk alle katteneser som må avgi et print på papir. tror ikke de ville ha tolerert dette. Derfor er det viktig for oss katteeiere å ID-merke kattene våres med en liten chip slik at de får en identitet og alltid vil tilhøre oss om noe skulle skje.


9. Fargen på din katts nese

Noe som er interesant er at fargen på nesen til pus har en sammenheng med fargen på pelsen deres. Sorte katter har sorte neser, hvite katter har rosa nese, grå katter har grå nese og oransje katter har oransje nese osv. Har du derimot en katt med flere farger kan de flerfargede nese også.


10. Møte med andre

Dere har kanskje lagt merke til når to katter møtes at de lukter på hverandre nese til nese, så ved siden av ansiktet og så ved rumpa? Dette er en måte katten kan lukte hvem den andre katten er, hvor den har vært, hvor gammel den er og hvilket kjønn. Det er som å si hei hvordan går det, men hvem er du? Samme kan du se når du møter en katt og setter fingeren din ut for å si hei og får en liten sniff på fingeren din.


Trykk på bildet under for å lære mer om introduksjon av ny katt i hjemmet11. Kattens nese ved sykdom

Ofte hører man at katteiere spør om en tørr nese på katten er tegn på sykdom. Det har den ikke direkte, en kattenese er normalt litt fuktig, men har katten ligget i solen, eller at det er tørr luft inne kan nesen være litt tørr. Katten din kan faktisk endre fra våt til tørr flere ganger om dagen. Men det er noen ting man burde være på vakt for ved nesen som kan fortelle deg noe om helsen til pus.

  • Dersom en katt som vanligvis har en ganske tørr nese plutselig blir våt, eller vise versa, kan det noen ganger være et tegn på at ikke alt står bra til. 

  • Dersom nesen er sprukket, åpne sår eller dannelse av skorpe kan dette tyde på hudproblemer.

  • Dersom du vet at katten din er syk, kan katten være dehydrert ved tørr nese.

  • Om nesen til katten renner og slimet ikke er klart, men mer tykt, boblete i fargen gul, grønt eller sort er det viktig å få en sjekk på pus.


Husk at ser du endringer på nesen slik som over ta alltid kontakt med veterinær, samme gjelder endringer i katten din alt fra endringer i huden, peisen, øynene, atferden eller allmenntilstanden til pus. For det kan være tegn på noe underliggende, det er bedre å ta en tur for mye til veterinær enn en gang for lite.


Les mer: FirstvetTil slutt for dere som elsker bilder av katteneser så har dere linken under hvor dere kan se 93 nærbilder av forskjellige katteneser.Mvh Trine, Måne og James


 

6 893 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page