top of page

9 fakta om værhårene til katten og hvorfor disse er ekstremt viktige for pus.

Oppdatert: 2. mai 2020

Ved hjelp av værhårene som sitter rundt snuta og munnen, over øynene og på beina hjelper katten å se i 3D. Men hvordan fungerer disse små stive hårene og hvor viktig er de for katten?



1. Værhårene

Værhårene er et følelses organ med mange små nerveceller som gir beskjed om ørsmå bevegelser og berøring. De er kraftige, stive og skiller seg lett ut fra resten av pelsen. Noen har hvite værhår mens andre er sorte


2. Hvordan funker værhårene?

Katten registrere luftstrømmer og bevegelser i nærområdet ved å bruke værhårene sine, de bruker også værhårene til å vurdere størrelsen på åpninger for å se om det er stort nok for å komme seg igjennom den. Værhårene signaliserer også temperaturen i luften, de er viktig for holde balansen og for katten til å orientere seg. Dette er viktig både for predatoren i katten, men også ekstremt viktig for byttedyret den også er.



3. Værhårenes funksjon under jakt.

Katten bruker værhårene mye i jakt. Fordi katter ofte er langsynte, vil synet til katten ikke være helt perfekt jo nærmere objektet de er, derfor er værhårene ekstremt viktig når det kommer til jakt og fangst av bytte (Les mer om kattens syn her: kattens øyne).



4. Kattens værhår i ansiktet:

Katten har 24 værhår til sammen rundt snuta, 12 på hver side som gir viktig informasjon til katten om bytte, som hvor den selv befinner seg og hvordan den beveger seg. Når katten har byttet i nærheten av munnen vil værhårene beveger seg fremover mot byttet og forteller katten akkurat hvor den skal bite for å avlive byttet sitt. Noe vi ofte kan se under predasjonslek når vi leker med katten. De har også værhår over øynene, kinnene, haken som hjelper med dette.



5. Værhårene på potene

Grunnen til at katten er flink til å fange bytte med potene selv om de ikke ser så godt på nært hold er fordi de har værhår på baksiden av beina som føler hvor byttet befinner seg. Dette er noe man ikke ofte legger merke til uten å studere katten. Så ta gjerne en titt på din katt og bli kjent med hvor værhårene sitter. Du kan også lese mer om kattens poter her: kattens poter


Kittns sin pote som du kan se værhårene på. Tusen takk for bildet Lorena

6. Værhårene og deres effekt på jakt om natten.

Værhårene er også ekstremt viktig for katter som jakter på natten. Noe man ofte kan se forskjell på villkatt arter som jakter på natten og de som jakter på dagen. Nattaktive katter har lengre og større værhår enn kattene som jakter på dagen.



7. Når værhårene er skadet

Skadede værhår er noe som ofte blir spurt om og om værhårene vokser ut igjen. Når værhårene blir skadet kan det ofte føre til at katten biter byttet litt feil, eller feilberegner noen av de faktorene vi har tatt for oss ovenfor. Værhårene vokser ut igjen med tiden, men det er viktig å ta godt vare på disse. Klipping av værhårene er noe som ikke må gjøres, husk at det er et viktig sanseorgan, men skader ved lek, slåssing eller jakt kan skje og er ofte utenfor vår kontroll.



8. Hvordan kan vi lese katten ved å se på værhårene?

For oss mennesker kan kattens værhår være en fin indikator på hvilket humør katten er i. Er værhårene trukket bakover kan katten føle seg truet eller ikke helt sikker på hva som skjer.

Når værhårene er avslappet så er katten som regel avslappet. men er værhårene vendt fremover er det ofte fordi de merker noe som kanskje vi ikke ser eller at de er i jakt modus.


9. Matskål og værhår

Om katten din har en dyp matskål hvor værhårene hele tiden støter på kanten når de spiser kan dette legge et press på værhårene til pus og skape et ubehag. Hvis katten din søler mye fra dype skåler så prøv å bruk en vanlig tallerken eller en litt flatere skål for å se om katten din faktisk spiser og drikker mer enn før. Skal dere investere i nytt service til pus så er dette noe man burde tenke på når man handler. Jeg legger med bilder fra zooplus sine matskåler under som et eksempel. disse er beregnet for korte snuter, men i en katts verden er de ideelt for å unngå at værhårene støter på når de spiser. Vannfontener er også helt fantastisk å bruke og mange katter elsker de. Så greit å ha litt muligheter å gå for.





Jeg håper dere vil se på videoen under, for det er veldig fasinerende å se hvordan dette fungerer.


Følg oss gjerne på Facebook og Instagram for å holde dere oppdatert. Vis oss gjerne bilder av din katts værhår ved å tagge oss på instagram @catoffice.no eller kommenter på innlegget på Facebook siden vår.



14 061 visninger0 kommentarer
bottom of page