top of page

Burde din katt få tilskudd av Omega-3? Vi ser på hva Omega-3 er og hva det kan gjøre for din katt!

Mange har hørt om Omega 3 til katt, men få vet fordelen av å bruke slikt kosttilskudd. Så i dag skal vi gå litt igjennom hva Omega 3 er og fordelene med det. Vi skal også se på hvordan man kan gi dette til sine katter.


Jeg vil også minne dere på at alle katter er forskjellige og har man en kresen katt er det ikke sikkert alle typer Omega 3 faller i smak, så man må noen ganger teste litt ut. Vi skal derfor se litt på 4 forskjellige typer vi har testet ut og dere får litt mer informasjon om disse merkene. Jeg har blitt sponset med tre av disse produktene og kjøpt en selv, men her på Cat Office gir vi ærlige tilbakemeldinger uansett.
Fordeler med Omega-3 for din katt:

 • Godt for hud og pels.

 • Hjelper mot kløe, tørr hud, flass og røyting.

 • Hjelper hjernen-, nerve- og synsfunksjonen til pus.

 • Det er betennelsesdempende og gir et sterkere immunforsvar.

 • Reduser risikoen for hjerte og karsykdommer.

 • Det er bra for ledd og muskler.

 • Øker matlysten hos mange katter.

 • Bra for fordøyelsen

 • Forebygger tørre og sprukne poter.

 • Forebygger problemer som kommer med alderen.

 • Styrker nyrefunksjonen.

 • Hjelper hukommelsen og gir god kognitive funksjoner.

 • Har også mange andre fordeler for din katt.Så hva er Omega-3?


Omega-3-fettsyrer er umettede fettsyrer som er ekstremt viktig for kroppen vår og katten sin kropp og dette er noe vi må tilføre via kosten fordi katten mangler evnen til å danne Omega-3-fettsyrer selv i kroppen. Hos katter er ofte kvalitet fôr tilsatt noe Omega-3 spesielt om man velger produkter med mye fisk i seg eller produkter for modne (over 7år) eller for senior katter. Men i mange tilfeller så er det ikke nok Omega-3 i alle typer fôr til å gi alle fordelene Omega-3 kan gi pus.


De viktigste kildene til Omega-3 er fisk, krill, calamari, blåskjell og alger. Men det mange ikke vet er at fisken ikke produserer omega-3 oljer selv, men får dette via maten de spiser enten plantemateriale eller mindre byttedyrene de spiser som gjør at de akkumulerer (samler opp) disse fettsyrene i sin egen kropp. Marine kilder er de som er høyest på DHA (docosahexaenoic acid) og EPA (eicosapentanoic acid), men man kan finne omega-3-fettsyrer i nøtter og frø, men disse har et høyere innhold av ALA (alpha-linolenic acid) og bare rundt 10% av ALA blir til de mer aktive omega-3-fettsyrene EPA og DHA. Derfor er det foretrukket å bruke marine kilder, og spesielt hos katter som helst ikke skal ha nøtter og minimalt med frø i dietten.


Derfor kan man ofte lese DHA eller EPA på fôrpakkene til kattene våres.


Har man derfor en katt som flasser mye, har matt og flokete pels, eller har man en eldre katt som man ønsker å forebygge leddproblemer og kognitiv svikt som kan komme med alderen, eller kanskje man har en katt med lavt immunforsvar, så kan Omega-3 kosttilskudd være et fantastisk produkt for din katt. Men det er også lurt å tilføre om man har lite Omega-3 i kostholdet til pus.


Så hør gjerne med din veterinær om du ønsker mer informasjon og råd ang Omega-3 til akkurat din katt og dens behov.

Hvordan fungerer Omega-3-fettsyrer i kroppen?


Når man har et kosthold med en god mengde Omega-3 vil man etter fordøyelse og absorpsjon som skjer i tarmen inkorporeres Omega-3 i cellemembraner i kroppens vev og organsystem og endrer metabolske veier og resulterer i "betennelsesløsende" aktivitet.


Dette betyr at Omega-3 hjelper kroppen innenfra i å være mer effektiv og betennelsesdempende. Man kan nesten si at Omega-3 smører kroppen til å fungere bedre.


Hva er nok Omega-3 for katten vår?

Det finnes ikke noen helt korrekte målinger for hva den beste mengden for pus er. Men man må ofte se på helheten av kosten til kattene våres. Gjerne diskuter med din veterinær om hva de vil anbefale til akkurat din katt. For selv om det står anbefalt dose på kosttilskudd ofte målt etter vekten til pus, så kan feks din katt trenge mer eller mindre. Dette kommer helt ann på maten de spiser, helsen dere og alder osv. Så det lureste er å ta en prat med veterinær om man er usikker eller bare nevn det på årskontroll. Men det skal en del til for å få for mye av Omega-3 altså.Så hva slags kosttilskudd kan man velge og hva er forskjellen?


Når det kommer til valg av Omega-3 produkter så er det en stor variasjon på markedet. Forskjellen er ofte i hvordan produktet er laget, hva slags kilder de kommer ifra og selvfølgelig mengden katten skal ha.


Hos oss er James den som spiser alt og han liker alle typene under, mens Måne er den mest kresene katten og vil bare spise litt av en av de. Derfor er det ikke noen av produktene som ikke fortjener å være her i dag. Men vi tar med litt informasjon om hva de inneholder og hvor de kommer ifra slik at dere kan velge selv hvem dere eventuelt ønsker å prøve og fordi det er individuelle forskjeller så må man teste litt ut før man finner den perfekte for akkurat din katt.


Jeg tar med under litt av reklamen for produktene og hva reklamen sier er grunnen til å velge disse og hvorfor de skiller seg ut. Fordelene med Omega-3 står også der, men det har vi alt gått igjennom og dette går igjen i alle produkter.


Vi skal se på 4 forskjellige typer i dag:


Grizzly Villaks Olje:

Størrelse 125ml til 149kr Her: Jesperpus.shop

Grizzly Villaks Olje er en fin, ren laksolje utvunnet i Alaska utelukkende av villaks. De reklamerer for at den skal ha et godt forhold mellom Omega-3 og Omega-6 fettsyrer i forhold til oppdrett laks.


Dette er den eneste oljen som er tatt fra Villaks. Noe som mange ser på som en stor fordel pga mange ting. Alt fra at de lever fritt til de har en naturlig kost som en vill laks vil ha og derfor kan ha andre nivåer av Omega-3 i seg.


Grunnen til at jeg liker dette produktet er fordi det er villaks, da har de ofte en naturlig måte å få i seg Omega-3 fra alger og mindre dyr de spiser, samt at de har et fritt liv ute noe som er viktig for meg.

Pumpa gjør det lett å måle dosen uten for mye søl og mengden katten skal har er ganske liten slik at det ikke blir bare smaken av oljen når man blander med maten og drøy i bruk.


Doseringen er:

katt opp til 3kg = 1/2 pump

Katt mellom 3-6kg = 1 pump

Katt over 6kg = 2 pump
Lofoten Lakseolje:

Størrelse: 250ml for 99kr og kan kjøpes her: lofotenfiskeoljer.no eller på feks Europris.


Lofoten Lakseolje for katt er laget av 100% ren norsk kaldpresset lakseolje som er en omega- olje spesialtilpasset for kjæledyr med pels

Lofoten Fiskeoljer er en liten familiebedrift som setter fokus på at produktene er ferske, norske og kortreiste. De skriver at kvalitet , ærlighet og kjærlighet til produktene står i fokus, og er det viktigste for de.


Grunnen til at jeg liker dette produktet er at det er en liten Norsk bedrift som bruker Norsk laks og at det er kaldpresset gjør at det ikke mister viktige næringsstoffer. De virker veldig ærlig når det kommer til sine produkter og det setter man alltid pris på.


Doseringen er:

Katter mellom 0-5kg = 2,5ml

Katter mellom 5-10kg = 5ml
Dr.Baddaky:

Størrelse varierer men for 200ml ligger de rundt 179kr og kan kjøpes hos veterinær eller på nett feks her: Dyrlegeshop.no


Dr. Baddaky Omega-3 er en ren og naturlig fiskeolje til hund og katt. Fiskeoljen er en svært god kilde til Omega-3-fettsyrene DHA og EPA


Dr. Baddaky Omega-3 produseres i Norge. Fiskeoljen kommer fra småfisk som sild og ansjos fra Stillehavsområdene utenfor Sør-Amerika. Råvarene kommer fra bærekraftig fangst og er godkjent til humant konsum.


Grunnen til at jeg liker dette produktet er at det skiller seg ut og ikke har laks som kilde til omega-3 noe som gjør at de kattene som ikke liker laks har et annet valg.

Dette er den eneste oljen Måne vil spise, hun er den mest kresne katten så er alltid vanskelig å tilsette noe nytt i maten hennes eller ny mat. Denne går greit. men nå er denne laget av annet enn laks, så om du har en katt som ikke liker laks kan dette være et godt alternativ.


Dosering er:

Katter 5kg = 2ml så her må man nesten regne litt ut og har jeg ikke regnet feil er det ca 0,4ml pr kg.
Brilliant Lakseolje:

Størrelse: 300ml for 169kr på Buddy butikkene se her: Buddy.no


Brilliant lakseolje er produsert i Norge av Norsk laks. Denne oljen er helt naturlig, uten tilsetningsstoffer og lav på totox, noe som gir bedre smak og en naturlig rødfarge.

Lakseoljen skiller seg ut på grunn av dens ferskhet. Så fort filene er skåret ut fra den ferske fisken, blir resten behandlet i en unik og ny enzym prosess, hvor proteiner, kalsium og olje skilles fra hverandre. Alt blir utnyttet. Resultatet er en fersk, ren og klar olje.


Grunnen til at vi liker dette produktet er at det er fra Norsk laks, det er ikke tilsatt noe ekstra, det er rent og de forklarer prosessen i hvordan de lager oljen og at alt blir utnyttet. Den er ganske rimelig med tanke på størrelsen man får.


Dosering er: 1 pump per 2kg kroppsvekt.

Hvordan kan man gi Omega-3 oljer til pusen?


 1. Kan pumpe mengden over tørrfôret eller våtfôret.

 2. Man kan blande det med maten.

 3. Man kan gi det rent, noen katter elsker det, andre ikke.

 4. Man kan få dette i pilleform for de som ikke liker oljene, men oljen er ofte lettere å gi.

 5. Man kan kjøpe for som har høyt innhold av Omega-3 slik som Orijen six fish i tørrfôr, eller våtfôr med mye fisk i seg.

 6. Kan prøve en annen kilde av Omega-3 om ikke lakseolje faller i smak.Nå håper jeg dere har fått litt klarhet i hva Omega-3 er og hva det kan gjøre for kattene våres. Da har dere muligheten til å teste dette ut eller spørre din veterinær om dette er noe katten din kan ha fordel av. De fleste katter vil ha fordel av tilskudd av omega-3 om de ikke får nok gjennom maten de får.Følg oss gjerne på Facebook og Instagram for å holde dere oppdatert om nye blogginnlegg, informasjon om katt, eventer osv. Vi håper 2022 er året vi kan dele masse med dere.


Cat Office sosiale media:


Dere kan lese litt mer i linkene under om dere ønsker:


851 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page