top of page

Det koster å ha katt, vi har regnet litt på dette.

Oppdatert: 25. nov. 2023

Når folk sier at katten klarer seg selv, den trenger ikke forsikring og det koster ikke så mye å ha katt. Så får jeg rett og slett litt sjokk.Måne og James på årlig kontroll hos veterinæren vår


Da jeg fant James så falt jeg helt pladask for ham og viste at dette var min katt. Etter første besøket hjemme hos de så merket jeg at kanskje ikke alt stemte, men jeg viste at James var min katt. Jeg sendte de en melding da det var klart at jeg skulle få han og spurte om fødselsdatoen hans så jeg kunne tegne forsikring før han kom i hus. Jeg fikk da beskjed at forsikring trenger jeg ikke. Men jeg viste heldigvis bedre og takk lov for at jeg tegnet forsikring på han. Selv om de første 4 årene var uten mye problemer så ble 2020 et kritisk år for begge kattene mine og for økonomien. James hadde dette året to urinstopp og UVI. Han måtte ligge over natten på dyresyehuset en helg samt inn med en ny urinstopp noen måneder etter. Alt dette ville ha kommet på tilsammen med oppfølging og urinprøver over 50 tusen om jeg ikke hadde hatt forsikring, selv med forsikring kom det på over 20 tusen kroner.


Måne fikk sent i Desember i fjor påvist TR og har nå gått igjennom to omganger med tann trekk dette året og dette blir ikke dekket av forsikringen og må komme ut av egen lomme. Viste du at katter har over 80% sjanse for å få tannproblemer i sitt liv?

Det er få forsikringselskaper som dekker tenner, det er noen få forsikringsselskaper som feks Agria som dekker dette med opptil 5000 i året. Måne har jeg nå lagt ut per gang ca 10 tusen. så 20 tusen ut av egen lommebok under en pandemi hvor jeg hadde kun en 10% stilling samt studie lån på flere tusen som måtte betales. Dette har ikke vært lett, men det er dessverre ofte når det passer minst at det skjer noe.


Med andre ord har 2020 kostet meg nærmere 80 tusen kroner om jeg ikke hadde hatt forsikring. Men selv 40 tusen kr på litt over et år etter forsikring er mye når man ikke hadde en fast jobb. Jeg har vært heldig som har hatt litt på sparekontoen (som nå er skrapet), samt familie jeg har fått lånt penger av. Men det er ikke alle som er så heldig.

Så grunnen til at jeg skriver dette innlegget nå er for å gjøre alle bevist på at katter koster penger og noen ganger så er det høye summer også. Jeg kommer til å gå litt kort igjennom prisen av å ha en katt under, men dette er da uten disse utgiftene som kommer ved sykdom og skader. Men i de fleste tilfeller vil ikke en katt gå igjennom sitt lange liv uten noen form for helseproblemer, så dette er en faktor som man faktisk må tenke på.Prisen av å eie en katt.


Jeg har hørt flere ganger at folk har regnet på dette og sier at i gjennomsnittet første året koster det mellom 15 000 til 18 000kr å eie en katt. Vi skal se litt på dette budsjettet


Første året trenger kattene litt ekstra. De trenger noen runder med ormekur når de er små, de trenger alle vaksiner, ID-merking og kastrering. Her kommer prisen til å variere veldig fra sted til sted og om du har en hannkatt eller hunnkatt. Hvis vi tar ca pris på dette så har vi en oversikt.


Dette er det minimumme for et godt kattehold hos veterinær det første året.

Kastrering:

- Hunnkatt = ca 4000

- Hankatt = ca 2000


ID-merking: 1000kr


Grunnvaksine på kattunger:

- Første vaksine = 1100kr,

- Andre vaksine = 1100kr


Årlig vaksine og helsesjekk hvert år: 1300kr.


Med andre ord så er vi oppe i en veterinær regning som er er 3200 kr uten kastrering og da enten 7200kr med hunnkatt eller 5200kr med hannkatt. Det vil da fortsatt være behov for årlig helsesjekk og vaksiner og dette vil om ikke det dukker opp noe ligge på ca 1300kr. For utekatter er det noen runder med ormekur om det blir påvist orm eller at veterinær mistenker dette. Her kan prisene variere veldig med er lurt å legge på 500kr i ormekur med utekatt.
Så skal vi se på utgifter ved å ha en katt utenfor veterinær delen, nå tar jeg bare med forbruks varer slik som kattesand, mat og jeg supplerer med en liten sum for leker og prisen av et klorestativ.


Kattesand uten prisen av dokassa: Her varierer det veldig ut i fra antall dokasser og antall katter i huset, og hvilken type kattesand du har. Etter en undersøkelse på Kattens Atferd og Helse hvor over 400 stykker bruker Ever Clean så tar jeg dette som med som pris eksempel.


På kattemat varierer dette veldig og jeg setter derfor opp en lav og en høy sum så dere må derfor tenke litt på hvilken type dere bruker, men også mengden dere bruker i måneden. For selv om man har et billig fôr kan det være at katten må ha mer mengde enn med et dyrere produkt fordi innholdet ikke metter så godt samt at det er mindre næring i maten. Jeg setter også opp våtfôr basert på en boks om dagen av et kvalitets mat.


Utgifter i måneden. Prisen på fôr varierer veldig så jeg har ikke skrevet hvilket merke men bare en billig og høy sum.


Kattesand Ever Clean 10l (varer ca en måned med en katt) = 259,-

Kattemat tørrfôr ca 2kg poser: 200 - 429,-

4-5kg poser: 500 - 800,-

Pakke med våtfôr feks Royal Canin: 199,-

Fullverdig våtfôr 6 x 200g bokser: 66krMed andre ord så vil vi da har en sum mellom 459 til 688kr for en 2kg pose mat og sand i måneden for en katt. men ofte må man ha litt mer enn en 2kg i måneden om dette er eneste maten man gir og da gjelder dette ikke godis eller våtfôr som kommer i tillegg. Så tar vi med en større pose som varer en måned så ligger vi nærmere 759- 1059kr i måneden. Det betyr at minimum på mat er 5508 til 12708kr i året uten godis og våtfôr. Tar man da med våtfôr som kan være fordelaktig på mange måter så kan man legge på om man feks gir en pose med Royal Canin våtfôr eller Hills våtfôr så ligger en pakke med 12 poser rundt 200kr så da blir det ca 16kr dagen og i tillegg 5840kr med andre ord har vi godt kvalitetsfôr som alle katter burde ha i tillegg til våtfôr så er vi på 18548kr i året.


Ser vi feks Animonda Carny som er et fullverdig våtfôr for katt, som da kan gis uten tørrfôr for de som ønsker å fôre på mer kjøttbasert fôr så ligger vi på ca 11kr boksen, men da kommer det helt ann på vekten til katten din og hvor mye den trenger om dagen. Så si vi har en katt 3,5kg så går det en boks om dagen og vi er da oppi 4015kr i året for katter på litt over 3kg, men har man en større katt kan det fort bli 8015kr i året. Samt at dette er et billig fullverdig våtfôr så denne prisen kan variere veldig.


Så vi ligger da mellom 4015kr til hele 18548kr i året på bare mat og kattesand for en katt.


Men hva da med alt som kommer i tillegg? En katt trenger kloremuligheter, klatrestativer, de trenger dokasser og helst i følge dokasseregelen som er en kasse per katt pluss en ekstra dokasse. Ja man kan ha utekatt, men første årets skal ikke katten gå ut uten oppsyn uansett og må ha denne dokassen, samt alle burde ha en dokasse tilgjengelig fordi de viser ofte endring i dovaner når noe er galt eller de er syke, å det er de få tegnene de gir oss som indikator på at noe er galt.


Det første året trenger vi også pelspleie, transportbur, matskåler og vannskåler tilpasset en katt samt leker og aktiviteter pus kan gjøre for å få utløpe for naturlig atferd. Dette er utgifter som kan variere ekstremt og man kan gjøre det veldig billig om man er veldig handy og kan lage mye selv. Men for en normal person så man må tenke på ca 10 000 i start kapital for å få en katt og alt den trenger av utstyr om man vil ha en lykkelig katt. Man kan gjøre det billigere ved å kjøpe brukt osv. men nå går vi ut i fra hva man kjøper i en butikk.


Da har vi utgifter på mellom 17965kr og 33498kr det første året og dette er uten prisen på katten som man da kjøper, samt om uhellet skjer og man trenger feks veterinær hjelp. Med James måtte han inn å trekke babytenner som ikke datt ut av seg selv før hele tannstillingen ble endret pga dette som igjen kunne gitt mye plager og større utgifter på langsiktig. Så vi må da ta med forsikring på pus også, her varierer prisen veldig ut i fra hvilket selskap man bruker og i noen tilfelle hvor mange forsikringer man har i det selskapet fra før av. Samt hvilken sum du velger i forsikring. Så man må tenke minimum 200kr per katt i måneden. dette er da 2400kr i året.James under narkose for å tømme blæra ved urinstopp kl 05 om morgenen.


Så uansett hvordan man vrir og vender på det så koster det å ha et godt kattehold. Man kan sikkert minimere denne summen, men allikevel vil det koste om katten skal ha alt den trenger og i tillegg møte dyrevelferdsloven og Mattilsynets retningslinjer.


Så selv om katten er gratis så er ikke det å ha katt billig. Dette er noe man tenke på dersom man ønsker seg katt, samt at disse utgiftene kan variere ekstremt mye gjennom hele katten sitt liv. Katter kan leve til de er rundt 20år og dette er utgifter vi må tenke på i tillegg til at det er et levende dyr som trenger omsorg og stabilitet. Noe vi tar på oss når vi tar valget og skaffer oss en katt. Jeg skriver ikke om når livet går i kaos og økonomien ikke strekker til, for det kan skje, akkurat som det skjedde med oss i 2020. Men man må ha en plan på hva gjør jeg om noe skjer? Kan jeg selge noe jeg eier? Har jeg venner eller familie som kan låne meg penger? Har veterinæren min eller et veterinær kontor i nærheten en nedbetalings mulighet slik at jeg kan avbetale om noe skjer? Hva kan jeg spare i måneden tilfelle noe skjer?

For tro meg uhell, sykdom osv kommer ofte når ting passer minst. Heldigvis så har jeg en fantastisk familie som lånte meg penger, jeg utsatte lånekassen sin nedbetaling, jeg solgte det jeg kunne selge og brukte sparekontoen og mastercardet mitt for å få ting til å gå opp fordi kattene mine betyr alt for meg og det er mitt ansvar at de skal være i god helse og ikke ha det vondt.


Så nå sitter du kanskje å tenker hvor mye bruker jeg egentlig på kattene mine i året? Gjerne regn litt på dette og se hva slags utgifter du har, men husk å vær ærlig med deg selv for det er ofte vi ikke inkluderer de små tingene (tro meg jeg prøver å unngå det selv). Nå er dette over tatt med første året hvor kastrering, id-merking og kattungevaksinene er inkludert, dette vil jo ikke bli med i en voksen alder, men andre utgifter kan komme i tillegg. Samt at man kan gjøre ting billigere ved å finne katteting på nett osv.


Men jeg vil pointere at hver krone man bruker på katten sin er verdt det, livet med katt er fantastisk og jeg ville ikke ha byttet det ut for noe i verden. Men jeg skulle ønske jeg selv var klar over kostnadene før jeg skaffet meg min første katt som student. Så håper ikke dette skremmer folk til å skaffe katt, for man kan gjøre det rimeligere, men at man vet hva man går til så man ikke står i en situasjon hvor avliving er eneste løsning på noe som lett kan fikses.


Et lite tips jeg kan gi dere også, er at adopterer man en katt fra en dyrevelferd organisasjon så er ofte denne kattunge startpakken de må ha inkludert i prisen og du får likevel en fantastisk katt.


Liten ekstra del jeg føler jeg må ta med i disse dager:

Jeg vet også at kommentarer om at veterinærklinikker, spesielt store kjeder tar mye betalt. Men tror vi i Norge som har en helseordning som vi har, ikke ser utgiftene det koster å drive en klinikk. Ja de større kjedene tar mer betalt fordi de har større utgifter å dekke fordi de har spesielle utstyr og kompetanse til å hjelpe dyrene våres når noe alvorlig skjer. Men det er også problemer for mindre klinikker som ikke kan ta seg mer betalt fordi da vil ikke noen velge de. Det er mange av de små klinikkene som ikke får ting til å gå rundt økonomisk og overjobbing må til for å få ting til å gå rundt. Husk at det å føde i USA koster mellom kr.150 000 og 200 000 uten komplikasjoner, men er man uheldig kan prisen ligge i million klassen. Så når ikke staten dekker utgiftene koster det å få behandlinger gjort.

Å det å eie dyr er ingen menneskerett, det er en ære vi har og vi må tenke på at dette vil koste penger og billigst er ikke alltid det beste om man ikke skal stå med en større regning på langsikt.


Det er også viktig å tenke på hvordan man legger frem klager om prisen og hvem man skriker til når regningen kommer. Tro meg, jeg forstår at prisene er høye, og skal man klage så klager man oppover i kjeden eller sjefen for klinikken og ikke til vedkommene som jobber på klinikken. De har ingen kontroll over prisene og gjør kun jobben sin. Det å få slengt i ansiktet at man ikke bryr seg og tenker kun penger tar ekstremt mye på en person som elsker dyr og har utdannet seg i 6 år for å hjelpe dyr. Det er en grunn til at veterinærer og dyrepersonell ligger høyest på lista over selvmord verden over. Så det også lurt å tenke litt på de personene som man roper dette til for jeg kan love deg at de føler det like sterkt som deg og fortjener ikke dette.


Det er mye vi som eiere har rettigheter til og man kan også spørre veterinær underveis og være en del av behandlingen til våres katter. Jeg legger med et innlegg med 10 råd vi som katteeiere burde tenke på når det kommer til veterinær besøk.
1 917 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page