top of page

Er din katt redd fyrverkeri på nyttårsaften? Da må du lese dette.

Oppdatert: 4. apr. 2020

Forbered katten din for Nyttårsaften.

I dag skal vi se litt på hva du kan gjøre for å minske stress i forhold til nyttårsaften for katten din (og andre dyr).


Noen katter takler nyttårsaften ekstremt bra, mens andre er så redd av rakettene og livet rundt det nye året at de gjemmer seg, får panikk og eller stikker av. Noen blir så stresset at de peser og viser sterke tegn til stress. Noen er så ille at tiltak som medisiner må til for at katten skal komme seg igjennom kvelden. Så selv om vi feirer at det gamle året er ferdig og det nye kommer. Så kan katten din sitte under sofaen i skrekk for det som skjer rundt.

Men hvordan kan vi hjelpe katten vår å takle den store dagen bedre?

Jo har du en redd katt eller en katt som opplever sin første nyttårsaften er det viktig å forberede dem for den store dagen. Grunnen til at jeg poster dette i dag er fordi det nå nærmer seg det nye året og dette er en prosess som tar tid, for noen kan det ta veldig lang tid. Men ved å bruke disse tiltakene litt hverdag fremover og legge til rette for at katten føler seg tryggest mulig, kan det minske litt på stresset. Men er viktig å bruke disse tipsene etter nyttår for å få 2020/2021 til å bli helt stressfri for det er ganske kort tid til det nye året nå.


Det som man ofte ser fungerer best er noe som blir kalt desentsitivisering og motbetinging. Dette er treningsformer som ofte er brukt i psykologien for mennesker som sliter med frykt, angst eller fobier. Og det fungerer godt for mange andre arter. Katter er ingen unntak her.


Et annet ord man kan bruke om desensitivisering er eksponeringsterapi. Det dette betyr er at vi skal venne katten gradvis til lyden av det som skremmer den, og her er lyden av rakettene det stimuli vi må jobbe med. Når vi prater om motbetinging, prater vi om å gjøre en negativ ting, til noe positivt. Som for eksempel ved lyd som fyrverkeri, kan man for eksempel prøve å gi godis eller leke med katten mens lyden foregår. Slik at fyrverkeriet ikke lenger blir assosiert med noe farlig og skummelt, men noe mer gøy.


Ofte bruker man Desensitivisering og motbetinging i en kombinasjon. Dette gir ofte den beste effekten.


Så for å kunne gjøre dette legger jeg med en link under fra Dyrebeskyttelsen Norge som dere kan gå inn på. Her kan dere spille av fyrverkerilyder som kan forberede katten. Det som er viktig er å ikke sette dette på full guffe i lengre perioder. Her er gradvis det ordet vi må sette vekt på.


Det som er viktig er å gjør dette til en rutine fremover. Husk å begynn med lav lyd (alltid sjekk lyden på pc før du setter på) og korte intervaller, ikke øk volumet om katten viser noen tegn på stress eller uro, la den gradevis tilvende seg til lydene og gjør noe positivt mens lyden er på.Andre tiltak man kan gjøre er å kjøpe produkter som reduserer stress. Her finnes det en del forskjellige produkter man kan bruke. Jeg legger med noen bilder og linker under som dere kan lese litt mer i dybden på.


Feromoner:


Feliway er et produkt som atferdskonsulenter innen katt bruker ekstremt mye, den har vist meget positive resultater på å dempe stress og konflikter i hjemmet. Det finnes tre typer Feliway, men i dag så vil jeg fortelle dere om Feliway Classic som du kan se i bildet over.


Feliway Classic er bygget opp syntetisk til å bli så lik som kattens egene velferds feromoner. Et eksempel her er at når katten hilser på deg eller andre katter den liker så gnir de hodet mot deg eller gjenstander som er i nærheten. Grunnen til at de gjør dette er for å sette av seg sine dufter som kommer fra duftkjertler rundt hode området. Det er disse stoffene som skilles ut som heter feromoner og er syntetisert frem i Feliway classic.


Derfor har Feliway en beroligende effekt på katten fordi området føles trygt og kjent. Den øker velferdsfølelsen og en trygghet i stressende situasjoner. Den reduser stress ved forandringer eller ting katten vil oppleve.


Så det å skaffe seg Feliway Classic til stikkontakten er et veldig bra tips og er katten urolig kan jeg virkelig anbefale dette. Det som er viktig å tenke på er at det kan ta opp til 24 timer før diffusere når hele rommet den er i. Den skal helst settes i rommet der katten oppbevarer seg mest, og i denne situasjonen så velg det rommet katten føler seg tryggest i og hvor den vil tilbringe kvelden. Den må stå oppreist og rett i veggen, og er viktig at ingenting dekker den for ellers kan oljene samle seg på overflaten over og ikke gå ut i rommet.


Feliway classic kan kjøpes på dyrebutikker, veterinær, apoteket og på nett. Trykk på bildet over for å lese mer om produktet. Den varer i ca 30 dager og man får kjøpt refill til adapteren.


Naturmedisin:

For de som er litt mer inn i naturmedisin og ønsker å prøve dette finnes det en del forskjellige produkter på markede. Men her er det viktig å ikke kombinere med andre medisiner og vite hva du gir katten din. For selv om vi vet at urter kan hjelpe oss på mange måter må vi passe på at disse er laget for katter og at katten ikke blir dårlig. Så her vil jeg anbefale å prate med veterinær eller en dyrepleier som kan guide dere igjennom dette, spesielt om dere har en katt som har noen sykdommer eller går på andre medisiner eller spesial fôr.


Jeg legger med noen bilder av noen jeg vet blir mye brukt slik at dere kan lese litt mer ved å trykke på bildene. Bildene er hentet fra sidene som kommer opp.


Beaphar No Stress Diffuser: Diffuseren kobler du til din stikkontakt i et rom der katten din tilbringer mye tid i, og under nyttårsaften burde den stå i rommet katten oppholder seg i. Diffuseren slipper ut vendelrot, et naturlig ekstrakt, som virker beroligende på katten din. Produktet brukes for å redusere stress og uønsket adferd, slik som overdreven kloring på møbler, seperasjonsangst, under tordenvær eller fyrverkeri. Ekstraktet slippes ut i små mengder og tar litt tid før den fyller opp rommet så lurt å sette den i minst kvelden før. Den varer i 30 dager og trenger man den videre kan man kjøpe refill til denne.


Beaphar Calming Tablets: Dette er tabeletter som virker beroligende på katten, de har sitronmelisse i seg som er en urt fra mintfamilien. Disse urtene er kjent for å ha en beroligende effekt. Tablettene inneholder også rosmarin, humle og blomsten fra lime tre noe som også har en beroligende effekt. Disse er ofte brukt ved torden, fyrverkeri og situasjoner som stresser katten din. Den beroliger uten å virker sløvende slik som psykofarmaka kan gjøre. Det tar rundt 1,5 timer før tabletten begynner å virke og det er viktig å lese bruksanvisningen når det kommer til doseringer fordi dette varierer ut i fra størrelsen til katten din. Man kan gi katten disse opp til tre ganger på en dag og det skal være over 2.5 timer mellom hver tablett blir gitt.Beaphar Calming Spot On: Disse dråpene er ofte brukt for å lindre stress ved fyrverkeri og torden. Produktet er naturlig og effektiv fordi de inneholder vendelrot ekstrakt som er en urte kjent for sin beroligende effekt. I følge beskrivelsen av produktet skal en dosering hjelpe katten din til å føle seg mindre stresset opptil en uke. Den skal påføres med en pipette mellom ørene på katten, en gang i uken og det tar rundt en time etter påføring før produktet gir effekt.


Beaphar Calming Collar: Dette produktet er også basert på vendelrot og lavendel, som bidrar til å senke stressnivået til pus. Dette er for den katten som er vandt med å gå med bånd og jeg vil ikke anbefale dette til katter som ikke liker å ha på seg halsbånd eller sele. Det er viktig å feste halsbåndet inntil huden og ikke oppå pelsen til katten og den skal ikke være sammen med andre halsbånd. Produktet frigir vendelrot med engang og katten vil merke virkningen innen en time.Angst dempende medisiner:

Har dere en katt som er ekstremt redd, vil vi anbefale å ta kontakt med dyrlegen snarest slik at de kan hjelpe dere i denne prosessen. Om ikke treningsformen over eller produktene funker så kan de hjelpe dere videre med beroligende medisiner. Men dette burde være siste mulighet, for slike medisiner kan ha bivirkninger, men også ha negative effekter på dyret, fordi det kun hemmer kattens mulighet til å reagere og din veterinær må være flink på psykofarmaka for å gi riktig medisin til denne form for redsel. Så her er det viktig å være tidlig ute og tror du katten din faller under denne kategorien så ta kontakt med veterinær så fort du kan for å begynne denne prosessen.Tips til selve dagen:


1. Lag et trygt sted til katten din ved å sette opp huler, senger eller finne et rom som er mest mulig lydtett så det er et trygt sted. det er viktig å tilvende pus til dette allerede nå så det føles kjent og trygt.


2. La katten være inne på nyttårsaften og ikke reis fra et dyr som er urolig. Katten blir ofte roligere når de har eier i nærheten og kan se deg. Holde deg rolig for dette beroliger katten din også. Det å ha fest eller store sammenkomster med alkohol og leven er ikke det beste for katten din. Så tenk nøye på dette om dere har et stressende dyr.


3. På dagen er det viktig å leke masse med pus og slit den ut både fysisk og psykisk ved foreksempel klikker trening, aktiv lek osv. Dette kan gjøre katten sliten og trøtt så den er for sliten til å stresse under fyrverkeriene og forhåpentligvis er så sliten at den sover igjennom det meste.


Trenger du hjelp?


Atferdskonsulenter bruker ofte disse metodene for å trene på fobi og redusere stress hos katter også. Vi minner på at atferdskonsulenter er et fantastisk verktøy for de som har atferdsproblemer med katten/kattene i hjemmet og føler du at du trenger hjelp med katten din så ta kontakt med meg for en konsultasjon under booking som du kan gjøre her: Booking. eller ved å sende meg en mail på kontakt@catoffice.no.

Det blir ikke mye tid til å trene før nyttårsaften, men om dere ser at katten ikke takler dette i år, så ta kontakt med meg så setter vi opp en konsultasjon og en arbeidsplan for dere slik at 2020/2021 blir så lite stressfylt for dere som mulig.


Håper dere alle får en fantastisk Jul og at Nyttårsaften blir så stressfri som mulig.


Med venlig hilsen Trine, Måne og James
 

Du kan også lese litt mer om tema i linkene under:3 272 visninger0 kommentarer

コメント


bottom of page