top of page

Er du allergisk mot katten din? Vi går gjennom noen tiltak for å redusere allergi mot din egen katt før du vurderer omplassering!

Det som kanskje er det tristeste med allergi mot katt, er at det er hovedårsaken til at katter omplasseres. I dag vil vi gå gjennom noen tiltak for å redusere allergi mot din egen katt før du vurderer omplassering. Samt gi noen tips man kan prøve før man skaffer seg en katt og ikke vet om man er allergisk eller ikke. Det er viktig å teste ut allergier før man påtar seg ansvaret med å få en katt.


Ifølge allergiguiden er hver tiende nordmann allergisk mot katter, og derfor er kattallergi den mest utbredte formen for pelsdyrallergi her i Norge. Allergi mot katter utvikles ofte i barndommen og skyldes immunsystemets overreaksjon på proteiner katten skiller ut gjennom urin, spytt, talgkjertler og tredeputene. Det er sjelden at allergien er direkte mot pelsen, men heller mot spyttet katten påfører pelsen under vask. Årsakene til hvorfor noen utvikler kattallergi mens andre ikke gjør det er ikke helt klare, men trolig er det pga epigenetikk, altså en kombinasjon av miljø og arv. 


Jeg har selv astma og har allergi mot den ene katten min, ikke den andre katten. Har testet ut mye av disse tingene selv for det å omplassere kattene mine er ikke et alternativ. Så jeg håper virkelig at dette innlegget kan hjelpe noen i samme situasjon til å kunne leve godt med allergi og katt.

Finnes det kattraser som er mer allergivennlige enn andre?

Dette er et omdiskutert tema, da mange tror at det er pelsen som forårsaker allergiske reaksjoner. Dessverre sitter allergien mot katter ofte i spyttet og oljene som katten skiller ut, ikke nødvendigvis i pelsen. I tillegg reagerer forskjellige mennesker på ulike allergener, så det er vanskelig å fastslå at en rase er 100% allergifri. Det er viktig å teste ut reaksjoner før man skaffer seg en katt for å sikre at man ikke er allergisk mot akkurat den katten man vurderer. Hvis man er svært allergisk, kan det være best å avstå fra å skaffe seg en katt, både av hensyn til egen helse og ikke minst for katten sin del. For katter fortjener ikke å være kasteballer, men å ha et trygt og stabilt hjem fra første til sin siste dag. 

Selv nakenkatter eller katter med spesial pels er ikke 100% allergi sikkert

Hvordan fungerer katteallergi i hjemmet?

Katteallergener spres vanligvis i luften og forårsaker plager når de kommer i kontakt med øyne, nese, lunger eller hud.


Symptomer på katteallergi er derfor oftest: 

 • Tett i nesen 

 • Nysing 

 • Rennende nese 

 • Øynene blir hoven, røde og kan klø eller renne. 

 • Tørrhoste 

 • Vanskeligheter med å puste (Astma) 

 • Eksem eller utslett på huden slik som elveblest.

Hvordan kan man behandle hvis man har blitt allergisk mot pus? 

Så, hvis du allerede har en katt i hjemmet ditt, men enten du eller noen i ditt hjem har utviklet allergi, er det alltid første steg å kontakte legen din for å få hjelp. Her kan dere diskutere alternative medisiner og behandlinger for å gjøre allergien lettere å håndtere.


Dette er også lurt å gjøre i begynnelsen når man tester ut andre produkter i miljøet og hos katten. (les mer om flere hjelpemidler under)

Det finnes ulike behandlingsmetoder som kan forebygge og hjelpe med å lindre litt i hverdagen. Dessverre er det få ting som kurerer allergi.

Men det er verdt å prøve allergitabletter, allergi øyedråper og allergi nesespray i forhold til hvilke symptomer man har. Dette kan også fås på resept, noe som kan bli rimeligere for deg i lengden. Man kan også få allergitabletter som ikke gir følelsen av å være sliten. Selv om det meste av dette kan kjøpes reseptfritt på apoteket, er det lurt å prøve det over en periode hvis man er usikker på om det er allergi og se om det har en god effekt.


Hvis du er den personen som føler at dere har prøvd alt når det gjelder allergimedisiner, kan det være lurt å diskutere immunterapi eller allergivaksinasjoner med legen din.Før man skaffer seg en ny katt! 

Vi begynner med første steget, altså før vi skaffer oss katt er det viktig å utelukke allergi mot katt, men også den katten du skaffer deg. Allergitest er jo greit å teste ut om du er usikker på hvordan du reagerer på katt, men er noen tiltak man også kan teste ut for å sikre seg at man ikke har allergi mot akkurat den katten du skal ha. 


 • Allergitest: Test om du er allergisk mot katter før du tar det store steget. Det finnes allergitester tilgjengelige, og det er også mulig å få testet allergi hos legen din. Men tar du allergitest så husk å ikke ta allergimedisin en stund før prøven ellers kan man få falske svar. Vil anbefale å ta testen via legen eller anbefalt sted fra legen.

 • Besøk fosterhjem, organisasjon eller oppdretter: Seriøse oppdrettere ønsker vanligvis at nye eiere besøker dem for å vurdere om dette er det riktig hjemmet for deres kattunger/katter. Noen tillater også besøk for å se om allergi oppstår. Å være fosterhjem kan være en god mulighet for å vurdere både allergi og om katten passer inn i hjemmet ditt, men det er viktig å forsikre seg om at man kan adoptere katten hvis det blir en god match.

 • Pelsprøve fra katten: Be oppdretteren eller organisasjonen om en prøve av kattens pels. Legg denne på puten din før du legger deg, og se om du reagerer på det gjerne et par dager. Unngå allergitabletter når du tester dette, men bruk dem dagen etter om nødvendig. Hvis du opplever symptomer, bør du vurdere om det er riktig å bringe katten hjem.
Sett katten først

Vi må sette katten først, og det er ikke riktig å ta hjem en katt og så omplassere den fordi vi ikke har testet ut det man kan på forhånd. Man ser ofte at unnskyldningen for å kvitte seg med dyr er allergi, og det er ikke greit. Er man allergisk og plutselig får en samboer med katt, eller at allergien oppstår etter hvert, så er dette ingen kritikk mot dere. Men noe ikke mange vet er at det finnes hjelpemidler som kan hjelpe oss nøytralisere disse katteallergenene, slik at vi kan få et bedre liv med allergi og katt. Det er derfor jeg ønsker å lage dette innlegget for å vise dere dette og kanskje hjelpe deg å redusere den allergiske reaksjonen du får, slik at du kan beholde katten din eller leve litt bedre med allergi og katt. Ved akutte alvorlige allergier hvor ingenting fungerer, må man jo ta et vanskelig valg med omplassering av pus, men det burde ikke være et lett valg å ta.Produkter som er lurt å teste ut ved allergi i hjemmet:

Spray som nøytraliserer allergener:

Det finnes ulike sprayer man kan spraye på feks dyner, tepper og andre steder som kan samle opp allergener fra kattene våres eller om man har støv-, midd eller andre allergener som beveger seg i luften. Jeg kjøpte sprayene under fordi jeg mistenkte at James den ene katten min hadde støvallergi, men merket at den også hjalp på min allergi så er verdt å prøve selv på allergi mot egen katt.


Det disse sprayene går på er å nøytralisere allergener som beveger seg i luften, de er ofte laget for husstøvmidd, men de inneholder mikrokapsler som påvirker den kjemiske strukturen hos allegenpartikler. Dette gjør at det danner seg en film rundt allergenene som gjør at de klumpes sammen og hindrer de å sveve rund. Det gjør det lettere å støvsuge de opp eller vakse de bort.Bio-Life Air Cleanse spray: https://www.hcpet.no/produkt/bio-life-air-cleanse-spray-allergi-hemmende-250-ml/ (PS: Denne sprayen har en sterk lukt så vil anbefale å bruke den i rom hvor kattene eller andre dyr ikke oppholder seg på minst enn time, så om du kan ta et rom om gangen og lukke døren, eller ha katten på et annet rom en liten stund er det lurt.)


Shampoo for å nøytralisere allergener:

Det finnes også shampoo vi kan bruke på kattene våres for å nøytralisere allergenene som setter seg i pelsen deres. Men husk at katter som ikke er vandt med å bade kan det å plutselig bade være traumatiserende så man må vurdere situasjonen og kanskje gradvis venne de til å bli badet. Å i noen tilfeller kan man rett og slett ikke sette de igjennom dette. Jeg har ikke selv prøvd shampoo eller hemmende allergen produkter direkte på pelsen til kattene mine. Så gjerne les dere litt ekstra opp om dere ønsker å teste dette ut. Men tenker det er verdt å prøve om allergien er alvorlig.Det finnes også et produkt jeg linker under som skriver ¨vaskemiddel for katter, kaniner og andre små kjæledyr. tilføy 30ml på en tørr klut, og tørk med håndkle etter bruk¨ Som kan være et godt alternativ for katter som ikke klarer å bades/dusjes. Eller for å slippe å bade pus for ofte.Luftrenser i hjemmet:

Dette er jo noe aller allergikere blir anbefalt for å rense luften for allergener alt fra husdyrsallergener som vi prater om i dag, men støvmidd, røyklukt og andre partikler som beveger seg i luften. Det vil gi hjemmet ditt litt lettere luft å puste i. Her er det så mange ulike varianter på markedet så er litt å sette seg inn i på hva som passer til akkurat dere.


Kattefôr som reduserer allergenene i kattespytt: 

PRO PLAN LIVECLEAR kattemat er laget for å redusere katteallergener på hår og flass å er per dags dato det eneste merke som fører et slik produkt. 


Forskere har identifisert et spesielt protein i egg som kan trygt redusere allergenet Fel d1 som finnes på kattehår og flass via kattens spytt. De har vist til at allergenet blir i gjennomsnittet redusert opp til 47% etter de 3 første ukene på fôret. Maten skal være fullverdig og optimalt fôr til katt (altså katter uten andre helseproblemer som må gå på spesial fôr). Det finnes for tre ulike aldersgrupper, kattunge, voksen og senior katter slik at man kan møte de forskjellige behovene pusene våres har gjennom livet. 


Men nå sitter du sikkert å tenker at da kan man bare tilføre egg i dietten til katten. Men det vil ikke ha samme effekt dessverre. Disse eggene er ikke helt som andre egg. men et litt morsomt funn. Det er vist at høner som er oppvokst med katter i fjøset har utviklet et antigen som nøytraliserer allergenet i kattespyttet. Det er disse antigenene som gjør at dette fôret har en effekt og mengden av antigenet er også mer konsentrert enn i et egg.


Foret får du ofte kjøpt hos veterinæren din eller online, les mer om produktet her:https://www.purina.no/varemerker/pro-plan/katt/liveclearAndre tiltak du kan gjøre i tillegg:

 • Fjern tepper rundt i huset, gjør det lettere å vaske og fjerne allergenene.

 • Bytt til møbler med glatte overflater feks skinnsofa.

 • Bruk madrasser og trekk som er mer allergi venlig og ikke holder på allergenene.

 • Støvsuge gulv og vakse møbler minst engang i uken for å fjerne allergenene.

 • Husk å vask klær, sengetøy og tepper, men også gardiner ofte.

 • Vegger bør også vaskes i ny og ned

 • Øk den naturlige ventilasjonen ved å åpne vinduene regelmessig

 • Luftrenser kan være gull verdt

 • Samt det kan være lurt å vaske deg på hendene etter du har kost med pus om allergien din er sterk.

 • Ifølge artikkelen jeg fant her som dere også burde lese produserer også ukastrerte hannkatter mer av dette allergenet enn ukastrerte. Så kastrere katten kan hjelpe her også. Les mer om allergi hos katt fra en veterinær her: https://dyrlegenebodo.no/jeg-er-allergisk-mot-katt-hva-er-arsaken-til-dette-og-kan-jeg-gjore-noe-med-det/Følg oss gjerne i linkene under for mer kunnskap, tips eller om du trenger hjelp til atferdsproblemer hos din katt.


Eller du kan skanne QR-koden under og komme til alle linkene våres!Andre linker man kan lese litt på:


Siste innlegg

Se alle

Comentários


bottom of page