top of page

Historien om Sorte Katter, Hekser og Halloween

Oppdatert: 19. okt. 2020

Jeg må ærlig innrømme at jeg aldri har vært en person som feirer Halloween eller gjør noe spesielt på denne dagen unntatt noen få fester eller eventer hvor man har kledd seg ut. Men jeg har alltid elsket høsten med sine fantastiske farger, varme klær, en god bok under varmeteppet mitt med en kakao i koppen og kattene på fanget. Jeg har alltid elsket sorte katter og historier om hekser, demoner, spøkelser og alt annet mystiske historier jeg kan lese. Så i år bestemte jeg meg for at vi skulle begynne så smått å feire litt Halloween for dere her på bloggen fordi katter er en viktig del av denne høytiden, men også for at jeg kunne se hva all denne hypen rundt Halloween egentlig er. Så jeg kjøpte noen gresskar og litt Halloween pynt. Jeg har hatt en fotografering med mine to katter og legger med bilder fra dette under, men må si det ikke er det letteste å få de til å posere foran kamera og photoshop var ikke så lett som jeg trodde, tror jeg trenger et kurs etter eksamen.For at dette skal bli et læringsrikt innlegg denne gangen og kanskje fronte litt på hvorfor man burde adoptere sorte katter og avkrefte mytene bak at disse kattene er ulykke og en forbindelse med det onde og har blitt fryktet. Så ønsker jeg å fortelle historien om sorte katter og hvorfor de har fått dette ryktet på seg. For hadde jeg levd på middelalderen hadde jeg nok blitt brent på bålet for å ha mine katter og min kjærlighet for månen. Så er jo litt rart å tenke på at det faktisk var en tid hvor dette var en realitet og ikke bare en gammel myte.


Så la oss begynne fra starten av det jeg kunne finne ut.


I begynnelsen av menneskers opprinnelse har det blitt funnet bevis på at et stort kattedyr som vi ofte kjenner som sabeltanntiger også kjent som Smilodon, var en av den tidens topp predator og derfor fryktet av mange arter. Denne katten var mye større enn de vi har i dag og de minste sabeltanntigerne var på størrelsen av en stor Jaguar og hadde stor appetitt, de skal til og med ha spist noen mennesker i sin tid. Dette kan ha ført til en stor frykt for denne katten fordi det gjelder liv og død om man ikke har den frykten i seg. Dette kan ha ført til en genetisk endring som forskerne mener kan ha ført til at mennesker ble født til å være redd store katter for å overleve. Men ingen vet akkurat fargen sabeltanntigeren egentlig har hatt og vi kan derfor ikke assosiere frykten for sorte katter på denne tiden, men mer mot store katter. Frykten for katter ble mindre i løpet av tiden når evolusjonen førte til at kattene ble mindre i størrelsen, men selv i vår tid er kattedyr fryktet i store deler av verden og spesielt kan man se dette i Afrika hvor veldig mange er redd ville dyr og har lært fra de er liten at dyr dreper og må bli fryktet.
Men katter har ikke alltid blitt sett på med frykt og forbindelse med det onde. For i oldtidens Egypt var katter sett på som budbringere fra gudene. En av de viktigste gudinnene hadde til og med et hode formet som en Katt og representerte solen og hennes navn var Bastet. Faraoene hadde ikke bare sorte katter, men katter i alle farger og de trodde at kattene beskyttet dem mot ondskap, selv etter døden om de ble begravet med kattene sine. For katter var gudommelige i denne tiden og æret for å være en katt.
Til og med i norrøn mytologi hadde katten en stor betydning fordi kjærlighetsgudinnen Frøya hadde magiske katter som trakk hennes vogn. Noe som gjorde at vikingene hadde stor respekt for katten.I den viktorianske tiden var katten også et symbol på lykke. Om et nygift par fant en sort katt ved inngangen til deres nye hjem var dette tegn på et lykkelig fremtid.


Katter var også en lykkebringer på båter i denne tiden fordi sjømenn trodde at det å ha en sort katt på sine båter ville bringe dem lykke og trygg reise. Og om konene deres hadde en sort katt hjemme ville mannen deres komme trygt hjem igjen til dem.


Men så skjedde det store forandringer i verden og tiden for å tilbe katter ble endret til det helt motsatte. Da kristendommen kom til Europa tidlig middelalderen endre synet på katter seg helt. De ble fryktet av kristne fordi katten var nattaktive og så godt i mørket og ble da assosiert med djevlene og hekser, spesielt svarte katter ble sett på som mørket selv fordi de var sorte. De var da sett på som ulykke og frykten for sorte katter ble så stor at om man eide eller bare matet en sort katt kunne det føre til at de ble fengslet eller henrettet. Så man en sort ravn eller sort katt trodde folk at noen skulle dø. Det var her assosiasjonen med hekser og mørket oppsto og begynnelsen til kattenes assosiasjon med Halloween.I løpet av midlealderen var tiden hvor overtro på sorte katter som onde var på sitt høyeste. Dette var den tiden som ble kalt Dark ages i Europa og hvor vitenskapelig kunnskap og forståelsen av naturen var lav og troen på det overnaturlige og kristendommen var på sitt høyeste. Noe man kunne se på heksejaktene som tok plass på denne tiden. Her ble katter assosiert med hekser fordi hekser skulle ha evnen til å forvandle seg til en katt så de kunne snike seg rundt lettere for å gjøre djevelens arbeid. Det jeg kunne finne om denne myten var at en kar og hans sønn møtte på en sort katt på veien rett ved et hus der en dame bodde og matet kattene. De kastet steiner på katten og skadet den ene foten dens slik at den ikke klarte å gå riktig. Dagen etter så de denne damen hinkende og skapte en assosiasjon med den skadede katten var henne fordi de hadde samme skade de hadde påført katten dagen før. Hun ble derfor stemplet som en heks og brent på bålet fordi hun hinket og matet kattene i området.


I denne perioden ble mange uskyldige mennesker jaget og drept fordi de hadde en annen tro eller var litt annerledes enn andre. Katter ble også drept og kattepopulasjonen gikk drastisk ned noe som påvirket rotte- og muspopulasjonen. Dette førte til sykdom som drepte 25 millioner mennesker på 5 år, som de uvitende menneskene igjen tok som et tegn på kattens kontakt med djevelen. Denne troen ble ført med religiøse grupper over til Amerika hvor heksejakten og kattejakten tok enda mer av og historiene om denne tiden lever enda i dag. I gammel keltisk tro hadde de en feiring av Samhain som betegnet slutten på sommeren fra 31 Oktober til 1. November i Skottland og Irland. I Wales var det en lignende feiring hvor man trodde grensen mellom den virkelige verden og åndeverden ble visket ut på denne natten og overnaturlige vesner kunne vandre på jorden for en natt. Kirken hadde også sin feiring av allehelgensdag den 1. November. Det var her alle disse troene smeltet sammen og Halloween oppsto. I Skottland og Irland. På 1500-tallet ble det en tradisjon å kle seg ut og gå fra hus til hus og synge for mat. Mens på 1700-tallet gikk denne tradisjonen over til å gjøre skøyestreker, det blir sagt at dette ble gjort for å skremme bort onde ånder. Halloween kom derfor ikke til USA før på 1800-tallet med innvandringer fra disse to landene og Halloween kom til Norge ikke før i 2000.


Fordi Halloween skulle ha en kobling med de døde og det overnaturlige fikk heksene og kattene en stor plass i denne høytiden. I dag kan man fremdeles se katter dukke opp som Halloween pynt og kostymer hvert år.

I dag vet vi heldigvis mer om fakta og har vitenskapelig bevis for at denne gamle troen ikke er ekte. Dessverre for alle mennesker og katter som mistet livet sitt på denne tiden kom denne informasjonen litt sent og har alt gjort store skader for kattens rykte selv i dag. Men heldigvis kan folk i vår tid se kattens hvor viktig katter er i vår verden, ikke bare i naturen men også som et selskapsdyr, en god venn og en del av familie i mange mennesker sitt hjem. For oss som elsker kattene våre, er det vanskelig og forstå at noen vil gjøre katten så vondt. For oss er de lykkebringere og viktig del i livet våre. Halloween er for meg en dag å feire de sorte kattene og vise hvor fantastiske disse kattene er. De er ikke bare vakre skapninger, men har virkelig noe magisk over seg. Det er for meg uvirkelig at sorte katter ofte sitter igjen på omplasseringssenterene, og er ofte de siste som får seg et nytt hjem. Så derfor istedenfor å feire Halloween vil jeg ære alle de kattene som mistet livet sitt pga uvitenhet og sette fokus på hvor fantastisk katter er og hvorfor spesielt sorte katter kan gi deg magi i livet ved bare å være en katt. For en katt er aldri bare en katt. De er unike, spesielle og fantastiske og slik som egypterne og i den norrøne mytologi gjorde, burde vi alle forgude dem og ære dem.Vi har også laget et innlegg om noen enkle halloween miljøberikelser til katt som du kan se mer på i linken under:


Husk å signer signer oppropet for obligatorisk ID-merking slik at vi kan øke kattens status enda mer og la oss legge denne gamle myten bak oss. 

Linker som har blitt brukt for de som vil lære enda mer om tema:


948 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page