top of page

Hva er FIV og kan man leve med en katt med FIV?

Oppdatert: 17. jan. 2021


 

Husk at du kan få med deg oversikts innlegget om de vanligste virus sykdommer her:


FIV (Feline immunodeficiency virus)

Ta en titt på videoen under for en grundig forklaring på FIV hos katt, Dr. Becker er en kjent veterinær og forklarer ting veldig godt. Så i istedenfor å gå helt i dybden lar jeg henne forklare dette for dere. Å går heller lett igjennom hvorfor det er så misforstått sykdom og hvordan du kan forebygge smitte.Dette er et virus som ofte fører til store reaksjoner blant katteeiere. På grunn av manglende og oppdatert informasjon om FIV, har katter ofte blitt avlivet når de har blitt diagnostisert med dette. Grunnen til dette hysteriet er at mennesker assosierer dette med menneske Aids, noe som ikke er helt riktig å assosiere dette viruset med. Katter som har FIV har ikke menneskelig aids eller HIV. Selv om viruset FIV er i samme klasse som viruset HIV hos mennesker har de ikke helt lik effekt. FIV er forårsaket av et virus som kun kan ramme katter og viruset fungerer slik at den infiserer immunforsvarets celler og det kan ta kjempelang tid før katten viser noen tegn på smitte eller nedsatt immunforsvar, om den i det hele tatt viser noe tegn på det. Den kan i verste fall få et svekke immunforsvaret, men som oftest kan katter med FIV leve et helt perfekt og langt liv med både andre friske katter og andre katter med FIV. De trenger litt oftere helsesjekker, immun forsterkende medisiner og passe på at de ikke blir utsatt for unødvendige sykdommer, fordi immunforsvaret er litt lavere kan de bli veldig syke om de blir smittet av noe eller blir syke, ellers er de helt lik som det katten din og mine er. Katter med FIV burde også forbli innekatter fordi man kan ikke kontrollere andre katter i området og om de kan begynne en slåsskamp, men også fordi ytre påvirkninger og smitte kan lett påvirke kattens immunsystem. Så greit å forebygge dette med å gi de et liv som innekatt.


Feil informasjon som ofte ender i avliving av katter med FIV.

Her kommer den store feil informasjonen som ofte fører til at mange katter med FIV blir avlivet fordi mange tror at FIV smitter via dokasser, kontakt med andre katter og så mye mer, men dette er ikke korrekt. FIV viruset smitter kun igjennom blod og vil derfor ofte spre seg mellom katter som slåss og biter/klorer hverandre eller når hannkatter biter hunnkatten i nakkeskinnet under parring. Viruset kan også smitte til kattungene når de blir født, men dette er ikke veldig vanlig. men en katt med FIV burde ikke reprodusere seg videre for å være sikker. Selv om FIV ikke overføres under sex så har de funnet FIV viruset i kattens sperm. Men det er ofte ikke selve akten som fører smitten mellom to katter, men bittet som ofte skjer under akten. To katter som har et godt forhold og ikke sloss kan få et fantastisk liv sammen, å det er ingen hinder for å adoptere en katt med FIV. Unntatt at den må være inne og få litt flere kontroller hos veterinær.


Hvordan kan du som katteier beskytte katten din mot FIV?

Det finnes ingen vaksiner for å hindre katten din i å få FIV, men du kan likevel gjøre mye for å forhindre smitten videre. Det som kan forebygge mest er å kastrere kattene dine. Kastrerte katter slåss mye mindre (ofte kun når de blir trengt opp i et hjørne og må forsvare seg selv) og når de ikke har et konstant behov for å parre seg. Derfor vil man kunne minske smitten både til din egen katt og andre husløse katter ved å kastrere kattene dine. Når du allerede er å kastrere og vaksinerer pus så slå til med ID-merking for det er verdt det og gjør jobben til de som jobber med de husløse kattene i ditt område litt lettere. Pluss om katten din kommer seg bort eller forsvinner er sjansen for at den kommer seg hjem mye større.


Forskjellen mellom FIV og FAIDS er at Feline Aids (FAIDS) er siste stadiet til FIV og er der sykdommen utvikler seg fra feline Hiv til feline aids.


Historien om Braveheart som har FIV.

Braveheart bor sammen med Chrystal som ikke har FIV og har vært en av de heldige pusene som har funnet sitt permanente hjem sammen med en fantastisk familie som gir dem omsorg og kjærlighet. Dette viser at katter med FIV kan leve et bra liv selv med FIV og kan også leve sammen med andre katter som ikke har FIV.Les mer om Braveheart sin historie og hvorfor han fikk navnet sitt her: Braveheart. Takket være Potespor i Hjertet har han fått en ny sjanse i livet.


Bor du med en FIV positiv katt?

Bor du sammen med en katt med FIV, så del gjerne din historie og fortell hvordan det er å bo med en katt med FIV. Dette kan kanskje inspirere andre til å adoptere en katt med FIV og gi den et like godt liv. 


Forsikring av katter med FIV

Jeg legger inn en liten oppdatering her ang informasjon om forsikring av katter med FIV og bekymringer rundt det økonomiske av å ha en katt med FIV, som dere har spurt om. Agria dyreforsikring forsikrer katter med FIV, men de legger til noe som heter reservasjon, som betyr at alle symptomer som kan relateres til FIV ikke blir dekket. Men om katten er forsikret før den får FIV blir alt det vanlige dekket. Agria gir også 10% på ID-merking, noe som er veldig bra. Jeg skal sjekke litt andre steder for dere også. Å dette er ikke reklame for Agria, men for å finne lettere måter for dere å kunne adoptere en katt med FIV, om dere ønsker. Tusen Takk til Simens katter for denne informasjonen.


Å ikke glem, lover dere vil bli lei av maset, men er for å vise hvor viktig dette tema er! Obligatorisk ID-merking trengs i Norge. 

Her er linker som omhandler tema FIV. 1 638 visninger0 kommentarer

Comentários


bottom of page