top of page

Kattemat 101 Hvordan vurdere kattemat ut i fra informasjonen på fôrpakken.

Oppdatert: 4. apr. 2020

Hvordan kan vi lese baksiden på kattematen slik at vi som katteeier kan gjøre bedre valg for vår katts helse?

Jo det skal vi se litt nærmere på i dag og forhåpentligvis blir vil litt smartere når det kommer til å lese innholdet, mengden katten skal ha osv i løpet av dette innlegget.

Dette er en del av Cat Camp med fokus på sunn kost hos katt, men også en camp for oss eiere som trenger å hjelpe våre katter til å gå ned i vekt. Jeg laget et arrangement på Facebook, men fikk ikke redigert dette til å bli et bra sted for dere å kommunisere så jeg laget en gruppe dere kan melde dere inn i stedet. Det er selvfølgelig gratis og er et sted hvor vi sammen kan endre spise og leke vanene til kattene våre slik at vi kan få en sunnere katt. Stedet er laget for dere slik at dere kan kommunisere med hverandre og få utløp for frustrasjonene som vil komme når vi tuller med vanlige mat rutiner til kattene våre. Denne siden vil bli brukt til vårt eget lille samfunn som tar for seg gitte tema og et sted vi kan bli litt bedre kjent.


Sjekk ut de to andre innleggene i serien her:Følg oss gjerne på facebook her: Cat Office og Cat Camp gruppen vår for å holde dere oppdatert eller for å bli med i vårt lille kattesamfunn på nett. Men nå over til kattematen.


Hva står det på kattematen?


På fôr posen, boksen eller uansett fôr man kjøper skal det stå litt forskjellige kategorier på siden eller bak på pakken.

Kategoriene er ofte delt opp i


Forings instruksjoner:

Denne delen vil fortelle hvordan du burde fôre din katt ut i fra deres alder, størrelse (ofte vekt i kg) og aktivitets nivå som akkurat din katt har.

Her må du ofte regne ut selv hva din katt trenger av dette fôret. Det er viktig å vite at alle fôr har en egen instruksjon og må alltid sjekkes for riktig mengde mat i forhold til din katt. Er du usikker så spør din veterinær/dyrepleier eller de dyrebutikk ansatte for å vite eksakt hva du burde gi din katt ellers kan du bli medlem av Cat Office (Cat Camp) på Facebook og poste bilde av ditt fôr og forings instruksene til akkuret dette merke, fortell oss vekten og aktivitets nivået til din katt. Så hjelper vi dere så fort vi kan.


Her vil det også stå hvordan maten burde oppbevares.


Jeg tar med noen eksempler under, disse fôr typene er ikke sponset og er kun for å lære hvordan man regner ut forskjellige typer av fôrings instruksjoner. Trykk på bildet om dere vil lese litt mer.
Så tar vi Måne og James som et eksempel og vi ser i tabellen under.

- Måne veier nå 4.3kg og er normal aktiv for en innekatt. Hun ville da ha stått mellom 4 og 5 kg på den kastrerte delen. Jeg ville da ha funnet en mellomting mellom disse vekt klassene. Så mellom 40 og 50 gram ville jeg nok ha begynt på om dette var det eneste fôret hun vil få i løpet av en dag.

- James veier rundt 6.5 kg og han ligger også på medium aktiv og kastrert. Her ville jeg ha gitt han mellom 60 -70g med dette fôret i løpet av en dag om dette var det eneste fôret han får.


Hadde jeg hatt to super aktive katter som er ute hele dagen og leker konstant når jeg ikke er hjemme, kan man gå over på aktive katter. For jo mer aktive katten er jo mer mat trenger den akkurat som oss.

Her må vi også tenke at dette fôret er ikke direkte beregnet for vekttap, men for å opprettholde ideale kroppsvekten til din katt.


Ser vi på et annet merker så kan vi se at de ikke bruker samme mal, og gjør at vi som eier må tenke litt mer. Dette fôret er et slankefôr for voksne og lett overvektige katter eller katter som har tendens til å legge på seg.


Så tar vi Måne og James som eksempler her igjen vil da mengden per dag være forskjellig fra den over.

Måne vil da trenger rundt 65-70g per dag mens James vil trenge mellom 80-85g per dag.


VIKTIG: Når katten din går ned i vekt må man også justere fôr mengden den får, da er det lurt med en gradvis nedtrapping av mengden.


Bruker man Våtfôr vil det igjen bli endringer på fôrings instruksene. I Fôret under har de lagt inn anbefalte porsjoner enten våtfôret alene eller med tørrfôr i samme merke. Så igjen må man selv vurdere hva man ønsker og regne riktig mengde til din katt sitt individuelle behov.
Når det kommer til våtfôr er det viktig å sjekke fôranbefalingen på pakken. Ser vi på disse to kjøttbaserte våtfôrene under ser man at den ene kan brukes som et fullverdig våtfôr, mens den andre er snacks i tillegg til vanlig mat og kan ikke brukes alene. Jeg tok også med tunfisk filet som er rent kjøtt men også er et snacksfôr og vil ikke gi riktig ernæring alene.

Jeg håper dette gir en liten innsikt og kan hjelpe dere med å finne riktig mengde til din katt ut i fra det fôret dere velger.


Ingredienser:

Når det kommer til ingredienslisten så skal den starte med den ingrediensen det er mest av i dette fôret og helt ned til den siste ingrediensen som det er minst av. Ofte kan vi finne vitaminer og mineraler nederst på lista fordi disse er i mindre mengder enn topp ingrediensen. Selvfølgelig vil disse listene variere fra merke til merke. men jo mer man ser på slike innholdsfortegnelser jo lettere blir det å lese de.


Tar vi for eksempel for oss fôret under kan vi se at tørket kylling og kalkun er øverst på lista og det betyr at dette fôret inneholder mest av dette. Så kommer maisgryn, mais. De har så tilsatt fiskeolje osv. nederst på lista står ølgjær og det vil si det er minst av dette i fôret. I denne ingredienslisten står det en egen tilsetningsstoffer under hvor de viser til vitaminer og mineraler de har tilført fôret.


Ser vi så på et våtfôr som er kjøttbasert, kan vi se at ingrediensene fra tørrfôr og vårtfôr varierer veldig. Her kan vi se forskjellige smaker og innholdet i disse boksene. Om vi ser på Wide Country har de 98% kyllingkjøtt øverst på lista så kommer kyllinglever, kyllingmage, kyllingkraft (som gir fuktigheten i våtfôret) og så tilslutt 2% mineraler som vi da kan se på tilsetningstoffer under hva slags vitaminer og mineraler som er tilsatt.Jeg har laget meg en liten huske liste til meg selv på hva jeg ønsker at et fôr skal inneholde. De øverste ingrediensene må være rene kjøttkproteiner, jeg vil ikke gi kattene mine noe som ikke har et høyt innhold av rent kjøtt. Jeg sjekker så hvor karbohydrat kildene kommer fra i tørrfôr, bare fordi jeg ikke vil gi kattene mine for mye karbohydrater selv om alle tørrfôr inneholder noe karbohydrater i ulike former. Jeg sjekker så at fôret har god mengde Taurin som ikke katten klarer å produsere selv og må få dette via maten, Taurin mangel kan føre til mange problemer hos katter, spesielt blindhet og er viktig å få med.


Vitaminer og mineraler er også viktige og har sine funksjoner i kroppen til katten. Les litt mer om hva vitaminene gjør her: Vitaminer


Jo renere produktet er av kjøtt ingredienser jo bedre føler jeg det er for mine katter. James elsker feks VOM og rent kjøtt, mens Måne er super kresen og spiser veldig lite av rent kjøtt uansett hvor mye jeg prøver. Så har funnet ut at jeg må nesten gi opp håpet på råfôring etterhvert, men det å gi kattene et så sunt kosthold jeg kan, er veldig viktig for meg og vil alltid prøve å gi det beste jeg finner.Analyse (står litt forskjellig men kan være Guarenteed analysis, Analytical Constituent):

Denne delen viser mengden Råproteiner, råfett, råfiber, fuktmengde, aske innhold og vitaminer og taurin det er i dette produktet gitt i prosenter. Dette går ikke ut på ingredienser men totalen av innholdet i produktet. Denne listen varierer litt fra fôr til fôr så greit å vite når man ser bak på pakka.


Produksjons kode eller Batch kode:

Dette viser til produksjonen av akkurat dette produktet. De lager ofte i store porsjoner og disse må dokumenteres om noe er feil i produksjonen. Batch koden viser til hvilken porsjon denne ble laget i. Dette er viktig å vite om det plutselig har skjedd en feil i produksjonen og noe er feil med produktet vil de tilbakekalle produkter med disse kodene.


Holdbarhets dato/ Best før dato:

Her kan man se hvor lenge produktet varer og når det må brukes opp før. Det er spesielt lurt å sjekke datoen når man kjøper på salg eller generelt når man kjøper mat, for å være sikker på at man ikke kjøper en 10 kg pose til en katt og den går ut om en måned.


PS. er man uheldig å kjøper mat som begynner å nærme seg gått ut datoen sin og man vet at man ikke får gitt katten alt før den går ut, er det mange organisasjoner som vil sette pris på å få dette donert om produktet er i god stand og ikke har alt gått ut på dato. Så ta kontakt med din nærmest organisasjon om dette skulle skje og du vil donere det bort til noen som kan få bruk for det. Så hjelper vi noen som trenger det og vi sløser ikke med mat.


Liten disclaimer

Jeg vil ikke anbefale noen direkte fôrtyper fordi mange katter har ulike behov og forskjellige bakgrunn noe som gjør det vanskelig å anbefale et spesifikt fôr til din katt uten å kjenne den nøye. Derfor tar jeg alt generelt nå for å hjelpe dere litt med å velge fôr og forstå hva man burde se etter på forpakningen

1 057 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page