top of page

Min tur til Lerud Kattepensjonat og min opplevelse av stedet

Oppdatert: 22. apr. 2020

For en liten stund tilbake var jeg i kontakt med Jesperpus sin eier Aina ang. obligatorisk ID-merking hos katt og hvor viktig dette var. Vi pratet en god stund om katter og alt som hadde med dette å gjøre. Vi endte med å prate en del om kattepass i ferien og hva jeg eventuelt gjorde med kattene mine når jeg skulle på ferie til Edinburgh i sommer. Svaret for meg var enkelt, jeg stoler på svært få personer når det kommer til å passe mine katter, er ikke min mor, onkel eller bestemor hjemme drar jeg rett og slett ikke på ferie. Dette har rett og slett med at mine katter betyr alt for meg og tanken på å la noen fremmede passe kattene mine kommer ikke på tale. Men jeg har jo full forståelse for dere som ikke har noen til å passe på kattene deres og dere har behov for ferie akkurat sånn som meg. Det kan jo også oppstå sykdom eller andre ting som gjør at man er nødt til å dra fra dyrene sine en periode og ikke har noe valg. Og hva vil jeg gjøre om det oppstår i mitt liv og min familie ikke kan ta seg av Måne og James på grunn av omstendigheter vi ikke kan noe for?


Aina inviterte meg til å bli med henne til Lerud Kattepensjonat i Romedal som ligger i Stange Kommune i Hedmark slik at jeg kunne se selv hva et bra kattepensjonat er. Jeg tenkte at dette kunne bli koselig og tenkte at dere som leser bloggen min, kunne dra nytte av hva jeg mente om stedet og om jeg kunne si at dette var Cat Office godkjent eller ikke. Dere som kjenner meg vet at jeg sier min mening om slikt og ville aldri skrevet om et sted jeg ikke kunne selv anbefale. Så i dag Lørdag den 28 September kjørte jeg veien opp til Lerud kattepensjonat og fikk en innblikk i hvordan det funker der, hvordan menneskene som bor og driver pensjonatet er og ikke minst møte eier til Jesperpus og Kasper. Vi laget også en podkast noe som var helt nytt for meg og som dere kan høre på her: Kattepodden. Så nå over til mitt inntrykk av Lerud Kattepensjonat.


Videoen over er fra i fjor, men viser hvor mye Vibeke elsker kattene som er på besøk. Videoen er hentet fra Lerud sin YouTube kanal.


Jeg kjørte i litt over en time fra Lørenskog for å komme frem til Romedal, veien var lett å kjøre og det var nesten strake retningen hele veien. Da jeg kom frem til Kattepensjonatet møtte det meg et vakkert hus og en stor fin låve med Lerud kattepensjonat skrevet på forsiden. Vibeke som eier og styrer pensjonatet møtte meg med et stort smil og vi fant virkelig tonen med engang. Men Vibeke var ikke den eneste som møtte meg utenfor, Pondus den ene katten deres som bor her kom og ga meg en kos før han løp mot låven. Jeg ble invitert med inn i huset deres og møtte Arthur en Maine Coon katt som bodde inne men ofte var i pensjonatet å lekte med de andre kattene på dagen. Jesperpus sin eier Aina kom kort tid etterpå og selv om jeg har hørt og lest mye om henne og hennes kjente puser, må si hun er like koselig som jeg hadde forestilt meg og det var veldig koselig å finne to kattedamer slik som meg selv som elsker å prate om katter og aldri blir lei av tema. For jeg vet at mange mine venner kan bli litt lei av katteprat til tider, men man prater ofte om det som betyr mest for en.Vi tok da så turen ned til Låven som har blitt bygget om til kattepensjonatet og jeg må si jeg ble veldig positiv overrasket. I dag var det fem katter på ferie og to LaPerm katter møtte oss i døra og overfalt oss med kos. De kunne vist lukke opp dører så vi låste døren bak oss, men Vibeke og Jan som eier kattepensjonatet hadde alt tenkt på dette, Det er derfor en gang utenfor før man går inn, som er katte fri og man kan gå inn uten å slippe kattene ut og når alle er inne og døren er lukket kan vi gå inn i pensjonatet. Dette var den første tingen jeg la merke til fordi det er så viktig for meg å vite at kattene ikke stikker av når de er borte og at det er sikret mot at de skal kunne forsvinne ut døra, for vi vet hvor raske de kan være når de vil noe.

Vi gikk da inn i et rom laget for katter, det var forskjellige båser som kattene sov i og kunne være for seg selv, det jeg syntes var så bra var at de er så store og er bygget på en slik måte at katten kommer opp i høyden og kan ha oversikt over det som skjer noe som er veldig viktig for en katt på et nytt sted å ha oversikten over alt for å føle seg sikker.Et av oppholdsrommene har egen Cat TV

De åpner opp dørene på dagen og kattene kan gå fritt ut og inn som de vil, for de har en sikker kattegård som for meg virket som et katteparadis og håper engang i fremtiden at James og Måne skal få et slik kattegård. De hadde enda et rom som er adskilt fra det andre rommet hvor de i dag hadde en ung hannkatt som ikke hadde bodd med andre katter siden han var liten og han hadde kommet kvelden før så ting var veldig nytt og litt skummelt for han. To av de andre kattene smettet inn i rommet og sa hei til denne pusen og det ble litt hvesing fra han og man kunne se han var usikker. Vi tok ut de to andre pusene og var inne med han og det tok ikke lang tid før han var sosial med oss og kom for kos. Det som Vibeke og Jan gjorde varmet hjertet mitt, fordi denne pusen var så redd og aldri hadde vært på et slikt sted før og aldri møtt en katt i sitt voksene liv satte de hans behov foran alt og la til rette for at han skulle føle seg trygg og sikker. De tvang han ikke til å være sosial med de andre og lot han bli kjent med rommet, luktene og alt det nye som kan være veldig overveldende for en katt. Å du kunne se at Vibeke og Jan virkelig er kattepersoner for alle kattene elsket dem og møtte de med høy hale og et fint mrrr lyd som vi katteier kjenner som hei. Å denne katten varmet opp på den korte tiden vi var der og de fortalte at Arthur som vi møtte i huset ofte ble med ned og hjalp de nye kattene som ikke var vandt med andre katter til å tilpasse seg disse nye omgivelsene fordi han er så rolig at katter føler seg sikker på han.


Vi gikk rundt og sa hei til alle kattene og de forklarte meg om mattilsynets rettningslinjer når det kommer til kattepensjonater og jeg må si jeg er sjokket over hva de fortalte meg. En katt kan være i bur som er tre ganger så små som et av kattebåsene Vibeke har på sitt pensjonat og kan være der opptil 6 uker. Med andre ord vann, mat og dokasse er nesten oppi hverandre og katten må leve der mens eier er på ferie. Jeg ville aldri ha latt kattene mine bo i et slikt bur på et fremmed sted med fremmede mennesker og andre katter. Det er ikke riktig og når man sammenligner slike steder med Lerud kattepensjonat så kan man se forskjellen og Lerud er rett og slett som en barnehage for katter hvor de kan utforske og utvikle seg, de har et eget trygg bås de sover i, men kan løpe fritt på dagen. De har leker overalt og til og med en stor tv som spiller catTv. De har en stor utegård som er på plattform slik at det er lett å vaske det. For er den nede på gresset og man har opptil 40 katter på pensjonatet så blir det mye urin og avføring i gresset og det er vanskelig å holde rent. Dette hadde jeg ikke tenkt på engang før i dag. Men gir jo mye mening når man tenker over det. De hadde alt en katt kunne trenge pluss mye mer.

Men det jeg syntes var mest positivt var at Vibeke og Jan la til rette for hver enkelt individ som kommer inn til de og de gjør en fantastisk jobb. Aina fortalte at mange katter som kom inn på pensjonatet ofte vokste og ble en mer selvsikker katt når den kom hjem fordi de fikk utfordringer og berikelser i et nytt miljø og fordi Vibeke og Jan er utrolige kattepersoner så gjør dette at kattene blir mer sikker på seg selv også og ikke overvelder de med alt, men tar det i tempoet som katten trenger. Spesielt så jeg dette når kattene gikk til sin bås å la seg til å sove lukket Vibeke døren igjen slik at kattene kunne sove trygt uten å føle at de måtte være bevist på de andre kattene som kunne komme. Dette ga de en sikkerhet ved at de kunne slappe helt av og sove uten bekymringer.


Noen av mine egne bilder fra besøket på kattepensjonater.


Noe jeg også syntes var utrolig bra var at de ikke tar med fremmede inn på kattepensjonatet. Det er mange som spør om å komme å se på kattene og stedet fordi de elsker katter. Men som en eier ville jeg ikke ha likt at fremmede folk kom å så på de når de allerede var på et nytt sted. De trenger ro og tid på seg, så det at de kun tar inn få personer er noe jeg ser på som veldig viktig om kattene mine hadde vært der. De har også en egen veterinær og sykerom om noe skulle oppstå og kattene trenger det, og det er jo en sikkerhet som er veldig verdifullt.


Jeg må si at jeg er så positivt overrasket over dette stedet og menneskene som jobber der. Jeg gikk ut i fra Lerud kattepensjonat med en god følese og om noe skulle skje hadde det vært stedet jeg kunne ha stolt på at kattene mine fikk alt de trengte og jeg ikke hadde trengt å bekymre meg for at de ikke har det bra. De hadde nok fått flere daglige meldinger av meg som maser om oppdateringer noe jeg sa til Vibeke. Hun lo litt og sa at jeg ikke var den eneste som gjør dette og liker derfor å sende oppdateringer til eier i løpet av oppholdet slik at de vet at alt er bra.


Jeg kan virkelig si at jeg kan anbefale dette stedet for alle katteeiere som skal på ferie eller generelt trenger å ha pus et sted mens noe skjer i livet deres. Dette er et sted jeg selv kunne ha hatt mine katter og det er derfor Cat Office godkjent på høyt nivå. Om dere ikke har hørt om de før så ta en tur inn på hjemmesiden deres her eller på facebook slik at dere kan lese litt mer om dem. Hør gjerne på kattepodkasten våres for vi prater om kattene som har vært på besøk på pensjonatet og Vibeke forteller at hun husker alle kattenes sitt navn og hvorfor dette er naturlig for henne.


Videoen over viser Jan sin god morgen rutine på Lerud kattepensjonat. Å med to sånne fantastiske kattemenneske blir man jo helt sjarmert av stedet. Videoen er hentet fra Lerud sin YouTube kanal.


For dere som ikke bor i nærheten av dette kattepensjonatet burde virkelig undersøke stedene dere velger å sette katten deres på og selv om de oppfyller mattilsynets retningslinjer betyr det ikke at det er et bra sted for katten din. En katt som drar på et pensjonat eller hotell skal ikke komme hjem med atferdsproblemer fordi den ikke har hatt det bra fordi den er hemmet i å gjøre naturlig atferd i noen uker. Så gjør grundig undersøkelser og spør folk om hva de syntes og hvordan kattene deres har vært på disse stedene. For det er mange der ute som gjør dette for å tjene penger og ikke bryr seg om kattenes behov.

Finner jeg flere steder som jeg kan godkjenne kommer jeg til å skrive om den og jeg håper i fremtiden at vi kan få til en Cat Office godkjent liste som jeg kan legge på bloggen som har med katter å gjøre i forskjellige situasjoner. Men for øyeblikket er Lerud kattepensjonat den første til å bli godkjent.Meg og en av ferie puseneMed Vennlig Hilsen

Trine

1 730 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page