top of page
Forfatterens bildeCat Office

Seksuell atferd hos katt og hvordan dette påvirker dem.


Nå som våren er her (snart full sommer) og de fleste dyr blir våryre så tenkte jeg vi kunne gå litt over kattens seksuelle atferd, men også fordelene med kastrering. For vi gir oss ikke på kastrering og ID-merking av katt på våres sider fordi vi vet hvor viktig disse delene er.


Gjerne signer oppropet for obligatorisk ID-merking under:


Selv om dette innlegget og de neste vil omhandler seksuell atferd samt drektighet og kattunger hos katter, støtter vi ikke på noen måter uetisk avl eller avl av huskatter, men vi skriver dette for å legge litt lys på hva som skjer og viser også at det beste for katten er å bli kastrert og ID-merket.


Så vær en god katteeier ved å kastrer og id-merk din pus!


Akkurat som alle andre dyr og mennesker har katter hormoner som styrer deres seksuelle drift. Problemer som er relatert til seksuell atferd vil derfor ofte forsvinne når disse hormonene er ute av systemet deres etter kastrering.

Det er kun få tilfeller, ofte relatert til sen kastrering som fører til at de seksuelle atferden fortsetter fordi det har blitt en lært atferd for kattene våres. Dette betyr at feks merker hunnkatten en ukastrert hannkatt kan den huske atferden den gjorde når den ikke var kastrert og dette kan føre til vokalisering, urinmarkering osv, fordi dette er jo hva de gjorde hver gang de luktet en ukastrert hannkatt. Så tidlig kastrering kan hindre mange uønskede atferd som kan bli en lært atferd.


Jeg leste i boken Cat vs Cat av Pam Johnson- Bennett en setning som jeg syntes passet godt inn i dette innlegget og setningen er:

¨There's nothing romantic about sex in the feline world. It's all about survival.¨


Hunnkattens seksuelle atferd:

Når hunnkatten går inn i løpetid kan det være en frustrerende tid ikke bare for hunnkatten, men også andre katter i huset og ikke minst oss eiere. Har du hatt en hunnkatt i full løpetid så kan du ikke unngå å bli utslitt av all vokaliseringen og konstant kontakt de søker, men også i mange tilfeller fører det til urinmarkering rundt om i huset. Førstegangs katteeiere blir ofte ganske redde når første fulle løpetid slår inn fordi de faktisk tror katten er syk pga oppførselen deres.


Løpetiden varer ofte fra rundt Januar til August, hvor hunnkatten din vil gå inn og ut av brunst som det kalles til de blir enten drektig eller kastrert. En hunnkatt er ofte i brunst i fem til åtte dager før de har en pause på rundt tre til 14 dager før en ny runde begynner igjen.


Når hunnkatten er i brunst vil hun vise seksuell atferd for å tiltrekke seg en hannkatt.

Tegn på dette er ofte:

  • Vokalisering: her er det ikke snakk om et lite mjau i ny og ned, men en mer høyfrekvent lyd som er laget for å tiltrekke seg hannkatter i området.

  • Oppmerksomhetssyk: Hunnkatten søker konstant kontakt og gnir seg opp mot alt og alle. Hun ruller seg ofte rundt og gnir seg mot deg og som oftest med rumpa rett opp. Ofte holder hun på slik til hun blir totalt utslitt og kanskje sovner noen minutter før hun begynner igjen.

  • Urinmarkering er også veldig vanlig for en hunnkatt i løpetid og da er det ofte oppover vegger, dører, vinduer osv altså på vertikale områder. Ute i naturen vil lukten av hunnkattens urin inneholde masse informasjon om henne, men også hormoner og feromoner som vil tiltrekke seg hannkatter og fortelle de at hey her er jeg og jeg venter på dere. Men når man har en innekatt kan dette bli veldig ubehagelig og frustrerende. Ikke bare lukter det, men urinen er vanskelig å fjerne uten spesielle produkter.


En hunnkatt kan ha opptil tre kull per år og kan føre til mange kattunger i løpet av hennes levetid. Derfor er det viktig å kastrere pus ikke bare for å hindre uønsket kull med kattunger og at ofte disse kan bli født ute til et hardt liv. men også for hunnkattens egen del. Det å gå inn og ut av brunst, så parre seg og gå drektig, føde ungene og så passe på de til de er store nok, for så å begynne denne runden på nytt, krever mye av en liten kattekropp. Og gjentar dette seg tre ganger i året vil kroppen hennes tære på.


Kastrering av hunnkatt:

Ofte bruker veterinær og andre personer sterilisering for å skille kastrering mellom hunn- og hannkatter og jeg tror dette ligger litt i det at i engelsktalende land bruker de ordet spayed for kastrering av hunndyr. men dette blir litt feil når man ser på meningen bak ordet sterilisering. Det er svært få veterinærer som steriliserer katter generelt for det vil bety at de ikke fjerner noe, men kutter/knyter av egglederne. Men da vil kattene våres fremdeles komme i løpetid. Så når de blir kastrert vil de som oftest fjerne livmoren og eggstokkene. Derfor prøver vi å holde oss til ordet kastrert uansett kjønn her på Cat Office.



Fordelene med å kastrere en hunnkatt:

  • Vi tar bort sjansen for uønsket kull og kroppen til pus vil ikke gå igjennom store belastninger hele tiden.

  • Vi hjelper også til med å redusere populasjonen av husløse katter i Norge.

  • Det minimerer også sjansen for at pus utvikler eggestokk- , livmor- og bryst/patte kreft. Men også forebygger mot infeksjoner i livmoren noe som kan være veldig farlig.

  • Man unngår atferdsproblemer relatert til de seksuelle hormonene katten har i løpetiden.

  • Det også reduserer risikoen for smittsomme sykdommer som kan smitte via parring slik som FIV (Feline Immunodeficiency virus) og FeLV (feline leukemia virus)


Jeg vil også ta opp en myte som jeg håper at flere nå skjønner ikke er sant. En hunnkatt trenger ikke å få et kull før hun blir kastrert. Dette er en så stor påkjenning på en liten kattekropp både fysisk og psykisk. Så har du en ukastrert hunnkatt som ikke skal brukes i et seriøst oppdrett er det faktisk det beste for pus å bli kastrert, men også den billigste løsningen på lang sikt med tanke på økonomien og helsen hennes.



Hannkattens seksuelle atferd:

Når vi ser på atferdsproblemer relatert til hannkatter er de fleste av dem linket til deres seksuelle atferd. Ofte vil de markere overalt og i motsetning til feks hunnkatten som oftest markerer under løpetiden så kan en hannkatt markere hele tiden. Dette er for å vise at de er i nærheten og gi deres informasjon videre. Om det er for å tiltrekke seg hunnkatter eller vise andre katter at dette er deres område så kan det bli veldig mye urin spredt overalt og en ukastrert katt sin markering lukter helt grusomt og sterkt, du kan ikke unngå å lukte urin for å si det sånn.


En ukastrert hannkatt kan også vandre langt for å finne en partner. Når de er fokusert på å få utløp for sine behov tenker de ofte ikke på hvor de går eller farene de møter på veien slik som biler, rovdyr osv. Men de kan også vandre så lange strekninger at de ikke alltid finner veien sin tilbake. Dette gjør at eier sitter hjemme og ikke vet helt hva som skjer og i mange tilfeller får de heller aldri vite hva som har skjedd heller. Her er kommer også viktigheten av ID-merking inn også.


En ukastrert hannkatt blir også ofte mer aggressiv pga et høyere testosteronnivå i kroppen. de vil ofte slåss mot andre katter i området, men også innenfor sitt eget hjem og kattene som lever der. Ofte er det større risiko når katter slåss at de utsettes for skader og smittsomme sykdommer.


Kastrering av hannkatt:

Når vi kastrerte hannkatter fjerner man testiklene deres. Det innebærer at testiklene opereres bort ved to små snitt i pungen. så det er ofte ikke en stor operasjon.



Fordelene med kastrering av hannkatt:

  • Reduserer sjanse for at katten vandrer lange avstander for å finne en make og har en litt mindre sjanse for at de blir påkjørt eller tatt av rovdyr.

  • De har mindre sjanse for å sloss fordi testosteronen ikke styrer pus og aggresjonen og behovet for å sloss går ofte ned. Dette fører ofte til ferre skader og minimerer sjansen for smittsomme sykdommer slik som FIV (Feline Immunodeficiency virus) og FeLV (feline leukemia virus)

  • Kastrerte katter urinmarkerer mindre og hvis de markerer lukter det ikke så sterkt som hos en kastrert katt.

  • Katten blir mindre stresset når hormonene er ute av kroppen og dette kan forebygge mange atferdsproblemer hos katt.

  • Det fjerner sjanse for testikkelkreft

  • Samt igjen vi hindrer at husløse katter blir drektige og føder katter inn i et tøft liv ute.


Ulempen ved Kastrering av katt.

Eneste ulempen som kommer med kastrering av katten, er overvekt fordi metabolismen går ned og de har en større sjanse å legge på seg. Derfor er det viktig å kjøpe et fôr egnet for kastrerte katter og passe på mengden pus får. Er pus over et år er det ofte lurt å gå over til faste måltider og ikke bruke frifôring eller man kan bruke matpuslespill slik at de må jobbe litt for maten og ikke kan kjede spise store mengder. For overvekt i seg selv kan føre til andre helseproblemer.


Ønsker dere å lese mer om selve kastreringen så gå gjerne inn på Evidensia sine sider i linken under og les om prosessen rundt dette:




Hvordan katter reproduserer seg:


Når hunnkatten går inn løpetiden og er i en fase som heter østrus så er hun ikke helt mottakelig på å bli drektig, men det er denne perioden hvor hun gjør alt for å tiltrekke seg hannkatter i området via vokalisering og markering.


Hunnkatter velger også ofte den beste hannkattene til å parre seg med, altså de som er store, sterke og sunne hannkatter. Når hunnkatten møter på hannkatter vil hun løpe rundt og la hannkatten jage henne for å være sikker på at det er den beste som blir far til hennes kattunger.


Når hannkatten er valgt ut vil hunnkatten legge seg ned med fremdelen av kroppen, mens rumpen står rett opp klar til å ta imot hannkatten. Dette er noe alle katteeiere med en hunnkatt i løpetid har sett når hun er i løpetiden og gnir seg mot oss og viser frem rumpen. Når hannkatten ser dette vil de ofte komme opp på siden av henne og bite seg fast i nakkeskinnet for å holde henne fast. Hunnkatten vil ofte legge halen sin på siden for å gi hannkatten tilgang til å penetrere henne.


Det mange ikke vet er at hannkattens penis er dekket med små pigger som når han trekker seg ut skaper store smerter for hunnkatten. Det er derfor vanlig å se en hunnkatt mjaue sårt og prøver å dytte av hannkatten etter parringen. Selv om vi syntes dette høres veldig brutalt ut så har disse piggene en biologisk funksjon. Piggene fører til at hunnkatten får eggløsning når hannkatten trekker seg ut vil det føre til en stimulering av nerveceller i vaginaen til hunnkatten som gjør at eggløsningen kan skje og disse kan befruktes.


Men som mange vet er det mulig og ikke sjeldent at hunnkattene får kattunger med forskjellige fedre. Grunnen til dette er om det finnes flere kandidater hun mener er verdig i området. Dette gjør hun for å sikre seg det sterkeste kullet hun kan få.

Men grunnen til at dette er fysisk mulig er fordi det tar ca to dager for egget til å bevege seg fra eggstokkene til livmoren. Dette fører til at flere av eggene kan bli befruktet av forskjellige hannkatter og kattungene kan ha forskjellige fedre.





Alle bildene som er brukt i dette innlegget er tatt fra Canva Pro

4 235 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page