top of page

Senior katter og hva man trenger å tenke på når man har en eldre katt i hjemmet.

De fleste katteeiere vil forhåpentlig oppleve at kattene deres blir eldre. Ofte så skjer det både endringer i fysisk og psykisk helse når de blir senior katter og det er en del ting vi som katteeiere må tenke litt på og vite for å gi kattene våres god livskvalitet i en senior alder. Vi kan dessverre ikke kurere aldring, men det er mye vi kan gjøre for at katten skal ha et godt og langt liv selv i sine eldre dager ved å gi de det ekstra de trenger.

Som vi tok opp på kattecafe live på Torsdag så er dette et stort tema og mye av atferdsendringer vi ser i eldre katter kan være naturlig aldring, men det er mange sykdommer og fysiske situasjoner som kan gi mye av de samme atferdene som naturlig aldrings atferd. Så når man oppdager endringer i atferden til kattene må man alltid ta kontakt med veterinær for å utelukke at det kan komme av fysiske årsaker. Dette gjelder alle aldre, men spesielt viktig for senior katter.


Fikk du ikke med deg kattecafé live på Torsdag så kan du se opptaket her: Kattecafé live.


I dag skal vi gå igjennom litt om hva som er en senior katt, litt hva man må tenke på og legge til rette for at våres eldre katter skal få et godt liv på sine eldre dager.


Tusen takk til alle følgerne våres både på Cat Office og Kattens Atferd og Helse for at de ville dele sine senior og super senior puser med oss

Katten i menneske år

Katter lever nå i vår tid veldig lenge og har en gjennomsnitts alder på rundt 14 år, men er ikke unormalt at pus kan bli over 20 år. Verdens eldste katt som er dokumentert i Amerika ved navn Creme Puff som ble hele 38 år gammel og var dokumentert i Guinness World Records i 2010. Selv om dette ikke er helt vanlig for de fleste katter viser det at katter lever mye lenger og at gjennomsnitts alderen har økt med årene.

Ofte kan det være litt vanskelig for oss katteeiere å vurdere kattens alder og hvor gamle de egentlig er i menneske år, så jeg legger med et bilde under så dere kan ta en titt for å se hvor gammel din pus er i menneske år under.

NÃ¥r blir katt en senior katt?

En katt som er mellom 11-14 år gammel går under kategorien senior katt, katter som er 15 år og eldre går under gruppen super senior. Men vi har allikevel gruppen fra 7 til 10 år som er voksene katter hvor vi må begynne å tenke forebyggende.

Ofte når dyr og mennesker blir eldre fungerer vi ikke helt som vi pleide og kroppens funksjoner blir ofte redusert. Så ved å ta endringer i atferd alvorlig og ofte helsesjekker kan vi ta sykdom og smerter på et tidligere stadie og kan fremdeles behandle dette slik at pus fremdeles har et godt langt liv. Så igjen ikke avvis dette med at endringene er normale, få det sjekket så kan vi faktisk hjelpe pus leve flere år til.

Ofte når katter blir eldre er d mer utsatt for fysiske problemer slik som Høy stoffskifte, høyt blodtrykk (kan komme av mange andre faktorer), nyresvikt, Artrose, diabetes og kreft samt kan ha et lavere immunforsvar enn før. Katter kan også utvikle Kognitiv dysfunksjon som kan minne litt om tidlige stadier av demens hos mennesker. Men i dyreverden bruker man ofte ordet Kognitiv dysfunksjon . Med dette kommer ofte atferdsenringer som at de virker mer forvirret, noen blir mer tilbaketrukken mens andre blir veldig avhengig av sin eier. Noen kan vandre rundt uten mening og få en økt vokalisering både i styrke men også frekvens. Mange kan slutte å bruke dokassene sine og tisser på nye steder. Disse tegnene på Kognitiv dysfunksjon kan også være tegn på smerter og sykdom.

Eldre katter kan ofte bli dehydrert og få problemer med avføring. De kan bruke mindre tid på å vaske og stelle seg selv. Noe som kan føre til pels og hud problemer. Klørene må også ofte sjekkes for de kan ofte vokse seg alt for lange.

Eldre katter kan få nedsatt hørsel, syn, luktesans og bevegelse osv. Noe som kan påvirke de veldig i hverdagen. Det er ofte en sammenheng mellom nedsatt luktesans og nedsatt appetitt hos katter og eldre katter kan derfor spise mindre pga dette, men det kan også komme av tannproblemer eller tannkjøttproblemer, så det er viktig å utelukke dette først.

Eldre katter får ofte et litt tregere fordøyelsessystem og endring i mat kan være noe man må gjøre, både med tanke på fiber i maten som får magen i gang. Men også med tanke på viktig næringsinnhold som en eldre katt trenger, for dette forandrer seg gjennom livet deres.

De tegnene som vi ofte kan legge merke til er:

- Endringer i sovemønstret deres

- Vokalisering

- Disorientation

- Forandringer i sosiale interaksjoner

- Forandringer i lært atferd

- Forandringer i dokasse rutiner og uhell utenfor kassen.

Så hvordan kan vi legge best mulig til rett for vår senior pus?

Helsesjekken har aldri vært så viktig som nå.

Jeg kommer til å legge så stor vekt på denne delen fordi det er ekstremt viktig at pus får helsesjekk minst en gang i året. Hos eldre katter kan det være behov for opp til to eller flere helsesjekk i året og det er noe som vi som eier må tenke på og ta alvorlig. Det er ofte disse sjekkene hvor vi finner sykdommer og smerter i en tidlig stadie og kan faktisk gi pus et mye bedre liv fordi vi har tatt ting tidlig og de får hjelp til å ikke ha vondt.

Vi vet at katter er både predatorer og byttedyr, derfor er det slikt at når katten er dårlig eller har vondt viser den veldig sjeldent smerte fordi som et byttedyr er den utsatt for store farer. Derfor går det ofte veldig langt før vi som eier begynner å se tegn på at noe er galt, og i mange tilfeller er det for sent til å hjelpe. Så helsesjekken er noe man aldri burde droppe.

Men det er ikke alltid like lett for oss som eier å se klare tegn så det som er viktig å se etter er:

- Endring i appetitt (spiser katten mindre eller mer enn før)

- Vekt tap

- Drikker den mer enn før eller i større mengder per dag?

- Har den problemer med å hoppe opp på steder, eller bevege seg? Ser det ut som den går litt stivt?

- Sover katten ekstremt mye og ikke reagerer slik den pleier?

- Har pus noen klumper eller kuler på kroppen sin (viktig å kjenne godt på pus)

- Har den problemer med balanse?

- Tisser eller bæsjer den utenfor kassen? Eller har den problemer med avføringen?

- Virker pus litt dessorientert og stresset?

- Endrer katten din atferd? Vokaliserer den mer, gjemmer den seg plutselig mer, eller viser den tegn på aggresjon?

Alle disse tegnene er tegn både på Kognitiv dysfunksjon, men også veldig alvorlige helsetilstander så all endring i atferd er det viktig å kontakte veterinær. Det er bedre å ringe engang for mye enn engang for lite.


Som vi også pratet om på Torsdag er at alle sansene til kattene kan bli svekket altså hørselen, luktesansen, synet osv. Dette er ekstremt viktig å tenke over for svikter dette må vi legge til rette for at katten skal fungere normalt med sin nedsatte sanser. Så om dere ønsker mer informasjon om hvordan man håndterer blinde og døve katter så kan vi se om vi får til et eget innlegg om dette litt mer i dybden. Mens vi tar for oss en del om svekket luktesans under mat delen i dag.


Mange eldre katter kan ha ubehag eller smerter ved håndtering, så les gjerne litt på hvordan du kan håndtere en katt med kronisk smerter her spesielt når det kommer til turer til og fra veterinær: Handling cats with long term pain



Jeg legger også med fra International cat care som er en av de fremste med god informasjon og kattens helse. Her har de laget en anbefaling til undersøkelser i forskjellige aldersgrupper og hva de mener er viktig å teste.


Gjerne lær mer på https://icatcare.org


Hjelpe med katte-vasken og klo-trimmingen:

Dette er tiden hvor katten kanskje trenger litt mer hjelp med pleie og hygiene av oss.

Det å trimme klørne deres så de ikke blir for lange. Eldre katter kan ha problemer med å trekke inn klørne og derfor ekstra viktig å sjekke de ukentlig slik at de ikke blir for lange og setter seg fast eller gror inn i poten. Er du usikker på hvordan du kan klippe klørne på din katt ta kontakt med veterinær slik at de kan lære deg dette på en minst stressfull måte for din pus.

Eldre katter kan av ulike årsaker ha problemer med å vaske seg selv, spesielt på ryggen og steder de må strekke seg. Ofte kommer dette av smerter i ryggen og nakken slik at de ikke rekker helt til. Så det er viktig at vi hjelper pus til å nå disse stedene de ikke kommer til. Men det er ofte at de har følsomme punkter som kan gjøre vondt som vi må prøve å unngå å legge press på slik som ryggraden. Se videoen under på hvordan du kan gre din eldre pus på en behagelig måte.

Det kan også hende at pus ikke klarer å holde seg helt ren, om dette er i ansiktet ved at øynene renner, eller at maten setter seg rundt ansiktet og de ikke får vasket seg selv ren. Må vi hjelpe de litt med dette. Det å ta en våt klut med lunken vann og vaske forsiktig pus kan hjelpe veldig. Trenger som regel ikke å være såpe, det holder med rent vann. Det finnes også baby wips eller spesielle wips for dyr som man også kan bruke.

Dette gjelder også etter toalett besøket. Noen katter trenger litt hjelp til å holde seg ren baktil etter de har vært på do. Så ta gjerne noen titt i løpet av dagen om de har klart å gjøre seg ren selv eller om du må hjelpe til med en våt lunket klut. Hos langhårede katter kan det å trimme håret ved baken hjelpe med å holde det mer rent.

Hårballer kan også være et problem hos eldre katter fordi fordøyelsen er ikke som den pleide og det er vanskelig for magen å fordøye hårballer. Derfor kan kronisk oppkast eller forstoppelse skje pga dette og spesielle tilleggsprodukter som kan hjelpe med hårballer kan være en fordel å gi pus. Kattemalt er noe som ofte blir brukt så er du i tvil ta en prat med veterinær om dette kan være noe for din pus.

Tannhelse og tannsjekk

Det er ikke en hemmelighet at katter dessverre har store sannsynligheter for å utvikle tann- og tannkjøtt problemer i sitt liv. Opptil 80% av katter vil få en form for tannhelse plager i sitt liv. Så det å ta ofte tannsjekk hos veterinær er ekstremt viktig i alle aldre, men hos eldre katter er det ekstra viktig med rutine sjekk av munnen.

Viktige tegn å se etter er:

- Rødhet i tannkjøttet

- Noe som ser unormalt ut inne i munnen, er det kuler eller hevelser.

- Dårlig ånde.

- Sikling

- Tap av appetitten

- Tar potene til munnen ofte

- Slikker seg rundt munnen

- ++++

Er mange tegn som kan tyde på tannproblemer så er man i tvil så kontakt veterinær. Mange har gratis tannsjekk så greit å benytte seg av dette.


Les mer om tannhelse i linken nederst på siden. men jeg legger med min favoritt tannbehandling som du kan bruke både med tannpuss, men har du en vanskelig katt som man rett og slett ikke klarer å pusse tennene på så kan denne enzym behandlingen hjelpe litt allikevel på bakterien i munnen. men husk at daglig tannpuss er den beste metoden til å forebygge plakk og tannstein hos katter.



Endringer i Toalett rutiner

Det å ha kattedoer inne er veldig greit, for det kan komme en tid hvor pus ikke ønsker å gå ut for å gå på do, eller at kognitiv dysfunksjon kan føre til at de er forvirret og ikke husker hvor de burde gå eller at de ikke klarer å holde seg til de kommer ut eller bort til en kattedo i det andre rommet. Det som er bra med kattedo er at man kan også se om det er noe unormalt i avføringen eller urinen slik som blod eller konsistensen av avføringen noe som kan gi oss mange tegn på sykdom eller fordøyelses problemer. Så selv om det høres veldig rart ut så bli kjent med din katts avføring kan faktisk hjelpe deg se endringer som er viktig å se.

Når det kommer til senior katter er det litt endringer i hvordan dokassen burde stå og hva slags kasse man burde vurdere i forhold til hva man lærer når de er mindre. Dette er fordi vi må tilpasse oss deres alder og behov.

Så endringer man burde tenke på når det kommer til dokassa er:

- Normalt sett setter vi dokasser bort fra andre ressurser slik at den ikke står sammen med mat, vann eller soveplasser. Men når det kommer til kognitiv dysfunksjon hos katter er det viktig at ressursene er lett tilgjengelig og ofte må vi sette ting litt over alt slik at de ikke skal bli forvirret. Så dokassen burde stå i nærheten av soveplasser slik at de kan lett se den og finne den når de har behov for dette.

- Kattedoer med lave kanter og uten lokk er de mest idelle kattedoene til eldre katter fordi de kan fort få problemer med bevegelse eller ubehag ved å hoppe. Så ved å tilby en lavere do vil det være mer skånsom mot såre muskler, vonde bein og rygg osv.

- Ha flere kattedoer i huset som er lett tilgjengelig slik at de ikke må leite etter toalettet sitt. Ved kognitiv dysfunksjon så er det veldig ofte at de kan glemme ting de har lært og dette gjelder også hvordan man skal bruke doen eller hvor doen er.

- Så om katten din er uheldig og gjør fra seg utenfor doen så aldri kjeft på pus, det er deres måte å vise oss at noe er ikke helt som det skal være.

- Alltid ved endring i dokasse bruk eller uhell utenfor kassen er det viktig å utelukke fysiske årsaker som uvi, nyresvikt, diabetes osv. Her kan tiden spille en viktig rolle så ta kontakt med veterinær så fort som mulig.


Legger med et eksempel på en kattedo, det står at man kan bruke pose i doen, men dette er noe jeg aldri selv bruker fordi katter har et behov for å dekke over sin avføring og urin. så det å bruke kvalitets sand er alt man trenger. trykk på bildet for mer informasjon.



Har du en katt som trenger å ta en urinprøve så har Jesperpus nettopp kommet ut med et produkt slik at dere kan gjøre dette mindre stressfylt hjemme. Jeg har selv brukt dette produktet endel når James fikk urinstopp og UVI. Det er kjempe enkelt og alt du trenger følger med i pakken. du samler opp prøven og leverer den til din veterinær for analyse. Jeg har alltid en eller to slike poser i mitt førstehjelpsskrin for kattene her hjemme om jeg ser endringer i mengden urin, farge, lukt osv.


Kan nå kjøpes her om der ønsker å ha et slikt liggende i deres førstehjelpsskrin for katt hjemme: Perlegrus til urinprøve kitt.



Mat, vann og kosttilskudd

Det er veldig ofte at katter mister appetitten når de blir eldre. Ofte har dette en sammenheng med tap av eller nedsatt luktesansen. Så det kan komme en tid hvor vi må motivere pus til å spise.

Måter man kan gjøre dette på er:

- Tilby mat ofte men lite om gangen, så kanskje ha fire til seks måltider per dag til å begynne med.

- Sett maten steder det er rolig og vekk fra ting som kan forstyrre de slik at de ikke er nervøse for å spise og kan spise i fred og ro. Her kan det å spise litt i høyden føles tryggere.

- Hvilken mat skål man bruker kan også ha en del å si, katter som har vondt i nakken, skuldre og rygg vil det kunne være viktig å ha skåler som er litt i høyden slik at det er lettere å spise uten å få smerter ved å bøye seg ned til gulv nivået. Se videoen under for eksempel på hva man kan gjøre. Jeg legger også med et forslag til ergonomisk keramikkskål til pus under.

- Man kan prøve å gi våtfôret når det er i romtemperatur eller når det er lett oppvarmet (kroppstempratur).

- Endre type mat, ofte kan eldre katter lettere spise mykere mat slik som våtfôr isteden for tørrfôr. Dette kan også være bra for å øke vanninntaket til pus, men også fordi det er mer behagelig om de har hatt problemer med tennene sine. Man kan også prøve å ta litt vann i tørrforet og mose det med en gaffel.

- Ikke la våtfôret stå ute i flere timer og ikke sett ut masse forskjellig mat fordi dette kan virke overveldende for pus men kognitiv dysfunksjon. Om pus trenger å ha mat ute hele tiden og spiser våtfôr bytter vi det ofte i løpet av dagen.

- Det å sitte med katten din å prate med den mens man forsiktig stryker den kan øke appetitten deres (ikke alle katter, men de som øker behovet for sosial interaksjon med eier) man kan også prøve å håndmate pus for å se om dette kan øke inntaket av maten.




Når det kommer til drikking er eldre katter mer utsatt til å bli dehydrert og dette kan føre til sykdommer som nyresvikt, urinstopp osv. Det er derfor ekstremt viktig at vi passer på at pus får i seg nok vann.

Ting vi kan prøve ut:

- Vannfontener

- Vannskåler og forskjellige type skåler spredt litt over alt slik at det er lett for pus å drikke når de ser skålen. Men husk å ha det på andre steder enn hvor maten står.

- Tilfør vann i maten til pus.

- Enten kjøp vannskåler eller sett vannskåler opp på en høyde som gjør at pus ikke må bøye seg for å drikke. Akkurat som ved matskålene. Pga smerter i rygg, skuldre og nakken kan dette være en årsak til at de ikke spiser og drikker av skåler som står på bakken.

- Det å sette vannskåler opp i høyden på bord eller benker eller flytte de ut fra veggen eller midt på gulvet slik at de ikke står spesielt med ansiktet mot en vegg kan gi en større trygghet og pus kan drikke litt mer.

Noe vi gikk igjennom kort over er at når kattene våres blir eldre er det ofte at næringsbehovet endrer seg, men også at fordøyelsen er tregere enn før. Derfor er det ofte man må bytte over til et fôr for eldre katter slik at de får i seg all næring de trenger eller supplimere med kosttilskudd for eldre katter. Ofte trenger eldre katter mer fiber og fettsyrer, men er også litt forskjell på hva slags mangler de kan ha. Noe man kan sjekke ved å ta en blodprøve slik at vi gir de akkurat det de har behov for. Så ta en prat med veterinær slik at dere kan få det optimale kosttilskuddet for din pus.

Som vi vet kan vi ikke kurere aldring, men vi kan hindre farten på prosessen ved å begynne med spesial fôr eller kosttilskudd før symptomene kommer. Så har du en pus som begynner å nærmer seg senior alderen på 11-12 år så kan dere begynne å tenke på endring i type mat eller kosttilskudd. Hos noen katter kan endring i mat og næring alt skje i en alder av 7år og oppover. Så ta en prat med din veterinær slik at dere får det som passer best din katt og i riktig mengder. Det er ofte nødvendig med en blodprøve for å passe på at det ikke oppstår mangler hos pus. Jeg legger med to forskjellige omega 3 og lakseoljer, dette kan alle bruke som et forebyggende tiltak, men husk å gi riktig mengde til din pus. Avital Joint er mer for vonde ledd og er greit å høre med veterinær om de anbefaler å begynne på noe forebyggende eller reparerende for din pus. Det finnes også en del medisiner som man kan få på resept av veterinær som kan hjelpe på en del aldrings tegn, men jeg er ikke veterinær så prat med din om hva som er anbefalt til dere.






Det å legge til rette huset for en senior katt

Når det kommer til eldre puser og kattefisering er det ofte små endringer vi trenger å gjøre for våre eldre puser. Ofte kan store forandringer i huset være veldig stressende for eldre katter slik at man burde prøve å holde ting så kjent som mulig om man ser tegn til demens (kognitiv dysfunksjon).


Men noen ting burde vi gjøre for å gjøre ting lettere for de:

- Sette opp muligheter for å komme seg i høyden uten å hoppe opp, sette lave trapper eller ramper for å komme seg opp i høyden kan hjelpe veldig om vi har en katt med vondt i ryggen, nakken, skuldrene, beina, hoftene osv. Dette gjelder også opp til vinduer og steder de kan få sett verden utenfor.

- Har vi trapper de ikke klarer så lett å komme seg opp og ned av er det viktig at vi legger til rette for pus slik at alt de trenger er på et sted slik at de ikke må gå i trappene for å komme seg frem.

- Har man glatte gulv kan dette være veldig glatt for en eldre katt og kan føre til at pus blir mindre aktiv fordi den får en redsel akkurat som oss når vi er eldre for å skade seg. Så det å legge til rette for pus slik at gulvet ikke er glatt over alt men muligheter til å bevege seg uten å skli med skli sikre tepper kan være noe pus blir glad for.

- Men det samme gjelder med tepper at man må være nøye med å trimme klørne til pus slik at den ikke setter seg fast i teppet.

- Eldre katter kan ha problemer med å bruke klorestativer og klorestolper, men de har likevel behov for å kvesse klør og sette av sine feromoner. Så det å tilby klorebrett, kloremøbler eller kloretepper som ligger ned kan gjøre at de kan få utløp for dette behovet lettere.

- Når det kommer til kattesenger burde vi gi katten flere muligheter å sove i, både i høyden med lett tilgang uten å hoppe for mye, samt det å legge sengen i vinduet, sofaen eller på gulv nivå kan være noe man burde vurdere slik at pus lett kan komme å legge seg og slappe av.

- Det er også viktig at katten har mulighet til å få ro og hvile seg uten for mye som skjer rundt som forstyrrer den. Så det å legge til rette i et rolig område eller et stille rom hvor alle i huset vet at vi ikke forstyrrer pus når den sover kan være veldig viktig for pus. For en eldre katt trenger ofte mer søvn.


Litt tips til sove steder hos eldre katter


Men se etter hvor katten din har problemer og tenk litt over hvordan man kan gjøre det lettere for de å bevege seg lettere og kunne leve et liv så normalt som mulig.

Senior puser som er utekatter.

Noe som er litt viktig å ta med er når våres utekatter blir eldre er det en del ting som vi må tenke på.

- Eldre katter er mer utsatt for vær og vind fordi pelsen og fettlaget på huden kan ha endret seg, derfor kan de lettere fryse. men det kan også være smertfult for de fordi mange senior katter sliter med vonde ledd slik som leddgikt/artrose/forkalkninger, derfor kan kulde gi vonde ledd og smerter for pus. Så har man utekatt er det veldig viktig at den får gå inn og ut som den har behov for og katteluke kan være en løsning for mange.


Se gjerne på chip luke her: katteluke med chipleser


Det som også er viktig å tenke på er at pus som nå er oppe i åra kanskje ikke lenger er nabolagets konge/dronning og endringer i hierarkiet i deres territorie er nå endret. De føler seg kanskje ikke trygg med å gå på do ute lenger eller jage bort inntrengere og det er bevist at eldre katter kan bli mer redde, forrvirret og lettere skremt. Derfor er det viktig for oss å passe på å legge til rette for de. Senior puser burde alltid ha en innedo eller to slik at de har mulighet til å bruke denne.

Det som også kan være lurt er å investere i en GPS til katt slik at vi kan ha litt bedre oversikt over katten vår. For blir den skremt av den nye ungkatten til naboen og løper for langt er det ikke sikkert den finner veien hjem igjen. Med en GPS kan man faktisk ha litt mer oversikt og hente pus hjem igjen.

En ting til for hvorfor jeg anbefaler GPS er fordi eldre katter når de blir dårlige eller føler at enden er nær er det veldig ofte de går og gjemmer seg for å kunne sovne inn. Dette er ikke uvanlig for katter å gjøre og selv med innekatter kan man ofte også se at de gjemmer seg når de er dårlige eller vet at de skal dø. Så da har du i hvertfall muligheten til å finne pus og er det mulighet til å redde den så er det veldig bra, men om det er dens tid så vet du i hvertfall hva som har skjedd.


Jeg har skrevet allerede et innlegg om GPS hos katter generelt som jeg linker til for der er det meste du trenger å vite. Om du ønsker å prøve en GPS på din katt kan alle fra kattecafén anbefale Tractive som jeg også linker under ved å trykke på bildet.




Det å leke med pus

Lek er fremdeles viktig for eldre katter, men kan hende vi må modifisere det litt for at de ikke skal løpe for mye og hoppe høyt for å leke. Så det å leke med leker de kan ligge og fange er faktisk en super mulighet for de som har litt vondt. Kick leker som katten kan fange og sparke på er helt fantastisk, samt catnip leker og leker som stimulerer andre av sansene deres er også veldig bra.




Vi vet jo også at katter elsker pappeskene sine, men eldre katter kan ha problemer med å hoppe oppi store esker, men har fremdeles et ønske om å utforske den. Så ved enten å gi de lavere esker, lage hull så de kan gå inn å se, eller sette esken på siden slik at de kan utforske uten å hoppe rett oppi er en mulighet vi kan fremdeles gi de.




Food puzzles (matpuslespill)

Dere kommer aldri unna dette tema når dere prater med oss. Matpuslespill og aktivitets brett er noe jeg virkelig anbefaler til alle katter. Her begynner man med lette aktivitetsbrett og øker vanskelighets graden slik at pus får en mental stimulering og kan tenke utenfor boksen. Matpuslespill viser til ekstremt mange fordeler slikt som mindre stress, den øker selvtilliten til pus, den hjelper pus sin mentale helse på mange måter. Men for eldre katter som har brukt food puzzles mye i sitt liv kan man se at kognetiv svikt ofte har en forsinket respons og akkurat som oss mennesker som driver med hjerne trim for å huske bedre eller for å utfordre oss selv ved å lære mer, trimmer vi hjernen slik at man ofte husker litt bedre i våre eldre dager (selvfølgelig unntak både hos mennesker og dyr). Dette gjelder også for pus. Så jeg kan ikke legge nok vekt på å bruke food puzzles til våres katter.

Men når det kommer til eldre katter må vi tenke litt annerledes på food puzzles. De burde ha korte, men oftere intervaller, og vi burde ikke øke vanskelighets graden for mye. Vi må også passe på overvekt, men også viktig å passe på at pus får i seg riktig mat og ikke bare godis eller snop.

Men uansett alder så sett fokus på å jobbe litt for maten deres, katten deres vil takke dere for dette i det lange løp og det er også veldig gøy for oss katteeiere å se hvor smarte kattene våres faktisk er.

Men dere kan finne ekstremt mange kule matpuslespill og noen kan dere finne her:


På kattecafé Live så tok vi også opp en del om forberedelser til Desember og Julen, dette kommer jeg til å legge mer ut som Instagram og Facebook innlegg i løpet av neste uke så følg oss gjerne for å holde dere oppdatert.


Vi kommer også til å trekke vinneren av kattecafé live konkurransen på søndag som blir annonsert under eventet.


Ønsker du å bli med på neste kattecafé Live vil dette skje 10 Desember på Jesperpus sin facebook side, men invitasjon til eventet vil komme på alle våres sider altså Lerud Kattepensjonat, Jesperpus og Cat Office


HÃ¥per vi ser dere der!

 

Linker dere kan lese enda mer om senior katter og sykdommer som er greit å vite om:


Sykdommer:

Høyt stoffskifte :


Tannhelse:


Diabetes:


Nyresvikt:


leddgikt/artrose/forkalkninger:


Kreft:


Kognitiv dysfunksjon:


Div linker om katter og aldring:






9 338 visninger0 kommentarer
bottom of page