top of page

Har katten din vondt? Vi skal se på tegn du burde se etter!

Katter er noe som heter mesopradator, dette betyr at de er både et rovdyr og et byttedyr. Ofte er det slikt at vi som eiere tenker mest på katten som en jeger og et rovdyr fordi det er den atferden de viser oss mest. Dette viser de via lek, jakt og det å dra med byttet sitt hjem. Og hvordan de beveger seg og hvordan kroppens oppbygging er, viser at vi har en jeger hjemme. Dette ser vi på slikt som poter og klør, øyer og syn, tenner, luktesansen, tungen, ører og hørsel.



Men når det kommer til sykdom, skader og ubehag er katten fult ut et byttedyr. Derfor vil de skjule smerter og tegn på sykdom så lenge de klarer. For i deres verden er dette en svakhet, så de innerste instinktene fra urkatten i dem forteller de at dette må skjules ellers er de et lett bytte for andre og større jegere enn dem selv. Å dette sitter så dypt i de.


Dessverre for oss gjør det jobben med å se at noe er galt utrolig vanskelig fordi de skjuler dette så godt de kan. Derfor er det så mange katter som går med smerter og skjuler det godt for oss, og ikke få dårlig samvittighet for dette skjer med alle.

Men det gjør at vi som eiere må se disse små tegnene pus kan gi oss, og alle endringer i atferd er noe man må vurdere nøye før man tenker ja ja den tisser litt utenfor kassen, eller den hopper ikke opp slik den pleier, samt den spiser ikke så mye lenger. Alle små hint er ting man må vurdere som en fysisk ubehag, sykdom eller smerter.


Årlig helsesjekk er også et stort must for alle katter for det er her vi kanskje kan plukke opp sykdom og skader på et tidlig tidspunkt. Har man en senior katt er det også lurt å ta en litt grundigere årlig sjekk med feks blodprøver og urinprøve. Tannrens med tannrøntgen er også veldig viktig i ny og ned på alle katter fordi over 80% av katter har tannproblemer, og mange av disse syntes ikke på overflaten, men er i roten på tannen slik at de går med store smerter ingen kan se.


Men i dag skal jeg gi dere litt verktøy å gå etter, vi kan ikke gå igjennom alle smerte tegn for det kan være alle endringer i atferden og rutinene deres, samt små tegn som slikking rundt munnen, hypperslikking osv.


Men i dag skal vi se mest på smerter når det kommer til bevegelse. Jeg legger også med litt verktøy under for generell smertetegn som dere gjerne kan bruke. Jeg har fått lov av Elanco til å dele dette på mine kanaler fordi de ønsker å ha friske dyr. Det er de som produserer smertestillende slik som Onsior som mange katteeiere er kjent med, men de har også mye kunnskap om kattens smerter i bevegelsesapparatet og har laget noen fantastiske videoer som viser godt små tegn vi ikke alltid tenker på. Så sitter du å ser disse videoene og tenker det gjør katten min, eller humm den pleide å gjøre dette mer. Så ta kontakt med din veterinær for det kan være hjelp å få slik at katten din kan få et liv uten smerter.

I videoene under viser de en frisk katt vs en katt med smerter så man kan faktisk sammenligne litt også.


Tusen takk Elanco for at jeg får bruke videoene deres.



1.Gå i trapper:

Om katten din ikke lenger løper i trapper, den nøler kanskje litt mer og går sakte med en pote forran den andre, kan være tegn på smerter.



2. Katten vil ikke leke:

Ofte kan jeg høre eiere si at katten deres ikke vil leke, Dette kan være relatert til at man ikke har funnet leker som passer akkurat din katt, eller kanskje man har en katt som observerer byttet sitt lenge før man angriper det. Men alle katter vil leke på sin måte. Har man en katt som aktivt har villet leke og virker mindre motivert er det lurt å vurdere om det faktisk er smerter involvert.



3. Mindre matmotivert:

Har katten din begynt å spise mindre, eller virker mindre matmotivert? Dette er et viktig tegn på at noe er veldig galt. En katt slutter ikke å spise før den nesten er dødene, så ser du endringer i spise mønster så ta kontakt fortløpende med din veterinær. Men som videoen under viser så kan det også være smerterelatert til at de ikke virker så matmotivert. De klarer rett og slett ikke å bevege seg så fort som de pleier og derfor kan det virke som appetitten er nedsatt. Det kan også gjøre vondt å bøye hodet ned på bakken ved smerter i rygg og skuldre. Så det å sette skålen litt opp så den står i høyde for pus slik at den ikke trenger å bøye seg kan være lurt.

4. Hoppe opp er litt mer komplisert:

Virker det som pus ikke lenger liker å ligge i vinduet å se ut? Eller på favoritt plassen sin i høyden? Dette kan være tegn på smerter. I videoen under har de lagt til rette for pus til å komme opp på sin favoritt sted i vinduet. Så et godt tegn kan være hopper pus rett opp i vinduet eller må den hoppe i mindre høyder for å komme seg helt opp?


5. Hoppe ned er litt mer komplisert det også:

Akkurat som å hoppe opp kan det være smertefult å hoppe ned, selv i lave høyder kan det føre til at smerter skyter igjennom kroppen. Derfor kan et godt tegn på smerte være nøling når de skal ned fra høyden, eller at de finner andre muligheter til å komme seg ned, selv om de før lett kunne ha hoppet fra høyden.




Ønsker du å lære mer?

Om det er flere tema dere ønsker vi skal ta opp i 2023 så gjerne send oss en pm på sosiale media eller en mail på kontakt@catoffice.no så skal vi sette det på lista vår.


Følg oss gjerne i linkene under for mer kunnskap, tips eller om du trenger hjelp til atferdsproblemer hos din katt.





Mvh Trine, Måne og James

bottom of page