top of page

Tiden er inne for en forandring og mange av oss som jobber med katt står nå sammen mot et felles mål

Oppdatert: 21. des. 2020


Oppdatering 21 Desember 2020: Vi samler fremdeles inn signaturer og jobber fra mange kanter for å få inn obligatorisk id-merking. Så har du ikke signert og delt oppropet så er det enda ikke for sent, selv om vi er avhengig av mattilsynet akkurat nå så gir vi ikke opp og oppropet vil kunne hjelpe oss i fremtiden.


I år begynte en side som heter Kattens Fremtid i Norge å samle alle organisasjoner og fagfolk innen katt under en paraply. Jeg sendte ut mange mail og kom i kontakt med så mange fantastiske og lidenskapelige kattemenneske som faktisk ønsket å jobbe sammen for å nå et felles mål vi alle har virkelig trua på. Obligatorisk ID-merking av katter i Norge.


For dere som har fulgt med på bloggen har sett at jeg har hatt fokus på husløse katter og prøvd å få frem riktig informasjon slik at flere kan lære om dette og se hvor stort problem dette faktisk er og hvorfor vi alle burde signere og dele dette oppropet jeg har mast om hele sommeren. Jeg vil i dette innlegget gi dere alle en oppdatering og oppsummering på hva som skjer og hvordan dere kan hjelpe fordi tidsfristen for denne endringen begynner å nærme seg og det er nå vi må slå til og vise hva vi dyreelskere står for.


Dette er Petter og han er en stor Ambassadør for Kattens Fremtid i Norge. Han har ikke hatt et lett liv pga menneskelig svikt og har alt fra FIV, FeLV og diabetes. Han er på utsikt etter et for alltid hjem hvor han kan leve sine siste år elsket og bli totalt bortskjemt slik han fortjener. Ta kontakt med Potespor i Hjerte for mer informasjon om Petter.


Hvorfor så mye fokus nå

Selv om problemet med husløse katter har vært i mange år i Norge, har det dessverre bare økt og økt med årene og alle organisasjoner står når fult opp med katter og flere katter som står i kø for å få hjelp. I 2009 hjalp Dyrebeskyttelsen 3641 dyr og nå ti år senere har dette antallet mer enn doblet seg. I 2018 fikk 8048 familiedyr hvor 83,96% var katter hjelp. Dette er veldig mange individer og i 2018 ble det brukt 22 millioner for å hjelpe dyr i nød og 12 millioner på å bare dekke veterinær og Id-merking. Dette er bare hva Dyrebeskyttelsen har gjort og det er ikke tatt i betraktning de mindre organisasjonene som har hjulpet flere tusen katter rundt om i Norge. Noe som gir veldig store mørke tall på hva realiteten faktisk er. For er det ca 6800 katter dyrebeskyttelsen har hjulpet i 2018 så vil det ikke forundre meg om antall katter i hele Norge som fikk hjelp av en organisasjon eller privatpersoner kan nå dobbelt så mange hvis ikke enda mer. Noen steder i Norge er det kolonier som er ute av kontroll og kattunger og unge katter dukker opp hele tiden. Man har ikke kapasitet til å hjelpe alle og mange lider en grusom død på grunn av mennskelig svikt. Det har alltid vært et stort fokus for de som har jobbet med katt og de gjør sitt beste på å oppfordre katteeiere om å ID-merke og kastrere kattene sine. Men vi ser jo år etter år at dette ikke funker, for folk som ikke jobber med dette ser ikke hvor grusomt dette er og hvor mange dyr og mennesker lider pga menneskelig svikt. Å ja jeg sier mennesker fordi det å jobbe med dyr som er skadet, som lider, er blitt mishandlet eller rett og slett aldri har opplevd kjærlighet i sitt liv tærer på de som jobber med dette. Det å se dyr lide gang på gang fører ofte til utbrenthet og depresjoner fordi man klarer rett og slett ikke å si nei til å hjelpe enda en til og så enda en til fordi ingen andre vil bry seg.

Så selv om vi alle som jobber med dette setter fokus på katten, må vi ikke glemme alle disse fantastiske menneskene som ser deres lidelse og redder dem fra en skjebne på gaten, Fordi dette tar på psyken deres også spesielt når man ikke ser noe lys i tunnelen og at de som faktisk har makt til å skape en endring bare sitter der og mener at fokus på kastrering og ID-merking er nok til å endre problemet. Noe det er bevist etter mange år ikke fungerer.


Hva er Obligatorisk ID-merking og hvordan kan dette hjelpe de husløse kattene i Norge?

Jo det skal jeg fortelle dere. Får vi inn obligatorisk ID-merking av katt vil det i teorien si at katter som ikke er ID-merket er ikke eid. Vi får hele tiden spørsmål om hvordan dette kan opprettholdes og at det ikke er noen som kan kontrollere dette. Vel vi er uenig i dette.

For eksempel så får organisasjoner inn mange eide katter i løpet av året som har gått seg bort eller forvillet seg på lange strekninger. Mange av disse er ikke ID-merket og de er derfor pliktet å søke etter eier til pus, dette kan ta flere måneder hvor denne eide katten tar opp en plass som en husløs katt kunne ha fått og utgifter som går til å å hold av pus, gi helsesjekk, vaksiner og eventuelt veterinær hjelp katten vil trenge. Dette går utover midler som en katt uten eier kunne ha trenger. Med andre ord kan det i disse tilfellene gjøre livet til organisasjoner så mye lettere. For kommer det en katt inn med ID-merking kan den fortere komme hjem til eier, eier er da også økonomisk pliktet til å betale behandlingene og denne katten tar ikke opp rom som en husløs katt virkelig vil trenge. Er katten ikke ID-merket kan den få hjelp med engang for da er den i følge loven ikke eid og kan da gå rett inn i systemet og få fortere hjelp både veterinær messing, men også fortere komme i fosterhjem og gjøres klar for adopsjon.


Viste dere også at egentlig kan ikke veterinærer operere en katt som er eid uten eiers samtykke? Derfor kan også ID-merking gjelde liv og død for din pus. Om katten din blir skadet og trenger en operasjon må de lete etter eier for å operere katten. Er katten derfor hardt skadet og trenger operasjon med engang og den ikke er ID-merket som gjør det lett for veterinær å finne eier blir ofte disse kattene avlivet isteden. Mattilsynet dekker bare opp til en viss sum i nødhjelp men ofte ender det i avliving av husløse katter og ikke operasjoner. Så selv om katten din kunne ha overlevd hvis de fikk fort kontakt med deg, så ble den avlivet fordi det tok for lang tid å finne deg.


ID-merking kan også hjelpe deg som eier å finne ut hva som har skjedd med din katt om den feks blir funnet påkjørt eller død av andre årsaker. Slik at du kan få vite hva som har skjedd med din katt om tragedien skal inntreffe isteden for å leve i uvitenhet om hvorfor pus ikke kommer hjem.


Jeg har pratet med mange mennesker ang dette tema de siste månedene og jeg skal ikke nevne noen spesifikt. Men kan si noen litt høyre opp mente at dette ikke var mulig fordi det vil bli umulig å gi straff til eier om de ikke har ID-merket katten sin og gjort store brudd på dyrevelferdsloven. Jeg ser den og jeg forstår hvor de kommer i fra. Men i vår tid funker ikke regelverket og straffen for dyremishandling er så lav at det gjør meg kvalm. Kriminalitet mot dyr har denne sommeren eksplodert og viser hvor desperat vi trenger en endring av kattens status i Norge og strengere straff for brudd på dyrevelferdsloven. Halshuggede katter, katter som er funnet med pinner opp i rumpa, haler som er rivet av, katter som er hengt, katter som blir kastet ut av biler i fart, katter som blir flådd levende, pølsebiter med barberblader, gift som blir satt ut osv beviser at vi har et system som ikke fungerer. Eksemplet de brukte for deres argument var at om en kar på en gård hadde fått en koloni med katter som var veldig syke og viste stekt brudd på dyrevelferdsloven, kunne de ikke sette han ansvarlig om kattene ikke var ID-merket. Humm her reagerte jeg veldig fordi kommer ikke kattenes behov først? om de ikke er ID-merket og eier nekter for at det er hans katter kan kattene fått hjelp med engang, de kunne tatt dem med til veterinær og funnet et nytt hjem for de. For om eier skulle stå til ansvar for kattene så får de ofte advarsler, de må ta dyrene til dyrlegen og de må skrive under at mattilsynet kan ta med seg dyrene deres, å i løpet av denne tiden kan kattene bli alvorlig syke og lide masse, og ofte ender disse tilfellene med at katten er død før hjelpen kommer. Her ville kanskje eier slippe litt billig unna, men kattene fikk hjelp med engang og måtte ikke lide fordi midlene ikke strekker til og regler skal følges. Er det sterke brudd på dyrevelferdsloven slik som fysisk vold og kriminelle handlinger mot et dyr, burde ikke en ID-merking stå i veien for å gi de ansvarlige straffen de fortjener, for ofte er disse handlingene gjort mot andre sine katter og ikke sine egne.


Men hvem skal opprettholde dette og passe på at kattene blir ID-merket?

Selvfølgelig hadde det beste vært å få inn obligatorisk ID-merking før man selger kattunger til et nytt hjem og kanskje en gang i fremtiden kan man få til dette når bestanden av huskatten går ned og ikke blir sett på som bruk og kast material.

Men om man får inn obligatorisk ID-merking vil eier være pliktet til å få dette gjort og veterinær har da store muligheter til å informere om riktig kattehold, kastrering og vaksinasjoner. Kommer en eier inn med en katt skal katten alltid bli sjekket om den har ID-merking, ikke bare for å holde dette under kontroll, men for oss som har ID-merket våre katter kan ting skje og greit å sjekke at alt er registrert og at chipen lett kan bli lest. Er katten ikke ID-merket må den da bli dette. Med andre ord her har vi mulighet til å bruke veterinærer til å nå ut til katteiere om viktige ting som de burde vite når man har katt og ID-merking vil gjøre dette lettere.


Men man kan ikke forvente at alle følger reglene og selv om man får inn obligatorisk ID-merking vil det ikke si at alle kommer til å gjøre dette.

Og det er helt sant, det kommer alltid til å være noen av de menneskene som ikke bryr seg om kattene sine og ikke gidder å bruke tid og penger på å ID-merke de. Men skjer det noe slik at katten blir tatt for å være husløs, har gått seg bort eller noe annet skjer hvor den blir sjekket for ID og den ikke er det. Så har ikke eier noen rettighet over denne katten og katten blir da satt i systemet for å få et nytt hjem og man trenger ingen godkjenning fra eier, for uten ID er katten ikke eid. Å eier har ingen rettigheter for å få tilbake katten. Så kanskje ikke alle blir oppdaget for å ikke ID-merke, men om noe skjer så kommer ikke katten hjem til deg igjen.


Så hva gjør vi for å få til dette nå?


20. Juni i år ble det lagt frem et representantforslag fra stortingsrepresentant Une Bastholm om å innføre obligatorisk ID-merking av katt. Noe dere kan lese mer om her: Forslaget

Med andre ord det er oppe til vurdering nå og det er nå vi må smi mens jernet er varmt.

Derfor har vi startet et opprop for å få med oss Norges befolkning og vise hvor desperat vi ønsker dette og påvirke de lenger opp til å se at noe må gjøres. Vi fra Kattens fremtid i Norge har postet dette over alt på alle kattesider, oppslagstavler osv men det forsvinner litt i mengden og derfor må det gjentas hyppig. Så signer og del ved å trykke på bildet under. Dette er den letteste måten for dere og gjøre noe for de husløse kattene og gi de en stemme. Å det koster dere ingenting annet en to minutter.Vi i Kattens fremtid i Norge har nå samlet sammen mange org og fagfolk som ønsker å stå på oppropet og fronte dette. Alle disse er mennesker som brenner for kattens rettigheter og ønsker en forbedring. Jobber du i en organisasjon, bedrift eller jobber med katt og ønsker å stå på listen på oppropet ta kontakt med meg på kattensfremtidinorge@catoffice.no

De som setter seg på lista må da dele oppropet aktivt og ha en god grunn for å stå oppført.


Vi skal levere inn oppropet den 29 November 2019 kl 12 og trenger derfor å slå hardt til denne måneden og få inn mange flere underskrifter. Det blir samlet inn bamser via Dyrebeskyttelsen Norge og har du noen bamser liggende som vi kan få trykk på bildet under. Grunnen til at det samles inn bamser er fordi at den 29 November skal vi stå foran stortinget i en markering for obligatorisk ID-merking. Disse bamsene skal representere disse 8000 dyrene som Dyrebeskyttelsen Norge sine avdelinger hjalp i fjor. De kommer også til å levere en regning på 22 millioner kroner slik at de kan se hvor stort problemet er med tanke på det økonomiske delen av arbeidet som blir gjort.Dyrebeskyttelsen Norge har i samarbeid med flere veterinærer laget kampanjer for ID-merking og kastrering av katter slik at det skal bli litt billigere for katteiere som ikke har hatt mulighet til å gjøre dette enda eller pga økonomien ikke har vært så bra.

Så ta kontakt med din nærmeste veterinær og hør hva slags tilbud de har og slå til.Så hva gjør Kattens Fremtid i Norge nå fremover?

Vi prøver å nå ut til flest mulige for å få signert oppropet for vi føler vi står sterkere med dere som støtte bak oss. Flere av oss skal holde appell foran stortinget den 29 November inkludert meg selv. Vi prøver å nå flest mulig via sosiale media og håper å få dette frem i media landet over. Vi står nå sterkt sammen mange av oss og isteden for å jobbe hver for oss mot samme mål, jobber vi nå sammen for å gjøre en forskjell. Vi nekter å ikke la oss bli hørt fordi kattene trenger vår hjelp og den trenger din hjelp også.


Så stå sammen med oss den 29 November 2019 og møt opp foran Stortinget og gi katten en stemme. Hold av dagen!!!!


Hva kan du gjøre for å hjelpe de husløsekattene i Norge?

- Signer og del oppropet alle steder du kan

- Møt opp foran stortinget den 29 November 2019

- Doner gamle bamser til Dyrebeskyttelsen Norge

- Del dette innlegget med alle for å vise problemet

- Ta kontakt med din lokale organisasjon og hør hvordan du kan bidra og hjelpe til.

- Kommenter under dette innlegget om dere har forslag og noe å bidra med for at vi skal få dette igjennom.

- Jo mer vi får dette ut i media jo mer setter vi fokus på hvor stort dette problemet er og flere mennesker vil bli nådd.

 

Les saken til Dyrebeskyttelsen Norge Oslo og Akershus her om obligatorisk ID-merking her:


 

Jeg var på Lerud Kattepensjonat og spiste lunsj med Vibeke og Jesperpus eier Aina for en stund tilbake. Vi laget en kattepod om tema som dere kan høre her ved å trykke på bildet under

 


Jeg legger med masse linker om dette tema og håper dere vil se igjennom dette.
465 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page