top of page

Trenger din katt å gå ned i vekt? I dag ser vi litt nærmere på hvordan vi klarte dette på James!

Etter intervjuet vårt i Dagbladet så har mange lurt på hvordan James har klart å gå ned i vekt sålangt og hvordan vi har lagt til rette for at han skal klare dette. Jeg skal være ærlig å si det har vært tøft, men fordi han måtte gå ned i vekt etter han fikk urinstopp pga krystaller og UVI så var dette en motivasjon som gikk over alt av unnskyldninger som vi eiere kan tenke på, for vi vil jo bare det beste for våres katter. Jeg tenkte derfor i dag å dele dette innlegget om hva vi gjør og hvorfor jeg gjør dette for James og Måne slik at dere slipper å gå igjennom det vi måtte med tanke på helsen til James og at dere kan bruke han som en motivasjon til å klare dette med deres katter også før det går så langt som helseproblemer pga overvekt. Samt tar jeg litt opp stegene dere bør tenke på før dere begynner og litt hjelpeverktøy dere eventuelt kan bruke.


Er dere abonnent hos dagbladet kan dere lese artikkelen her: Dyrlege: slankegrepene som virker best


Forarbeidet før dere setter pus på en diett:


Hos james hadde jeg alt begynt små tiltak for vektreduksjon, men vi jobbet enda med en plan når urinstoppen skjedde. Så planen kom fort i boks når han kom hjem. Men om katten din er overvektig, men ikke syk håper jeg du vil lese linkene under før dere begynner for fult.


Før dere begynner med slanking les disse tipsene.


Dette innlegget er viktig fordi vi må slanke kattene våres på riktig måte for går katten for fort ned i vekt så kan den få noe som heter fettlever som er utrolig farlig for pus og kan gi kronisk nedsatt leverfunksjon. Så er viktig at vi gjør dette riktig.


James og Måne har begge oppfølging av veterinæren vår og sammen med henne har vi satt opp et mål for begge kattene. James veide 6.47kg da han ble lagt inn med urinstopp. Han skal ned til 5.5kg og vi har nå nesten nådd 6kg noe som er kjempe bra fordi det går sakte, men sikkert nedover. Måne er litt fluffy, men ikke overvektig så hun skal helst ned til 4kg. Hun ligger ikke farlig ann på overvekt body Index, men hun må ikke gå opp i vekt. Det vi gjør nå for å kontrollere vekten er at jeg veier begge kattene en gang i uken for å sjekke at det går riktig vei og for å se at vektnedgangen ikke går for fort. Noen gram i uka er kjempe bra så lenge det går nedover. Har det skjedd en vektøkning må vi se på hvorfor dette har skjedd. Har noen i hjemmet regnet feil på maten? Har noen ikke klart å motstå de søte øynene og gitt litt godis? Eller har det skjedd noe annet som har ført til vektøkningen? osv.


Førbilder er ikke lett å finne hvor man ser enorme forskjeller fordi det er ikke mange kg som skal til. så dette er før bildet vårt

Valg av kattemat:

For James så ble valget av kattemat lett. Pga krystaller i urinen må han ha noe som er forebyggende for dette slik at han ikke får krystaller igjen. James hadde krystallene Struvite som dannes av magnesium ammonium fosfat bindinger, noe som gjør at han må ha et fôr som har lite av disse stoffene og har en riktig pH verdi. Så dette i seg selv var noe jeg måtte sette meg inn i og kommer til å lage et senere innlegg med mer detaljert informasjon om UVI og Krystaller hos katter.


James må derfor gå på UVI-fôr med lav kalorier som hjelper oss med vektnedgangen hans. Måne får rent kjøtt av våtfôr som ikke er for UVI, men hun får tørrfôr som er for UVI for å være sikker på at James ikke spiser fôr med høyt protein og magnesium innhold.


Men vi måler opp maten til begge to slik at de skal få riktig mengde mat til deres vekt og aktivitetsnivå.


For dere så vil jo dette bli veldig individuelt ut i fra ditt katts behov så det å lære mest mulig om maten og kattens fordøyelse er viktig. Derfor linker jeg til ernærings innlegg under som dere kan lese litt mer på for å finne ut hva som er riktig for dere, og lære dere litt å lese ingrediensene på fôrpakkene for selv å ta beslutninger dere føler er riktigst for dere.


Disse linkene vil hjelpe dere å forstå litt mer om kattens fordøyelse, ernæring og hvordan du skal vite hvilket fôr som passer din katt. Men husk du som katteeier har rett til å grave og spørre så ta kontakt med din veterinær eller dyrepleier med ernæring, eller noen på dyrebutikken som har god peiling på kattefôr og innholdet de har.


Viktig: Kutt ut kattegodis!

Det er fort gjort å tenke at kattegodis ikke skader, men dette er akkurat som godteri hos oss og er derfor unødvendige kalorier. Hos James og Måne har vi kuttet helt ut kattegodis fordi James ikke kan spise dette og vi bruker daglig oppmålt tørrfôr for godis og lek slik at det ikke overstiger mengden mat de får. Mine katter får nå 75/25 ratio av våtfôr og tørrfôr og derfor bruker vi tørrfôr kun sammen med matpuslespill eller trening.¨Kast¨ matskåla og bytt til Food Puzzles (matpuslespill)

Dette steget hadde vi alt gjort siden Januar. De får noen ganger våtfôret i skål, men vi bruker ofte matpuslespill på våtfôret også. Grunnen til at jeg sier kast matskåla er fordi dette er en fantastisk mulighet til å stimulere og aktivisere kattene våres på både fysisk og psykisk. Ps. du trenger selvfølgelig ikke å kaste skålen, men finne noe annet du kan bruke den til.


I linkene under legger jeg med forskjellige food puzzles vi har i hjemmet og hvordan vi bruker disse. Så ta en titt og se om dere kanskje finner noe som passer for dere.
Som predator vil alle katter leke

Her kommer mange til å si, Trine du tar helt feil for min katt nekter å leke og jeg har prøvd alt. James var selv slik. Jeg kunne leke med fiskestang leker i 15-20 min før han vrikket på rompa og tok et minutts innspurt før han var ferdig. Men nå som han har gått ned i vekt har aktivitetsnivået hans gått opp. Han elsker lek og løper rundt som en liten kattunge. Her var det vekta som holdte aktiviteten nede og ikke ønsket hans om å være aktiv. Derfor har du en overvektig katt så kan dette være grunnen til at din katt ikke leker fordi det rett og slett er for tungt for det. Mens andre katter trenger man å finne løsninger som fungerer for akkurat de individene. Jeg har postet en del av aktivitetene til James og Måne på Instagram kontoen vår her: Cat Office så følg oss gjerne for oppdaterte innlegg og stories om hvordan Måne og James har det og hva som skjer i livet vårt, samt tips og råd om katt. Så ikke gi opp å lek med kattene dine. Bruk maten og andre type leker for å se hva din katt virkelig liker og det viktigste er at du må leke med katten, for det er det de fleste syntes er mest morsomt.Jeg legger med en video av Jackson Galaxy under som forklarer hvorfor alle katter vil leke så dere kan se hvorfor jeg skriver dette.


Sett opp en plan for å få alt i rutiner som passer dere.

Vi har laget et skjema som jeg bruker for oss til å sette opp når kattene skal ha mat og hvor mye de skal ha slik at alle som gir de mat vet akkurat hva kattene skal ha og når. Dette er en smart måte å holde litt kontroll over fôringen. Jeg har også laget rutiner for Hunt, catch, kill, eat, groom and sleep hvor jeg da leker masse med kattene og lar de på slutten fange byttet før de får mat. Dette er spesielt viktig på morgen og kvelden, men har du mulighet til flere økter så er det bare helt fantastisk for da møter du de viktigste behovene en katt har og det hjelper mye for å få en lykkeligere katt.


Om dere ønsker å bruke skjema vi har laget og selv bruker så legger jeg det ut under filer på Facebook på Cat office Cat Camp gruppa som dere gjerne kan bli medlem av og spørre om diverse ting eller poste innlegg om vektnedgangen til deres katt osv. Så kan vi bli motivert sammen til å fortsette å gi kattene våres et sunnere liv. Men det viktigste skjer på Facebook siden vår, dere kan følge med her: Cat office
Så for å oppsummere hva vi har gjort her hjemme for å klare å få James ned i vekt:


1. Vi har satt en plan sammen med veterinær.

2. Vi måler opp maten og kuttet ut all godis.

3. Vi har lagt bort matskåla til tørrfôr og ofte våtfôr også.

4. Vi har satt opp faste leke tider for Hunt, catch, kill, eat, groom og Sleep slik at de får utløp for naturlig atferd.

5. Vil ikke kattene leke tar vi en tur i gangen eller prøver å finne andre måter å aktivisere de. Har du en overvektig katt kan du bruke mat for å få han til å bevege seg litt mer. Som å sette maten på toppen av trappa eller kaste bitene så han må gå å hente de.

6. I tider hvor vi mennesker har det hektisk eller jobber lange dager føler vi ikke helt strekker til, så har det hjulpet meg å sette på musikk og høre på tre/fire sanger som vi leker til og får opp motivasjonen min ved det. For vi trenger ikke å leke i en time, for det beste er små og hyppige leke økter i løpet av dagen, for det er ikke mange katter som leker i lange tider om gangen.

7. Bytt på leker, food puzzles osv slik at det blir variasjon i leken. Når vi ikke leker legger vi lekene til side så det blir morsomt igjen når vi tar de frem. Har vi noen leker som ligger ute så bytt på de eller flytt på de for å gjøre ting mer spennende.
PS: Har dere flere katter som skal ha forskjellig mat så finnes det fôringsmaskiner som går på chipen til pus som gjør det lettere å holde de til sin mat. Disse er veldig dyre, men veldig effektive. Det vi gjør her hjemme er at Måne liker å spise under sofaen og der er James for høy og stor til å komme inn så kveldsmaten til Måne blir servert der mens jeg fikse oss for kvelden. Men ellers ser jeg på at de spiser sin mat og ikke hverandre. Har du katter som er veldig matmotiverte eller mat aggressive kan dere også prøve å mate i to forskjellige rom slik at de kan kose seg med maten i fred og ro. Men dette må dere finne ut hva som passer dere, deres bo situasjon og deres katter.Håper dette kan hjelpe dere litt på veien ellers er det bare å ta kontakt om det er noe dere lurer på ved å kommentere under innlegget, på Cat Office sin Facebook side eller Instagram.


1 025 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page