top of page

Trenger din katt å gå ned i vekt? Les 7 tips om hva du må gjøre før du begynner kattedietten.

Oppdatert: 5. mai 2023

De fleste elsker katten sin like høyt som jeg elsker mine, og det er ofte at når man elsker noen er det vanskelig å si nei. Med katter er det spesielt mat som er vanskelig å begrense for de viser så tydelig at det er det de ønsker og gir deg så mye oppmerksomhet når det kommer til mat at vi som eier lett sier okay du skal få denne gangen for du må være så sulten. Er du flink og klarer å motstå koset så begynner misnøyen sterkt å komme frem om de ikke får det de ønsker å slik forsetter den onde sirkelen.


De fleste som har prøvd og begynne en diet hos sin katt gir ofte opp i løpet av de første dagene fordi katten viser så sterkt hvor misfornøyd de er og ofte er dette ved veldig sterk vokalisering, vekke sin eier midt på natta flere ganger og andre ganger viser de at de er ikke fornøyd med ditt arbeid ved å gi de mat. Så hva gjøre man? Jo ofte så gir man opp og mater katten, noe som på langsikt ikke er godt for katten eller helsen dens. Men tro meg vi er alle skyldig for å gjøre dette.


Det første steget for å sette katten vår på diett er å planlegge og sette opp et system som fungerer for både deg og katten din. Jeg legger med en liste under på forberedelser jeg selv har gjort og som man burde gjøre før man begynner aktiv med vekt nedgang hos katt, for katter er ikke helt like som oss selv om fysiologien er ganske likt oppbygget er det forskjeller som er viktig å tenke på og undersøke før vi begynner.


1. En tur til veterinæren: Grunnen til at dette er øverst på lista er fordi det er en viktig start for katten din. Har katten din andre sykdommer eller har slitt med forskjellige ting i løpet av sitt liv er dette ekstremt viktig å ta med for å kunne gjøre en endring i dietten og aktiviteten til akkurat din pus. Jeg kan komme med masse tips og triks, forslag til mat osv. Men du må også huske at jeg ikke har historikken til akkurat din katt og dens behov. Er katten din overvektig så er det også viktig med jevnlig oppfølging hos veterinær for å passe på at den ikke får noe som heter fettlever eller andre problemer og man må vite at vekt nedgang hos katt må gå sakte, men sikkert, for at de ikke skal få helse problemer. Så kjapp vekt nedgang er ikke godt for kattene våres.2. Body Index: Hos veterinær bruker de et skjema som kalles body index som viser hvilken skala din katt ligger på med tanke på vekt. Jeg legger med en av de under, du kan trykke på bildet og da kommer det opp web siden jeg har lastet ned bilde fra.

Print den gjerne ut eller last ned og vis veterinær bildet slik at de kan gå igjennom hvor din katt befinner seg og hvor mye katten din burde ligge på i vekt, ved å veie katten din og kjenne på pus for å finne hvilken skala den ligger på. For da har vi et visuelt bilde å gå etter, gjerne be de vise hvordan de sjekker body index slik at du selv vet hva du skal kjenne etter. Still spørsmål og vær aktiv med å få informasjon hos din veterinær for jo mer du lærer jo bedre er det for din katt også.

Nå som vet vi hvilken body index katten vår ligger på, og skal gå videre til neste problemstilling.
3. Valg av mat: Med et marked så fult av valg av mat til katt er det vanskelig å vite hvor man skal begynne, samtidig er det også veldig individuelt hva som funker for hver enkel katt og hva behovet dens er. Så her må man faktisk gjøre en liten undersøkelse hva du føler er rett for din pus. En liten peke pinne som er greit å ta med er at tørrfôr inneholder mer karbohydrater enn våtfôr. Derfor er det ofte anbefalt å i hvertfall gi en 50/50 diett med tørt og våt eller høyere prosent med våtfôr enn tørrfôr eller faktisk gå helt over til en våtfôr diett eller rå diett.


Rå diett er det ekstremt viktig med oppfølging av veterinær og sublimerer med riktig kosttilskudd, det er derfor så utrolig viktig å sette seg inn i alt i detaljer slik at din katt ikke får nærings mangler i sin diett.


En vegetar/veganer diett til din katt er et stort NEI. Dette vil ta livet av katten din i det lange løp om den ikke får kjøtt og tilsetning av næringsstoffer, mineraler og vitaminer.


Så grav litt og spør veterinær, dyrepleiere og dyrebutikk ansatte (gjerne de med en del kurs innen katten sin ernæring) om råd til kattemat for din katt. Her er det selvfølgelig mange meninger ute å går, men grav og spør, for det er din katt det gjelder og de fortjener det beste.


Jeg personlig liker å se igjennom ingrediensen på fôret slik at jeg kan se hva den inneholder. Det jeg legger mest vekt på er de første ingrediensene burde være kjøttproteiner, for katten er en ren kjøttspiser og derfor fordøyer de mye karbohydrater veldig dårlig. Noe karbohydrater er ikke farlig fordi hjernen og kroppen trenger litt glukose til å fungere. Men det skal ikke være de første ingrediensene som du finner i mat til katten. Vi skal gå litt nærmere inn på kattens fordøyelses system i et senere innlegg, men viktig å tenke på.


Les gjerne blogginnleggene om kattens ernæring og ulike typer kattemat og hvordan du som katteeier kan velge hva du føler er riktig.

4. Stop med fri tilgang til mat: Dette er ekstremt viktig å vite, for da jeg skaffet meg katt så leste jeg så mange steder at katten skulle ha fri tilgang til mat hele døgnet. Har du en kattunge under året så skal den ha mer tilgang til mat enn en voksen katt som trenger å gå ned i vekt, men en kattunge trenger også mer fysisk aktivitet og derfor vil maten ofte forbrennes litt fortere selv om de har fri tilgang. Så her vil jeg faktisk dele opp i to grupper.


Kattunge (under året): Slutt med matskåler og invester i mat puslespill/food puzzels slik at de må jobbe for maten sin. Er kattungen din litt godt isolert og du føler den legger for fort på seg, så hør med veterinær om body index og om hva de føler den skal ligge på i vekt og index. Bare for å utelukke at kattungen ikke er syk og derfor har lagt mye på seg også. Er katten frisk og veterinær mener at den kan gå litt ned i vekt så bytt gjerne over til food puzzels og øk tiden dere bruker på lek. for aktivitet er ekstremt viktig for en kattunge i vekst.


Voksen katt: De skal ikke ha fri tilgang på mat, dette er ikke naturlig for en katt og har man en katt som kjeder seg, er mye alene eller er understimulert, deprimert osv kan det ofte resultere i overspising om de har muligheten, noe som igjen øker problemet for hvorfor katten spiser så mye. Så del opp mengden mat i løpet av dagen og gi til faste tider i steden. Food puzzels er alltid et fantastisk verktøy å bruke og katten får brukt både hode sitt, sin naturlig atferd med å jobbe for maten, og aktiveres til å være litt fysisk aktiv før man spiser. Dette sier ikke at katten ikke trenger fysisk og psykisk aktivisering sammen med deg. Men er da en liten ekstra bonus på veien.


Så for å oppsummere her, fjern matskåler som står ute, bytt over til faste rutiner og gi riktig mengde mat spredt i løpet av dagen. Er du på jobb 8 + timer om dagen så vil jeg ha satt ut mat i food puzzels så de kan jobbe for maten sakte men sikkert i løpet av dagen, slik at de kan trene litt samtidig, men food puzzels er alltid en god ide. Man må alltid ta katten i betrakting og hvilket nivå den ligger på slik at man ikke setter de vanskeligste food puzzels foran de, men heller begynner lett og gradevis øker vanskelighetsgraden.


Les mer om forskjellige matpuslespill i linkene under:
5. Sett opp en plan med faste tider for mating og leking:

Vi alle vet at katter er vanedyr og for å gjøre overgangen lettere for de er det å få opp faste leke tider og mat tider noe som kan gjøre livet ditt og deres mye lettere. Her er det vanskelig for meg å vurdere når disse tidspunktene kan passe inn hos hver enkelt av dere. Derfor er dere nødt til å sette dere ned og planlegge hva som passer for akkurat deres familie.6. The Raw Cat: Jeg liker ofte å tenke på Jackson Galaxy sin definisjon på The Raw Cat. Dette er noe som jeg selv har sett fungere veldig godt og som er veldig naturlig for en katt slik at vi kan møte behovene deres. Ved det han kaller The Raw Cat Rhythm i boka si Cat Mojo, refererer han til en mantra han ofte får sine klienter til å gjenta for ham under konsultasjoner. Det skal jeg også nevne for dere for det kommer til å gjøre en stor forskjell om dette blir en del av deres rutiner for dere vil dekke større områder av kattens naturlige behov.


Hunt, Catch, Kill, Eat, Groom, Sleep er det en katt gjør mest i løpet av en dag ute i naturen.

Vi skal gå kjapt igjennom om hvorfor dette er viktig. Galaxy selv sier at en god katteier må i det minste kunne oppfylle Hunt, Catch, Kill og Eat hverdag for at katten skal ha det bra. Så la oss ta en titt på dette.


Jakt (Hunt): Vi vet at katten er en effektiv predator og elsker å jakte, noe den lærer ganske tidlig i livet. Her er ofte predasjon leker slik som fiskestang leker, leker som beveger seg veldig effektiv til å stimulere jakt instinktet.


Fang (Catch): Det er viktig for en katt å fange byttet sitt til slutt, selv under lek. bruker man laser i jakt leken over er det viktig å sublimere dette over til noe katten kan fange etter på. For løper en katt hele tiden etter den røde flekken og aldri får tak i den så vil dette skape frustrasjon. jeg er ikke mot laser for det er en effektiv metode å aktivisere din katt. men det er viktig å ende leken med at de får fange bytte sitt. Så gå enten over til fiskestang leke eller lys laseren på andre leker som kan aktivere fangst delen så går dette helt bra.


Drep (Kill): Nå har katten fanget bytte sitt og skal få lov til å drepe det, så la de drive litt på og angrip bytte sitt. Her er carinamus, catnip leker osv stor suksess i vårt hus og jeg lar de holde på til de blir litt sliten.


Spis (Eat): Nå når katten din har fått ut sitt naturlige behov ved jakt, fang og drepe sitt bytte finner vi frem måltidet deres og lar de kose seg med maten.


Vask (Groom): Katter vasker seg alltid etter de har spist og dette vil skje naturlig etter de andre trinnene.


Sove (Sleep): Når katten har vasket seg og føler seg tilfreds vil den sovne. Ender det ikke med søvn så må man kanskje øke lengden og intensiteten på leken slik at all energi får utløp for seg.


7. Sett av en start tid:

Har katten din alltid gått på fri tilgang til mat, eller alltid fått viljen sin når den maser på mat, så vil jeg advare dere nå om at den første uken kan gi en del frustrasjon ikke bare for katten din, men katten din vil la sin frustrasjon gå utover deg.


Jeg vil derfor anbefale at du begynner dette når du har noen dager fri for pus vil mase og mest sannsynlig vekke deg opp midt på natta. Det er her ekstremt viktig å ikke gi opp og ikke gi inn for ønskene deres.


Det er her læringsteorien kommer inn og jeg skal kjapt forklare hvorfor du må overse pus helt, lat som du sover og ikke under noen omstendigheter reager på hva enn de finner på for at du skal gi de mat.


Det du belønner forsterker vi. Så i dette tilfellet vil mat være motivet og målet for hvorfor katten gjør det den gjør. Så mjauer katten din eller vekker deg på natta og du gir opp fordi du skal på jobb eller ønsker å sove, vil du forsterke denne negative atferden. For katten din vet at om den ikke gir seg vil du til slutt gi opp. Så her er det faktisk en liten konkurranse mellom deg og katten din om hvem som gir seg først.


Når du overser katten din sin atferd for å få mat, vil intensiteten øke, dette er viktig at dere vet. Så er katten din vokal så vil vokaliseringen mest sannsynlig nå nye høyder. Dette er helt vanlig fordi de blir desperat etter at du skal gjøre som de sier. Er katten din mer på å vekke deg med å slå deg i ansiktet vil nok dette også øke før det blir mindre. For kattene må prøve til de skjønner at det ikke går ann å manipulere deg til å hente mat til de. Når denne fasen er over vil de nok prøve i fremtiden også, men så lenge du ikke reagerer vil denne atferden minske når de ikke oppnår noe med den. Men som katteeier er det her de fleste feiler.


Denne delen vil også The Raw Cat Rhythm hjelpe masse på kvelden. Så før dere legger dere ha en runde med Jakt, Fang, Drep, Spis, Vask og sov hjelpe dere masse for katten din vil ha fått ut energien sin, spist og følt seg tilfredstilt for natten og vil mest sannsynlig la deg sove.
Mvh Trine, Måne og James.

1 589 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page