top of page

Trenger man å bytte fôr mens katten går fra kattunge til senior katt? (les svaret her)

Oppdatert: 13. mai 2020

Når vi ser på alle dyrearter, til og med hos mennesker ser vi forskjellige utviklingsfaser som har ulike behov. Vi ser ofte fasene som nyfødt, barn, tenåring, voksen og senior. Så fra vi er født til vi blir gammel så vil det også bli forskjeller i næringsbehovene vi trenger for at vi skal ha en god helse. Det samme gjelder for våre katter også.

Så la oss se på de forskjellige stadiene til katten våre og hva slags behov de har da. De fasene jeg tar opp i dag er fôr relatert og ikke atferds relatert. For det er en del forskjell mellom det å være ferdig utviklet fysisk og psykisk. Så ta det i betraktning. Jeg kommer til å lage et innlegg senere om atferds utviklingen til katten. Men for nå tenk fôr og fysisk utvikling.


Jeg vil bare minne dere på at en sunn katt uten noen helseproblemer som lever på et godt kosthold som dekker dens behov ikke alltid trenger å bytte fra voksen til senior mat. Men ha alltid en dialog med veterinær når dere er på helsesjekk for å se om dere må gjøre noen endringer i dietten.





Kattunge stadiet:

Her kan man dele inn i to forskjellige faser Neonatal fasen som er fra katten er født til den går over til den Juvenil fasen ved ca. 3 ukers alder. Juvenil fasen varer da til kattungen blir kjønnsmoden.


Neonatal fasen er kattunge nyfødt og er avhengig av morsmelk. Næringen i morsmelken er viktig for immunsystemet til ungene og gir viktig næring for utviklingen til kattungene.


Juvenil fasen er livet til katten fra den er rundt 3 uker gammel til den blir kjønnsmoden og går over til voksen fasen. Det er her kattungene går fra morsmelk over til fast føde. Det er viktig her at det er en gradvis overgang fra melk til kattunge mat. Akkurat som menneske barn må magen tilpasse seg fast føde.


I denne fasen er det ekstremt viktig for kattungen å få riktig næring for å vokse. De har full av energi og det i seg selv krever en diett full av næring og proteiner. Proteiner er ekstremt viktig for celle vekst og reparering, dette hjelper til med at muskler og bein blir sterkere, så kattunge fôr vil ofte inneholde større mengder av proteiner og næring for å støtte behovet til en kattunge i vekst. I denne fasen er det anbefalt fri tilgang til mat fordi de trenger små men hyppige måltider i løpet av dagen for å opprettholde energien sin.


I fôr verden sies det at katten går inn i den voksen fasen når de er ca 1år. Vi i etologi verden (atferds verden) vet at dette ikke helt stemmer når det kommer til atferd for katten blir ofte ikke fult voksen før den er rundt 2 til 3 år gamle. Men i kattefôr verden er dette en viktig overgang av mange årsaker.


Kattunger blir ofte kastrert i en tidlig alder, noe som vi vet i vår verden er positivt på mange måter. Men når man kastrere katten sin vil det skje endringer i kroppen til katten når det kommer til fordøyelses systemet deres. De vil gå fra en høy energi og høy forbrenning til at forbrenningen blir litt lavere og kattungens duracell energi vil gradvis avta. De vil derfor endre behovet sitt til mat og det er oss som eiere til å hjelpe pus med denne endringen. Det er litt diskutert om når denne endringen skal skje fra kattunge mat over til sterilisert/kastrert mat.


Diskuter gjerne med din veterinær om dette, eller gjør en lett blanding av maten til katten er rundt 1år eller om du ser at vekten øker litt for fort. Men en kattunge under 1år er fremdeles i full vekst så burde ha fri tilgang til mat om den spiser masse så kan man få kjøpt skåler og food puzzles som kan hjelpe de med å jobbe litt for maten sin.


Grunnen til at man skal gå over fra kattunge fôr med fult av næring, proteiner og kilder for energi over til et fôr som enten er rent kjøtt eller lavere i karbohydrater og fettstoffer er fordi de forbrenner maten saktere og har ikke behovet for alt en kattunge trenger, fortsetter de på samme mat vil de ofte bli overvektige og kan få problemer pga dette. Det finnes litt forskjellige fôr på markedet som vi skal se litt på under.



Voksen fasen:


Det finnes mange fôrtyper som har satt alder på posene sine og har spesialisert seg på de forskjellige stadiene til katten. Du har i denne fasen ofte fôr som young adult, adult, sterilisert/kastrert, weight controll eller rasebasert.


Disse skal i følge teorien oppfylle kattens næringsbehov. Det er her viktig at man vet litt om hva en katt kan trenge og som jeg sier over prat med veterinær og grav, la de forklare hvorfor, for de skal ha kunnskap om dette. Men igjen vil jeg ønske at dere leser disse tre innleggene slik at dere kan være objektiv og selv bestemme hva du føler er riktig for din pus og hva som er ingrediensen i de forskjellige. For det er ekstremt viktig at vi som eiere tar de riktige valgene for kattene våre kan ikke velge selv.



Det er viktig å ta i betraktning om katten din er kastrert, hvor aktiv den er, vekten pus er på (også i følge Body Index som gir et riktig bilde på hvor mye katten din skal veie) og ikke minst om katten er en rasekatt fordi disse er avlet opp til forskjellige ting slik at behovet kan variere veldig mellom rasene og noen har visse problemer som kanskje burde ha andre næringstilsetninger enn andre.


I voksen kattemat er det også ofte tilsatt litt mer fiber i dietten deres slik at den siste delen av fordøyelsessystemet skal få litt hjelp med avføringen.


Det er også viktig å tenke på at katten er en full kjøttspiser og fordøyer dårlig store mengder med karbohydrater. De kan godt få litt planter og grønnsaker, men fôret de får må inneholde mye kjøttproteiner. Det er også ofte at de tilsetter fiske oljer i maten slik at katten får en fin pels og sunn hud.


Det er også et diskutert tema at katter trenger korn fordi de inneholder karbohydrater som er full av energi, mens i følge fordøyelses systemet til katten så bruker katten fett som energi kilde og karbohydrater blir dårlig brutt ned. Igjen tror jeg man må se an katten sin, for det er logisk for meg å tenke at det har skjedd evolusjonære endringer i fordøyelsen til katter etter så lang tid med domestisering og avl at de kanskje lettere kan fordøye karbohydrater nå enn før. Men jeg personlig liker ikke å gi for mye karbohydrater. Så er det mye av dette i et fôr gir jeg ikke det til kattene mine. Dette er opp til dere å finne ut hva dere føler passer deres katt. Men ha det litt i bakhodet om for eksempel pelsen er litt matt og trist, eller hårtap, slikker pus seg mye på magen, eller er avføringen ikke helt optimal. Så kanskje maten du gir pus ikke er optimal for akkurat din katt.



Sterilisert: Når det kommer til fôr for sterilisert/kastrerte er disse laget for de kattene som er kastrert og har en litt tregere forbrenning og et lavere energiforbruk. Så har du en katt som er kastrert og kanskje begynner å legge på seg så er dette noe du burde se litt nærmere på. Kastrerte katter har også høyere risiko for å få urinrørsproblemer og overvekt. Derfor består ofte disse fôrtypene av ingredienser for et lavere energi nivå og har en litt annen mineralsammensetning.


Weight controll: Disse fôrene finnes i forskjellige merker og kan være satt sammen av enklere karbohydrater eller kjøtt som er lettere for katten. Jeg bruker selv weight controll på mine to katter som er litt fluffy og trenger ikke å gå opp i vekt. Men det som er viktig for meg er å få et produkt med mye kjøttproteiner og lite karbohydrater i seg. Noe karbohydrater vil det være i tørrfôr, men igjen se linkene til de andre blogginnleggene og lær hvorfor jeg er nøye med ingrediens lista på fôret. I denne gruppen fôr er det ofte basert på hvitt kjøtt som kylling, kalkun og fisk noe som er greit å vite.


Adult/voksen: Ofte går disse til de fleste katter uten spesielle behov, litt mer naturlige merker bruker ofte adult på alle sine produkter fordi det ikke har så mye å si når det er rene produkter med mye rent kjøtt i seg. Så her er det igjen viktig å se på ingrediens listen og ikke bare se på pakken og tenke dette er et godt fôr for det står høyt protein nivå eller naturlige ingredienser. Lær å les hvor disse proteinene kommer ifra og hva slags naturlige ingredienser det er snakk om.


Rasekatt mat: Her har fôr produsentene lagt opp til behovene til de ulike katterasene. Det har mye å si på størrelsen, aktivitets nivået, vekten, men også ut i fra problemer de forskjellige rasene kan få pga avl. Større katteraser har ofte behov for større kalori inntak enn de mindre katterasene. Mens ofte er de mindre rasene mer aktive enn de større og trenger derfor mer energi i maten. Noen raser legger fort på seg, mens andre har problemer med å holde vekten på vanlig mat og må ha noen som er egnet for dere rase. Ofte kan det være tilsatt ingredienser som hjelper å forebygge sykdommer og ledd problemer om rasen sliter av dette.

Voksen kattemat må inneholde fettsyrer og når det kommer til vitaminer og mineraler så må de inneholde Taurine som går på å forebygge øyeproblemer og hjelper hjerte musklene. Vitamin A og niacin må også bli tilsatt. Men ofte er det strenge regler på innhold av dette. Men greit å vite.


Det er også viktig i denne perioden å gå bort i fra fri fôring og over til måltider eller food puzzels slik at katten må jobbe for maten. For de kan ofte overspise og dette er en stor grunn til at voksene katter blir overvektige.



Senior katter:


Når katten går over i senior fasen, for katt er ofte denne alderen fra 8 år og oppover.

Noen elders fortere, mens andre saktere. Slik at dette kan være individuelt når de når denne fasen.



I dette stadiet i livet skjer det store forandringer i kattene våre.

Men så kommer vi til et diskutert tema til. For mange kjæledyr burde ha et lavere kalori inntak fordi aktivitets nivået deres ofte er lavere jo eldre de blir og overvekt med alle sykdommer og plager det kan bringe med seg kan bli et problem. Men hos katt har det blitt bevist at mange katter faktisk får en redusert vekt etter en alder av 10 år. Senior katter trenger fôr med et høyere nivå av proteiner og riktig fett for å opprettholde energien sin, men det er ikke alltid de trenger et lavere kalori inntak. Men om katten din sliter med feks nyrene vil et fôr med høyt protein nivå være negativt igjen og faktisk farlig. Så prat med veterinær hva som er det beste for akkurat din senior pus.


Grunnen til at mange katter går ned i vekt jo eldre de blir er ofte fordi de blir mer kresen når det kommer til maten di får. Mange har problemer med tennene sine noe som kan gi ubehag når de spiser (80% av katter vil få tannproblemer i løpet av sitt liv). Så det er viktig når katten når denne alderen at de får jevnlig sjekk av tennene sine, men også helse sjekker. Det å ha varierte fôr typer kan være nødvendig fordi de er mer kresen.


Mange veterinærer anbefaler også å gi bokse mat til eldre katter grunnet at de trenger mer vann i maten sin. Eldre katter er ofte mer utsatt for urinveisinfeksjoner og nyre problemer.

Men det å gi de en diett tilpasset sitt behov er viktig. Så ta kontakt med din veterinær og få en sjekk om du er usikker og få hjelp til å velge riktig fôr.


Så viktige ting å sjekke ofte hos senior katter spesielt med tanke på endring i mat og vann inntak er:

- Nyreproblemer

- Urinveisinfeksjon

- Tannproblemer

- Overvekt

- Diabetes og høyt stoffskifte




Gravide katter:


Drektige katter trenger en endring i dietten og foringsrutiner fordi de trenger riktig ernæring og nok mat for å bære kullet sitt og få friske avkom.


Katter går gravide i rundt 63 dager (noen raser går litt lenger). De første ukene er det vanskelig å vite om katten er gravid. Men når katten er rundt 3-4 uker begynner embryoet å utvikle seg. Og når de er ca 6 uker på vei vil moren mest sannsynlig vise større appetitt enn vanlig. Det krever sykt mye for hunnkatten å være drektig og det er viktig å gi henne all næringen og maten hun trenger under drektigheten.


Derfor blir ofte kattunge mat brukt i denne perioden og etter fødsel slik at mor har mye å gå på og får nok næring til å komme seg igjennom drektigheten og fødselen, men også for å gi kattungene en god start på livet. Man må også huske å gi de fri tilgang til mat i denne perioden.


Jeg vil oppfordre alle som ikke driver et seriøst oppdrett av katter å kastrere katten sin så de slipper å gå igjennom dette. For det krever sykt mye for katten både fysisk og psykisk. Det er også vist om og om igjen at tidlig kastrering forebygger mange atferdsproblemer og at du gir katten det beste livet om man kastrere de. Så ta en titt her om dere vil lære mer om reproduksjon hos katt.





Sist men ikke minst fri fôring eller måltider?


Fri fôring under drektighet og etter fødsel for kattemor er viktig, samme med kattunger under vekst.


Voksene katter burde gå over til måltider om det ikke er fysiske årsaker som gjør at de ikke burde det. Om mulig er det beste å sette faste fôringsrutiner, slik at måltidene kommer til samme tid hver dag eller at de vet når du kommer hjem blir det mat, så katten kan få en rutine. Det vil katten takke deg masse for fordi de er vanedyr og elsker rutinene sine.


Det positive med planlagt måltider er at katten din ofte er lettere å trene og man kan bruke vanlig mat som en positiv forsterkning. Men også i hus med flere katter gir planlagte måltider deg bedre oversikt over hva kattene dine spiser og om det er avvik hos en av kattene dine. Med andre ord kan man oppdage sykdom osv mye fortere fordi man kan se endringer i spisingen deres.




Litt ekstra ang Vitaminer og Mineraler:


Friske katter som spiser et fullverdig kvalitets fôr skal egentlig ikke trenger kosttilskudd. Har katten din helseproblemer eller spesielle behov så ta en prat med din veterinær slik at dere kan sjekke om pus mangler noe i dietten sin. Ofte blir det da tatt blodprøver for å se etter hva pus mangler. Man må også tenke at for mye tilskudd av vitaminer og mineraler ikke er bra for kroppen fordi det kan føre til en negativ virkning på pus helse.



1 107 visninger0 kommentarer
bottom of page