De fleste av oss har hørt historier om katter som vandrer langt og kommer tilbake etter flere måneder. Ofte er det en forbindelse av at katten er adoptert bort, blitt borte på fremmede steder eller kommet seg vekk når de har vært på ferie. Slik at de må finne veien i fremmede områder for å komme hjem. Men hvordan vet de hvor de skal gå for å finne veien hjem?
Før jeg begynner vil jeg skrive en liten disclamer fordi jeg vet det vil komme opp. Mange har sluppet katten sin ut i ung alder alene, sluppet katten ut rett etter innflytting på nytt sted osv og dette har gått bra for noen, men for de fleste ender ikke dette like bra. Så husk at ja ting kan gå bra, men det er mange ganger det ikke går like bra og det å ta forhåndsreglene og tiltak for at det skal gå bra er ofte bedre enn å ta sjansen på at du er den lille prosenten som dette ikke skjer med. For det er en grunn til at dyrevernsorganisasjoner har mye å gjøre når det kommer til forvillede katter så la oss prøve å få ned denne delen av arbeidet de må gjøre ved å ta forhåndsregler og ansvar for våres katter.
Husk også å ID-merk og kastrer katten din før den får gå ut.
Bjarne Braastad har skrevet en del om kattens evne til å navigere i boken sin Katten atferd og velferd i kapittel 7 og gjort egen forskning på dette tema. Så sjekk gjerne ut hans bok om mer informasjon om kattens navigerings- og orienteringsevne for blir et ekstremt langt innlegg om vi tar for oss absolutt alt.
Dere kan også se videoen hans om tema på YouTube om dere ønsker her: https://youtu.be/0sc8uI5Mdus.
Forskning bak kattens orienterings- og navigeringsevne.
For å kunne forklare på best mulig måte så vil jeg bare skille mellom det å orientere seg og det å navigere.
Orienteringsevnen til katten er når katten kan finne frem i kjente områder og kunne følge den samme veien tilbake til hjemstedet når den har gått litt for langt.
Navigeringsevne til katten vil si at den må hele tiden vite hvor den er i forhold til hjemmet sitt. Dyr med navigeringsevne kan finne snarveier hjem også fra ukjente områder uten å måtte gå samme vei tilbake eller om den har stukket fra på hytta og skal vandre en ukjent vei hjem må den ha evnen til å navigere.
Når katten beveger seg i kjente områder rundt eiendommen eller i skogen borti veien eller i byen om den bor der, danner katten seg et bilde av omgivelsene sine slik at de former et kart i tankene. Mange mener at katten bruker markeringer og duftstoffer for å vite hvor de er, men også at de har så god hørsel at de kan høre for eksempel en fabrikk eller togstasjon i nærheten av hjemmet som gir tegn om hvor den skal gå. Men disse mentale kartene over lukt, lyder eller det de kan se med sine egne øyne for å vite hvor de er, kan ikke forklare hvordan katter kan navigere over store avstander. Men dette kan kanskje forklares av registrering av retningen dyret beveger seg i (altså retningssummering) og magnetisk sans.
Retningssummering er en teori som går litt ut på hvordan man kan styre et romskip. Denne teorien går ut på at katten kan registrere hvilken retning de beveger seg i (også når de er i en bil). For så å summere disse retningene for å finne veien hjem. Dette baserer seg litt på prinsippet om vektoraddisjon. Det betyr at likevektsorganene i det indre øret måler bevegelsens akselerasjoner og vil kunne gi katten den informasjonen den trenger for å komme seg hjem. Hvis denne teorien stemmer så betyr det at katter er smartere enn vi tror for da har vi noen mattegenier i hjemmet. Men det er ingen som vet om hjernen til katten klarer slike beregninger så presist at de kan finne retningen hjem over mange mil, det vil jo bli litt som om de har en egen GPS i hjernen som forteller dem veien hjem.
En annen teori som dukker opp i flere forskninger og viser til de samme resultatene er at katten har en magnetisk sans, noe som vil si at de har en form for innebygget kompass. Dette er i likhet med migrerende fugler som trekker mot varmere strøk når det blir kaldt eller brevduer som ble brukt før i tiden. Det betyr at de bruker jordens magnetiske felt for å vite akkurat hvor de befinner seg og kan derfor navigere riktig vei hjem. Denne siste teorien har blitt sterkere og sterkere med nyere forskning.
Som atferdskonsulent og admin på en katteside på facebook dukker det opp mange spørsmål om katten og dens evne til å finne veien hjem, når er den klar til å bli sluppet ut og når er hjernen ferdig utviklet slik at den kan navigere hjem igjen alene osv, som jeg tenkte vi skulle prøve å svare på i dag.
Katten er født med en orienteringsevne så man kan slippe katten ut alene i tidlig alder?
Svaret er et stort NEI, som vi skrev over ¨Orienteringsevnen til katten er når katten kan finne frem i kjente områder og kunne følge den samme veien tilbake til hjemstedet når den har gått litt for langt ¨ . Med andre ord så må dette læres ved å gradvis bli kjent med området katten skal ferdes på.
Under dette spørsmålet mener de som skriver ofte navigasjonsevnen til katten, å selv om vi ikke vet helt sikkert hvordan den fungerer, så vet vi at kattens hjerne er ikke ferdig utviklet på dette området før den er rundt året. men dette betyr ikke at en katt som har vært inne et helt år kan bare bli sluppet ut og automatisk finne veien hjem. Det kreves gradvis trening av pus i lengre perioder og helst i en tidlig alder både med å skape en base for navigeringsevnen og utvikle orienteringsevnen til pus.
Organisasjoner som hjelper katter kan også vise til tallene hvor det ofte er katter under året som har vandret langt og gått seg bort. Noe som støtter at katter under året ikke har ferdig utviklet alle sansene sine. Forskningen som har blitt gjort på navigeringsevnen til katt har vært på katter over året. Orienteringseven kan læres fra 6månders alder, men navigeringsevnen kommer ikke før de er nærmere et år.
Kattens hjerne og navigeringsevne er ferdig utviklet når de blir 1 år?
Navigeringsevnen til katten er ferdig utviklet når den er rundt året, men det betyr ikke at katten kan være inne et helt år og så slippes rett ut når den fyller et år å så klarer de automatisk å finne veien hjem selv. De må gradvis utvikle både navigeringsevnen og orienteringsevnen sin, og det er oss katteiere som er ansvarlig for dette hos vår katt. Les neste spørsmål for å vite hvordan man kan gjøre dette.
Men en huske regel: Vi slipper ikke ut barn alene når de er små, vi må gradvis introdusere verden til dem og vite at de er trygge og sikre før vi slipper dem ut alene. Katten tar det ikke flere år slik som mennesker, men katten er ikke ferdig voksen før den er mellom 2-3 år gammel og derfor burde den heller ikke være alene ute før den er rundt året.
Hvordan kan man tilvenne en katt til utelivet og gjøre dette på en bra måte?
Nå kommer dette litt an på stadiet din katt befinner seg i. Har du fått deg en kattunge som skal få lov til å utforske verden så er det lurt å trene pus opp til å gå tur i bånd først inne til den føler seg trygg på båndet, deg og miljøet før du så tar turen ute sammen, første gang dere er ute så begynner dere med å gå rett utenfor døra, så litt og litt lenger til turene brer seg ut over større områder. Du som eier er ansvarlig for at katten din utvikler orienteringsevnen sin i ditt området før den kan løpe fritt ute, så ved å gå turer i bånd og gradvis utforske sammen så lærer katten å kjenne igjen lukter, lyder, objekter slik at de kan danne seg dette mentale kartet over området på en trygg måte. Samme gjelder om man flytter, er på reise osv er det lurt å bli med pus til den har laget et mentalt kart over området for ellers kan den finne på å vandre lange strekninger for å komme seg hjem igjen ved å bruke sin navigeringsevner.
Har du adoptert en katt så er det lurt at katten er fult trygg på deg og sitt nye hjem før den blir sluppet ut, bli gjerne med den på tur de første gangene slik at du ser at den føler seg trygg.
Husk å kastrer og ID-merk katten din før den får gå ut alene og du må også være klar over at uhell kan skje og katter kan i panikk komme seg løs fra selen sin. Det er ikke bare en myte at det ofte er hannkatter under året som forsvinner hjemme fra og det er mange tilfeller at katten i panikk forsvinner.
Hvor lenge burde en katt være inne etter den har flyttet?
Dette kommer veldig ann på hvert enkelt individ, men man sier at de burde være inne i ca 4-6 uker for at de skal vite at dette er sitt nye hjem og det er her familien min er, det er her maten, soveplassene osv er og er det stedet å komme tilbake til. Men igjen som skrevet over er det lurt å bli med pus ut slik at den kan utforske det nye miljøet og lage sitt orienteringskart sammen med deg. Noen katter trenger lenger tid andre ikke fult så lang tid. Men har du en katt som ikke føler seg trygg i sitt nye hjem, er det ofte lurt å holde den inne og jobbe med positive assosiasjoner inne til den føler seg trygg før den kan gå ut. Ellers vil den ofte prøve å gå tilbake til det stedet som dere flyttet fra eller vil ikke ha de positive assosiasjonene med sitt nye hjem som bringer den inn igjen.
Katter finner alltid veien tilbake hjem, selv på helt nye steder?
Dette er heller ikke korrekt og en gammel myte som går. Selv om vi vet at katter er utrolige og har en form for innebygget GPS i hjernen så er det ikke alltid de finner veien hjem igjen spesielt på nye steder. Denne myten har ført til at mange katter setter ut på vandring og blir borte. Noen ganger kommer de hjem igjen og har eier vært ansvarlig og ID-merket katten er sjansen mye større for at katten blir funnet og kommer trygt hjem. Men husk også at verden vår er fulle av farer, spesielt biler, andre rovdyr, og ikke minst onde mennesker som kan føre til skade på katten eller skremme katten til å løpe på ukjente veier.
Spørsmål om Kattens vandre mønster i skogen.
Jeg fikk et spørsmål av en eier som har GPS på sin katt og så at pus vandret mye i skogen og eier var litt bekymret for at pus skulle gå seg bort, for selv om de duft markerer så er det utrolig mange lukter i en skog.
Katter liker seg for det første ikke så godt i åpne områder (byttedyr delen av dem er tryggere i lukkede områder slik som skogen og boligområder). Derfor trekker de seg ofte til skogen og det er jo der all moroa skjer for de kan jakte, løpe, klatre og gjøre alt de ønsker seg. De markerer ofte veien sin, men bruker mye av de andre delene av sitt orienteringskart som de gradvis lager seg, slik som lyder, lukt og syn gjør at de ikke går seg bort på vandringen. Navigeringsevnen spiller nok også en stor del inn her for de vet da hvor de befinner seg i forhold til sitt hjem og ved bruk av både orienteringsevnen og navigeringsevnen skal det litt til for at de skal gå seg helt bort om de er i vandte områder.
Jeg vil også skrive på denne delen at ofte har mange katter faste rutiner og man kan ofte se på GPS at kattene tar ofte litt av de samme veiene og holder seg til det de er vandt med. Men det finnes også katter som er totalt det motsatte og skal på eventyr så man kan se de vandrer langt og forskjellig ruter dag for dag. Så dette er utrolig individuelt og er så gøy å se når man har GPS på katten sin.
PS. en liten oppdatering: Jesperpus har drevet litt med sporing i skogen sammen med sin eier, her har eier gått i forveien og laget et spor som følger til mat på slutten. I videoen under ser du derfor hvor aktivt Jesperpus bruker nesa si til å finne veien eier har gått før på dagen for så å finne matet. Dette viser hvor viktig nesen er for katter når det kommer til å danne orienteringskartet sitt og for å finne veien hjem igjen.
Burde alle katter være utekatter?
Dette er noe jeg hører veldig ofte, og selv har jeg to innekatter som lever et fantastisk liv, og de mangler ingen ting i verden å har det som plummen i egget. For å forklare hvorfor jeg har valgt å ha mine katter som innekatter legger jeg med en video under som forklarer veldig godt mitt syn på dette. Ikke alle katter egner seg som innekatter og det må tas i betrakting, men er heller ikke alle katter som egner seg som utekatter. Så dette er et valg man må ta ut i fra sin katts behov. Har man mulighet til å ha en kattegård får katten det gode fra begge verden så har man mulighet til det hadde det vært fantastisk på mange måter.
Ønsker dere å lære mer om kattegårder så se gjerne på dette innlegget:
Kan innekatter som kommer seg ut finne veien hjem?
Dette er et spørsmål som ikke har et fasit svar, for noen katter kan fint finne veien sin hjem om de kommer seg ut, men ofte har de sneket seg rolig ut og klart allerede litt å lage et lite orienteringskart i hodet. Har du en katt som blir skremt og løper av gårde er det ikke like lett for de å finne veien hjem, for alt er ukjent og ofte veldig skummelt. Derfor er det viktig at selv om vi har innekatter at vi ID-merker og kastrerer pus. ID-merking fordi kommer de seg ut så er det større sjanse for at vi får de hjem igjen. Kastrering er viktig fordi det minsker behovet for å stikke av, fordi parringsbehovet til katter er ekstremt høy og de gjør mye for å komme seg ut på jakt for det motsatte kjønn. Derfor kan vi ved å kastrere katten minske behovet for å komme seg ut og vandre lange strekninger.
Hvorfor burde du som eier investere i GPS hos din ute katt?
Vi må huske at de er både predator og byttedyr, å når det kommer til sykdom og smerter er de fult ut byttedyr som skjuler dette veldig godt. Derfor er små endringer i rutiner ekstremt viktig å få med seg fordi det kan fortelle oss eiere at noe er ikke helt som det skal være. Hos innekatter er det ofte endring i do bruk, spising eller endring i atferd som er tegnene vi ser etter. Men hos utekatt som bruker naturen som sitt toalett og vandrer mye av dagen så er det vanskelig å se disse endringen. Ved å bruke GPS på katten din og bli kjent med vanene katten din har kan du lettere se endring i vandre mønster og atferd noe som kan gi deg viktige tegn om pus blir dårlig eller om noe har skjedd. så i tillegg til fordelene som
Du vet hvor katten din er når den er ute
Du kan se om noe har skjedd slik som påkjøring, skader osv, noe som gjør at du kan finne igjen pus, slik at den ikke gå lenge med smerter, du kan også finne igjen katten selv om den ikke har klart seg, men du vet hva som har skjedd og ikke trenger å lete i flere måneder om den blir borte.
Folk ser at katten er eid pga GPS
Klarer katten din å bli låst inne noen steder kan du lokalisere de og få de ut.
Du får et innblikk i hva din katt holder på med når du ikke er tilstede.
Du kan lettere ved naboklager som feks katten din tisser og bæsjer i blomsterbedet, markerer huset osv vite om dette er din katt og er det det, kan du ta ansvaret for det og finne løsninger på dette. Er det ikke din katt som gjør dette har du da bevis for det også.
Du ser endringer i atferdsmønster og ser når noe endrer seg.
Du har oversikt over når de nærmere seg store veier eller farlige områder.
Kommer ikke pus hjem på kvelden, kan du dra ut å finne den.
Les gjerne mer om GPS hos katt i blogginnlegget under
Comments