top of page

10 kattepote fakta og hvorfor klorestativ er utrolig viktig for pus å ha.

Oppdatert: 8. jan.


Kattens poter er ofte noe vi ser på som utrolig søte og nydelige både å se på og ta på.

Men i dag skal vi se litt nærmere på potene til katten bak fasaden. Vi skal lære mer om hva de kan gjøre, lære om hvorfor de er slik de er og litt om hvor viktige de er for katten og hvordan vi kan møte behovet de har når det kommer til potene.


1. Kattenes poter og hvorfor de er så sensitive

Poten som en av de mer følsomme områdene på kattens kropp, kommer av visse nerve reseptorene i potene som føle teksturen av underlaget, trykk og mulig vibrasjoner i bakken. Potene er også veldig viktig for å opprettholde balanse til katten.

Hos langhårede katter kan hårrerseptorene i mellom tredeputene (bean toes) være mer sensitive enn hos korthårede katter og mange ganger er langhårede katter mer følsomme ovenfor visse type kattesand eller det å bli gredd og stelt med. Noe som er lurt å vite når man har en katt med mye pels.


Sensitive poter kan være en negativ ting fordi katten er mer utsatt for smerter under potene sine. Kattenes poter er laget slik at de beskytter mot ytre skader, men disse myke putene er fremdeles utsatt for varm asfalt, frostskader og røffe overflater. Innekatter har også mykere poter enn katter som går ute, så selv om katten ikke er utsatt for skader ute så det mange ting som kan gjøre skader inne. Slik som ovnen, levende lys og alt som blir ekstremt varmt.2. Kattepoter og kommunikasjon

Katter bruker selvfølgelig potene sine i kommunikasjon med andre katter, men også med andre arter. Men de bruker også potene og klørne sine til å klore på ting.

Grunnen til at katter har et behov for å ha steder den kan klore på, er ikke bare for å kvesse klørne sine, selv om det også er en viktig del av det. Men de gjør også dette for å sette av sin egen lukt. Katter har duftkjertler som ligger mellom hver av tredeputene. Disse feromonene som de setter av på steder de klorer vil marker at de er her, men har også masse informasjon om katten som klorer. Litt som et visittkort for andre katter.3. Kattevask med potene

Kattene bruker også poten til å vaske seg der tungen ikke kommer til. Slik som nakken og rundt fjeset. De slikker først poten flere ganger og bruker den fuktige poten til å gå over de ønskede områdene.

Måne og James har synkronisert vasking på besøk hos Oldemor


4. Kattepoter og regulering av kroppstemperaturen.

Men viste dere at kattens poter også er med på å regulere kroppstemperaturen til katten? (Man kan ikke måle temperaturen til katten via potene, det må en termometer til). Kattens poter hjelper katten med å ikke bli over opphetet på sommeren ved at de svetter. Katter som er redde eller stressede kan også svette under poten.5. Kattene våre går på potetuppene.

Katter er noe som på engelsk heter Digitigrade vandere. Dette betyr at de går på ¨fingertuppene¨. De legger vekten sin fremover og ikke bakover slik som oss. Dette gjør at de er mye lettere på føttene og en av grunnen til at de kan snike seg innpå et bytte, de fungerer også optimalt til å løpe. Med andre ord så er poten designet for en god predator. Fordi klørne kan trekke seg inn når de ønsker så vil de under jakten komme frem slik at katten kan holde underlaget sitt og har mulighet til å snu brått mens de løper.


6. Kattens klør

Potene er ekstremt fleksible noe som gjør at katten kan klatre slik den gjør, ved hjelp av klørne så er de også fantastiske jegere.

Sener og leddbåndet er det som kontrollerer om klørne er inne eller ute. Klørne er laget av det samme som neglene våre, altså proteinet keratin. Klørne vokser derfor lag på lag. Disse lagene kan ofte falle av når de klorer. Dette er ikke noe farlig og veldig vanlig å finne rundt i huset. Men er bare skallet av kloa. Klørne vokser hele tiden og fornyer seg derfor ofte. Det er ofte diskutert om det å klippe neglene på katten er noe positivt eller negativt. Noen katter klarer fint å kvesse klørne sine selv og trenger ikke hjelp av oss. Mens andre trenger et lite klipp i ny og ned for at de ikke skal bli for lange. Er klørne for lange kan de lett sette seg fast og rive av en klo, noe som kan gi store smertefulle skader på katten. Og fordi potene er så følsomme kjenner de disse smertene veldig godt.

De negative sidene ved klipping av ute katter spesielt er at de ikke klarer å jakte så bra og at klørne ikke er skarpe nok til å forsvare seg. Man må selvfølgelig se ann sin egen katt, men er klørne lange er det lurt å klippe litt på tuppen for å forebygge større skader på lang sikt.


Sidekloa (dewclaw) som du kan finne på siden av poten, er laget for å ta fatt i bytte og holde fast, denne er ofte veldig skarp og kan gjøre store skader om den blir for lang. Om disse ikke blir trimmet enten ved at katten klarer det selv eller ved hjelp fra eier kan disse vokse seg så lange at de faktisk går inn i huden på poten og skaper mye problemer.


Jeg tenker ofte slikt at hører du katten gå på parketten må klørne trimmes litt for da er de rett og slett for lange. Man skal ikke høre katten komme snikende.7. Er din katt høyre- eller venstre potet?

Katter kan også sies å være høyre pote eller venstre pote. Flere studier tar for seg dette og de fleste er enig om at katten har en pote den liker best å bruke. I en studie gjort i Irland kom de frem til at kjønnet på katten din hadde en sammenheng med hvilken pote katten foretrakk å bruke. Hunnkatter brukte mest venstre pote og hannkatter brukte mest høyre pote.


Hvilken pote bruker din katt mest? Du kan prøve å sjekke det ut ved å gi katten din en litt vanskelig oppgave, som å legge kattegodis på litt vanskelig sted å få tak i. Å se hvilken pote som blir mest brukt for å få tak i den. Jo flere ganger man gjør dette jo sikrere resultat skal man få. Det er også en morsom ting man kan prøve for å se hvilken pote katten bruker ved å se hvilken pote som blir brukt først når katten går ned trappa. Prøv gjerne dette hjemme og kommenter hva dere kom frem til, er alltid morsomt å se om studier stemmer med egen katt.


Del gjerne med oss om din katt er høyre eller venstre potet ut i fra oppgavene over på Facebook eller tag oss på Instagram. La oss se om forskningen bak dette stemmer.8. Klorestativ og hvor viktig dette er

Som skrevet i punkt 2. kattepoter og kommunikasjon, ser vi hvor viktig det er for katten å sette av sin duft på steder ved å bruke klørne sine og klore. De setter som sagt fra seg sin egen duft og dette kan virke veldig beroligende og kjent for katten i sitt eget hjem.

Det er derfor ekstremt viktig å investere i litt forskjellige klore muligheter for pus, ellers vil den klore på sofaen, senga eller alt annet som de mener er klorbart og et perfekt sted for å sette sitt visittkort.

Har du problemer med at katten din klorer på møbler, tepper osv., pleier vi som atferdskonsulenter å analysere hvorfor katten klorer akkurat der den gjør og hva vi kan gjøre for å stoppe katten til å klore på dette stedet uten å fjerne behovet for kloring, for tar man bort alle muligheter for å klore vil andre atferdsproblemer ofte oppstå. Så det er viktig å tenke på fjerne man en mulighet til å klore på noe, må vi tilføre dette et annet sted. Klorestativ, klorestolper og kloretepper er fantastiske verktøy å tilføre i hjemmet som vil gjøre din katt mer lykkelig, den vil omringe seg selv med sin egen duft som virker beroligende og du som eier vil ofte slippe klort opp møbler.


Ofte har mange katteeiere opplevd at man kjøper store dyre klatrestativ og katten fremdeles foretrekker å klore på sofaen eller stolen i stua. Dette kommer ofte av at det ikke er lukten av dere på det nye klatrestativet, mens sofaen er full av ulike dufter vi mennesker og andre dyr setter av og katten ønsker å blande sin duft med våres. Så har dere dette problemet er det noen tiltak dere kan prøve ut.


  • Sett klatrestativet eller klorestolpen til stedet katten klorer på møblene. Dette er åpenlyst et viktig sted for de å klore så ved å sette stativet i det området gir den en mulighet til å bruke dette istedenfor sofaen.

  • Catnip spray kan gjøre at katten din begynner å bruke kattemøbler og leker den ikke har vist mye glede av. Ofte er katter litt sære og det kan ta noen dager til uker før de begynner å bruke nye ting, men i de fleste tilfeller kan catnip hjelpe at denne prosessen går litt fortere.

  • Feliway Feliscratch er et nytt middel på markede for katt som er syntetisk laget feromoner som tilsvarer det kattene skiller ut mellom tredeputene sine. I hjem hvor kloring på møbler er et problem, er dette noe som er verdt å prøve ut. Det som er viktig å huske på er at dette midlet skal på steder du ønsker at katten SKAL klore. Den vil gi av en blåfarge for å få kattens oppmerksomhet så den kommer nærme nok til å lukte feromonene på feks klorestolpen. så vær klar over at den farger litt, men ofte går bort over en viss tid.

  • Du har forskjellige hjelpemidler du kan bruke som en dobbelt sider teip, eller plater man kan sette opp som hindrer katten å klore på feks sofaen. Men husk at du da fjerner et klore sted må man tilføre et nytt, så sett gjerne et klorestativ eller klorestolpe ved siden av sofaen der katten klorer.

  • Du har flere produkter som man kan spraye på områder man ikke ønsker at katten skal klore på. Jeg er ikke så fan av å bruke dette om det ikke virkelig må til for å få katten til å slutte å klore på forskjellige ting fordi det er lukter som kattene virkelig ikke liker og kan ha en negativ effekt av at den kan assosiere visse ting med lukten om man bruker dette feil. Så vil anbefale å prøve å sette inn nye ting og eventuelt kjøpe noe som hindrer katten å klore på området mens overgangen til nytt klorestativ foregår.

  • Noen ganger er vi som eiere for nære å se problemet selv og hvordan man løser dette. Det betyr ikke at man er en dårlig eier, bare at man er for nærme problemet og kan trenge litt hjelp fra en person som kan katter og er objektiv i deres situasjon. Da kan en atferdskonsulent for katt være en mulig løsning for dere. Se gjerne her om dere ønsker en konsultasjon, jeg tar nettkonsultasjon over hele landet, men hjemmekonsultasjon er mest i mitt nærområde som Viken og Oslo. Men ta kontakt om det er noe dere ønsker å vite mer om og er du ikke i mitt område kan jeg eventuelt anbefale andre dyktige konsulenter.

Se her for konsultasjoner eller send meg en mail på kontak@catoffice.no9. Kneading også kjent som knaing med potene

Når katten blir født bruker de å kna rundt moren sine patter for å stimulere melkeproduksjonen hennes slik at de får mer melk å sutte på. Dette har ført til at katten har en av de beste assosiasjoner med å kna myke overflater senere i livet fordi de assosierer dette med lykke og at de føler seg trygge. Så knar katten din på fanget ditt eller magen din så er dette et godt tegn selv om det til tider kan være litt vondt for oss. Om du syntes dette er ubehagelig så sett gjerne et teppe eller pute på fanget slik at klørne ikke får kontakt med huden din og la katten kose seg og vise hvor mye den stoler på deg. Den markerer deg også med sine feromoner slik som den gjør når den klore på steder for å vise at du er dens menneske.

Katter knar også før de legger seg for å gjøre sengen mykere og behagelig å ligge i og gir en mer avslappende effekt på katten før den skal sove.10. Declawing (heldigvis ikke lov i Norge)

Jeg vil også legge med en link under som jeg håper dere vil ta en titt på, her prater Jackson Galaxy om Declawing. Dette betyr å fjerne klørne på katten slik at møbler, mennesker og andre dyr ikke blir skadet av klørne. Men dette er noe av det verste man kan gjøre mot en katt. Og som dere har lært i dag, så er poten veldig følsomme og dette kan gi mye smerter og i tillegg fører det i fleste tilfeller til atferdsproblemer senere i kattens liv. Heldigvis er ikke dette lov i Norge om ikke det er en skade som gjør at man må fjerne en klo eller to. Men i USA og andre steder i verden er dette en vanlig prosedyre. Grunnen til at jeg legger med denne, er for å vise hva det egentlig går ut på, og hvorfor man aldri skal ønske å gjøre dette mot katten sin. Kanskje man kan spre kunnskapen til de landene som fremdeles gjør dette.


15 234 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page