top of page

Kattegårder er en stor del av den nye katte-gruppen! Innekatter med trygge utemuligheter!

Nå i vår tid deler vi ofte katter inn i to grupper, innekatter og utekatter. Men i dag skal vi prøve å endre litt på dette synet for det finnes en mellom.gruppe av katter. Innekatter med utemuligheter enten i form av kattegårder, innredet balkonger eller katter som går tur med eier i bånd. Her kan vi utelukke de fleste negative delene av utekatter, samtidig som vi legger opp til et mer optimalt, men trygge utemiljø for pus. Dette krever mer av oss som eiere, men vil gi kattene våres så mye mer på en trygg måte. Så i dag skal vi se nærmere på kattegårder, hva er dette for noe, litt ideer og eksempler fra Heidi og Lena som vil dele sine kattegårder med oss i dag og jeg viser hvordan vi har gjort balkongen vår om til et sted kattene kan kose seg ute selv i 4.etg.

Vi ønsker gjerne å se deres kattegårder eller deres turkatter så tagg oss gjerne på Instagram @catoffice.no


Om dere ønsker å lære mer om å gå tur med katt i bånd eller få litt inspirasjon så ta gjerne en titt på facebook siden Turkatter som er laget av Jesperpus slik at man kan dele bilder, tips og råd når det kommer til å gå tur i bånd med pus.

Før vi begynner Innekatt vs Utekatter

Før dere leser videre er det viktig at dere ser video under, dette er katteeksperten Jackson Galaxy som forteller fordeler og ulemper med både innekatt og utekatt. Dette er viktig for dere å forstå før dere leser videre for det vil vise hvorfor vi skriver dette innlegget i dag om kattegårder.


Nå som vi har hørt fordeler og ulemper med å ha utekatt eller innekatt så skal vi gå over til å se på hvordan vi kan få det beste fra begge sider altså Kattegårder som gir mulighet for å ta del av naturen, få frisk luft og kose seg i sola uten å være utsatt for predasjon, biler, smittsomme sykdommer eller andre farer katter opplever ute, samtidig som man får en mulighet til å få mer stimulering enn for eksempel en innekatt uten disse mulighetene.


Hva er en kattegård?

Hva er en kattegård, også kjent som catio og hvorfor blir dette mer og mer populært?

En kattegård er et uteområde som er gjerdet inn slik at katten er trygt inni gården samtidig som den kan oppleve livet utenfor døra. Det vil også beskytte andre dyr for våres katter for vi alle vet at katten er en ekstrem dyktig jeger.

Jeg legger med en link fra catio spaces i bildet under. For syntes de forklarer godt hva en kattegården kan gi våres katter og dere må gjerne sjekke ut siden deres for inspirasjon og ideer til hvordan dere kan gjøre i deres hjem. Dere kan også ta en titt på Facebook gruppen Cat enclosures - kattegårder - cat runs Her kan dere få ideer og tips fra andre med kattegårder og ikke minst inspirasjon til deres hjem.


Så hvordan skal man lage en slik kattegård? Svaret er ikke alltid lett og det må tilpasses der du bor, men fordelene med kattegård er stor så har du mulighet til dette så er det løsninger som passer de fleste. For eksempel kan dere se noen av de forskjellige måtene våres gjestebloggere i dag forteller under.

Heidi Ellingsen sine grunner for å lage kattegård og hvordan hun satte opp gården sin:

Min grunn for å lage luftegård var først og fremst for kattene sin sikkerhet. Jeg slapp de ut alene i starten da jeg adopterte de, men jeg følte at det ikke var riktig eller i det hele tatt trygt. Det skremte meg veldig å høre om alle kattene som blir drept i trafikken og iblant var det familie og venner som opplevde dette. Hver eneste gang det kom en bil forbi hoppet hjertet i brystet mitt.


Jeg er også sterkt involvert i rehabilitering av skadde fugler. En stor del av disse har blitt angrepet av katt. Siden fugleungene er fullstendig hjelpeløse på bakken de første ukene er det ikke forsvarlig å la en så effektiv predator gå løs. Det blir drept 7 millioner fugler av katt i Norge hvert år (Norsk ornitologisk forening).


Jeg bor nesten i sentrum av Bergen, i en liten leilighet. Jeg hadde ikke mye spillerom når det kom til å bygge i felleshagen og naturlig nok kunne jeg ikke ta meg til rette som jeg ville. Valget falt på å bygge en liten luftegård i kjellertrappen og en luftegård foran, i felleshagen. Mine naboer syntes det var helt greit og de skjønte grunnen bak valget mitt.

Luftegården på bildene er bygget i moduler, behandlet treverk og hard netting. Den kan skrues fra hverandre på kort tid og pakkes sammen ved behov. Den er malt hvit for å matche huset. Det er hyller i toppen, stige ned til 1 etg og muligheter for å kvesse klørne i 2 etg. Den er ikke stor, men tre (tidligere utekatter) stortrives der og går inn og ut hele dagen.

(Jeg legger med noen bilder av mine luftegårder. Nederst leggr jeg også bilde av en vennine sin luftegård og mine foreldre sin (dette ser dere på videoen under))

Så bor du på bakkeplan i et borettslag så kan man i hvertfall søke om å kunne sette opp en kattegård og prate med naboene sine slik som Heidi har gjort, bruk henne som et eksempel på at en kattegård kan se fin ut og kan faktisk tas ned om det er behov for dette pga ulike årsaker.

Lena Kristiansen bor i Hus og har hatt litt større muligheter til å utfolde seg når hun laget sin kattegård. Noe hun vil fortelle og vise under.

Kattegården til B-gjengen

(Batman, Blaze, Bullet, Benny og Bonus)

Av mine 5 katter er 2 av de tidligere hjemløse puser. Hvor den ene, Benny, mest sannsynlig har blitt påkjørt før han kom til meg, noe som gjør at han sliter litt med et par skavanker. Den andre er Bonus, og er veldig engstelige. Før kattegården ønsket han så gjerne å komme ut, men turte aldri å komme inn igjen, selv om han så veldig gjerne vil det. Pga disse to startet ideen på å bygge kattegård. Jeg ønsket å gi alle pusene mine trygge utemuligheter, uten at de måtte sloss eller komme til skade på noen måte. Og med det startet planleggingen av kattegården. Jeg ønsket at kattegården skulle være et sted hvor kattene ville trives, samtidig som at det skulle være et sted for planter som rådyrene spiste opp i hagen min.

Jeg startet planleggingen med å lage skisser på hvordan jeg kunne tenke meg å ha det, og etter hvert målte opp og beregne hvor mye materiale jeg trengte.

For å beskytte kattene for farer uten ifra, valgte jeg stålgjerde slik at det ikke kunne bites igjennom av andre dyr, eller at kattene skulle klare gnage seg igjennom for å komme ut. I tillegg valgte jeg relativ store ruter på 50x50 mm, slik at insekter med letthet skulle komme inn i kattegården pga plantene, og på den måten også gi kattene et mer naturlig miljø. Til taket valgte jeg å gå for en lettere netting, og valgte et plastgjerde som er 50x60mm slik at snø lettere skal falle igjennom, samtidig som at det skulle være sterk nok til å ta imot takras fra taket om vinteren.


Til min kattegård brukte jeg:

Jordspid for 50x50 mm plan

90 graders vinkler, for hyller og dører

Byggbeslag, metallplate for å feste planker mot hverandre

Hengsler til dører

2 skåter pr dør for å låse oppe og nede

1 smekk lås pr dør

Klammer

Impregnert konstruksjons plank 50x50

Impregnert lekt 36x48

Impregnert terrassebord

Hundegårdsgjerde i 1,80 mm stål med 50x50 mm ruter (Agrimex.no)

Klipsringer og tang


Til taket av kattegården

Plastgjerde Tenax RF-2 – 60 x 50 mm ruter


NB. Skal du bygge kattegård beregnet til kattunger må du bruke mindre ruter, hvis ikke kommer de seg ut, eventuelt bygge en egen liten innhegning til de med 25x25 mm ruter eller liknende.



Fremgangsmåte

Etter at jeg hadde bestemt meg for hvor stor gården skulle være, startet jeg å merke opp hvor gjerdet skulle gå, ved hver 2 meter satte jeg et jordspyd. Brukte spett for å få gravd meg ned et lite stykke i jorden, før jeg satte jordspydet i hullet og banket det på plass. Deretter ble konstruksjons plankene satt i jordspydene, terrassebord imellom for å få ting til å henge sammen. Her kunne jeg også ha brukt konstruksjons planker, men valgte terrassebord for å lage hylle kattene kunne gå og ligge på. Da dette var gjort, startet jeg å rulle stålnettingen langs gjerde, og festet det med klammer på konstruksjonsplankene og terrassebordene. På delen av kattegården hvor det var trappetrinns bedd, valgte jeg og skrufast konstruksjonsplankene på blomsterbedet.


Oppe og nede festet jeg terrassebord. I hver ende av kattegården har jeg valgt å lage en dør, slik at man kan gå igjennom hvis det er behov.

For å hindre at dyr kunne grave seg inn eller ut. La jeg gjerde 10 cm ned under jorda og 50cm innover. Netting taket ble lagt opp, festet med klammer i lektene og i kantene. Taket ble heldekkende på ene siden og andresiden av kattegården ble kun 1 remse lagt på, som gir ca 1,5m overdekning. Etter dette fylte vi opp med jord, for å få et gjevt underlag. Tettet alle hull, slik at det ikke skulle være mulig å komme seg ut. Satte opp støtte på lektene som holdt taket oppe. Lagde trapp opp til terrassen oppe, hvor vi slo ut ene bordet på gelenderet. Og vips var pusene ute for å inspisere.

På terrassen oppe lagde jeg en provisorisk løsning med å henge opp nylon netting. Siden det ikke er tak over terrassen, er denne nylon nettingen strekt til husvegg, og festet i kroker. Nå har denne provisoriske løsningen vært der i snart 2 år og fungerer overraskende bra. Og står i fare for å bli der litt til. I begynnelsen hadde jeg kattene under oppsyn, i tilfelle de ville bite over nylonen og rømme ut på balkongen, men ingen av de har prøvd seg.

I terrassedøra installerte jeg en kattedør, slik at kattene går ut og inn som de selv ønsker




Kattifisering

Da kattegården var ferdig startet kattifiseringen. Jeg fikk tak i en kabeltrommel som jeg lagde hule av. Jeg jaktet en stund på tau som kattene kunne klatre, og klore på. For tauet måtte tåle og stå ute hele året. Hamp tau var ikke lett å få tak i, og andre naturlige tau råtnet og ble stygge. Valget falt på et tau fra biltema, som ikke er 100% naturlig, men gir allikevel følelsen av å være det. Tauet ble surrer rundt stolper slik at kattene kunne klore, og klatre i det.

Jeg lagde en kattetoalett av sand, men fant ut med tanke på lukt og utfordrende å rense, at det ikke var den beste løsningen. Derfor kjøpte jeg inn et kattetoalett som er beregnet til å stå ute, og det fungerer veldig bra, og har valgt å ha klumpe sand i den.


På tomta hadde jeg store røtter etter at noen trær hadde blitt tatt ned. Disse ble kuttet opp og dratt ned til kattegården for å lage klatre tre. Av røttene jeg hadde ble det to klatretre, og de brukes flittig som utsiktspost og til kvessing av klør


Et år etter at kattegården sto ferdig, er det i dag mye gress som jeg lar vokse vilt. For noe katter elsker er å gjemme seg i gress, og ikke minst sove i kroker og kriker. Blomstene i blomsterbedet har skapt flotte gjemmeplasser, og til min egen begeistring har jeg i år fått luktet på rosebusken uten at rådyret har vært meg i forkjøpet.

Nå var ikke sist vinter, like hard som vanlig vintre. Men foruten om at jeg innimellom måtte banke av litt snø på taket når det snødde som mest, har kattegården stått støtt og stødig, i all slags vær i de 1,5 årene som har gått siden den ble bygd.


Hvilke erfaringer gjorde jeg

Hvis jeg skulle ha bygd på nytt igjen, hadde jeg heller valgt å lage moduler, siden stålgjerde er ganske tungt å jobbe med. I dag ville jeg ha valgt moduler på ca 220cm høy med bredde på 1,8 m som er bredden på gjerdet, slik at jeg hadde sluppet å skjøte gjerde for å få den høyden jeg ønsket. Hadde også byttet til større bærebjelker enn de jeg brukte, siden de vil tåle mer belastning. Men alt i alt er jeg fornøyd.


Måne og James sin kattebalkong

Når det kommer til oss som bor i blokk og bor i høyden er det ikke like lett å bygge en kattegård, har man en balkong kan man legge til rette for at katten kan være ute enten ved å sette opp netting eller om man har lukket balkong slik vi har her hjemme kan man lettere tilpasse det til at kattene kan trygt være ute alene. Bruker man kattenetting burde ikke katten være på verandaen uten oppsyn bare for å være sikker, men bygger man det som en kattegård er det litt tryggere for dem å ferdes der ute uten oppsyn. I dag vil jeg vise hva vi har gjort for Måne og James her hjemme slik at de har mulighet til å nyte frisk luft og utforske litt mer.



Vi bor i fjerde etasje og for meg er det ekstremt viktig at balkongen er sikret slik at vinduene ikke står så mye oppe. For flyr det en fugl forbi er James spesielt den som glemmer hvor han er og hopper etter. Derfor åpner vi vinduene spesielt på sommeren når de ikke er der ute og lufter sikkerlig ut før kattene kommer ut, er det varmt så står vinduene med en smal åpning slik at kattene ikke kan stikke hode ut. Her har jeg tenkt på å sikre litt til neste år med netting slik at vi kan få enda mer lufting på varme dager, men i år har det fungert veldig fint med at vi har en drivhus vifte på som sirkulerer luften der ute og kjøler ned så vi får se hva fremtiden bringer. Det er det som er litt gøy for man kan gjøre om og catifisere akkurat slik man ønsker.

Hos oss har jeg nå satt ut to klatrestativ, en som jeg har tatt av den øverste delen slik at den står trygt og ikke slår mot vinduene. Jeg har kattesenger og kjølematte der ute slik at de kan velge litt hvor de ønsker å ligge. De har leker tilgjengelig og en leketunell, samt andre kose ting de kan finne på der ute. Jeg har ofte også grodd gress selv og hatt det på balkongen, men dessverre har jeg ikke dette for øyeblikket men legger med noen bilder av det under også slik at dere ser muligheten for hvordan man kan bringe naturen inn på balkongen. Jeg har fuglemat i vinduet slik at de har mye å se på uten å gjøre skade på fuglene. Måne og James elsker balkongen sin og det gjør vi menneskene også fordi vi kan være sammen med dem.

Grunnen til at jeg valgte å ha innekatt er fordi jeg ikke klarer tanken på at noe skal skje med kattene mine, de er som mine barn og hadde de vært ute hadde jeg konstant vært stresset og redd for de. Jeg valgte også som biolog å holde katten inne for å forsikre at mine katter ikke er med på å sette dyrelivet rundt oss i fare. Jeg bruker mye tid på de inne og selv om det krever mer av meg som katteeier så vet jeg at mine katter har det ekstremt godt, de er lykkelige, de er trygge og så lenge jeg stimulerer de nok har de et fantastisk liv og jeg vet de er trygge fra ytre påvirkninger og allikevel kan få frisk luft, observere verden utenfor og kose seg i sola.


Catification av kattebalkong


Jeg legger med noen bilder som vi har brukt på balkongen for å øke enten følelsen av naturen eller for stimulering via miljøberikelser. Men mulighetene er enorme og er så masse man kan gjøre for at balkongen skal bli så spennende som mulig.


Kattegress er ofte lett å gro og finnes i ulike typer. Om du ønsker å lage en liten gressflater til dine katter slik at de kan kjenne gress under potene eller ha noe å knaske på mens de henger på balkongen så kan du trykke på bilde å se hvordan vi laget denne typen, du kan lage de mye større også, men er helt opp til hva du ønsker og plassen du har til rådighet.


Ta også gjerne en titt på vår instagram for mange andre tips og råd til aktivisering og andre katteting... Cat Office Instagram



Det å legge til rette slik at kattene kan se fuglene på utsiden uten å skade de er en fantastisk måte å stimulere på. Men det er også ekstremt viktig at vi som katteeiere leker aktivt med kattene i løpet av dagen slik at de kan fange leker og føle at de får tak i byttet sitt. For har du en katt som ikke får ut sin energi og får ut sitt behov for å fange sitt bytte, kan dette bli en stor frustrasjon som kan utvikle seg til atferdsproblemer, så husk å lek med kattene dine for å øke velferden til pus til det optimale.



Jeg vil også anbefale dere å sjekke ut mitt innlegg om mitt første besøk på Lerud kattepensjonat for de har en helt fantastisk kattegård til kattene som er på besøk og de har tatt catification til et nytt nivå for pusene som kommer på ferie. Jeg legger med en link til innlegget her: Lerud kattepensjonat


7 096 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page