top of page

Kattekolonier: hvordan en katt kan bli til veldig mange katter og hvordan du kan forebygge dette.

Oppdatert: 22. apr. 2020

Jeg fikk et spørsmål om jeg kunne skrive litt mer om kattekolonier enn det jeg gjorde når jeg forklarte forskjellene mellom huskatt, rasekatt, feralkatter, villkatter og kattekoloni i et tidligere blogg innlegg. Les mer om dette her: kattekolonier



Og nå som vi har gått igjennom en del sykdommer knyttet til husløse katter og kattekolonier så tenkte jeg det passet å gå litt nærmere inn på dette med kattekolonier og hvor alvorlig dette er og hvordan du kan hjelpe med å forebygge dette eller hva du må gjøre om det oppstår kolonier i ditt område.


Om du ønsker å lese mer om sykdommer og parasitter så se linkene under.


Videoen under viser veldig manges holdninger til kattekolonier og er et stort problem fordi kattene blir hatet fordi de prøver å overleve, fordi vi mennesker har sviktet de på et punkt. Jeg la med denne videoen fordi jeg tror det er litt viktig for mange å se hvordan folk oppfatter dette i virkeligheten og hvor ille det kan bli.


Hva er en kattekoloni?

En kattekoloni er når husløse katter lever sammen i en gruppe, ofte er en koloni dannet av flere kjernegrupper som er da kattemor og hennes avkom. Men det er ofte at vandrende hannkatter kommer til disse områdene for å parre seg eller fordi ressursene er konsentrert på et område som gjør det gunstig for de å leve sammen i en koloni.


Hvordan oppstår det kolonier?

Katter er fra naturens side solitære dyr, men når fordelene av å leve i grupper er større enn å leve alene vil de ofte danne en koloni med flere katter.

Dette kan være at næringsressursene er konsentrert på et sted slik som en søppeldynge, et jakt sted med mye byttedyr, men også kan det oppstå når noen mater husløse katter eller at området er trygt for ytre påvirkninger slik som vær og vind.


Det er mange debatter om mating av husløse katter og at mange gjør dette for å være snille og bry seg virkelig om disse kattene som ingen andre gjør. Men problemet er at mater man en katt, kan det plutselig komme to til og noen uker senere er det enda flere og man må innse at man har et problem. En katt som får mat trenger ikke å ha det godt fysisk selv om den får mat, men kroppen klarer bedre å kjempe seg igjennom smertene og sykdommer men selv om de kanskje lever lengre fordi de får mat, kan det faktisk hende at katten lider enda mer enn om kroppen hadde gitt etter og katten hadde død fortere av skadene. Så det er store diskusjoner om at mating av husløse katter faktisk bidrar til problemet og forlenger smerten hos disse og samtidig fører større næringsressurser til høyere reproduksjon hos katten og dette tilfører også til et større problem. Så selv om man av godhet gir de mat og virkelig bryr seg om kattene man mater så skader man dem mer enn man hjelper de om du ikke i tillegg kan gi de et godt hjem med kastrering, vaksiner og passe på at de har både en god fysisk og psykisk helse. Vi skal se litt nærmere på hva du kan gjøre om du kommer i en slik situasjon og hvordan du kan hjelpe.


Noe mange ikke vet er at man faktisk blir eier av de husløse kattene om man gir de mat og omsorg. Du har da gjort denne katten avhengig av deg og juridisk sett blir du da oppfattet som eier av pus. Så da tenker man litt på når en koloni kommer opp i flere og flere katter. To katter kan som mange vet bli ganske mange katter i løpet av et år, og antar man at man har bare to katter som parer seg så kan disse to kattene føre til 60 katter om to år. Men som oftest er det flere grupper innen kolonier så sannsynligheten for at det er flere katter som formerer seg er veldig stor. Så da står du der som en eier av minimum 60 katter og er faktisk ansvarlig for alle kattene som du må oppfylle kravene i dyrevelferdsloven og du er økonomisk ansvarlig for at alle kattene får medisinsk hjelp, men også at de har et god dyrevelferd både psykisk og fysisk og dere som har vært borte i ferale eller husløse katter, som ikke har hatt menneskelig kontakt før eller har gått mange år ute, vet at det ikke er lett å gi de alt de trenger når de går ute og ikke ønsker menneskelig kontakt annet enn mat. For selv om de får mat så vil det ikke stoppe de for smittsomme sykdommer, parasitter, skader osv.


Men nå vet jeg at mange kommer til å referere til §4 som omhandler Hjelpeplikt i dyrevelferdsloven. Tar med et bilde av paragrafen under.


Jeg er også enig at man må hjelpe en husløs katt, men om man mater katten må man vite at man er ansvarlig for katten og man må også vite at det å mate en husløs katt kan føre til mer skade enn man er klar over.





Så hva gjør du når du ser en husløs katt?

Det viktigste er å finne ut om noen faktisk eier denne katten.


Veterinær har mulighet til å sjekke ID-merking, så om du klarer å få pus med til veterinær hadde jo dette vært det beste. De har ofte et samarbeid med organisasjoner som jobber med husløse katter om den ikke skulle ha vært ID-merket. Da kan katten få fortere hjelp og du står ikke ansvarlig for den.


Er katten ID-merket blir da eier av katten kontaktet. Det er her jeg minner på hvor viktig

ID-merking er.


Er det liten mulighet til å få med katten til veterinær er det beste å sende mail eller ringe til de nærmeste organisasjonene i ditt område å spørre om hjelp. Noen ganger har de forskjellige organisasjonene fullt opp over og har ikke ressurser, penger eller mulighet til å fange inn katter over alt, så om man ønsker å hjelpe kan man noen ganger få låne et fangstbur og sitte vakt ved denne for dem og kontakte dem når katten har gått i fella.


Andre ganger har de også inntaksstopp og det er her det blir vanskelig å hjelpe om du ikke personlig kan ta inn denne katten og gi den et midlertidig fosterhjem og hjelpe til med veterinær turer og andre ting som må til. Det du eventuelt kan gjøre da er å sende mail rundt til andre organisasjoner og høre om det er mulighet at noen kan ta til seg katten.


Er det ingen som eier katten, ingen organisasjoner som kan ta inn katten og heller ingen privat personer som kan ta den til seg inkludert deg selv, hva gjør man da?


Så om du ikke kan ha den inne, men kan gi den et hjem som fulltids utekatt har du en mulighet. Her blir du eier til katten og du har ansvar for at den har det bra og får veterinær hjelp om den trenger dette og katten må bli kastrert, vaksinert og ID-merket pluss få en full helsesjekk før den slippes ut igjen. Du er også pliktet til å skape steder hvor katten kan søke ly, både fra varme, kulde og alt slags vær. Du er pliktet til daglig tilsyn og tilgang på mat, vann og andre nødvendige ting. Men katten kan da ikke reprodusere seg selv, den har ly, mat og vann. Å forhåpentligvis kan den i fremtiden få en tilknytting til deg som eier.


Men har du ingen mulighet til dette heller, Så må man tenke litt på hva som er best for katten. Et dødt dyr lider ikke, å har katten ingen andre mulighet eller er fysisk dårlig og er vokst helt opp uten menneskelig kontakt må man vurdere om velferden til denne katten kan bli møtt. Jeg ønsker selvfølgelig at alle katter skal få hjelp og en sjanse i livet. Men i noen tilfeller så er det mest humant å la den slippe om ingen kan hjelpe katten. Husk at avliving av et dyr skal skje i samsvar med dyrevelferdsloven §12 Avliving og at veterinær skal stå for denne avlivingen og ingen andre skal påta seg å avlive et dyr selv.


Men ved å ta dette tidlig og ikke begynne å mate en fremmed katt, så kan man faktisk forebygge at det danner seg en koloni.


Har det kommet så langt at det har dannet kolonier i ditt området er det først og fremst mattilsynet som skal kontaktes. Men ofte så er det organisasjoner som står for hele arbeidet med å løse opp kolonier. Ifølge dyrevelferdslove §4 om hjelpeplikt defineres det hvilken utgifter mattilsynet skal dekke.



Er katten et ordensproblem hvor katten eller kattene er til sjenanse for nabolaget er det egentlig politiet som skal kontaktes. Mens er det et helseproblem eller miljøproblem så er det kommunen som skal kontaktes. Men dette gjelder ikke bedrifter, barnehager eller andre som føler at kattene er et problem. Da er det deres ansvar å beskytte sin virksomhet ved å stenge av området slik at kattene ikke kommer inn på området.


Det er her jeg føler at mattilsynet, politiet og kommunen svikter oss litt fordi de har ikke kapasitet til å ta seg av saker med husløse katter og at det er katteorganisasjoner som står for det meste både økonomisk, ressursmessig og jobbmessig. Jeg sier ikke at Mattilsynet og politiet gjør en dårlig jobb, men at når det kommer til katteproblematikken i Norge har det blitt et så stort problem og så overveldende at kapasiteten strekker ikke til noen steder lenger. Å skal de hjelpe er det ofte i områder med store kolonier hvor avlivings aksjoner er det de fleste kommunene tyr til, fordi det er ikke nok fosterhjem eller for alltid hjem for koloni katter som ofte består av ferale katter som er født uten menneskelig kontakt.


Kolonier er derfor et svært stort problem som er menneskeskapt og kunne ha vært unngått om disse husløse kattene fikk fort hjelp. Så hvordan kan man forebygge dette annet enn å hjelpe den husløse katten som tigger etter mat utenfor døra di?


Ved å ID-merke kattene dine så krever det ikke masse ressurser for å finne deg og det vil ikke oppta et midlertidig hjem og utgifter som faktisk kunne redde en husløs katt sitt liv og gitt den en sjanse i livet.


Kastrerer du kattene dine vil også dette hindre uønskede kull. Selv om du har en ukastrert hannkatt kan denne parre seg med en husløs katt og faktisk være årsaken til at en koloni dannes og mange katter lider bare fordi katten din ikke er kastrert og får gå ute fritt. De bildene du ser hvor to katter blir til 60+ er faktisk på grunn av at du ikke ville ta ansvar for din egen katt eller fordi du vil spare penger på kastrering.

Har du ikke økonomien til å kastrere katten akkurat nå så skal ikke katten gå ute, så enkelt er det å forebygge at katten din skal reprodusere seg ukontrollert til du får mulighet til å kastrere pus.


Les mer om reproduksjon, kastrering og sterilisering her: https://www.catoffice.no/post/reproduksjon-hos-katt


Når det kommer til kattekolonier er det ofte stort problemer med sykdommer og parasitter. Å som oftest er det mange individer på et sted er smitterisikoen mye større. Dette gjelder også for din utekatt selv om du har gjort alt riktig med kastrering, vaksiner og ID-merking. Noe som gjør at kattekolonier burde bli tatt på alvor og bli løst opp før det er helt ute av kontroll.




 

Jeg vil gjerne dele noe med dere



I Jørpeland i Strand kommune har det dannet seg mange kattekolonier og det er et så stort problem på et lite sted og Kommunen tar ikke dette på alvor. I år så har det kommet inn så mange kattunger, men også unge katter at det faktisk er helt sykt.


Det har også vært kun en org i området som prøvde å hjelpe disse kattene, men de har ikke ressurser til å takle et så stort problem alene, noe som er umulig for hvem som helst. Jeg gikk derfor sammen med en fantastisk person som heter Toni som har jobbet i forskjellige organisasjoner før som har nå åpnet egen organisasjon som heter Kattealliansen i dette området. Vi har gått sammen for å finne ut hvordan man kan hjelpe disse kattene. For jeg som mange andre stoler ikke på alle organisasjoner og at de pengene jeg donerer går til det som blir sagt om de ikke fysisk viser hva som kommer inn og går ut om jeg spør. Jeg syntes man skal være litt skeptisk til folk som tigger penger over nettet uten å gi bevis for hva pengene går til.


Så Kattealliansen har derfor gitt meg tilgang til regnskapet sitt og innblikk i hvordan de fungerer og planer for hva de ønsker i fremtiden, slik at jeg vet at jeg kan anbefale de til folk som spør om organisasjoner man kan stole på. Kattealliansen er for å vise hva pengene de får inn går til og vise oppfølging av dyrene de tar inn. De har allerede fått opp et godt system med god oversikt over de 9 kattene de har inne hittil og alt av hva som har blitt gjort og hva som mangler er skrevet ned for å ha god oversikt når det blir flere katter fremover. Toni er virkelig engasjert og har stålkontroll på papirene og at ting skal gjøres riktig sammen med sin ekteman Robert som hjelper til med organisasjonen. Jeg har virkelig trua på at de vil gjøre store ting i fremtiden med disse koloniene i området når de får bygget seg opp litt mer.


Jeg ber dere ikke å kaste dere over å donere masse penger for sånn er jeg ikke og dette er noe dere må føle er riktig for dere, men jeg vil gjerne at dere skal gå inn på facebook siden deres og like siden slik at dere kan følge med og lage deres egen mening mens dette bygges opp. De trenger mye hjelp fremover både frivillige, forsterhjem, nødhjelp, kjørehjelp og utsyr som kattene trenger og utstyr til å fange inn flere katter i fremtiden, samt økonomisk hjelp fordi dette blir ikke dekket av staten. Så om dere føler dere vil hjelpe de på veien så ta kontakt med de og bli kjent med hva de står for og den gode jobben de gjør.


Jeg kommer også til å bruke dem mye i bloggen fremover så dere kan se hvordan det går og hva de gjør.


 

Linker for de som vil lære mer om kattekolonier.





Lover og regelverk:



Bøker som er brukt:


919 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page