Endoparasitter altså innvendige parasitter er noe av de mest vanlige parasittene vi finner hos katt, og vi som katteiere vil mest sannsynlig få oppleve minst en runde med endoparasitter. De vi kommer til å se på i dag er bendelorm og spolorm fordi dette er ofte de mest vanlige å finne i Norge. Men om dere ønsker å lære om lungeorm, hjerteorm, hakeorm osv så skrik ut så skal jeg få til det i senere tid, men i tema husløse katter og problematikken bak dette setter jeg kun fokus på de to viktigste i dag slik at vi kan lære mest mulig om disse og hvordan vi kan behandle den på en riktig måte. For her er det igjen mye forskjellige informasjon om hva som er rett og galt. Så la oss først lære litt om disse ¨fantastiske ¨ organismene og hvordan det påvirker kattene våre. Jeg legger med en film under som tar med seg litt mer generelt, men ellers er det filmer om både spolorm og bendelorm også i dette innlegget. Jeg vil virkelig anbefale å ta en titt.
Spolorm (rundorm):
Spolorm (Toxocara cati) er veldig vanlig hos utekatter, spesielt hos unge katter. Det overføres både som egg eller larver fra byttedyret katten spiser ute som er smittet, eller via avføringen fra andre katter. Når det kommer til kattunger smitter ikke spolorm fra kattemor til kattungene under drektigheten, men det kan smitte via melken over til kattungene etter fødselen. Fordi spolorm finnes mange steder ute så kan katter lett bli smittet. Spolorm er en av de mest kjente endoparasittene hos katt og er ofte en av de parasittene som får oss katteiere til å grøsse når katten enten bæsjer de ut i dokassa eller kaster opp ormer på gulvet.
For å vite om hvilken parasitt du har funnet er ofte spolormer en kremfarget til en svak rosa farge og har en rund kropp og har et hode formet som en pilspiss noe som gjør at man kan skille spolorm lettere i et mikroskop.
De kan bli opp til 10 cm lange og ofte er hunnene de lengste.
En voksene spolormene lever i tarmene til katten og får sin næring av delvis fordøyd mat som kommer til tarmen fra magen til katten. Her legger hunnene sine egg som ofte blir ført videre med fordøyelsessystemet og ut med avføringen til katten. Eggene er veldig motstandsdyktige og kan leve i miljøet i flere år og en hunnorm kan legge opptil 20000 daglig. Så selv om voksene spolormer ikke kan leve lenge utenfor kattens fordøyelsessystem, så kan eggene ligge i dvale og klekke når omgivelsene er lagt til rette for å overleve.
Se videoen under, det viser veien fra egget kommer inn via kattens munn til hvordan den utvikler seg og påvirker kroppen til katten.
Symptomer:
Oppblåst mage
Dårlig appetitt
Diare, slimete avføring eller i veldig få tilfeller forstoppelse
Oppkast
Det tredje øyelokket kan syntes som et hvitt lag nede i øyekroken.
Anemi
Tretthet
Matt pels
Hoste og rennende nese
Nedsatt vekst (spesielt hos kattunger).
Bendelorm (cestodes)
Når vi kommer til bendelormer så kunne de lett ha laget en skrekk film ut i fra dette. Den lange flate ormen som er laget av små segmenter som er fult opp med egg som er festet til et hode som biter seg ofte fast til tarmen til katten med små kroker er nok til å gi litt mareritt fremover. Men vi skal lære litt mer om den så kanskje vi som katteier vet hva vi skal se etter og hvordan vi kan bestemme hvordan denne skrekkfilmen skal slutte.
Når katten spiser byttedyr som allerede er infisert av bendelorm så kan katten bli smittet, også lopper kan føre til smitte av bendelorm noe du kan se i videoen under. Bendelorm smitter ikke mellom katter, men har mellomvert for å nå sin hovedvert som her er katten. Om to katter spiser samme byttedyr eller mat kan det skje at begge blir smittet. Segmentet med egg frigjør larvene i kattens mage og der utvikler de seg til å bli voksne bendelormer som da bosetter seg i kattens tarmer hvor den tar opp næringsstoffer som katten har spist. Bendelormer kan bli flere meter lange og føre til næringsmangler og vekttap hos katten. Når et segment med egg blir moden løsner det bakerste leddet. Det er dette leddet som er eldst og vil da være moden. Dette segmentet vil da passere med avføringen til katten og man kan ofte se ved rompehullet eller i avføringen noe som ligner på små riskorn. Dette er segmenter med egg og et tydelig tegn på at katten din må til veterinær.
Hos veterinær tar de mikroskopiske undersøkelser av avføring og vil sjekke pus for tegn på bendelorm.
Noen bendelormer kan smitte over til mennesker om eggene til bendelormen på en eller annen måte blir spist av oss mennesker. Noe som skal mye til. Men alltid husk god hygiene reduserer mye når det kommer til parasitter og smittsomme sykdommer hos katt.
Viktig: Om man ser en orm i enden av rektum altså rumpehullet skal man aldri dra denne ut av katten, men kontakt veterinær med engang. Ved å dra ut bendelormen kan den bite seg fast på innsiden og gjøre store skader på indre organer hos katten.
Som sagt finnes det andre type endoparasitter, men disse er ikke så vanlig i Norge og jeg vil derfor ikke skrive så mye om dette fordi er man bekymret for at katten har parasitter skal man oppsøke veterinær for riktig behandling. Det er så mye informasjon der ute om behandling av parasitter og spesielt ormkurer.
Før i tiden ble det anbefalt å gi utekatter 4 ganger i året og når det blir påvist eller mistanke om orm. Men nyere forskning viser til at parasittene har bygget opp immunitet mot antiparasittære midler som vi behandler kattene for endoparasitter. Dette vil si at parasittene oppnår en resistens for de midlene som skal drepe de, akkurat som antibiotika resistens har vist på bakterier i kroppen våres.
Dette har med evolusjon å gjøre og hvordan en organisme utvikler seg genetisk for å overleve, så ved for ofte bruk at antibiotika eller i dette tilfellet antiparasittære midler så skjer det mutasjoner i parasitten sitt arvestoff som gjør de motstandsdyktig mot visse midler. Det er da disse parasittene som overlever og da får reprodusert seg, noe som gjør at deres avkom kan arve denne egenskapen.
Det er også vist til at ormkur ikke er forebyggende, men kun har en effekt om man er infisert. Så det å gi ormkur flere ganger i året for å være sikker har en motsatt effekt enn hva vi ønsker, men jeg har ikke lest så mye om dette så vil ikke være for påståelig her og vil komme med en oppdatering når jeg finner ut mer.
Så hva skal vi som katteeiere gjøre nå da?
Det jeg ville ha gjort er; på neste kontroll med katten din ta en prat med din veterinær om dette, spør og grav litt om hva som er det beste for din pus og dens behov. Har du innekatter kan det fremdeles forekomme, men har man mistanke kan man ta med en avføringsprøve til dyrlegen og sjekke for parasitter og få riktig behandling. Har man utekatt som ikke bruker kattedo er det vanskelig å oppdage og ta med avføringsprøve til veterinær, så ofte ser man ikke symptomene før de kaster opp parasittene, eller får tydelig tegn på at noe ikke er helt som det skal være. Fordi ormkurer er et legemiddel skal man helst ikke bruke dette uten resept fra en veterinær eller uten diskusjon med en veterinær. Så ta en prat med de ang resistens hos parasittene og en analyse av din katts behov og individuell atferd slik at dere sammen kan finne den beste behandlings metoden for din katt og hvor ofte katten din burde ta en ormkur.
Men husk at kattunger skal bli behandlet med ormkur når de er små og som oppdretter burde de i hvertfall ta første runden før kattungen kommer i nytt hjem og eier så følge opp rund 12 ukers alder. Dette er fordi kattungene kan lett bli smittet av moren sin via melken eller inne i livmoren.
Comments