top of page
Forfatterens bildeCat Office

Ny Pus i Hus og tilvenninger

Oppdatert: 31. mar.





Ny Pus i hus og tilvenninger

Vi får dessverre ikke gått helt ned i dybden på ny pus og tilvenninger. Men vi skal se litt på tema i dag og ting man burde tenke over både før man skaffer seg en ny pus, men også etter pus har kommet i hus.


Når man bestemmer seg for å få en katt enten om det er den første katten i huset eller om det er et tilskudd i familien er det et stort valg å ta. Det er mye man må tenke over. Kattehold tar tid, det koster penger og de kan leve i over 20 år, så de er ikke et «bruk og kast» materiale som man kan kvitte seg med når man skal på ferie, får barn osv, da må man planlegge og legge til rette for alt. «En katt er en katt, den klarer seg selv.» Det er bevist så mange ganger at denne gamle holdningen ikke strekker til eller er i nærheten av sann.


Det er også regnet på, og regnskapet viser at det første året med alt katten trenger av vaksinering, ID-merking, kastrering, ormekur, kattedo, kattesand, kattemat, leker, klorestativ osv, vil komme på et beløp på ca 15 000 - 18 000kr. Man kan selvfølgelig gjøre ting billigere og ikke gå helt ut med det dyreste og mest fancy. Men uansett så koster det å ha katt.


Derfor burde katt som alle andre dyr ikke være et impulsivt kjøp, men noe man planlegger og legger til rette for, slik at både du og pus kan få et langt og lykkelig liv sammen.





Å få ny pus når man har en senior katt i hjemmet:

Vi fikk spørsmål om hva man må tenke på når man har en gammel pus og vil skaffe selskap til den. Spørsmålet var rettet mot det å få en ung pus sammen med en gammel pus. Jeg tar opp dette ganske tidlig fordi dette er en del av det å tenke seg om og planlegge litt før man skaffer pus nummer to.


Vi pratet på sendingen om seniorkatter som dere kan se og lese om her: Senior katten.

Så endrer katten seg mye akkurat som oss når de blir eldre, alt fra aldersrelaterte sykdommer, vonde ledd, kognitiv svikt og energi nivået endres ofte veldig.


Mange som har en eldre pus tenker at det er lurt å få inn en kattunge som kan gjøre sorgen lettere når tiden kommer for eldstepus. Dette er en naturlig atferd hos oss mennesker som frykter for å miste noen man er glad i og å sitte igjen med et så stort tomrom når pus dør. Men dessverre er denne løsningen ikke alltid det beste for gamle pus. Det finnes selvfølgelig mange tilfeller hvor dette går bra, men i de fleste tilfeller er ikke dette så gunstig spesielt for den eldre katten.


Grunnen til dette er at når vi skal sette to katter sammen er det utrolig viktig å sette sammen katter med både like, men også ulike behov på forskjellige måter. Motsetninger som hannkatt og hunnkatt kan være en god forskjell, fordi forskjellen mellom kjønnene ofte er gunstig for å unngå konkurranse i hjemmet. To hunnkatter eller to hannkatter kan gå utmerket sammen, men skal man sette en voksen pus med en ny katt, har det vist seg at hannkatter og hunnkatter ofte går fortere og bedre sammen. Det er ikke en fasit på dette, men noe man kan tenke på.


Samt at vi må se på energi nivået. Har man en rolig katt som ikke er super aktiv og får plutselig inn en katt med turbo energi så blir dette fort litt for mye for den rolige pusen i huset. Dette er viktig å tenke på når man ser etter katt nr to. Vil den atferdsmessig og energi messig passe min katt? Det er ofte her problemene oppstår når man skaffer en kattunge til en eldre katt. Energilageret til en kattunge er enorm og ofte kan det slite oss så mye ut at vi føler vi går i ammetåke selv. Dette er ofte en dårlig match for en eldre katt og spesielt en senior katt hvor livet består av å slappe av og nyte dagene, være litt mer forsiktig med det man gjør, samt at kos med eier er noe av det de ofte liker best. Så får man inn en kattunge som er høyt og lavt, noe som kan være skummelt i seg selv for en eldre katt, kan det bli så mye styr og mas ar gamlepus ikke lenger føler seg helt trygg i sitt eget hjem. Og da er det ofte vi som eier tenker vi må få ut energien til kattungen så det ikke går utover gamle pus. Men fra gamle pus sitt perspektiv så ser det ut som kattungen har overtatt det pus elsker mest og det er dere. Så istedenfor å tenke at man har skaffet en venn for å live opp en gammel sjel, eller få en kattunge inn så ikke sorgen blir for stor, så kan man ende med å miste den siste og mest viktigste tiden i vår eldre pus sitt liv. Og det tror jeg ingen ønsker, men man ser ikke dette før det ofte er for sent.


Så har du en senior pus som har levd meste av sin tid alene og trives med dette så ville jeg ikke ha skaffet en pus til før den har reist over regnbuen. Da kan man heller tenke på å skaffe seg en kattunge eller to når sorgen har lagt seg litt. Har man en senior katt som har mistet sin bestevenn (en annen katt), kan det å få inn en katt nr to være en god løsning, men da kan man kanskje tenke litt på å enten skaffe en litt eldre katt med likt energi nivå eller to kattunger som kan sette fokuset litt på hverandre og ikke bare på gamle pus i hjemmet.


Har man en voksen katt også så kan det å skaffe en kattunge være veldig mye. Kattungen er ikke ferdig voksen før de er mellom 2 og 3år og det er ofte da energi nivået begynner å avta litt. Så det som er lurt er å finne en god energi match når man velger å få inn en pus til.


Noen valg man kan tenke litt på er:

  1. Adopter en katt på samme alder, med likt energi nivå som din katt om du har en voksen eller eldre katt som kanskje har mistet en venn.

  2. Kanskje det er lurt å få inn det motsatte kjønnet enn det man har fra før.

  3. Har man en katt som er rundt to år og man ønsker seg en kattunge burde man ta valget fort for å gjøre overgangen lettere.

  4. Hvorfor ikke ta to kattunger med engang om man ikke har katt fra før så de kan vokse opp med neste likt nivå?

  5. Se an personligheten til din pus når du velger din neste katt. Det å kunne få en katt som er rolig er ofte en fordel om man har en rolig katt, har man en katt full av energi så er kanskje det beste å få en katt til med masse energi så de kan fylle ut hverandre.

  6. Det er også viktig å finne litt ulikheter på hva som er viktig for katten din og den nye. Elsker din katt masse kos og du får inn en katt som er oppmerksomhetssyk hele tiden kan dette skape konflikter mellom kattene. Har man også to katter som er over gjennomsnittet mat-motivert eller lek-motivert kan dette også skape litt konflikter. Men dette er noe man lettere kan jobbe med om man ser at dette skjer.


Så for å oppsummere så burde man tenke seg nøye om før man skaffer en katt til en senior katt. I mange tilfeller er det beste å vente for å gi pus de beste siste årene de kan få uten å dele dere med en kattunge som krever mye oppmerksomhet. Men har du en gammel katt og ønsker allikevel en kattunge så gjerne prøv dere som fosterhjem hvor muligheten til å adoptere er der. Da kan dere se om dette kan gå bra eller ikke og har da en mulighet til å endre situasjonen om det ikke går. Har pus nettopp mistet en venn, så la det gå en liten stund så den får sørget og skjønt at vennen er borte før dere får inn en ny katt. Men er pus over 5år ville jeg ha vurdert å adoptere en katt på ca samme alder som er over tenårene altså 2-3 år da vet man også ofte mer om personligheten til katten på denne alderen. Men, husk at gradvis tilvenning er et must uansett.




Ny pus i Hus

Ny pus i hus er alltid spennende tid som krever en del tilvenning og tid. Vi som katteeier tenker på denne tiden som spennende og morsom og vi er fulle av kjærlighet til et nytt familiemedlem, men noe vi ofte glemmer når vi får denne nye store gleden i hus er at pus opplever noe helt annet enn det vi gjør.


En ny katt som kommer hjem til oss har blitt tatt fra absolutt alt den kjenner uansett om det er en kattunge eller voksen katt. Alt av miljøet er nytt, menneskene er nye, lyder, lukter, alt er snudd helt opp ned, og dette kan være utrolig skummelt for mange.

Kattunger på 12 uker har enda ikke utviklet fullt ut frykt-responsen sin så overgangen er ofte litt lettere rundt denne tiden.

Men adopterer man en eldre katt så må vi vite at frykten er virkelig og at dette er helt naturlig. Det samme ville ha vært om du eller jeg kom til et helt fremmed sted hvor vi ikke kjenner noen og alle vil ta på oss og bli kjent med oss. Jeg er ikke den sosiale personen som elsker dette, men kanskje du er det? Det samme går for katten, noen er sosiale og takler endring kjempe bra og fort. Men så har du de som trenger den tiden på å bli kjent og trygg for å blomstre.


Men det er en del vi som eiere kan gjøre for å legge litt opp for at pus skal lykkes og trives i nytt hjem, både med andre dyr og uten.



Før pus kommer hjem og dagen den kommer hjem:

  1. Hvis man besøker pus før den kommer i hus så er det lurt å ta med noe som lukter av deg som den kan få når dere er på besøk. Da begynner den allerede å bli kjent med lukten av sitt nye hjem i kjente omgivelser.

  2. Spør den som har pus før deg om hvordan personlighet den har, hva den liker, hva slags kattesand, kattedo og kattemat de bruker på den for selv om man ønsker å bytte fra dette er det lurt å ha noe kjent den første tiden og så sakte gå over til det du ønsker å bruke.

  3. Lag en basecamp hjemme hvor pus har et rom den har alt den trenger til den føler seg trygg. Gjerne bruk feromoner i stikkontakten. Her har du feliway og beapher sine feromonprodukter. Les gjerne mer om feromonprodukter her: Kattens Feromoner Men husk at feromoner tar ca 12t for å fungere så denne må settes inn ca et døgn før pus kommer hjem.

  4. Når du henter pus ta gjerne med litt kattesand fra doen dens, litt av maten fra en brukt skål, samt noe som lukter av pus. Om det er teppe eller t-skjorta du la igjen på besøk kan dette være en utrolig viktig del for å gjøre overgangen lettere.

  5. Husk å sett alt pus trenger inne på denne basen, mat, vann og dokasse samt noe å komme opp i høyden og noe som den kan gjemme seg bak i bakke nivået. Det er viktig å kattesikre rommet så ikke pus blir liggende under senga eller kommer seg inn i kriker og kroker så det er vanskelig for dere å ha oversikt og ikke får jobbet med å sosialisere de på best mulig måte.

  6. Når dere kommer hjem så setter dere buret i basen og åpner opp buret. Men la katten komme ut i sitt eget tempo. Jeg liker å bruke soverommet som en basecamp fordi katter er mer trygge på oss når vi sover og kan utforske oss og bli kjent med oss når vi ikke er våken. Dette kan hjelpe prosessen en del spesielt med redde katter. Men om dette ikke er ideelt for dere så kan dere bruke et annet litt mindre rom, men er viktig at dere er med pus, men ikke tvinger en interaksjon den første dagen eller to.

  7. Så er spørsmålet når skal man lukke opp døren til resten av huset? Dette er veldig individuelt og kommer også veldig an på miljøet pus har kommet inn i og hvordan individ pus er. Har pus kommet ut av buret, samt at den spiser, drikker og har gått på do samt virker trygg på deg kan dere lukke opp døren. Har dere en liten leilighet kan den nok få tilgang til hele, men har dere et stort hus kan dette være veldig stort og skummelt og må kanskje ta et og et rom om gangen. Men før basen er et trygt sted burde man ikke slippe pus fritt ut i huset, det å skape en trygg base som den også kan trekke seg tilbake til og føle seg trygg i fremtiden er veldig viktig og noe som flere burde ha for sine katter.

  8. Har dere andre dyr, barn osv så er dette en mye lenger prosess for vi ønsker at alle dyrene skal få en god start og få positive assosiasjoner. Vi kommer ikke til å gå igjennom så mye om tema barn og katt i dag, for det er et stort tema i seg selv og er mange viktige punkter som burde komme frem. Men vi skal se litt nærmere på introduksjon av katt til andre katter og til hund i dag.

  9. Vil du vite mer om hva en basecamp er og hva det inneholder se gjerne videoen under. Denne videoen tar for seg viktigheten av basecamp generelt for din katt.




Introduksjon av katt og katt

Vi har før pratet om viktigheten av en god introduksjon når man får en ny katt i hus og allerede har en katt fra før. Når vi har funnet en katt vi føler er den rette og kan være en god match med den katten man har så er det en liten prosess når det kommer til introduksjon av disse to.


Mange vil nå si; «Jeg satte kattene samme med engang og det gikk helt fint. De klarer å fikse dette selv og løse konflikter og sette et hierarki på hvem som er dominant osv.» Vi har hørt det meste før og ja, det kan gå bra og man kan være utrolig heldig at det er full match med engang.

Men husk igjen på dette med at den nye katten er tatt vekk fra alt den kjenner og blir nå kastet inn i territoriet til en fremmed pus og skal løse konflikten i et lukket hus selv hvor alt er fremmed. Samt at pus som bor her får en inntrenger inn på sitt området som eieren er veldig opptatt av.


Dette er virkelig ikke den beste måten å skape gode assosiasjoner på, ei heller å begynne å bygge et fantastisk vennskap mellom to katter på. Om det går galt, er det mye vanskeligere å løse dette problemet med to katter som ikke liker hverandre. Da er det bedre å gjøre prosessen riktig fra første stund.


Så la oss tenke «føre var» prinsippet og legge til rette for at begge kattene skal lykkes. Vi rekker nok ikke å gå igjennom alt i dag men vi skal se litt på det grunnleggende.


Basecamp kommer inn her også, så som vi alt har gått gjennom over så begynner vi med den nye katten på et eget rom så den kan bli kjent med alt det nye før de i det hele tatt ser den andre katten.


  1. Når pus virker trygg kan vi begynne å introdusere kattene via lukt først ved å flytte feks tepper, senger, andre ting katten har satt sin lukt på og bytte dette slik at de først kan bli kjent via lukt. Lukt er ekstremt viktig for katter og det å blande lukten av seg selv og en fremmed katt kan gjøre at de føler seg mer trygge på hverandre.

  2. Det å slutte med fri fôring før man får inn en ny katt kan være en kjempefordel, for da kan vi bruke måltider til å gradvis gjøre kattene kjent med hverandre mellom døra. Først med lukt her også og så med syn. Ofte er det viktig å ha en barriere man gradvis løfter så de ikke kan fly på hverandre. men kan fremdeles se hverandre men ikke fysisk være nær hverandre.

  3. Når de er trygge kan vi begynne å bytte området de oppholder seg på, slik at har du den nye katten på soverommet så setter man den gamle katten der og lar den nye katten utforske og bli kjent med luktene i resten av huset. Dette kan man bytte frem og tilbake på til alt virker kjent før vi begynner introduksjonen og positive assosiasjoner med mat og lek. Men husk kattene skal enda ikke se hverandre.

  4. Det som er viktig er at vi lager en målbar linje. Vi begynner langt fra hverandre og gir de mat. Vil de ikke spise er denne linjen for kort i mellom dem og vi må ta et steg tilbake. Spiser kattene mens de vet at den andre katten er der er dette et godt tegn og man minsker denne avstanden gradvis mellom de. Når de kan spise med kun døra mellom seg kan man ta et steg videre, med å introdusere dem visuelt og da tar vi dette steg for steg igjen.

  5. Når kattene er rolig når de ser hverandre og klarer å spise på hver sin side fjerner man barrieren og lar de oppleve hverandre. Gjerne med mat, lek og andre positive ting katter liker. Hos meg så satte jeg opp et helt nytt klatrestativ midt i stua. Dette tok fokuset til Måne vekk fra James og de begge synes nytt stativ var utrolig gøy og dagen etter slikket Måne James for første gang.

Disse punktene over er verktøy dere burde tenke litt på, og gjøre gradvis. Selv om man føler at det tar tid så er dette et grunnlag for å skape gode assosiasjoner mellom to katter. Hvilket tempo dere må ha og hvor lang tid dette vil ta er veldig individuelt, men se på kattene deres og les kroppsspråket når de er sammen. Er det hvesing, slåing, biting eller noen form for aggresjon må man kanskje ta et steg tilbake, men det er viktig å stå på og ikke gi opp.


Men som alltid må man huske å ha nok ressurser for alle dyrene man har i hus, så har man to katter må det være nok dokasser, matstasjoner, vannstasjoner, mulighet til å komme seg i høyden flere steder og gjemme seg mer på bakke nivå på trygge områder, samt flere liggeplasser. Kattifisering er ofte den beste måten å lykkes på når man har flere dyr i hus.


Husk dokasseregelen: en katt to dokasser, to katter tre dokasser. Det er også viktig å tenke på at selv om man har fått en ny pus som man ønsker å bli kjent med er det viktig å ikke glemme katten vi har fra før. En kattunge kan ta mye plass og mye oppmerksomhet, så ser dere at dette skjer og den andre pusen blir litt tilside satt, så prøv å sett av alene tid hvor du og den eldste pusen får tid sammen til å leke, kose og stelle med hverandre. For det er viktig å ikke glemme de oppi alt kaoset.


Jeg legger med noen videoer under som kan vise dere mer visuelt hvordan man gjør dette og kanskje kan hjelpe dere litt mer med introduksjon av ny katt i huset.



Introduksjon av katt og hund

Forbered dere når dere har bestemt dere for å skaffe en hund eller katt. Kattifisering av hjemmet er et must når man setter to arter sammen. Hunden lever på bakkenivå så la oss gjøre høyden til et trygt sted å bevege seg for katten vår. Sett kattematen, seng og alt hva katten trenger i høyden, en annen etasje eller et annet rom som hunden ikke har tilgang til. Katten må ha ett sted hvor den kan slappe helt av og føle seg trygg.


Vurder om det er trygt å sende pus ut, eller om man risikerer at pus ikke vil inn igjen. Det er ofte katter velger å ikke komme inn i huset om de føler seg truet.


Om du har hund fra før av så er det viktig at denne hunden er lydig og hører på deg. Har du en hund som løper etter alt i bevegelse er det kanskje ikke det beste å få inn en katt i huset. Men har du en hund som kan sitte og bli på kommando selv med distraksjoner rundt så er dette en god start. Men en hund som hører på deg er viktig, så ønsker du deg en katt og har en hund som ikke er helt lydig, så ville det beste være å jobbe med lydighet og ta hundekurs for å oppnå best mulig effekt før man får inn en katt.


Mange av de samme prinsippene for introduksjon av hund og katt er de samme som ved introduksjon av katt til katt. Bare at det er noen viktige steg man burde ta.

  1. Basecamp er veldig viktig her også. både når det kommer til ny katt eller ny hund i hus. Så la de bli kjent med lukt og bytt rom uten at de møtes slik at de kan bli vandt med luktene og blande sin lukt med hundens.

  2. Husk at man ikke skal stole på hva feks oppdretter har sagt uten å kunne vertifisere dette selv. Selv om oppdretter sier at hunden liker katter er man aldri sikker på at den vil like akkurat denne katten.

  3. Husk at introduksjonen burde skje med hunden i bånd og aldri tving to dyr til å møtes. La de oppsøke hverandre og lag noe positivt som skjer når de er sammen.

  4. Er man veldig nervøs kan man ha hunden i et hundebur de første gangene så de kan bli kjent visuelt før de møtes med hund i bånd. Er man veldig nervøs bør man ikke drive med dette. Dyrene merker det og blir usikker på situasjon. Husk å trim hunden på forhånd så den har fått ut en del energi.

  5. Ja noen katter kan ha på bånd i et møte med hund, men er katten ikke vant med bånd eller får panikk som byttedyret det også er, så kan bånd være utrolig skummelt å ha på de. Vet du at pus er utrolig trygg på deg og hunder fra før av er det kanskje en mulighet, men ikke anbefalt om man ikke vet 100% at pus ikke får panikk. Aldri ta på en katt som er sint eller redd, da risikerer man at katten forsvarer seg og man kan bli stygt skadet.

  6. De første gangene hund og katt møtes så er det viktig å lære kroppsspråket til begge artene. Vi må huske at hunden har andre måter å kommunisere på enn katt og litt kommunikasjonssvikt er veldig mulig. Men la de bli kjent på sine premisser og gjør det til noe positivt ved feks mat, lek, godbiter, kos osv.



Noen av spørsmålene vi fikk inn som vi enten svarte på i sendingen eller som vi ikke rakk å si live.


Hva bør en tenke på når en skal flytte langt med katter? For eksempel hvor lenge bør de holdes inne på den nye plassen?


Det første man bør tenke på er å forberede pus for flyttingen. Skal dere kjøre langt med bil er det greit å øve på bilkjøring før flytting så ikke dette blir stress i seg selv.


Har man mulighet til å fikse en basecamp i det nye huset før man flytter pus inn, så kan dette være en god mulighet til å gjøre overgangen lettere. Sett alt av mat, vann, dokasser, klatrestativ, leker, you name it, som katten har fra sitt gamle hjem inn på et rom og la den roe seg der først.


Ang. når pus kan gå ut på nytt sted er også veldig individuelt, ofte blir det sagt ca 4-6 uker med innetid så de skjønner at dette er mitt nye hjem, det er her det er mat, vann og familien min er. Det er veldig individuelt fra katt til katt om når den er klar til å gå ut. Så gjerne bli med pus ut i bånd i starten for å bli kjent med området, eller sett på GPS slik at du har litt kontroll over hvor pus vandrer og oppholder seg. Men gjerne bli med på turen de første gangene.




Sosialisering av katt, krangling, tilvenning av ny katt i hus. Hvordan få til samhold blant flere katter i husstanden?


Vi har sett litt nærmere på introduksjon av ny katt til et nytt hjem i dag og de stegene man burde ta for å få til et godt samhold mellom kattene. Denne introduksjonen er ekstremt viktig og spesielt om man har flere katter i hus og får inn en ny katt. Så les mer om dette over i bloggen.


Jeg kommer til å legge med noen punkter under som man kan tenke litt på når man har flere katter og det å få godt samhold blant flere katter i en husstand.


  1. Har man katter som alt går sammen men ikke tolererer hverandre kan en re-introduksjon være en god løsning for å skape avstand og begynne på nytt.

  2. Ellers handler det å få flere katter til å gå sammen i et hjem om å legge opp til at det er nok ressurser så det ikke er konkurranse involvert. Dette gjelder nok dokasser, nok matstasjoner og vannstasjoner som ikke står oppå hverandre, men er spredt litt rundt. Det handler om nok liggesteder de kan sove trygt på, men også passe på at man ikke har hjørner eller steder hvor en av kattene kan bli trengt opp i et hjørne eller inne i en dokasse feks. Dette skaper veldig negative assosiasjoner og kan føre til ¨aggresjon¨, krangling, og stress for kattene. Så kattifisering er et must i et hjem med mange katter.

  3. Masse lek og aktiviteter med alle kattene. Ofte ser man at energien hos katter bygger seg opp og når den ikke får utløp for all energien kan det eksplodere og dette kan føre til at samholdet mellom kattene blir dårlig. Så jo mer lek og aktivisering, samt bruk av matpuslespill og interaktive leker når man ikke føler man strekker til kan hjelpe masse.

  4. Har man et miljø med mye stress og det virker som en eller flere av pusene er stresset eller redde kan beroligende kosttilskudd eller calmfôr være verdt å prøve for å få ned stressnivået, så man kan endre rutiner og finne måter man kan forbedre situasjonen.

  5. Har dere prøvd det meste er det kanskje lurt å få en atferdskonsulent på katt inn for å hjelpe dere. Det er ofte som eiere at man er for nære problemet til å kunne se hva årsaken og løsningen er, og da kan en atferdskonsulent hjelpe dere litt på veien. Her legger jeg med en video om hvordan man kattifiserer så dere kan lære litt mer om dette.




Hvordan endre døgnrytmen til katten, så den kommer overens med vår?

Katter er nattaktive vesener, men det er ikke umulig å få døgnrytmen deres til å samsvare med vårs. Det kan derimot kreve en del tålmodighet fra vår side. Det viktigste er å få inn en kveldsrutine med jakt, fang, drep, spis, vask og sov. Dette betyr at vi leker aktivt med katten og helst med predasjons lek hvor de må jakte og fange leken, samt løpe litt rundt for å få ut energi. Så lar vi de fange byttet og leke litt med det, før vi gir kveldsmaten. Den naturlige rytmen til pus vil da være å spise, vaske seg og sove.


Når dette er gjort vil det ikke bety at pus vil like at dere legger dere, for det er kjedelig og ikke få oppmerksomhet. Men jo mer dere reagerer på feks mjauingen, kloringen på døra, jakt på tærne under dyna osv jo mer forsterker vi denne atferden. Så det å overse dette så godt som mulig er nøkkelen til å få en god natt søvn i fremtiden. Husk at prosessen inntil de skjønner dette kan bli verre før det blir bedre.


Så gi faste kveldsrutiner → når lyset er av så reagerer man ikke lenger → ofte tar det noen dager, men andre ganger en uke eller to før du ser endringen → men alt ligger på hvordan du reagerer når pus gjør alt for å vekke deg.



Spørsmål: Jeg har to innekatter, gutter på 3.5 og 4.5år. Grunnen til at de har vært innekatter er fordi vi bodde alt for nær en veldig trafikkert vei, så kjærringmor turte ikke å slippe de ut. Men i oktober i fjor flyttet vi skikkelig utpå landet og jeg tror jeg etter hvert ønsker å la de få være ute. Vil bare vente til våren er her så de iallfall ikke fryser om de skal tulle seg bort. Kunne gjerne ønske meg noen gode råd og tips til hvordan å gjøre den overgangen fra inne til ute enkelst mulig for ikke minst kjerringmor som er over gjennomsnittet engstelig og gutta sjøl. De er begge sjølsagt kastrerte og chippa.


Når vi har voksne katter som har vært inne hele livet og plutselig får mulighet til å utforske den store verden må vi være klar over at dette kan virke veldig skummelt for dem og at vi ikke tvinger de til et uteliv om de ikke føler for det. Selv om vi tenker at det er det beste for dem. Det som vil være best er å ha på GPS uansett, for skjer det noe som gjør at pus får panikk har du mulighet til å finne de igjen og ta de med hjem igjen. Det er også en trygghet for deg som eier når de begynner å gå ut alene for da kan du sjekke og se hvor de befinner seg i området. Om kattene dine tolererer sele og å gå i bånd så er dette lurt å bruke i første omgang, så du kan være med ut og vise dem område og at dette ikke er farlig. Liker de ikke bånd og sele så kan du la døra stå åpen og gå å sette deg på terrassen eller plenen utenfor og la de ta valget med å gå ut. Men igjen her vil GPS være veldig smart. Jo mer du er med kattene og går sammen med dem blir de ofte fortere tryggere på omgivelsene ute også.


La alt gå i kattens tempo, og vil ikke katten gå over dørterskelen så er det helt greit, da velger den å være der det er trygt og det er greit, men du kan selvfølgelig fortsette å prøve å gjøre ute interessant og gøy så de ser at det ikke er farlig. Men gjerne vent til våren/sommeren kommer som du skriver, da slipper du å tenke på været i hvertfall som et hinder og det er mye gøy på denne tiden som kan gjøre utelivet gøy for kattene dine.




Fokus på Fosterhjem og hvor viktig dette er for organisasjoner:


Som Stine fortalte på live sendingen er fosterhjem ekstremt viktig for alle organisasjoner, men det viktigste er å ha en god flyt i fosterhjem slik at kattene ikke skal være lenge i et fosterhjem, men heller komme til sitt for alltid hjem hvor de faktisk kan bli adoptert og fosterhjemmet kan ta inn nye katter som trenger hjelp.


Men fosterhjem er sårt trengt over hele landet, og det samme er adoptiv hjem. Så sitter du og tenker på om du ønsker å blir fosterhjem, frivillig eller adoptør, så sjekk kattekartet under for å finne din nærmeste dyreverns organisasjon.


I frivillige organisasjoner blir de svært godt kjent med kattene, og om du vurderer å bistå, om det er som fosterhjem eller for-alltid hjem, vil de frivillige kunne være svært behjelpelige med hvilken katt som kan passe inn hos deg. Ved å adoptere en trengende katt fra en organisasjon reddet du TO liv. Livet til katten du selv adopterer og livet til katten som får komme inn i varmen etter at din pus har flyttet hjem til deg.





1 273 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page