• Cat Office

Ny Pus i Hus og tilvenninger (oppdatering fra kattecafé live)


Jeg beklager så mye for et sent oppdaterings blogginnlegg. Men jeg har ligget med den verste influensaen og har ikke klart å gjøre annet enn å ligge i senga syk. Men feberen har gått ned og jeg skal gjøre mitt beste for at dere får en god oppdatering fra live sendingen.


Det ble dessverre litt teknisk feil på sendingen slik at sendingen ble delt i to, så legger med begge linkene under om dere ønsker å se de igjen eller om dere gikk glipp av sendingen. Alle sendingene blir også lagt ut på Kattepodden sine Facebook sider. Gjerne følg oss på Kattepodden for oppdateringer om nye live sendinger og masse annet spennende som vi gjør.


Opptaket av Kattecafé live sendingen 1.


Opptaket av Kattecafé live sendingen 2.

Store Nyheter!


Vi hadde også store nyheter ang både Norsk huskattforening som vi tar over sammen med et fantastisk styre, samt at Aina (Jesperpus) og jeg (Cat Office) har åpnet en bedrift sammen hvor vi lager online kattekurs for dere så dere kan lære enda mer om katten. Jeg legger med alle sosiale media og hjemmesidene i linker under:


Katterådet:

hvor dere allerede nå kan melde dere på mail-liste og bli de første som får tilgang til kursene. Det kommer etterhvert til å bli mange kule kurs og muligheter til å få hjelp til din katt. Så meld dere gjerne på i dag via hjemmesiden vår.Hjemmeside: www.katteradet.no

Facebook: https://www.facebook.com/katteradet

Instagram: https://www.instagram.com/katteradet/Norsk Huskattforeningen:

Her kan du allerede melde deg som medlem på hjemmesiden våres. Vi er fremdeles i overtakelse og oppbygging av sidene, men vi vet dette kommer til å bli veldig bra for huskattene i Norge.


Hjemmeside: https://norskhuskattforening.no

Facebook: https://www.facebook.com/Norsk-Huskattforening

Instagram: https://www.instagram.com/norskhuskattforening/Vi vi anbefale alle å følge både Katterådet og Norsk Huskattforening, for dere vil ikke gå glipp av alle planer og aktiviteter vi har på agendaen.


Ny Pus i hus og tilvenninger

Vi får dessverre ikke gått helt ned i dybden på ny pus og tilvenninger. Men vi skal se litt på tema i dag og ting man burde tenke over både før man skaffer seg en ny pus, men også etter pus har kommet i hus.


Når man bestemmer seg for å få en katt enten om det er den første katten i huset eller om det er et tilskudd i familien er det et stort valg å ta. Det er mye man må tenke over. Kattehold tar tid, det koster penger og de kan leve i over 20 år, så de er ikke et «bruk og kast» materiale som man kan kvitte seg med når man skal på ferie, får barn osv, da må man planlegge og legge til rette for alt. «En katt er en katt, den klarer seg selv.» Det er bevist så mange ganger at denne gamle holdningen ikke strekker til eller er i nærheten av sann.


Det er også regnet på, og regnskapet viser at det første året med alt katten trenger av vaksinering, ID-merking, kastrering, ormekur, kattedo, kattesand, kattemat, leker, klorestativ osv, vil komme på et beløp på ca 15 000 - 18 000kr. Man kan selvfølgelig gjøre ting billigere og ikke gå helt ut med det dyreste og mest fancy. Men uansett så koster det å ha katt.


Derfor burde katt som alle andre dyr ikke være et impulsivt kjøp, men noe man planlegger og legger til rette for, slik at både du og pus kan få et langt og lykkelig liv sammen.

Å få ny pus når man har en senior katt i hjemmet:

Vi fikk spørsmål om hva man må tenke på når man har en gammel pus og vil skaffe selskap til den. Spørsmålet var rettet mot det å få en ung pus sammen med en gammel pus. Jeg tar opp dette ganske tidlig fordi dette er en del av det å tenke seg om og planlegge litt før man skaffer pus nummer to.


Vi pratet på sendingen om seniorkatter som dere kan se og lese om her: Senior katten.

Så endrer katten seg mye akkurat som oss når de blir eldre, alt fra aldersrelaterte sykdommer, vonde ledd, kognitiv svikt og energi nivået endres ofte veldig.


Mange som har en eldre pus tenker at det er lurt å få inn en kattunge som kan gjøre sorgen lettere når tiden kommer for eldstepus. Dette er en naturlig atferd hos oss mennesker som frykter for å miste noen man er glad i og å sitte igjen med et så stort tomrom når pus dør. Men dessverre er denne løsningen ikke alltid det beste for gamle pus. Det finnes selvfølgelig mange tilfeller hvor dette går bra, men i de fleste tilfeller er ikke dette så gunstig spesielt for den eldre katten.


Grunnen til dette er at når vi skal sette to katter sammen er det utrolig viktig å sette sammen katter med både like, men også ulike behov på forskjellige måter. Motsetninger som hannkatt og hunnkatt kan være en god forskjell, fordi forskjellen mellom kjønnene ofte er gunstig for å unngå konkurranse i hjemmet. To hunnkatter eller to hannkatter kan gå utmerket sammen, men skal man sette en voksen pus med en ny katt, har det vist seg at hannkatter og hunnkatter ofte går fortere og bedre sammen. Det er ikke en fasit på dette, men noe man kan tenke på.


Samt at vi må se på energi nivået. Har man en rolig katt som ikke er super aktiv og får plutselig inn en katt med turbo energi så blir dette fort litt for mye for den rolige pusen i huset. Dette er viktig å tenke på når man ser etter katt nr to. Vil den atferdsmessig og energi messig passe min katt? Det er ofte her problemene oppstår når man skaffer en kattunge til en eldre katt. Energilageret til en kattunge er enorm og ofte kan det slite oss så mye ut at vi føler vi går i ammetåke selv. Dette er ofte en dårlig match for en eldre katt og spesielt en senior katt hvor livet består av å slappe av og nyte dagene, være litt mer forsiktig med det man gjør, samt at kos med eier er noe av det de ofte liker best. Så får man inn en kattunge som er høyt og lavt, noe som kan være skummelt i seg selv for en eldre katt, kan det bli så mye styr og mas ar gamlepus ikke lenger føler seg helt trygg i sitt eget hjem. Og da er det ofte vi som eier tenker vi må få ut energien til kattungen så det ikke går utover gamle pus. Men fra gamle pus sitt perspektiv så ser det ut som kattungen har overtatt det pus elsker mest og det er dere. Så istedenfor å tenke at man har skaffet en venn for å live opp en gammel sjel, eller få en kattunge inn så ikke sorgen blir for stor, så kan man ende med å miste den siste og mest viktigste tiden i vår eldre pus sitt liv. Og det tror jeg ingen ønsker, men man ser ikke dette før det ofte er for sent.


Så har du en senior pus som har levd meste av sin tid alene og trives med dette så ville jeg ikke ha skaffet en pus til før den har reist over regnbuen. Da kan man heller tenke på å skaffe seg en kattunge eller to når sorgen har lagt seg litt. Har man en senior katt som har mistet sin bestevenn (en annen katt), kan det å få inn en katt nr to være en god løsning, men da kan man kanskje tenke litt på å enten skaffe en litt eldre katt med likt energi nivå eller to kattunger som kan sette fokuset litt på hverandre og ikke bare på gamle pus i hjemmet.


Har man en voksen katt også så kan det å skaffe en kattunge være veldig mye. Kattungen er ikke ferdig voksen før de er mellom 2 og 3år og det er ofte da energi nivået begynner å avta litt. Så det som er lurt er å finne en god energi match når man velger å få inn en pus til.


Noen valg man kan tenke litt på er:

 1. Adopter en katt på samme alder, med likt energi nivå som din katt om du har en voksen eller eldre katt som kanskje har mistet en venn.

 2. Kanskje det er lurt å få inn det motsatte kjønnet enn det man har fra før.

 3. Har man en katt som er rundt to år og man ønsker seg en kattunge burde man ta valget fort for å gjøre overgangen lettere.

 4. Hvorfor ikke ta to kattunger med engang om man ikke har katt fra før så de kan vokse opp med neste likt nivå?

 5. Se an personligheten til din pus når du velger din neste katt. Det å kunne få en katt som er rolig er ofte en fordel om man har en rolig katt, har man en katt full av energi så er kanskje det beste å få en katt til med masse energi så de kan fylle ut hverandre.

 6. Det er også viktig å finne litt ulikheter på hva som er viktig for katten din og den nye. Elsker din katt masse kos og du får inn en katt som er oppmerksomhetssyk hele tiden kan dette skape konflikter mellom kattene. Har man også to katter som er over gjennomsnittet mat-motivert eller lek-motivert kan dette også skape litt konflikter. Men dette er noe man lettere kan jobbe med om man ser at dette skjer.


Så for å oppsummere så burde man tenke seg nøye om før man skaffer en katt til en senior katt. I mange tilfeller er det beste å vente for å gi pus de beste siste årene de kan få uten å dele dere med en kattunge som krever mye oppmerksomhet. Men har du en gammel katt og ønsker allikevel en kattunge så gjerne prøv dere som fosterhjem hvor muligheten til å adoptere er der. Da kan dere se om dette kan gå bra eller ikke og har da en mulighet til å endre situasjonen om det ikke går. Har pus nettopp mistet en venn, så la det gå en liten stund så den får sørget og skjønt at vennen er borte før dere får inn en ny katt. Men er pus over 5år ville jeg ha vurdert å adoptere en katt på ca samme alder som er over tenårene altså 2-3 år da vet man også ofte mer om personligheten til katten på denne alderen. Men, husk at gradvis tilvenning er et must uansett.
Ny pus i Hus

Ny pus i hus er alltid spennende tid som krever en del tilvenning og tid. Vi som katteeier tenker på denne tiden som spennende og morsom og vi er fulle av kjærlighet til et nytt familiemedlem, men noe vi ofte glemmer når vi får denne nye store gleden i hus er at pus opplever noe helt annet enn det vi gjør.


En ny katt som kommer hjem til oss har blitt tatt fra absolutt alt den kjenner uansett om det er en kattunge eller voksen katt. Alt av miljøet er nytt, menneskene er nye, lyder, lukter, alt er snudd helt opp ned, og dette kan være utrolig skummelt for mange.

Kattunger på 12 uker har enda ikke utviklet fullt ut frykt-responsen sin så overgangen er ofte litt lettere rundt denne tiden.

Men adopterer man en eldre katt så må vi vite at frykten er virkelig og at dette er helt naturlig. Det samme ville ha vært om du eller jeg kom til et helt fremmed sted hvor vi ikke kjenner noen og alle vil ta på oss og bli kjent med oss. Jeg er ikke den sosiale personen som elsker dette, men kanskje du er det? Det samme går for katten, noen er sosiale og takler endring kjempe bra og fort. Men så har du de som trenger den tiden på å bli kjent og trygg for å blomstre.


Men det er en del vi som eiere kan gjøre for å legge litt opp for at pus skal lykkes og trives i nytt hjem, både med andre dyr og uten.Før pus kommer hjem og dagen den kommer hjem:

 1. Hvis man besøker pus før den kommer i hus så er det lurt å ta med noe som lukter av deg som den kan få når dere er på besøk. Da begynner den allerede å bli kjent med lukten av sitt nye hjem i kjente omgivelser.

 2. Spør den som har pus før deg om hvordan personlighet den har, hva den liker, hva slags kattesand, kattedo og kattemat de bruker på den for selv om man ønsker å bytte fra dette er det lurt å ha noe kjent den første tiden og så sakte gå over til det du ønsker å bruke.

 3. Lag en basecamp hjemme hvor pus har et rom den har alt den trenger til den føler seg trygg. Gjerne bruk feromoner i stikkontakten. Her har du feliway og beapher sine feromonprodukter. Les gjerne mer om feromonprodukter her: Kattens Feromoner Men husk at feromoner tar ca 12t for å fungere så denne må settes inn ca et døgn før pus kommer hjem.

 4. Når du henter pus ta gjerne med litt kattesand fra doen dens, litt av maten fra en brukt skål, samt noe som lukter av pus. Om det er teppe eller t-skjorta du la igjen på besøk kan dette være en utrolig viktig del for å gjøre overgangen lettere.

 5. Husk å sett alt pus trenger inne på denne basen, mat, vann og dokasse samt noe å komme opp i høyden og noe som den kan gjemme seg bak i bakke nivået. Det er viktig å kattesikre rommet så ikke pus blir liggende under senga eller kommer seg inn i kriker og kroker så det er vanskelig for dere å ha oversikt og ikke får jobbet med å sosialisere de på best mulig måte.

 6. Når dere kommer hjem så setter dere buret i basen og åpner opp buret. Men la katten komme ut i sitt eget tempo. Jeg liker å bruke soverommet som en basecamp fordi katter er mer trygge på oss når vi sover og kan utforske oss og bli kjent med oss når vi ikke er våken. Dette kan hjelpe prosessen en del spesielt med redde katter. Men om dette ikke er ideelt for dere så kan dere bruke et annet litt mindre rom, men er viktig at dere er med pus, men ikke tvinger en interaksjon den første dagen eller to.

 7. Så er spørsmålet når skal man lukke opp døren til resten av huset? Dette er veldig individuelt og kommer også veldig an på miljøet pus har kommet inn i og hvordan individ pus er. Har pus kommet ut av buret, samt at den spiser, drikker og har gått på do samt virker trygg på deg kan dere lukke opp døren. Har dere en liten leilighet kan den nok få tilgang til hele, men har dere et stort hus kan dette være veldig stort og skummelt og må kanskje ta et og et rom om gangen. Men før basen er et trygt sted burde man ikke slippe pus fritt ut i huset, det å skape en trygg base som den også kan trekke seg tilbake til og føle seg trygg i fremtiden er veldig viktig og noe som flere burde ha for sine katter.

 8. Har dere andre dyr, barn osv så er dette en mye lenger prosess for vi ønsker at alle dyrene skal få en god start og få positive assosiasjoner. Vi kommer ikke til å gå igjennom så mye om tema barn og katt i dag, for det er et stort tema i seg selv og er mange viktige punkter som burde komme frem. Men vi skal se litt nærmere på introduksjon av katt til andre katter og til hund i dag.

 9. Vil du vite mer om hva en basecamp er og hva det inneholder se gjerne videoen under. Denne videoen tar for seg viktigheten av basecamp generelt for din katt.
Introduksjon av katt og katt

Vi har før pratet om viktigheten av en god introduksjon når man får en ny katt i hus og allerede har en katt fra før. Når vi har funnet en katt vi føler er den rette og kan være en god match med den katten man har så er det en liten prosess når det kommer til introduksjon av disse to.


Mange vil nå si; «Jeg satte kattene samme med engang og det gikk helt fint. De klarer å fikse dette selv og løse konflikter og sette et hierarki på hvem som er dominant osv.» Vi har hørt det meste før og ja, det kan gå bra og man kan være utrolig heldig at det er full match med engang.

Men husk igjen på dette med at den nye katten er tatt vekk fra alt den kjenner og blir nå kastet inn i territoriet til en fremmed pus og skal løse konflikten i et lukket hus selv hvor alt er fremmed. Samt at pus som bor her får en inntrenger inn på sitt området som eieren er veldig opptatt av.


Dette er virkelig ikke den beste måten å skape gode assosiasjoner på, ei heller å begynne å bygge et fantastisk vennskap mellom to katter på. Om det går galt, er det mye vanskeligere å løse dette problemet med to katter som ikke liker hverandre. Da er det bedre å gjøre prosessen riktig fra første stund.


Så la oss tenke «føre var» prinsippet og legge til rette for at begge kattene skal lykkes. Vi rekker nok ikke å gå igjennom alt i dag men vi skal se litt på det grunnleggende.


Basecamp kommer inn her også, så som vi alt har gått gjennom over så begynner vi med den nye katten på et eget rom så den kan bli kjent med alt det nye før de i det hele tatt ser den andre katten.


 1. Når pus virker trygg kan vi begynne å introdusere kattene via lukt først ved å flytte feks tepper, senger, andre ting katten har satt sin lukt på og bytte dette slik at de først kan bli kjent via lukt. Lukt er ekstremt viktig for katter og det å blande lukten av seg selv og en fremmed katt kan gjøre at de føler seg mer trygge på hverandre.

 2. Det å slutte med fri fôring før man får inn en ny katt kan være en kjempefordel, for da kan vi bruke måltider til å gradvis gjøre kattene kjent med hverandre mellom døra. Først med lukt her også og så med syn. Ofte er det viktig å ha en barriere man gradvis løfter så de ikke kan fly på hverandre. men kan fremdeles se hverandre men ikke fysisk være nær hverandre.

 3. Når de er trygge kan vi begynne å bytte området de oppholder seg på, slik at har du den nye katten på soverommet så setter man den gamle katten der og lar den nye katten utforske og bli kjent med luktene i resten av huset. Dette kan man bytte frem og tilbake på til alt virker kjent før vi begynner introduksjonen og positive assosiasjoner med mat og lek. Men husk kattene skal enda ikke se hverandre.

 4. Det som er viktig er at vi lager en målbar linje. Vi begynner langt fra hverandre og gir de mat. Vil de ikke spise er denne linjen for kort i mellom dem og vi må ta et steg tilbake. Spiser kattene mens de vet at den andre katten er der er dette et godt tegn og man minsker denne avstanden gradvis mellom de. Når de kan spise med kun døra mellom seg kan man ta et steg videre, med å introdusere dem visuelt og da tar vi dette steg for steg igjen.

 5. Når kattene er rolig når de ser hverandre og klarer å spise på hver sin side fjerner man barrieren og lar de oppleve hverandre. Gjerne med mat, lek og andre positive ting katter liker. Hos meg så satte jeg opp et helt nytt klatrestativ midt i stua. Dette tok fokuset til Måne vekk fra James og de begge synes nytt stativ var utrolig gøy og dagen etter slikket Måne James for første gang.

Disse punktene over er verktøy dere burde tenke litt på, og gjøre gradvis. Selv om man føler at det tar tid så er dette et grunnlag for å skape gode assosiasjoner mellom to katter. Hvilket tempo dere må ha og hvor lang tid dette vil ta er veldig individuelt, men se på kattene deres og les kroppsspråket når de er sammen. Er det hvesing, slåing, biting eller noen form for aggresjon må man kanskje ta et steg tilbake, men det er viktig å stå på og ikke gi opp.


Men som alltid må man huske å ha nok ressurser for alle dyrene man har i hus, så har man to katter må det være nok dokasser, matstasjoner, vannstasjoner, mulighet til å komme seg i høyden flere steder og gjemme seg mer på bakke nivå på trygge områder, samt flere liggeplasser. Kattifisering er ofte den beste måten å lykkes på når man har flere dyr i hus.


Husk dokasseregelen: en katt to dokasser, to katter tre dokasser. Det er også viktig å tenke på at selv om man har fått en ny pus som man ønsker å bli kjent med er det viktig å ikke glemme katten vi har fra før. En kattunge kan ta mye plass og mye oppmerksomhet, så ser dere at dette skjer og den andre pusen blir litt tilside satt, så prøv å sett av alene tid hvor du og den eldste pusen får tid sammen til å leke, kose og stelle med hverandre. For det er viktig å ikke glemme de oppi alt kaoset.


Jeg legger med noen videoer under som kan vise dere mer visuelt hvordan man gjør dette og kanskje kan hjelpe dere litt mer med introduksjon av ny katt i huset.