top of page

Puster katten din normalt? I dag ser vi på pustefrekvensen til din katt.
Forståelse av Kattens Pustefrekvens:
En Nøkkel til Helsevurdering

Har du noen gang lagt merke til at katten din peser eller puster litt raskere enn vanlig? Dette er ikke normalt for en katt, og å peses eller hyperventilere kan være viktige tegn som katteeiere bør være oppmerksomme på. La oss ta en nærmere titt på kattens pusting og forstå hvorfor det er et viktig signal for deres helse og trivsel.Normal Pustefrekvens:

En sunn katt opprettholder vanligvis en pustefrekvens på 15 til 30 pust per minutt i hvile. Denne frekvensen kan variere under aktivitet, men bør normalisere seg når katten hviler. Å forstå hva som er normalt for din katt er nøkkelen for å oppdage eventuelle avvik.


Puster katten din unormalt, bør veterinær kontaktes umiddelbart.


Kattens Naturlige Avkjølingsmekanisme:

Kattens poter spiller en rolle i å regulere kroppstemperaturen (Temperaturen til katten kan ikke måles via potene; det krever et termometer). Kattens poter har svettekjertler som hjelper katten med å unngå overoppheting om sommeren ved at de svetter. Katter som er redde eller stressede kan også svette under poten. Når denne avkjølingsmekanismen ikke er tilstrekkelig, kan kattene begynne å pese for å kjøle seg ned, og dette er ofte når heteslag kan oppstå hvis katten ikke får kjølt seg ned, spesielt i varmt vær.


Derfor minner jeg om dyrevelferdsloven, som fastslår at katter skal ha tilgang til ly og fersk vann til enhver tid. Hvis det er veldig varmt, må de også ha muligheten til å komme i skyggen. Katten skal kunne roe seg når den har fått kjølt seg ned.


Pesing under lek:

Pesing under lek kan forekomme, men dette kan være en indikator på at leken har vært for intens, for langvarig eller for rask. Husk at katter ikke trenger lange lekesesjoner; de trenger korte, men hyppige lekestunder gjennom dagen.

Hvis pusten og pesingen ikke roer seg etter en kort periode med hvile, er det på tide å ta kontakt med veterinær for en vurdering, enten det er etter lek, stress eller varme. Det er alltid lurt å ekstra sjekke hjerte- og lungefunksjonen i slike tilfeller.Heteslag eller Stress?

Intens pesing og hyperventilering, spesielt når det kombineres med symptomer som slapphet eller rask puls, kan være et tegn på alvorlige tilstander som heteslag. Det er viktig å skille mellom stressrelatert pusting og potensielle helseproblemer og være oppmerksom på tidlige advarselssignaler.


Underliggende Årsaker til Pesing:

Pesing kan også være en indikasjon på underliggende fysiske problemer, som allergier, luftveislidelser, lungeproblemer som feks astma, toksinforgiftning eller til og med hjerteproblemer slik som feks hypertrofisk kardiomyopati (HCM). Alle katter som hyperventilerer eller puster unormalt, bør bli vurdert av en veterinær. Hvis katten viser symptomene beskrevet, bør den få veterinærhjelp umiddelbart.

Tidlig oppdagelse av helseproblemer er kritisk, spesielt når det gjelder respiratoriske eller hjerteproblemer.


Symptomer å Se Etter:

  • Intens pesing som vedvarer uten åpenbar årsak.

  • Plutselige økninger i pustefrekvensen, spesielt når katten er i hvile.

  • Rask puls, ofte merkbar ved å føle pulsen på kattens indre lår.

  • Generell slapphet, tretthet eller redusert energinivå.

  • Uvanlige lyder som hoste eller kvelning, noe som kan indikere respiratoriske problemer.


Hvordan telle pustefrekvensen på din katt hjemme?

Nå lager jeg en oppfordring til alle katteeiere å telle pustefrekvensen til din katt hjemme. Så gjerne sjekk hvilken pustefrekvens din katt har når den sover bare for å se om den ligger mellom 15 til 30 pust i minuttet. Gjerne kommenter under hva din katt ligger på.


Se hvordan du kan gjøre dette i videoen under:
Avslutningsvis: Kattens pusting er en form for kommunikasjon som vi som eiere bør prøve å forstå. Ved å tolke signalene pesingen gir, kan vi gi bedre omsorg og støtte til våre kjære pelskledde venner. Husk alltid at veterinæren er din beste allierte når det gjelder å opprettholde kattens helse, og regelmessige kontroller vil bidra til å sikre et langt og lykkelig liv for din katt.


Følg oss gjerne i linkene under for mer kunnskap, tips eller om du trenger hjelp til atferdsproblemer hos din katt.


Eller du kan skanne QR-koden under og komme til alle linkene våres!
Legger også med sosiale media innlegg vi deler i sammenheng med dette innlegget under.


Siste innlegg

Se alle

コメント


bottom of page