top of page

Urinveisinfeksjon (UVI) hos katt

Urinveisinfeksjon er noe de fleste har hørt om og mange har selv opplevd dette. Det er noe som kattene våres også kan få. Men hva er egentlig en urinveisinfeksjon? Hvordan påvirker det kattene våres og hva slags symptomer må man se etter? Hvordan går man frem med behandling? Det skal vi gå igjennom i dag.


Har dere ikke fått med dere innleggene om FLUTD og FIC kan dere gjøre det her:


FLUTD (Alle de vanligste urinveisproblemer hos katt)

FIC (Den mest vanlige urinveisproblemer hos katt)


Bildet er tatt og redigert fra canva


Jeg vil skrive en disclaimer her, jeg er ikke utdannet veterinær og dette er bare et hjelpemiddel til informasjon om urinveisproblemer. Ved endring i atferd eller at det oppstår symptomer på urinveisinfeksjon eller FLUTD skal alltid veterinær kontaktes for råd og hjelp. Det er alltid bedre å ringe en gang for mye enn en gang for lite. Så nå la oss gå over til å lære om UVI.


Urinveisinfeksjon sier seg jo selv at det er en infeksjon i urinveiene. Det er da oftest en bakteriell infeksjon som oppstår. Dette kan ha mange årsaker, men ofte kan det komme av andre underliggende årsaker, så det er alltid viktig å gå igjennom en utredelse og ikke hoppe rett over til diagnosen UVI. For man kan da overse noe viktig.

Selv om det er en UVI pus har og vi overser dette kan det utvikle seg til andre problemer og pus kan bli veldig syk.


Urinveisinfeksjon er faktisk ikke så vanlig hos katter som vi kan tro og ofte er det eldre katter eller katter med underliggende sykdommer slik som FIV, FeLV, Diabetes, nyreproblemer, høyt stoffskifte, urinsteiner, svulster osv som fører til at miljøet for bakteriene blir mer optimale og bakteriene trives godt og kan formere seg. I mange tilfeller kan man få en liten urinveisinfeksjon som går over av seg selv i løpet av noen dager, men mange tilfeller trenger man litt hjelp med å drepe disse bakteriene og katten din vil ofte bli satt på en antibiotika kur ved påvist bakteriell vekst, samt litt smertestillende. Det er også lurt å gjøre forebyggende tiltak slik at man kan gjøre miljøet litt mindre attraktivt for disse bakteriene.



Bildet fra Canva

Symptomer på Urinveisinfeksjon:
  • Vanskelig å tisse

  • Tisser oftere

  • Smertefull urinering

  • Urinen kan ha en annen farge enn normalt og noen ganger lukte litt rart.

  • Blod i urinen

  • Tisser utenfor dokassen

  • Hyperslikking ved nedre mage og kjønnsorganer.

  • Atferdsendringer slik som uønsket urinering, irritasjon og aggresjon. men all endring i kjent atferd kan være tegn på ubehag, smerte eller sykdom.

  • Ofte kan kattene vokalisere mer spesielt når de går på do, og noen tisser mindre enn vanlig.

  • Katten drikker ofte mer og går ofte frem og tilbake på do.

  • Mange katter får nedsatt almentilstand slik som at den drikker og spiser mindre og er slappere enn vanlig.

  • Eldre katter er mer utsatte for UVI.



Så hva gjør vi når vi ser symptomene på UVI eller FLUTD?

Det første steget er å ringe din veterinær og få satt opp en konsultasjon for din katt. Prat gjerne med de om hva dere skal gjøre før timen for det er viktig at man får tatt en urinprøve for å analysere. Det beste er at urinprøven er så ren som mulig noe som gjør at det kan være lurt å ta den hos veterinær. Men om katten nettopp har tisset er det ikke mulig å ta en urinprøve på tom blære. Derfor kan det hende at du blir bedt om å ta urinprøve hjemme eller oppstalle katten for å gi den væske og prøve på en ny urinprøve i løpet av dagen. Dette er noe din veterinær må prate med dere om. Ofte vil det blir anbefalt å ta en blodprøve for å kunne se om det er noen underliggende årsaker som ikke urinprøven kan fortelle oss noe om. Derfor vil det alltid anbefales å gjøre dette.


Det de så vil gjøre er å se på blod-og urinprøve resultatene. Veterinær vil ofte se på urinprøven i et mikroskop for å se om det er tegn på bakterier. Er det noen tegn på dette vil urinen bli satt på dyrking ofte i noe som kalles flexicult som har flere antibiotika i forskjellige kamre samt en ren dyrkingsmedie. Urinen vil bli fordelt i alle kamre og så satt i et spesielt skap. Det vil ta 24 timer før man kan få klare svar på om det er bakterier involvert og da kan man også finne ut hvilken antibiotika som vil fungere på akkurat disse bakteriene. Dette er veldig viktig fordi en riktig antibiotika kur vil ofte kunne drepe bakteriene, men om vi tar feil antibiotika og må igjennom flere runder kan bakteriene skape en resistens mot antibiotika og da er det vanskelig å gjøre pus frisk. Det er også ekstremt strenge regler når det kommer til å gi ut antibiotika til dyr og mennesker. Så selv om det er en mistanke om UVI så har ikke veterinær lov til å skrive ut antibiotika om ikke det er påvist bakterier i urinen.


Før man ender antibiotika kur er det anbefalt å ta en ny urinprøve til dyrking slik at man kan se om det er fremdeles bakteriell vekst slik at man kan vurdere om pus må ha en annen antibiotika kur eller gå lenger på den de går på.


Er det gjentagende UVI kan det kreve videre utredning slik som ultralyd eller røntgen for å se om det er noe underliggende årsaker til dette.



Bildet fra canva

Forebygging:

Det er noen katter som har større risiko for å utvikle UVI, noe som gjør at vi kan prøve å forebygge på mange områder, mens på andre områder være litt mer obs på at dette er en større sjanse for å utvikle UVI.

  • Eldre katter er mer utsatt for UVI

  • Katter med lavt immunforsvar

  • Overvekt

  • Innekatter fordi de ofte legger fortere på seg.

  • Feil næring

  • For lite væskeinntak.

  • Stress

  • Lavt aktivitetsnivå.

  • Noen raser er mer genetisk disponibel for UVI

  • Langhårede katter

  • Sesongbasert ofte for utekatter

  • Kastrerte katter ofte pga overvekt og lite aktivitet fordi metabolismen går ned ved kastrering, men også pga mindre markering og gjennomstrømning av blæren. Kan hende det også er noen andre fysiologiske årsaker, men har funnet lite om dette. Men ukastrerte katter kan også få UVI så ingen unnskyldninger for å ikke kastrere.

  • Katter som holder blæra og heller tisser mye på en gang enn flere små ganger om dagen er også mer utsatt.


Men uansett om du har en innekatt, utekatt, en rasekatt eller huskatt, kastrert eller ikke kastrert osv, er det viktig å legge til rette for din katt og dens behov. Husk nok ressurser, nok lek og aktivitet, nok vann og riktig mat så kan man forebygge mange sykdommer og atferdsproblemer hos katt.


Ps. Det å gå på et veterinær fôr for urinveiene kan hjelpe med å gjøre miljøet mindre gunstig for bakterier og kan være med på å forebygge UVI. Samt øke vanninntaket ved våtfôr.



Prognose:

En katt med UVI har gode prognoser, Så lenge det er konstatert en urinveisinfeksjon og hvilken antibiotika som må til for å drepe bakteriene vil de fleste bli friske. Men får man en katt med gjentagende UVI er det lurt å se etter underliggende årsaker til hvorfor dette oppstår og jobbe med forebyggende tiltak for UVI, men også ta tiltak for å redusere stresset i hjemmet, noe som vil styrke immunforsvaret også.



Viktig å tenke på etter UVI hos din katt

UVI eller andre sykdommer som fører til smertefull urinering kan føre til at pus lager negative assosiasjoner med dokassen, kattesanden eller plasseringen av dokassene. Dette kan fort føre til at katten assosierer doen med ubehag og ikke sykdommen. Katter har en fantastisk assosierings evne som gjør at opplever de noe negativt sitter det godt i og de kan lage lange lenker av assosiasjoner som for oss mennesker gir liten mening. Har vi problemer med å gå på do så kan vi verge oss til å gå på do, men vi vet at doen er ikke årsaken til smertene. men kattene våres kan tro at går jeg på doen så kan det gjøre vondt så har vi ikke andre muligheter så tisser vi der det føles trygt når man må tisse. Ellers kan man fort ende med urin andre steder en dokassen.



bilde fra Canva
tissing ved smerte skjer ofte på myke steder hvor dere bruker mye tid, spesielt om dokassen har fått en negativ assosiasjon.

Derfor er det viktig å ha nok dokasser og ser man katten sliter med dette i ettertid når den er frisk kan det ha utviklet seg til FIC og blitt stressrelatert. Må man legge til rette for dette. Gjerne prøv å sett inn en helt ny do som ikke ligner den dere har, har du en do med lokk ta av lokket og man kan prøve å endre plasseringen til doen for å se om det hjelper.


Gjerne les mer om dette i innlegget om FIC her: FIC



Har du en katt med FIC og veterinær eller deg selv tenker det kan være stress involvert så er dere hjertelig velkommen til å ta kontakt med meg på kontakt@catoffice.no så hjelper jeg dere gjerne med å lete etter den beste løsningen for dere slik at pus får det bedre. Dere kan også lese mer om konsultasjonene jeg tilbyr her: Atferdskonsultasjon for katt



Men husk at kjærlighet er også viktig medisin for alle dyr og mennesker.


Gjerne følg oss på sosiale media og gjerne meld dere på mail listen under for vi kommer som sagt til å poste alt du trenger å vite om kattens urinveier, doatferd, dokasse og kattesand tips. Det kommer innlegg på Facebook og instagram, men også innlegg på bloggen i hele januar 2023 som dere ikke vil gå glipp av. Dette gjør vi for å legge fokus på katten og det å lære katteeiere mer om atferdsproblemer som uønsket urinering og markering. Som igjen er informasjon som kan hjelpe katten din få et bedre liv med eller uten urinveisproblemer.


Om det er flere tema dere ønsker vi skal ta opp i 2023 så gjerne send oss en pm på sosiale media eller en mail på kontakt@catoffice.no så skal vi sette det på lista vår.


Følg oss i linkene under






165 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page