top of page

Vannflaska vs katten (er det en bra treningsmetode?)

Som atferdskonsulent på katt ser jeg ofte tipset om å bruke vannflasken på katt ved trening av uønsket atferd, spesielt på sosiale media og facebook grupper. I dag skal vi gå igjennom hvorfor du aldri skal bruke vannflasken på katten din og konsekvenser av dette.
Å ja jeg vet at mange nå sitter å rister på hodet og tenker jeg har hatt kjempe bra effekt av vannflaska og jeg skal ikke benekte at vannflasken kan fungere, for det gjør det ofte når man skaper et ubehag og bruker positiv straff metoden under trening av dyr og mennesker for den saks skyld. Men konsekvensene av denne form for trening ser man ofte ikke før senere i dyrets liv og da har det ofte gått så langt at andre atferdsproblemer oppstår eller at relasjonen mellom dyret og eier er helt ødelagt.


Katter er helt fantastiske på å lage assosiasjoner både via ting, omgivelser, mennesker og det meste i deres liv. Ofte så er assosiasjonen til ting i lange lenker og ikke bare en direkte assosiasjon.


Så når vi da ser på vannflasken så er ikke assosiasjonen bare:

Uønsket atferd → Vannflaska → Jeg føler ubehag.

Men assosiasjonen blir: Uønsket atferd → Eier → Vannflaska → Ubehag.


Med andre ord blir ikke atferden bare assosiert med ubehaget, men oss som eier blir kilden til ubehaget og de ønsker å komme seg vekk og hopper ned. Så ja tar man da frem vannflaska er det ofte katten reagerer med å hoppe ned eller bort uansett atferd, men det er også veldig ofte at de da er redd for at du som eier skal påføre de et ubehag. Dette kan føre til at de blir veldig usikker på seg selv og deg, de kan gå å være konstant stresset over småting som feks at du beveger deg.

Når slikt foregår over lengre perioder kan det føre til kronisk stress som igjen fører til nedsatt immunforsvar og helseproblemer. Og fordi vi har ødelagt mye av båndet mellom katten og oss, samt skapt en katt som er usikker og stresset, så er det ekstremt vanskelig å endre denne assosiasjonen til noe positivt når det har gått en god stund.


Det er ofte på dette punktet at jeg blir kalt inn for å prøve å løse problemet og jeg skal være ærlig å si det er ikke lett å endre på den måten katten nå assosierer på og i de verste tilfellene har de blitt apatiske eller gått inn i noe som vi kaller lært hjelpeløshet.


Men ofte er grunnen til at eier kontakter en kattekonsulent andre atferdsproblemer som ofte er stressrelatert slik som hyperslikking, uønsket urinering og markering, kloring på møbler osv. Men problemet ligger nå ikke bare i miljøet eller rutinene deres, men så dypt i katten at jobben for endringer i tankegangen deres er nå et stort prosjekt.


Treningsmetoder som er bedre å bruke:

I vår eget hjem så er det så mange andre treningsmetoder som fungerer så mye bedre en positiv straff trening. Så bytter man tankegangen og tenker vi belønner atferden vi ønsker mer av og overser eller gjør det så kjedelig som mulig på atferd som vi ikke ønsker, kan vi lære katten veldig mye på en positiv måte. Jeg legger med noen bilder under som viser noe som heter Operant betinging som er en treningsform som ofte blir brukt. Jeg legger også med de beste av disse 4 metodene som egner seg for katter og trening som fungerer best slik at dere får en oversikt. Om dere ønsker å lese mer om operant betinging er det mye informasjon om dette på nett spesielt på hundesider, men som også grunnprinsippene gjelder katter og andre dyr (lagt med noen linker i bunn av dette innlegget).

Som dere ser over så er Positiv forsterkning og Negativ straff det vi leger mest fokus på. Men husk at selv om det står straff er det ikke fysisk straff, men i dette tilfelle skjer det ikke noe gøy når de utfører den atferden vi ikke ønsker. (for bedre bilder se instagramen vår)


Men det som er viktig å tenke på hos katter er det ofte at atferden vi ikke ønsker er en atferd som er viktig for dem som katt. Så om vi fjerner en mulighet er det viktig å tilføre noe. som feks hopper katten opp på kjøkkenbenken og vi ikke ønsker dette så er det viktig at vi finner andre steder katten kan hoppe opp på og ha oversikt. Så vi gjør da kjøkkenbenken så kjedelig som mulig og gjør det stedet vi ønsker at katten skal hoppe opp så gøy og positivt som vi kan. Da er valget enkelt.


Eller klorer katten på sofaen, så setter vi da opp en klorestolpe ved sofaen og setter feks dobbeltsidig teip eller ha vekk spray der vi ikke ønsker kloring. Det er ofte en god grunn i katteverden for at de klorer akkurat der, men vi som mennesker ikke ser hvorfor pus har dette behovet.


Jeg legger med en video av Jackson Galaxy som også forteller mer om vannflaska og gir andre tips til trening av katt som er mye bedre og har mindre konsekvenser for pus.Så nå håper jeg flere forstår konsekvensen av vannflasken og lar den nå stå fremover, samtidig som dere har fått litt tips på andre måter å trene på. Bruk heller vannflaska til å vanne kattegresset til pus og ikke på pus.


Sitter du enda og tenker at vannflaska er veien å gå, så har jeg en oppgave til deg. Få en som du er mye sammen med til å bruke vannflaska på deg når du sier et ord du bruker ofte. Du vil da føle litt på hvordan det er å være katten på den andre siden av spruten, samtidig som man får sett litt på denne assosiasjonen til mennesket som ¨ straffer¨ deg og vannflaska. Men så må man tenke på at katten har enda bedre assosiasjoner enn oss og at dette er enda tøffere for de og de kan ikke si ifra til deg at nok er nok i ord. Bare for å sette ting på spissen.


Om dere ønsker å se mer på positive treningsmetoder og da spesielt klikkertrening, så sjekk ut blogginnlegget vår om Basic klikkertrening på katt i linken her: Klikkertrening av kattOm dere ønsker mer kattetips eller om dere trenger hjelp ang deres katt så gjerne følg oss på sosiale media på Facebook eller Instagram.

eller ta kontakt for booking av en atferdskonsultasjon ved å sende mail på kontakt@catoffice.no eller les mer om de ulike konsultasjonene og priser her: https://www.catoffice.no/bestill
 

Litt linker verdt å se på:

681 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page