top of page

8 fakta om kattens største organ. Lær hvorfor katter er så følsomme for berøring.

I forrige uke tok vi for oss værhårene til katten og hvor viktige de er. I dag skal vi se litt nærmere på hvorfor katter er så følsomme for berøring. Værhårene har selvfølgelig noe med dette å gjøre men vi skal ta for oss resten av kattekroppens største organ, altså huden og selvfølgelig må vi ta litt med pelsen til katten også.


1. Kattens største organ

Akkurat som hos oss mennesker og de fleste andre dyr, er huden vår største organ som beskytter kroppen vår for ytre påvirkninger og har blitt satt sammen av mange små nerver som gir oss signaler om vi blir berørt både på godt og vondt, men også når fare oppstår, at signalene gjør at vi reagerer raskt (automatisk) for å hindre at vi blir mer skadet. Slik som om vi tar hånden på en glovarm plate så vil vi automatisk trekke til oss hånden. Samme er det med katt bare at katten er enda mer følsom og som byttedyr har den utviklet seg enda mer når det kommer til berøring enn oss.


Ytre påvirkninger kan også være parasitter slik som flått, lus og lopper. les gjerne mer om disse parasittene her: Utvendige Parasitter hos katt.
2. Hvorfor biter katten meg når vi koser?

Det er ofte man hører at katter er som tikkende bomber, de kan kose og være så søte og sosiale med deg til de plutselig biter. Det er sikkert mange av dere som har opplevd dette før.

Grunnen til dette er at katter er ekstremt følsomme for berøring, Dette er delvis fordi de har hudreseptorer som blir aktivert så lenge katten blir berørt og all denne energien som blir sendt via reseptorene når et punkt og katten vil bite fordi den har rett og slett blitt overstimulert. Noen katter er mer sensitive til berøring, mens andre kan kose lenge før de når punktet. Men husk katten din biter deg ikke fordi den er sint eller aggressiv i disse tilfellene, den biter eller klorer fordi energi nivået og hudreseptorene er så aktive at dette blir som fight or flight responsen har blitt aktivert og som må ha en kjapp respons for at katten skal overleve visse situasjoner, så blir som et forsvar katten har som automatisk vil komme.


Ofte er det derfor lurt å få ut litt av denne energien før man begynner med kos og stell. Er du også en av disse slavene som dette ofte skjer med, er det lurt å lære deg kattens kroppsspråk og tegnene de gir før de biter slik at du kanskje kan ta vekk hånden før pus blir overstimulert.3. Hvorfor noen katter ikke burde gå med klær

Hos oss mennesker har vi utviklet oss til å tilpasse oss berøring. For eksempel når vi går med klær, vi tilpasser oss fort den følelsen av å ha stoffet mot huden. Ellers hadde vi merket hvert sekund vi hadde hatt på oss klær, spesielt når vi beveger oss og stoffet glir på huden.

Katter derimot har ikke denne evnen til å tilpasse seg berøring av huden på samme måte. Kattene har noen celler som heter Merkel-celler, disse cellene er ekstremt sensitive for berøring. Det nærmeste vi kommer til en sammenligning til oss er nok følsomheten på fingertuppene våres. Dette er også en av grunnene til at jeg personlig ikke føler at katter skal gå med klær. Det er helt greit om du har en katt som godtar dette for et bilde eller to (selv gjort det med min ene katt James som ikke bryr seg så mye og til tider nesten liker det i en kort tid, men ville aldri satt Måne, min andre katt igjennom dette for hun er mer følsom og hater å gå med klær).

Men en katt trenger ikke å gå med gensere eller søte små klær fordi det er søtt. Tenk den konstante berøringen som vil da skje.


Nå er nakenkatter litt utenom dette og har andre behov som må tas i betraktning. Har man katter som er mye ute i all slags vær, men kanskje ikke har vinterpelsen som trengs så er dette en annen sak, da må man se an katten og hva den tolerere. men ikke tving katten din til å gå med klær for de trenger ikke å gå med prinsesse kjoler. Dette er kanskje en liten tanke vekker for oss alle.


4. Hvorfor noen katter blir paralysert i bånd

Vi ser ofte på sosiale media katter som blir dratt etter eier i bånd, med tekster som, hahahha katten min vil ikke gå tur, eller late katter. Dette er faktisk et utrolig trist syn å se når man vet noen av årsaken bak dette. Akkurat som jeg skriver over er det veldig store individuelle forskjeller og noen katter har lært seg å gå i bånd og ikke blir plaget av selen som sitter på kroppen deres og dette er en fantastisk mulighet til å stimulere pus på.


Men det er to teorier som man burde tenke på når katten blir paralysert i sele.

1 : den blir paralysert fordi alle nervecellene blir overstimulert og katten klarer rett og slett ikke å reagere fordi det blir for mye på en gang.

2: som er at den er så redd at den blir paralysert fordi den ikke ser en løsning på å komme seg vekk.

Så i tilfeller hvor katten din virker lammet i sele eller i panikk tilstand burde man finne andre muligheter slik at katten faktisk slipper dette. Om den får på sele for første gang og går i panikk er det ofte nok å ta belønningsbasert trening og desensitivisering slik at vi gjør selen til noe positivt, men viktig å ta det gradevis og i kattens egen tempo. Vil ikke gradvis tilvenning hjelpe, må vi som katteeiere finne andre løsninger for å møte kattens behov. Har man mulighet til luftegård er det en fantastisk mulighet, ellers må hjemmet få en god catification (kattefisering) hvor vi lager miljøet deres til et spennende og aktivt sted.


5. OCD ved å vaske seg

Til og med hårsekken til hårstråene er utrustet med nerveceller. Dette er grunnen til at det virker som katten har til tider en mani med å vaske seg, fordi et hårstrå ligger i feil vinkel og det aktiverer disse nervesignalene og kan skape en irritasjon for katten, slik at katten må få lagt håret på plass igjen ved å vaske seg.


6. Andre sensitive steder på katten

Katten har noen områder som er ekstra følsomme fordi de har flere reseptorer der enn andre deler av kroppen, slik som snuten, potene og den delen av potene som vi gale kattemennesker ofte kaller jelly bean toes fordi de er utrolig søte (Altså på Norsk tredeputene, for de som vil være mer korrekte).

Viste dere at for eksempel reseptorene på nesa til katten kan oppdage vindretning og temperatur? Eller at de litt mer korte stive hårene som er rundt munnen og beina er gode på å oppdage vibrasjoner? Eller at hårreseptorene i mellom bean toes (tredeputene) hos langhårede katter kan være mer følsomme enn for korthårede katter? Dette kan ofte være årsaken til at langhårede katter er mer følsomme ovenfor visse type kattesand eller det å bli gredd og stelt med. Noe vi tok for oss på innlegget om poter du kan lese her: Kattens poter.


7. Katten som predator og byttedyr

Denne følsomheten i huden til katten er ikke bare utviklet seg slik for å gjøre katten til en god jeger, men den er også en stor fordel når det kommer til den siden av katten vi ofte glemmer litt, katten som et byttedyr. Katter går under noe som kalles for Mesopredator. Det betyr at katten er en predator, men at den selv også er byttedyr for andre større predatorer. Ved å være sensitiv for berøring kan dette lettere aktivere fight or flight responsen deres og beskytte dem mot farer.


8. Skal man bade katter?

Ps. tok med denne delen fordi det ble tatt opp for litt siden om katter trenger å bli badet. Jeg fant et lite innlegg om dette fra Jackson Galaxy. Jeg syntes det var så bra at jeg skriver det rett inn her:

¨ My question for people who bathe their cats all the time is this: why are you torturing your animal? There is simply no reason to bathe your cat. In fact, unless your cat has been skunked or has soiled himself, he will never need a bath (with the exception of the hairless breeds, who, because of their unnatural state of hairlessness, need to have a bath once a week). Cats spend all that time grooming to cover themselves with their scent, a Raw Cat staple and a source of serious mojo, and then a human steps in and bathes them, erasing their ID. Some cats can be wiped down with a baby wipe if they are older and don´t groom much, or are obese and can´t clean themselves well. Otherwise, step away form the bathtub.¨


Til alle lesere

Jeg vil til slutt bare si tusen takk til dere gamle lesere og til alle dere nye som har dukket opp den siste uken. Jeg elsker katter og mitt mål er å dele informasjon og hjelpe katteeiere med deres katter på alle nivåer jeg kan.


Jeg vil også si tusen takk til Jesperpus for at de lot meg ta over Jesperpusen sin snapchat i helgen. Vi hadde det utrolig gøy og fikk så mange hyggelige meldinger og masse gode kattespørsmål i løpet av helgen. Så gå å sjekk ut Jesperpus sine sider, men hey nesten alle vet hvem Jesperpus er så her er bare en lettere link til å besøke de igjen.

Trykk bare på bildet under


Trenger du hjelp med din katt?

Jeg er atferdskonsulent for katt og hjelper derfor katteiere når forskjellige atferdsproblemer dukker opp. Så er det noe dere lurer på eller er du er i en situasjon hvor du trenger hjelp så booker jeg inn konsultasjoner både over nett (hele Norge) og hjemme konsultasjoner (i Viken og Oslo området). Dere kan selvfølgelig ta kontakt for en uforpliktet prat om det er noe dere lurer på om jeg kan hjelpe dere med. Dere kan lese om tjenesten mine her: Konsultasjoner

Jeg vil også nevne at jeg legger ut masse spennende på våre sosiale media kanaler, så om dere ønsker litt informasjon, tips og triks eller morsomme katte ting så følg oss gjerne ved å trykke på bildene under.


2 372 visninger0 kommentarer

Comentários


bottom of page