top of page

GPS hos katt og hvorfor dette kan være den beste investeringen for din utekatt.

Oppdatert: 25. nov. 2023

I dag skal vi se litt nærmere på GPS og fordeler med å investere i dette for dere som har utekatter. Vi har vært i kontakt med Jesperpus for å få mer informasjon om hvordan GPSen fungerer i praksis og fått bilder som viser litt mer hvordan det fungerer og live sending som går mer i detaljer på Tractive. For dette er et fantastisk verktøy som kan hjelpe å vise hvor katten befinner seg i sanntid og lettere å få pus hjem igjen ved bruk av en app med live sporing. Så la oss se litt på fordeler, men tar også opp litt utfordringer og bekymringer rundt dette.


PS: Nå har det kommet en mindre variant for katt på markedet se mer om denne her:


Fordeler:

1. Vi kan se hvor pus befinner seg i sanntid. Det er derfor lettere å hente pus hjem om den vandrer langt eller om den ikke kommer hjem til tiden den pleier.


2. Detter GPS av så er det ofte både lyd og lys som kan hjelpe deg lokalisere den igjen.


3. Om pus er låst inne i en bod, et hus eller en garasje osv så vil GPS vise deg hvor den befinner seg slik at du kan få pus ut. Selv om dekning under tak kan være vanskelig å få presis lokasjon på, kan man ved hjelp av lys og lyd funksjonen finne ut hvor pus har gjemt seg.


4. Etter noen uker med GPS vil du fort kunne se rutinene og rutene din katt beveger seg i og få litt innsikt i hva de bruker dagen på utenfor hjemmet. Noe som kan være spennende å følge med på for oss eiere.


5. Når man får et innblikk i rutinene til pus kan man fort se avvik i disse rutinene som kan tyde på at noe er galt. Har du en pus som vanligvis vandrer langt, plutselig ligger bak huset i en busk hele dagen kan det tegn på at den ikke er frisk og man kan lettere få hjelp fra veterinær. Men man kan også se om det har skjedd en påkjørsel eller skade ved å se at pus ikke beveger seg slik den pleier og du kan lettere finne den om noe har skjedd.


6. I begynnelsen når katten begynner å gå ute kan GPSen være en sikkerhet både for pus, men også oss som eiere.


7. Har man en kattemor som har født ute, kan man sette på GPSen for å finne ut hvor hun har gjemt ungene. (vi oppfordrer ikke til avl av huskatter eller generelt uansvarlig avl og håper alle kastrerer pus som går ute, men om uhellet skjer eller man har sett en drektig hunnkatt vandre i området kan man sette denne på slik at vi kan hjelpe å få pus og kattungene inn)


8. Når man reiser er GPSen en fin sikkerhet om pus stikker av eller om man er på hytta og pus ikke kommer hjem igjen når man skal hjem igjen, så slipper man å vente på at pus dukker opp og kan fortere komme seg hjem som planlagt.


9. Om man flytter til et nytt sted så kan GPS være super, for man kan se hvordan den har det i nytt miljø og begynner den vandringen tilbake til gamle huset så kan man hente den hjem igjen.


10. På noen GPS (i hvertfall på Tractive) kan man sette opp virtuelle gjerder, slik at man kan lett tilpasse disse til kattens områder og få varsler når katten nærmer seg disse stedene man ikke ønsker at katten skal ferdes.


11. Man kan dele gps bruker med familiemedlemmer slik at flere kan ha oversikt.


12. er man selv på ferie kan man sitte i utlandet og sjekke katten sin hjemme i Norge. (husk at katten fremdeles trenger kattepass eller tilsyn om man skal være borte i mer en 24t og katter skal ha daglig tilsyn noe som ofte er vanskelig med utepuser som vandrer langt og lenge, men gps kan gi en mulighet til å sjekke at pus har det bra)


13. Noen GPS slik som Tractive har en egen batteri del slik at man kan ha flere batterier og bytte når pus kommer hjem slik at den alltid er på.

Ulemper:

1. Akkurat som GPS i bilen er det ikke alltid GPS klarer å lokalisere helt presis og kan ha avvik. Derfor er det viktig å lese nøye på anbefalinger på de forskjellige GPS typene for å se hva andre brukere har opplevd for noen er bedre enn andre. Men noen områder med dårlig dekning er dessverre vanskelig for GPSen å finne helt presist lokasjon.


2. GPSen bruker mobilnett så om det er dårlig dekning på mobilnettet sliter GPSen også.


3. Om pus er låst inne under et tak kan dekningen vise området, men ikke alltid helt presist hvilket hus, garasje osv katten har låst seg inne i. Men oftest viser det området rundt så det er lettere å sjekke stedet ut og har GPSen lys og lyd funksjon er det lettere å finne pus.


4. GPS er for utendørs bruk, så ligger katten inne på sofaen med GPSen på kan det oppstå avvik i posisjon eller bevegelse fordi vegger og tak forstyrrer signalene.


5. GPSen kan dette av for vi ønsker ikke å bruke halsbånd som pus kan sette seg fast med og bli kvelt. Derfor kan man noen ganger bli litt aktivert selv ved å måtte gå ut å finne GPS. Men oftest hjelper det med lyd, lys og at man kan se hvor GPS befinner seg.

Ofte spurte spørsmål ang GPS:

1. Ofte er katteeiere redd for at pus skal sette seg fast pga halsbåndet og bli kvalt. Har man et halsbånd som lett løsner så vil ikke pus klare å sette seg fast, men dette må testes før pus bruker halsbåndet. Når det kommer til GPS og halsbånd kan disse med sikkerhetslås løsne fort under vekten av GPS derfor er det mye bedre å ha elastisk bånd som pus lett kan vrenge seg ut av om de sitter fast, men som også tåler vekten av GPSen. slik som denne typen: https://jesperpus.shop/elastisk-halsband-svart.html (finnes i flere farger)


2. Er GPSen for stor til katten vår? For veldig små katter under 3kg kan GPS fort bli litt for stor. Man må derfor se dette litt ann og eventuelt sjekke med de forskjellige typene av GPS som er på markedet om hva de anbefaler med tanke på vekt.


Jesperpus bruker selv Tractive og har testet ut en del andre typer og syntes denne passet best for de. Du kan kjøpe den her: https://jesperpus.shop/gps-ikati.html men man kan også få en jesperpus pakke med ekstra batteri som du kan se her: https://jesperpus.shop/jesperpuspakke-gps.html

Jesperpus tar også å går igjennom en del om Tractive og spørsmål rundt dette på en live sending, jeg legger med linken til opptaket på den her: https://jesperpus.shop/jesperpuspakke-gps.html

Alt du trenger til Tractive GPSen finner du her: https://jesperpus.shop/gps-til-katt.html. Jesperpus har også kjempe god kundeservice så er det noen spørsmål ang Tractive så ta gjerne kontakt for mer informasjon med tanke på din katt og GPS.


Under viser vi bilder fra Jesperpus og Kasper slik at dere kan se litt hvordan appen fungerer. Vil også minne på at GPS appen er gratis å nedlaste, men man må betale for et abonnement her finnes det to muligheter for Tractive dere kan lese mer om her: https://tractive.com/sv/c/plansHer kan vi se Kasper sin bevegelser det siste døgnet.

Live... med kattens fart og 64 meter hjemmefra....328 er moh

Ser at kattene er sammen ute

3,94 km siste døgnet. Vises tydelig at katten er byttedyr holder seg unna åpne åker og jakter langs åkerkanten, men går veien hjem..

1,1 km unna hjemme

Kan sette heatfunksjon...så ser man om katten oppholder seg lenge på enkelte posisjoner

Med profilen som du kan se på de to neste bildene har du en veldig enkel oversikt over batteriet, alle gjerdene du har satt opp for pus, lys og lys. Noe som gjør det lett for oss katteeiere å ha en enkel oversikt.
På di to bildene under så kan man se forskjell på km/t ved at Jesperpus har gått hjem vs når han blir kjørt hjem. Litt morsomt å se.

Tusen takk til Jesperpus, Kasper og Aina som har hjulpet oss med dette innlegget så vi kan få litt mer informasjon om GPS i dybden.


5 105 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page