top of page

Har katten din noe i ørene sine? Dette kan være øremidd! Vi ser på symptomer, behandling og forebygging.


Å oppdage at katten din plages av kløe i ørene kan være hjerteskjærende. En av de vanligste årsakene til øreproblemer hos katter er øremidd – små parasitter som kan forårsake betydelig ubehag. I dette blogginnlegget vil vi utforske symptomer, behandling og forebyggende tiltak for å håndtere øremidd hos katter.


En liten oppfordring til deg som katteeier:

Ta en titt i dag i ørene til katten din for å se om de ser rene og fine ut. Ved å gjøre dette til en vane og ta en titt med jevne mellomrom, kan du forebygge eller oppdage eventuelle problemer tidligere. Katter er vanligvis flinke til å vaske seg selv, inkludert ørene, så hvis du ser tegn til voks eller mørke flekker, kan det være et tegn på at noe er galt.

Så ikke glem ørene!Har du lyst å lære mer om kattens ører og hva de hører kan du lese mer om dette i blogginnlegget her:


Ønsker du å lære mer om parasitter hos katt kan du lese mer om det her:De er nok litt mindre i ørene, men slik lever midden i øret på katten.


Symptomer på Øremidd hos Katter

 1. Intens Kløe i Ørene: Øremidd fører ofte til uutholdelig kløe. Dersom katten din plutselig viser overdreven interesse for å klø seg i ørene, kan dette være et tydelig tegn på øremidd.

 2. Risting på Hodet: Katter med øremidd vil ofte riste på hodet for å lindre ubehaget. Observer nøye om dette blir en hyppig atferd.

 3. Endringer i Øreinnhold: Øremidd kan føre til økt voksproduksjon i ørene, og i noen tilfeller kan det også være synlig sort materiale. Dette kan indikere en øremiddinfeksjon.

 4. Vond Lukt fra Øret: En ubehagelig lukt fra kattens øre kan signalisere tilstedeværelsen av øremidd eller ørebetennelse. Dette bør tas på alvor og undersøkes av en veterinær.

 5. Sår ved hodet: Katter prøver ofte å lindre kløe ved å bruke bakbeina til å klø. Klørne er ofte skarpe, og overdreven kløe kan føre til store rifter i huden rundt hodet. Det er viktig å oppsøke veterinær umiddelbart for å unngå ytterligere komplikasjoner som infeksjoner.


Dette er fordi katten selv prøver å fjerne ubehaget og klorer seg ofte helt opp i forsøket.
øremidd kan føre til alvorlige infeksjoner og skader om det ikke blir behandlet.

Diagnose og Behandling

Ved mistanke om øremidd er det avgjørende å oppsøke veterinær for en grundig undersøkelse. Veterinæren vil sannsynligvis ta en prøve av øreinnholdet for å identifisere øremidden og fastsette riktig behandlingsplan.


Behandling kan inkludere:

 • Parasittbehandling

 • Øredråper med medikamenter som dreper midd.

 • Andre behandlingsformer for å hjelpe bekjempe sekundære infeksjoner og skader fra intens kløing.

I de mest alvorlige tilfellene kan antibiotika bli brukt for å behandle eventuelle sekundære infeksjoner, men dette betraktes som en siste utvei.Her sjekker ofte veterinær hvordan det ser ut nedover i ørekanalen samt om trommehinnen er inntakt, dette er viktig med tanke på videre behandling
Ofte brukes et otoskop til å se inn i øret til katten.


Forebygging av Øremidd hos Katter

 1. Regelmessig Ørekontroll: Gjør det til en rutine å inspisere kattens ører jevnlig. Se etter tegn på rødhet, hevelse eller unormal utflod.

 2. Rengjøring med Forsiktighet: Renhold av kattens ører bør kun utføres etter klare instruksjoner fra veterinæren. Katter har sensitive ører, og feilaktig rengjøring kan føre til irritasjon og kan føre til skader. Aldri bruk q-tips til å rense ørene.

 3. Beskytt mot Utendørs Fare: Utekatter har større risiko for øremidd. Forebygg med parasittmidler, men sørg for å kontakte veterinæren hvis øremidd oppstår til tross for forebyggende tiltak.

 4. Regelmessige Veterinærbesøk: Årlige helsesjekker er viktige for alle katter. Veterinæren kan gi vaksiner samtidig som de utfører en helsesjekk, inkludert inspeksjon av ørene. Ta kontakt med veterinæren om det oppstår endringer hos katten din mellom årlig kontroll.
Oppsummering

Øremidd hos katter er en ubehagelig tilstand, men med riktig behandling og forebyggende tiltak kan katten din raskt komme tilbake til sitt lekne, friske selv.

Vær oppmerksom på symptomer, og nøle ikke med å konsultere veterinæren hvis du mistenker øremidd.

Det å bruke forebyggende tiltak på utekatter vil bidra til å sikre at pusen din fortsetter å nyte livet med sunne og lykkelige ører, slik at den fortsatt kan være selektiv i å lytte til oss.


Følg oss gjerne i linkene under for mer kunnskap, tips eller om du trenger hjelp til atferdsproblemer hos din katt.


Eller du kan skanne QR-koden under og komme til alle linkene våres!
Comments


bottom of page